Primariile de la sectoarele 3 si 5 au incredintat 30% din contracte la cate o firma. 28% din contractele incheiate de Primaria sectorului 3 din 2007 pana acum au mers la firma Delta ACM '93, iar 32% din contractele incheiate de Primaria sectorului 5 au fost incredintate firmei Dioma International Contractele semnate reprezinta o mare parte din business pentru fiecare din cele doua companii. In total, companiile au castigat in ultimii trei ani contracte cu o valoare de 925 mil. lei (circa 230 mil. euro), echivalentul a 30% din valoarea contractelor incheiate de cele doua primarii - 3,1 mld. lei, potrivit e-licitatie.ro, infiintat in ianuarie 2007, scrie Ziarul Financiar

Business reportFoto: Colaj foto

Pretul masinilor a cazut cu 10%, dar loc mai este. Raportul Comisiei Europene privind evolutia preturilor autoturismelor, "Car prices within the EU", dat publicitatii in aceasta luna, mentioneaza Romania printre statele in care pretul real a scazut cel mai mult pe parcursul anului trecut. Luand in calcul si inflatia de 5,2%, rezulta, potrivit CE, ca pretul mediu real s-a diminuat cu 10,1%. Aceasta scadere pozitioneaza Romania pe locul patru in topul reducerilor de preturi, dupa Slovenia (-13,4), Lituania (-11,1%) si Slovacia (-11%). In acelasi timp, in Bulgaria preturile reale s-au redus cu 9,1%, iar in Ungaria, doar cu 0,6%, scrie Capital.

Noul BMW X3. La sase ani dupa introducerea primei generatii, BMW a publicat detalii despre noul X3, care va debuta in premiera mondiala la Salonul Auto de la Paris din toamna. Realizat pe platforma viitorului Seria 3, noul X3 a crescut in dimensiuni. A doua generatie este cu 83 mm mai lunga, cu 12 mm mai inalta, cu 28 mm mai lata si are un ampatament marit cu 15 mm (2.810 mm). De asemenea, garda la sol a crescut cu 12 mm raportat la modelul anterior. BMW afirma ca noul X3 ofera cel mai spatios portbagaj din segment, volumul acestuia fiind cuprins intre 550 si 1.600 de litri, scrie Adevarul

De ce ne fura afacerile Bulgaria, Ungaria si Moldova. Isi inchid sediile din Romania fie efectiv, fie doar pe hartie si se muta prin vecini, in cautarea unor conditii mai bune. Relocarea firmelor noastre mici si mijlocii in tari precum Bulgaria, Ungaria, Croatia sau chiar Republica Moldova devine un fenomen de masa, spun reprezentantii patronatelor, pentru EVZ. Ceea ce le alunga pe IMM-uri ii tine departe de tara noastra si pe marii investitori care au pus ochiul pe regiunea noastra pentru extinderea sau relocarea activitatii, spun oamenii de afaceri. Astfel, recenta majorare a TVA de la 19% la 24% decisa de guvern a pus bomboana pe coliva existenta deja: forta de munca insuficient pregatita si la costuri mai mari fata de acum cativa ani, productivitate a muncii redusa, contributii sociale mari, birocratie si o parafiscalitate excesiva.

Cu ce se ocupa agentiile imobiliare cand nu vand locuinte. Scaderea drastica a numarului de tranzactii imobiliare si disparitia multor agentii au dus la reorientarea firmelor care mai activeaza inca in domeniu. Acum, unele agentii comercializeaza toalete ecologice si amenajeaza terenuri de golf, iti muta mobila, iti decoreaza casa, iti ofera asigurarea locuintei, cadastrul si intabularea cadou. Unii agenti imobiliari pot fi sunati chiar si la miezul noptii. Am fost nevoiti sa ne orientam spre curatenie. Am amenajat si terenuri de golf, atat in tara, cat si in strainatate. Si partea cu amenajari de gradini si europubele merge", declara pentru Money.ro. un proprietar de agentie imobiliara.

Preturi de criza : Cat costa sa iti faci un magazin pe Magheru. In plina criza a pietei imobiliare, antreprenorii care mai au bani pentru extinderi beneficiaza de oferte pe care cu greu si le puteau imagina in urma cu doi-trei ani. Cea mai importanta deschidere pentru libanezul Ali Matar, de exemplu, a avut loc in urma cu o luna, odata cu magazinul Botinelli de pe bulevardul Magheru, care a costat 35.000 de euro, mai putin decat media de 55.000 de euro investita in fiecare din celelalte magazine, scrie Gandul

Desi in crestere, investitiile imobiliare europene par in fata unei noi crize de nervi. Conform unui studiu al consultantului imobiliar DTZ Echinox, totalul investitiilor directe in real estate in Europa a atins valoarea de 21,4 miliarde de euro, marcand o crestere de 11% fata de valoarea de 19,3 miliarde de euro, inregistrata in T1 2010, si continuand cresterea, de la punctul cel mai scazut atins la inceputul lui 2009. De altfel, sistemul bancar german, mai ales cel axat pe finantari imobiliare pare ca este pe cale sa sufere un soc. Surse din piata spun ca Hypo Real Estate Bank nu va trece testul de stres aplicat de Comitetul European pentru Supravegherea Sistemului Bancar unui numar de 91 de banci de pe continent, scrie Business Cover.

Datornicii vor putea sa mute ipotecile de la o banca la alta. Dupa initiativa legislativa de eliminare a comisionului de rambursare anticipata, Consiliul Concurentei (CC) si-a propus sa sustina o noua masura care ar permite celor ce au credite ipotecare sa-si poata muta contractul de la o banca la alta. Aceasta decizie ar stimula concurenta dintre institutiile bancare si ar scadea costurile creditelor ipotecare, scrie Capital.ro.

Telefoanele Nokia made in Cluj si Daciile de la Pitesti, vedetele exporturilor. Dintre primele 100 de companii care asigura circa jumatate din exporturile Romaniei, numai 4 sunt detinute fie de stat, fie de antreprenori locali, grosul fiind adus de firme precum Dacia, Nokia, Rompetrol sau ArcelorMittal Galati. Astfel, potrivit datelor institutiei, in primele cinci luni din 2010, valoarea exporturilor a ajuns la 13,5 mld. euro, cu 21,5% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, scrie Ziarul Financiar.