Insolventele: gaura de 300 mil. euro la banci. Sumele datorate bancilor de catre firmele care au intrat in insolventa s-au triplat in ultimul an, depasind un miliard de lei la sfarsitul lunii mai, potrivit datelor raportate la BNR. Sumele datorate de acestea ajungeau la aproape 1,2 miliarde de lei (aproape 300 de milioane de euro) la sfarsitul lunii mai. Numarul firmelor cu credite mari care au intrat in insolventa a crescut cu doar 40%, pana la circa 730 de societati. Cifrele arata astfel ca, in ultima perioada, au intrat in insolventa firmele care au imprumutat semnificativ de la banci, scrie Capital.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

George Copos, proprietarul Ana Holding: Am externalizat tot ce se putea externaliza pentru a ramane pe profit. Vom iesi din criza in 2013. Grupul Ana Holding, controlat de omul de afaceri George Copos, a incheiat primele sase luni ale anului cu o cifra de afaceri de 118 milioane de lei (28 mil. euro), in scadere cu 13% fata de aceeasi perioada a anului anterior. "Daca as fi avut mintea de acum in 1992-1993 (cand se lansase in afacerile hoteliere-n.red) as fi investit in energie alternativa, nu in hotelurile de la mare sau de la munte. Acum stiu tot ce am facut gresit in afaceri, dar sunt prea multe lucruri pentru a le impartasi", afirma George Copos, care se intreaba cum este posibil ca Romania sa nu aiba dupa atatia ani macar o autostrada care sa duca pana la mare, daca spre munte nu exista una scrie Ziarul Financiar.

Dinu Patriciu: "FMI trebuie sa plece acasa!". "FMI-ul este un pat al lui Procust. Fondul aplica aceeasi strategie in orice economie, indiferent despre ce tara e vorba. De aceea au dat gres aproape peste tot pe unde au fost implicati Reprezentantii FMI dau interviuri din toate pragurile pe care intra si vorbesc vrute si nevrute. Le-am spus si asta, ca exista si o a doua usa pe care pot intra. Declaratiile lor induc panica si fac oamenii sa plece, fiecare pe unde apuca. Modelul Ungariei ar trebui sa fie urmat si de Romania. Ar trebui sa ii trimitem acasa pe cei de la FMI", sunt cateva din declaratiile facute de Dinu Patriciu pentru Adevarul dupa intalnirea oamenilor de afaceri cu reprezentantii delegatiei FMI.

Google Street View, amenintat de Microsoft Street Slide. Serviciul online oferit de Google, Street View, care permite vizualizarea panoramica a strazilor unei localitati, are acum un competitor pe masura: Microsoft Street Slide. Fotografiile panoramice de inalta rezolutie permit vizualizarea la 360 de grade a unui obiectiv. Totusi nu permit studierea in detaliu a unei strazi. Un grup de cercetatori de la Microsoft a reusit sa elimine acest impediment si a dezvoltat sistemul Street Slide, in speranta ca acesta va fi mult mai simplu de folosit de utilizatori, scrie evz.ro.

Majorarea TVA, aplicata retroactiv pentru cumpararea de locuinte in rate. Romanii care si-au cumparat proprietati in rate si au achitat un avans inainte de 1 iulie, platind un TVA de 19%, vor trebui sa mai scoata din buzunare si diferenta de cinci procente pana la 24% pentru banii deja dati, avertizeaza consultantii fiscali. Cu alte cuvinte, daca o persoana a achitat inainte de 1 iulie un avans de 100.000 de euro (dintr-un total de 200.000 de euro), din care 19.000 de euro reprezinta TVA de 19%, va mai avea de achitat diferenta de 5.000 de euro, potrivit Gandul.

