Vladescu: Ne batem cu bancile pentru ca cer dobanzi exagerate la titlurile de stat, de peste 8% pe an. Ministrul finantelor sustine ca Trezoreria statului isi permite sa reziste presiunii bancherilor care pretind dobanzi mai mari la titluri de stat. Bancile cer randamente de peste 8% pe an la lei fata de 6% acum o luna. Bancile nu au argumente suficient de solide pentru a justifica majorarea substantiala a dobanzilor pe care le cer Ministerului Finantelor la licitatiile de titluri de stat in lei, din moment ce Banca Nationala nu a majorat dobanda (6,25%) si nici cu ratingul de tara nu s-a intamplat nimic, afirma ministrul finantelor Sebastian Vladescu citat de Ziarul Financiar.

Business reportFoto: Colaj foto

Cat de rezistent este ecranul lui iPhone 4? Reprezentantii companiei ifixyouri, specializata in reparatii de iPhone, au postat recent pe site mai multe imagini cu un iPhone 4 cu ecranul spart, acestia afirmand ca ecranul terminalului este la fel de casant precum cel din versiunile anterioare. iPhone 4 este construit din panouri de sticla cu aluminosilicat, sticla care este folosita si la parbrizele elicopterelor. Aceasta sticla este chimic intarita pentru a fi de 20 de ori mai rigida si de 30 de ori mai dura decat plasticul. Cu toate acestea, cei de la ifixyouri spun ca ecranul unui iPhone 4 se sparge daca telefonul este scapat de la o inaltime de un metru, scrie Capital.ro.

Tara mea de aur, tara de batrani. Cine nu are batrani sa-si cumpere, zice proverbul. Cine are prea multi, sa schimbe sistemul de pensii, zice teoria moderna. In 2006, potrivit datelor Eurostat, 5% din populatia Romaniei era trecuta de 65 de ani, adica aveam in jur de un milion de seniori. Un procent care putea sa dea de gandit de atunci. Acum situatia e si mai grava, dupa ce intre 2006 si 2008 minimum doua milioane de romani au plecat mai mult sau mai putin oficial la lucru in Occident. Asa se si pot justifica doua decizii ale guvernului. Scaderea pensiilor si insfacarea unei parti importante din aportul salariatilor la fondurile private de pensii, scrie BusinessCover.ro.

Manipularea deficitului bugetar. Produsul intern brut este supraevaluat. Demonstratia care probeaza manipularea este extrem de simpla si necesita doar trei elemente: - PIB realizat in anul 2009 (conform INS: PIB2009 = 497,6 miliarde lei); - rata de crestere economica in 2010 (varianta "medie": Ce = -1,8% fata de 2009); - deflatorul PIB (cresterea agregata a preturilor din economie, estimata de CNP pentru 2010 la Df = 5,1%). Relatia de calcul este: PIB2010 = PIB2009 x Ce x Df = 497,6 miliarde lei x (100,0 - 1,8) x 105,1% = 513,6 miliarde lei. Ratiunea care a guvernat decizia de manipulare este grosiera, scrie Bursa.

Statul vinde cu 25 la suta mai ieftin decat in magazin. Oferta exotica a Fiscului: de la andrele si iconite, la locuri de veci. Cel mai mare magazin universal din tara e statul. In depozitele Fiscului gasesti de la laptopuri, camere foto si apartamente la locuri de veci, undite, posete, cafea, pantaloni sau bere. Sunt doar o parte dintre sutele de produse scoase la vanzare pe pagina web a Finantelor. Bunurile au apartinut fie firmelor datoare la stat ale caror bunuri au fost executate, fie evazionistilor prinsi de autoritati. Varietatea produselor satisface orice tip de cumparator la preturi cu aproximativ 20-25% mai mici decat cele din marile magazine. Toate produsele pot fi gasite la Directiile Generale ale Finantelor Publice Judetene, unde pot fi cumparate direct sau prin licitatie, scrie Gandul.

