Alexandra Gatej: „Nu vii sa lucrezi pentru presedintele tarii tale pentru salariu”. Plecarea sa de la Unilever a fost una dintre cele mai importante miscari din top managementul romanesc in 2009. Alexandrina Gatej, fost CEO al Unilever South Central Europe, a lasat, vara trecuta, o pozitie platita cu peste 66.000 de lei pe luna pentru a deveni consilier al lui Traian Basescu. Multa lume s-a intrebat de ce a facut asta. Acum, dupa mai multe luni in care l-a consiliat pe Basescu, presedintele reconfirmat in functie in decembrie, Alexandra Gatej povesteste in exclusivitate pentru capital.ro despre motivatiile noii sale functii, despre relatia cu mediul de afaceri din perspectiva administrativa, dar si despre criza economica. "Cel mai mult din mediul de business imi lipseste rapiditatea in executie. Imi lipseste timpul scurt de la vorba la fapta. Procesul decizional in administratie tinde sa fie mai lung. In business nu ai atatea entitati pe care trebuie sa le treci pana implementezi o idee", spune Alexandra Gatej.

Cinci orase fara centuri pentru ca Ministerul Transporturilor nu a luat banii de la Banca Mondiala. Cinci orase nu mai au bani pentru construirea centurilor ocolitoare, desi exista finantare de 225 mil. $ de la BM. Primarii afirma ca Transporturile au tinut proiectele "la sertar" 4 ani. Banii trebuiau cheltuiti pana pe 31 iulie 2009. Termenul a fost o data prelungit pana la 31 dec. 2009 si BM a decis sa inchida linia de finantare, scrie Ziarul Financiar.

17 bombe cu ceas pentru economie. "Inventarul" apartine MarketWatch si este legat, in principal, de explozia previzibila a balonului datoriilor, combustibil suplimentar venind si din sferele sociale, comerciale, politice. Desi exista anumite particularitati ce tin de specificul economiei americane, majoritatea semnelor de ingrijorare pot fi preluate linistit si pentru Romania, mai ales ca avem suplimentar in curte o bomba demografica. Paul B. Farell, editorialist al MarketWatch si Fox News, vede toate motivele de ingrijorare insiruite mai jos ca pe o constructie din carti de joc, o conexiune a punctelor slabe, fiecare putand grabi prabusirea ansamblului, scrie Romania libera.

Romanul de la Google povesteste: „Fiscul mi-a facut viata un cosmar”. "In 2006 am revenit in tara cu niste milioane pe care le-am investit in doua terenuri la Corbeanca si Otopeni, pe care ulterior le-am vandut. Acum nu mai stiu ce sa fac, Fiscul a venit la mine acasa ca sa platesc TVA pentru aceste vanzari, desi atunci m-am achitat de toate taxele despre care mi s-a spus ca sunt in vigoare", a declarat Cristian Francu, citeaza Gandul. Francu, cetatean american, are in spate o poveste de succes traita timp de 11 ani in Statele Unite, dintre care numai sase ani la Google, unde a fost programator. Insa a ales sa revina in tara in 2006 "tocmai pentru ca a facut bani", ne marturiseste el.

„Injectia” de 16% pune lacat pe farmacii. Felix Cozma, un om de afaceri din judetul Bihor, are un SRL prin care functioneaza doua farmacii: una in comuna Ineu si alta in Toboliu. Pana anul trecut, a platit impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor, iar incepand cu acest an a devenit automat platitor al cotei unice de 16% pe profit. Peste povara unei taxari mai mari se suprapun cele circa opt luni de intarziere a platilor din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, de unde asteapta numai putin de 130.000 de lei, scrie evz.ro.

