Visul american al antreprenorilor romani a supravietuit crizei. Potrivit unui sondaj al biroului american de statistica, din totalul romanilor din SUA, unul din cinci are o afacere proprie sau conduce o companie. Povestile catorva dintre romanii de acolo arata de ce spiritul antreprenorial se dezvolta mai cu spor peste Ocean. Daca nimeriti vreodata pe site-ul tanasescu.com, veti descoperi ca unul dintre cele mai uzuale nume de familie romanesti este un brand american in toata regula. In timp ce, potrivit unui studiu, aproape jumatate dintre romanii din SUA au ajuns acolo inainte de 1980, in Canada, peste 80% au venit dupa Revolutie. Andrei Iancu, acum CEO al firmei Dynamic Leap Technology Inc., reprezinta un caz tipic al celor care si-au facut, dupa '90, bagajele pentru a lua drumul celui mai mare stat de pe continentul american, scrie Capital.ro.

SUV-ul Duster va aduce venituri de 1 mld. euro la Dacia pe an. Francezii de la Renault incearca sa dea o noua lovitura. SUV-ul Duster se va prezenta oficial la Geneva pe 2 martie si in Romania pe 6 martie. Productia SUV-ului va depasi pragul de 60.000 de unitati in acest an. Unu din patru modele Dacia care vor iesi in acest an pe poarta uzinei de la Mioveni va fi un SUV. In asteptarea SUV-ului dealerii Dacia de pe piata locala realizeaza liste de asteptare pentru cei interesati de achizitia unui Duster. Aceeasi "procedura" este intalnita in piata aproape numai in cazul automobilelor din segmentul de lux precum Ferrari, Rolls Royce sau Bentley, scrie Ziarul Financiar.

Prima Casa 2, in Monitorul Oficial: Adio locuinte fara reabilitare termica! Noua lege nu mai permite finantarea caselor fara reabilitare termica, adica majoritatea locuintelor din Romania. Printre altele, antecontractele de vanzare-cumparare semnate dupa 15 februarie intra sub incidența modificarilor aduse de Guvern la Legea 717/ 2009 privind normele de derulare Prima Casa 2. In plus fața de reglementarile inițiale, creditul pentru cumpararea unei locuinte in programul Prima Casa 2 va fi garantat diferentiat in functie de vechimea imobilului achizitionat, scrie Money.ro.

Geneva Auto Show 2010, mai mic si mai practic. “Criza din industria auto se deplaseaza din America de Nord catre Europa”, sustineau specialistii auto la Salonul Auto de la Geneva de anul trecut. Un an mai tarziu, cruda realitate a ajuns la Geneva. Salonul din acest an, cu doar 25 de modele concept, este mult mai modest fata de 2009. La Salonul Auto de la Geneva se va mai face simtita inca o tendinta, si anume, cea a minimizarii. Constructorii vor lansa modele tot mai mici, pentru a-si completa gama, scrie StiriAuto.ro.

Incalzirea cu lemne sau gaz: plusuri si minusuri. Costul instalatiilor, durata lor de viata, pretul combustibilului, dar si usurinta in operare a centralei sunt elemente care trebuie luate in calcul. „La o casa de circa 200 de metri patrati utili, estimam un necesar termic cuprins intre 15 si 20 kW, doar pentru incalzire. Daca se doreste si prepararea apei calde menajere, pentru consumul mediu zilnic a circa patru persoane, recomandarea merge spre o putere instalata de circa 25 kW”, potrivit reprezentantilor Viessmann Romania. Cantitatea de combustibil consumat depinde de multi factori - gradul de izolare a casei, temperatura de afara, suprafetele vitrate, inaltimea planseelor etc., dar pentru o luna de iarna a fost calculata o medie a consumului de energie la 6.000 kWh , scrie evz.ro.

Salariul mediu la aeroporturile din Capitala este de peste 1.000 de euro. Anul acesta, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB), care detine atat Aeroportul International Henri Coanda cat si Aurel Vlaicu, mizeaza pe un profit de 18,8 milioane de euro. Pentru salariile celor 1.107 angajati compania a propus in proiectul de buget suma de 56,49 milioane de lei, ceea ce corespunde unui salariu mediu de 4.234 lei, respectiv peste 1.000 de euro, scrie Gandul.