Furnizorii de gaze cer cresterea tarifelor cu 30 la suta. Furnizorii de gaze naturale din Romania au cerut scumpirea gazelor cu pana la 30 la suta, a declarat duminica presedintele Autoritatii Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, care a precizat ca ANRE nu va ceda solicitarilor acestora, informeaza NewsIn. "Furnizorii de gaze au cerut si vor cere in permanenta cresterea pretului, pentru ca acesta este rolul lor. Noi nu vom ceda asa usor la astfel de solicitari, mai ales cand solicitarile lor sunt de genul "nu ma intereseaza, mie imi dai", a declarat duminica, Petru Lificiu, scrie Romania libera.

Vorbele de duh ale oamenilor bogati - o sursa de inspiratie pe timpul crizei financiare. Oamenii bogati au, in general, simtul umorului. Nici nu este greu sa fii spiritual atunci cand ai o situatie financiara mai mult decat relaxanta. Iar vorbele lor de duh pot o fi sursa de inspiratie pentru cei care vor sa afle mai multe despre modul in care gandesc unii dintre liderii lumii financiare. Bill Gates: "Purtati-va frumos cu tocilarii. Exista mari sanse sa ajungeti sa lucrati pentru unul." "Daca nu poti face un lucru bun, macar fa-l sa arate bine." Warren Buffett: "Un sondaj de opinie nu tine loc de gandire." "Nu incerc sa fac bani din speculatii pe bursa. Eu cumpar actiuni si iau in calcul faptul ca bursa ar putea fi inchisa maine si ar putea fi redeschisa peste cinci ani", scrie EconomicTimes.ro.

Pe ce au fost cheltuiti banii in proiectul Cortina, cel mai mare faliment al unui proiect de locuinte. O parte dintre cumparatorii de apartamente in cadrul proiectului Cortina Residence din Bucuresti, cel mai mare faliment al unui ansamblu rezidential de pe piata locala, acuza administratorii proiectului de management slab si deturnare a fondurilor destinate constructiei ansamblului din zona Baneasa. Dezvoltatorul a intrat in faliment cu datorii de peste 25 de milioane de euro dupa ce a fost construit doar un subsol pe trei niveluri si structura a trei etaje superioare din blocul care urma sa cuprinda 270 de apartamente. Unul dintre cumparatori spune ca nivelul ridicat al datoriilor firmei nu se vede "pe teren", in conditiile in care "costul constructiei pentru subsol era de maximum 400 de euro/metrul patrat, in timp ce structura supraterana costa maximum 300 de euro/mp pe varf de piata, scrie Ziarul Financiar.

2,63 milioane dolari pentru a lua masa cu Buffett. Un ofertant a acceptat sa plateasca 2,63 de milioane de dolari pentru a lua masa cu miliardarul american Warren Buffett, in cadrul unei licitatii cu scopuri caritabile organizata pe site-ul eBay. Licitatia este organizata anual, prezenta fiind a unsprezecea. Dintre ofertele din anii trecuti, cea mai mare, de 2,11 milioane de dolari, a fost facuta in 2008 si a apartinut unui investitor din Hong Kong. Anul trecut, licitatia a fost castigata pentru aproape 1,7 milioane de dolari, scrie Capital.ro.

Au avut adeptii WiMAX dreptate? 3G si LTE, neprietenoase cu consumul de date mobile. Operatorul Telefonica O2 din Marea Britanie s-a decis sa urmeze modelul omologului AT&T din Statele Unite si va renunta la ofertele de internet nelimitat pe mobil. In functie de planurile tarifare, volumul de date maxim va fi limitat intre 500 MB si 1GB, incepand cu 24 iunie, data de lansare a lui iPhone 4 in UK. AT&T a schimbat modelul de tarifare de la 7 iunie, odata cu lansarea iPhone 4 pe piata americana. Interesant insa cum au preintampinat englezii nu atat posibilele probleme contractuale cat, sa le zicem, pe cele "morale", scrie BusinessCover.ro.

Morgan EvaGT va fi dezvaluit la Pebble Beach. Cea mai noua creatie Morgan se numeste EvaGT si este un coupe cu 2+2 locuri ce va fi dezvaluit la mijlocul lunii august, in cadrul celei de-a 60-a editii a celebrului concurs de eleganta de la Pebble Beach. Constructorul britanic spera ca la evenimentul din California sa preia si primele 100 de comenzi, livrarile urmand sa fie facute la mijlocul lui 2012, scrie 24auto.ro