StarCraft II vrea 10.000 de gameri autohtoni in acest an. Va reusi StarCraft II sa preia mostenirea predecesorului StarCraft: The Brood War si sa schimbe inca o data peisajul genului? Potrivit Andreei Allardin, CEO al Best Distribution, importatorul oficial al Activision-Blizzard, in ultimii trei ani s-au vandut in Romania circa 6.000 de copii de StarCraft, insa lansarea sequel-ului "Wings of Liberty" va spulbera aceasta cifra... Dar sa revenim la StarCraft II. L-am gasit pe Jim Raynor ceva mai apasat de amintiri nu tocmai placute, dintre care pierderea lui Sarah Kerrigan a facut sa creasca simtitor numarul paharelor de whiskey si al tigarilor fumate de renegatul Jim. Aproape ca nu exista clip intermezzo in care acesta sa se desparta de sticla. Totusi, ori am imbatranit eu, ori atat de faimoasele "clipuri in joc" ale Blizzard parca nu mai au acelasi impact? scrie Business Cover.

Analistii americani: Pietele vor creste pentru ca economia isi revine. O estimare vede S&P 500 cu 16,7% mai sus pana la finele anului. Ted Parrish, co-portfolio manager la Henssler Equity Fund, a declarat pentru CNBC ca situatia de acum seamana cu cea din perioada anilor 1993-1995. "Pare ca si cum am fi in '93-'95 cand aveam o crestere a profiturilor care nu era reflectata si in performanta actiunilor, dar care pregateste terenul pentru o performanta foarte buna multi-anuala pentru actiuni", a declarat Parrish. El a adaugat ca este optimist in privinta evolutiei pietei si se asteapta ca S&P 500 sa ajunga la 1.300 de puncte pana la finele acestui an. Indicele are in prezent o valoare de 1.113 ceea ce inseamna ca are nevoie de o crestere de 16,7% pentru a ajunge la acel nivel, scrie EconomicTimes.ro.

Criza a inchis 30 de francize imobiliare. Eroare de strategie sau piata ostila? Dupa doi ani de extindere accelerata, proprietarii principalelor master-francize de agentii imobiliare, Re/Max, Century 21 si Hirsh, au fost loviti de un puternic val de contracte reziliate. Reprezentantii acestor companii explica pentru Capital motivele pentru care zeci de unitati in franciza si-au inchis portile. O parte din francizati au renuntat la branduri pentru ca acestea presupuneau niste costuri in plus si mai subzista pe cont propriu din tranzactii ocazionale; altii au fost doar investitori de ocazie, care au renuntat la imobiliare si s-au indreptat spre sectoare cu randamente superioare.

Franta si Germania ne preseaza sa scumpim gazele. Pretul gazelor pentru populatie se va scumpi, cel mai probabil, cu 5,6% in perioada imediat urmatoare insa aceasta va fi singura scumpire din acest an, a declarat, pentru Money.ro, Petru Lificiu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie. Potrivit acestuia exista presiuni foarte mari pentru majorarea tarifelor din partea ambasadorilor Frantei si Germaniei tarile de origine ale celor doi mari operatori de pe piata romaneasca de gaze GDF Suez si E.ON.

Kazahii nu pot delista Petromidia pana nu rascumpara obligatiunile. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a blocat delistarea Rompetrol Rafinare (RRC), compania care detine rafinaria Petromidia, pana cand va fi clarificata situatia juridica a obligatiunilor detinute de Ministerul Finantelor in cadrul companiei. Solicitarea a venit din partea statului, care are de recuperat in acest an 571 mil. euro, reprezentand valoarea obligatiunilor emise in contul datoriilor istorice pe care rafinaria Petromidia le avea in 2003, cand compania era controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu. Kazahii au anuntat insa ca nu au bani pentru a plati intreaga suma de 571 mil. euro datorata statului roman si ca vor rambursa cel mai probabil circa 100 mil. euro, restul obligatiunilor urmand sa fie convertite in actiuni, scrie Ziarul Financiar.

Topul celor mai mari producatori auto din lume. Publicat oficial abia saptamana aceasta, din cauza procedurilor greoaie de verificare, clasamentul celor mai mari producatori auto din lume consfinteste ceea ce se stia deja, si anume suprematia Toyota, respectiv a Chinei, in industria auto la nivel mondial, pe 2009. In clasamentul turismelor si utilitarelor usoare, doar trei constructori au depasit cota de 6 milioane de unitati produse in 2009. Podiumul este urmatorul: 1. Toyota (7,07 milioane unitati), 2. General Motors (6,44 milioane), 3. Volkswagen Group (6,05 milioane), scrie 24auto.ro.