Economia neagra ataca pragul de 50 de miliarde de euro. Indiferent de cine si cum o masoara, economia subterana din Romania a crescut in ultima perioada, mai ales de la debutul recesiunii. Unele estimari ajung la 45-50 de miliarde de euro. Rezultatele unui studiu realizat, pe baza unei metodologii mai complexe, de AT Kearney in colaborare cu Friederich Schneider, profesor de economie la Universitatea din Linz, arata ca proportia economiei subterane in PIB-ul Romaniei era de 35% la nivelul anului 2005, cu mult peste valoarea luata in calcul de autoritati. Si, in mod cert, ponderea a mai crescut cu cateva procente ca urmare a crizei, ajungand, in 2010, in marja a 45-50 de miliarde de euro, scrie Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cand a stiut Vladescu ca se vor taia salariile. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, stia de la inceputul lunii aprilie ca Romania va trebui sa aplice masuri dure pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Declaratia a fost facuta joi seara la postul de televiziune Money Channel, in cadrul careia ministrul a precizat ca "la sfarsitul iernii stiam ca bugetul pe 2010 ar putea sa nu fie realizat in parametrii agreati". In ceea ce priveste decizia privind reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 25% si a pensiilor cu 15%, seful Finantelor a mentionat ca "am aflat de aceasta decizie cu o zi inainte de a aparea presedintele public". Presedintele Traian Basescu a anuntat masurile de austeritate joi, 6 mai, scrie evz.ro.

Dansand cu lupii sau la ce sa fii atent daca vrei sa-ti cumperi casa noua. In primul rand ignora tot ce ai citit in pliante sau ai vazut in reclame. Niciodata nu are o legatura prea mare cu realitatea. Apoi indoieste-te de tot ce iti spune agentul imobiliar sau angajatul dezvoltatorului. Intotdeauna iti spun ce vor sa stii si nu ceea ce trebuie sa stii. Decizia de achizitie a unei locuinte te baga in cheltuieli majore si schimba radical viata, de aceea e bine sa fie foarte calculata. Nu uita sa te documentezi in legatura cu istoricul dezvoltatorului. Daca a reusit sa mai termine si sa mai vanda vreun proiect, cam ce datorii are si nu uita sa te uiti in jur in incaperea in care te primeste si la fetele angajatilor. Acestia de cele mai multe ori zambesc, dar un zambet poate spune multe. Daca e prea larg, iar individul prea amabil poate insemna ca are probleme mari si e disperat sa vanda, scrie Business Cover.

Moody's: Marile banci din UE pot rezista expunerilor din Grecia, Portugalia, Spania si Irlanda. Marile banci din Uniunea Europeana pot face fata expunerilor la datoriile suverane si publice, precum si la imprumuturile din sectorul privat din Grecia, Portugalia, Portugalia, Spania si Irlanda, avand in vedere nivelul actual al capitalului detinut, potrivit unui raport realizat de Moody's si citat de Mediafax. In aceste conditii, Moody's nu anticipeaza modificari ale ratingurilor celor mai mari institutii financiare din UE, ca urmare a acestor expuneri, a anuntat agentia de evaluare financiara, care a realizat un test de stres la nivelul bancilor, prin intermediul unui sondaj, scrie Ziarul Financiar.

Va castiga bursa meciul cu fotbalul in acest an? Indicatorul Cupa Mondiala nu prea da sperante investitorilor. La startul celei de-a 19 editii a Cupei Mondiale, organizata in acest an de Africa de Sud, lumea pare pregatita sa lase jocurile sa inceapa. Dar sunt pregatite si pietele de actiuni? O analiza a firmei britanice de investitii Bespoke Investment Group, bazata pe performantele istorice ale burselor pe parcursul si imediat dupa Cupa Mondiala, arata ca bursa pierde meciul cu fotbalul. Analiza Bespoke a luat in calcul echipele care au jucat finalele celor 18 Cupe Mondiale anterioare si perioada pe parcursul careia s-a desfasurat competitia. In acelasi timp, s-au analizat performantele indicilor bursieri S&P 500 si MSCI World Index pe durata si, respectiv, dupa trei luni de la incheierea competitiei. Potrivit acestor date, atat piata americana de actiuni, cat si cea globala au inregistrat scaderi de-a lungul ambelor perioade luate in calcul, scrie EconomicTimes.ro.

Astra Vagoane Calatori si Atelierele CFR Grivita ar putea cere insolventa CFR Calatori. Astra Vagoane Calatori, detinuta de omul de afaceri Valer Blidar, si Atelierele CFR Grivita au somat CFR Calatori sa achite datoriile, care insumeaza 80,74 milioane de lei, in caz contrar cele doua companii urmand sa ceara insolventa operatorului de transport feroviar detinut de stat, informeaza Mediafax Business, citat de Ziarul Financiar. Din totalul sumei, 31,61 milioane de lei reprezinta obligatiile operatorului catre Astra Vagoane, la care se adauga si majorarile suplimentare ale contractelor, in valoare de un milion de lei, iar obligatiile fata de Atelierele CFR Grivita sunt de 49,13 milioane de lei.

Panasonic pune in vanzare cea mai mare plasma 3D Full HD din lume. Pretul e secret. Japonezii de la Panasonic vor incepe sa comercializeze de la 1 iulie cea mai mare plasma profesionala din lume Full HD 3D, insa pretul este tinut secret pentru moment. Panasonic va comercializa din luna iulie plasma 3D Full HD de 152 de inch (386 de cm), care a fost prezentata la Consumer Electronic Show 2010. Plasma are dimensiunile 3.600ᅢ1.980ᅢ149.5 mm si o greutate de 590 de kg, scrie Capital.

Noul BMW Seria 5 Touring este disponibil pentru comenzi. BMW Romania a anuntat astazi disponibilitatea la comenzi pentru noul BMW Seria 5 Touring. Preturile fara TVA incep, pentru versiunile pe benzina, de la 38.050 euro (523i) si 45.300 euro (535i), respectiv de la 37.300 euro (520d) si 44.300 euro (530d), in cazul motorizarilor diesel. Cu cel mai lung ampatament din segment si un interior multifunctional, noul BMW Seria 5 Touring imbina in mod reusit confortul cu eleganta sportiva si latura practica tipica pentru un break. Spatiul destinat bagajelor poate varia de la 560 pana la 1.670 litri, iar luneta se poate deschide separat, osciland automat in sus la o simpla apasare de buton, scrie 24auto.ro