4.600 de lei, venitul minim necesar pentru „Prima Casa” noua. O familie de doua persoane, fara copii in intretinere si fara alte datorii la banci ar avea nevoie de cel putin 4.600 de lei pe luna pentru a se califica la un credit de Prima Casa pentru constructia unei locuinte noi. Valoarea este valabila in cazul mai multor banci care, in prezent, percep o dobanda de aproximativ 4,8% la creditele din programul guvernamental. Calculul a fost facut pentru situatia in care conditiile actuale nu se schimba si pentru un grad maxim de indatorare de 50% din veniturile nete lunare ale solicitantului, scrie capital.ro.

Petromidia le-a adus kazahilor pierderi de 111 mil. euro. Va aduce Petromidia vreodata profit? Rompetrol Rafinare (RRC), cea mai importanta companie a grupului Rompetrol controlat de compania kazaha de stat KazMunaiGaz (KMG), a terminat anul trecut cu o cifra de afaceri de 6,28 mld. lei (1,48 mld. euro), in scadere cu 28% comparativ cu anul 2008. In primul an in care kazahii au detinut controlul in proportie de 100% asupra grupului construit de omul de afaceri Dinu Patriciu, Petromidia a continuat sa inregistreze pierderi, nivelul acestora ridicandu-se la 470,3 milioane de lei (111,2 milioane de euro) in 2009, aproximativ la fel ca in anul 2008 cand rafinaria a pierdut circa 465 de milioane de lei (126,3 milioane de euro), scrie Ziarul Financiar.

Renault Sport Tourer, combinatie reusita intre design, confort si versatilitate. Renault Megane Sport Tourer impresioneaza prin latura practica, dar si printr-un design care iese din tiparele obisnuite ale breakurilor clasice.Cu noul Renault Megane Sport Tourer poti merge si la munca, si-n vacanta, dar si la film ori la un dineu. Ceea ce te impresioneaza la varianta break a lui Megane este ca...nu prea arata a break, scrie StiriAuto.ro.

Patru angajati "Rio Tinto" - pusi sub acuzare. China a pus sub acuzare patru angajati ai grupului australiano-britanic "Rio Tinto Group" - a treia companie miniera din lume, pentru ca au pretins mita si au incalcat secretele comerciale. Australianul Stern Hu, seful diviziei producatoare de minereu de fier din China, si alti trei colegi ai acestuia au fost pusi sub acuzare in Shanghai. Data primei infatisari in cazul mentionat nu a fost facuta publica, scrie Bursa.

China devine oficial cel mai mare exportator din lume, depasind Germania. Datele publicate marti de autoritatile germane au confirmat faptul ca cea mai mare economie europeana a fost detronata de pe primul loc in topul exportatorilor la nivel global, informeaza EU Observer. Conform datelor prezentate marti de Oficiul Federal de Statistica din Germania, exporturile au coborat in 2009 cu 18,4%, comparativ cu anul anterior, la 1.121.000 miliarde dolari. Exporturile Chinei s-au ridicat in aceeasi perioada la 1.202.000 miliarde dolari, scrie Ziarul Financiar.

Clio 20th - Renault lanseaza modele Clio editie aniversara. Renault a anuntat de curand ca va scoate la vanzare modele Clio editie aniversara pentru a sarbatori 20 ani de existenta a modelului. Modelele ce vor prelua aceast nume sunt Clio Coupe, Clio Estate in cinci usi si Clio RS. Modelul Clio RS va fi acoperita de vopsea Pearlescent Givre, iar acoperisul va fi vopsit negru, anunta AutoDigest.ro.

Noul Volkswagen Touareg. Marele SUV al germanilor a preluat noul AND stilistic al marcii si are o alura mai supla, mai dinamica. A crescut in lungime cu 4,3 cm fata de vechea generatie (masoara 4,80 metri) si a pierdut in inaltime 2 cm. Mai important, este mai usor cu 208 kg! La interior, confortul pasagerilor de pe bancheta spate s-a imbunatatit, gratie sezutului culisabil pe o plaja de 16 cm si spatarului reglabil in trei pozitii. Volumul portbagajului variaza intre 580 si 1.642 litri, scrie 24auto.ro.