O centrala electrica intr-o cutie. Bloom Energy, o companie din Silicon Valley, SUA, va prezenta peste doua zile una dintre cele mai eficiente metode de a produce energie non-poluanta, folosita in prezent de Google, eBay sau FedEx . Bloom Box a fost inventat de K.R. Sridhar si functioneaza cu celule de combusitibil alimentate de oxigen, plus gaze naturale, biogaz sau energie solara. O „cutie” costa in jur de 700.000-800.000 de dolari, dar inventatorul Sridhar crede ca pretul poate scadea pana la 3.000 de dolari in maximum 5-10 ani, scrie Capital.ro.

Sebastian Vladescu: romanul nu se uita la cat munceste si cat produce. Singurul om pe care statul l-a rechemat in postul de ministru al Finantelor, in ultimii 20 de ani, Sebastian Vladescu, a acordat un interviu in exclusivitate Money.ro in care dezvaluie "celor pe care ii reglementeaza" gandurile sale despre impozitul forfetar, de ce avem salarii mici sau iminenta impozitarii tuturor pensiilor. Mai spune cum vede taxarea proprietatilor, cum e gata ministerul sa angajeze absolventi de Harvard, ce cauta Dan Bitman si Andrei Gheorghe la Finante si dezvaluie numele purtatorului sau de cuvant. "Cetateanul roman se duce acum la Munchen sau la Paris sau la Amsterdam, pe unde scrie prin ziare ca ma plimb eu, si constata ca nivelul serviciilor de-acolo, calitatea strazilor, a transporturilor este mai buna decat la Bucuresti. Isi doreste sa aiba aceeasi calitate. Dar nu se uita la cat munceste, cat de eficient e si cat e taxat cetateanul neamt", spune Vladescu.

Nissan Pathfinder si Navara primesc un nou motor diesel V6 de 231 CP. Pentru a tine pasul cu modelele cu care sunt in competitie directa Nissan Pathfinder si Navara au beneficiat de un facelift discret. Pe langa design, producatorul japonez de automobile a completat si lista de motorizari disponibile pentru aceste modele cu un motor diesel V6 nou de 3.0 litri disponibil pentru piata europeana. Nissan a facut mici modificari si la motorul de 2.5 litri diesel, a restilizat exteriorul si a adaugat mai multe dotari in echiparea standard ale celor doua masini, scrie AutoDigest.ro.

Audi RS5. Aparitia unui set de imagini cu noul RS5, pe internet, cu cateva zile inainte de premiera oficiala de la Geneva, pare sa le fi stricat surpriza celor de la Audi. Sau, cine stie, poate ca "scaparea" n-a fost tocmai neintentionata! noul coupe de la Audi va fi animat de un motor V8 FSI de 4,2 litri cu injectie directa. Motorul dezvolta 450 CP la 8.250 rot/min si un cuplu de 430 Nm si este asociat cu tractiunea quattro prin intermediul unei transmisii S Tronic cu 7 rapoarte si dublu ambreiaj, scrie 24auto.ro.

Ce ti se potriveste: persoana autorizata, companie sau ambele? In alegerea unei forme de exercitare a activitatii economice se ia in calcul domeniul de activitate, numarul persoanelor care sa fie implicate in organizatie si dorinta lor de a-si limita raspunderea. Cei care detin o persoana fizica autorizata ( PFA ), intreprindere familiala sau intreprindere individuala pot avea, in paralel, si o companie. Alina Niculciu, Senior Associate la biroul de avocatura Schoenherr si Asociatii, spune pentru startups.ro ca PFA, intreprinderea familiala sau intreprinderea individuala poate continua activitatile autorizate prin acestea, in paralel, daca se evita conflictele de interese. Conditia pentru a dobandi calitatea de asociat la o firma este ca acesta sa fie persoana juridica sau persoana fizica, neinteresand statutul juridic de PFA, intreprindere familiala sau intreprindere individuala dobandit in urma autorizarii si calitatea acestuia de comerciant, scrie Startups.ro.