Gigantii imobiliari din umbra: CFR, Romtelecom si Posta. Surprinzator, companiile cu cele mai mari portofolii imobiliare din Romania nu au ca principal obiect de activitate acest domeniu. Unele dintre cele mai importante surse de spatii comerciale (birouri, retail, depozite) sunt companii precum CFR, Romtelecom si, mai nou, Posta Romana. Daca acum patru ani Romania era pe ultimele locuri din Europa la suprafata de spatii comerciale raportata la mia de locuitori, acum balanta s-a schimbat. Romania se apropie de media regiunii cu un stoc de 110 mp la mia de locuitori. In Suceava, Pitesti, Oradea sau Targu-Mures volumul de spatii comerciale depaseste nivelul unor capitale europene precum Budapesta sau Berlin. Dezvoltatorii si fondurile de investitii locale si internationale au construit in ultimii ani peste 40 de centre comerciale de tip mall, dar chiar si asa stocul cumulat al primilor jucatori din piata nu depaseste suprafata comerciala administrata de CFR. Integral in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Din toate tarile din Est, doar Romania nu vorbeste despre taxarea bancilor. Bancile au intrat in vizorul guvernelor din mai multe tari central si est-europene care se gandesc sa le taxeze suplimentar, doar in Romania discutiile oficiale pe marginea acestui subiect fiind evitate pana in prezent. Ratiunea de la care s-a pornit in cele mai multe cazuri a fost aceea ca bancile care au beneficiat in ultimii doi ani de sprijin financiar din partea statului trebuie sa contribuie acum la refacerea economica a tarilor respective. Cum in Romania nu a fost nevoie ca statul sa intervina pentru salvarea vreunei banci, taxarea suplimentara a institutiilor financiare nu are acelasi fundament. Integral pe ZF.ro.

Cum poti intabula o proprietate construita fara autorizatie. In Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 451 din 2.07.2010 s-a publicat Ordonanta de Urgenta nr. 64/2010 privind modificarea si completarea Legii cadastrului si publicitatii imobiliare nr. 7/1996. Cu titlu de noutate legislativa, ordonanta de urgenta promovata de Guvernul Romaniei creeaza premisele intabularii in cartea funciara a constructiilor edificate pana in anul 2001 fara autorizatie de construire, in vederea introducerii acestora in circuitul juridic civil. Integral in Business Cover.

Nu mai platesti ratele si nu ai nimic pe numele tau. Mai poate face banca ceva? Ti-ai facut credit, ai platit un timp ratele dar, la un moment dat, nu mai poti plati. Ce-ti poate face banca daca nu ai nimic proprietate personala? Raspunsul nu este unul simplu. Depinde de mai multi factori. Astfel, daca creditul este purtator de ipoteca, atunci banca o va putea executa. Daca a fost co-girat de catre o alta persoana atunci banca ii poate cere acesteia banii, sau, in lipsa acestora, bunurile personale. Pe de alta parte, in cazul, in care niciuna din variantele de mai sus nu este valabila atunci bancii nu-i ramane decat sa puna poprire pe venituri. Daca veniturile pe care le realizati sunt trecute integral pe cartea de munca atunci banca poate retine maxim 30% din acestea. Integral pe money.ro.

E.ON dezvolta trei parcuri eoliene de 200 mil. euro. Nemtii de la grupul de utilitati E.ON, cu afaceri de peste un miliard de euro pe plan local, au in dezvoltare trei proiecte eoliene, toate localizate in Vaslui, in care investitiile ar putea ajunge la 200 de milioane de euro in cazul in care compania va decide sa utilizeze echipamente noi. Astfel, potrivit datelor Transelectrica, transportatorul national de energie electrica, parcurile vor avea o capacitate de 30 MW, 46 MW, respectiv 36 MW, si au deja avizele tehnice de racordare la retea, aceasta fiind una dintre etapele de inceput de autorizare pentru realizarea unei investitii eoliene. Integral pe ZF.ro.

Miele considera Romania cea mai importanta piata din regiune. O fi acum, in plina criza, momentul sa te extinzi si, mai ales pe un segment de produse premium? Nemtii cred ca da... Miele, lider in productia de echipamente electrocasnice premium la nivel mondial, anunta rezultate in crestere pentru anul 2009, concretizate intr-o cifra de afaceri globala de 2,7 miliarde de euro, precum si planuri de extindere a prezentei pe piata din Romania. Pentru anul fiscal incheiat la data de 30 iunie 2010, producatorul german a raportat vanzari totale de 2,83 miliarde de euro, corespunzatoare unei cresteri de 2,2% fata de anul fiscal 2008-2009, incheiat la data de 30 iunie 2009. Producatorul german a raportat cea mai mare cifra de afaceri din cei 111 ani de activitate. Integral in Business Cover.

Aptitudini de lider. Managementul este arta de a face ca munca sa fie indeplinita cu ajutorul oamenilor. Leadership-ul se ocupa mai degraba cu a-i dezvolta pe oameni prin intermediul muncii lor. Exista multe opinii legate de trasaturile unui lider bun, dar exista un consens general asupra catorva aspecte cheie. Una dintre abilitatile cele mai importante ale liderului este aceea de a vedea care este directia corecta in care trebuie sa se indrepte organizatia si apoi sa ii determine pe toti sa vada si sa paseasca in acea directie. Marii lideri au, ca parte din practicile lor, urmatoarele caracteristici prezentate mai jos. Acestea sunt doar cateva dintre practicile care ii diferentiaza pe lideri de manageri. Citi mai mult pe Excellence Club.

Asiguratorii vor sa stie salariile si "obiectivele financiare pe termen lung" ale clientilor lor. De anul viitor, romanii care vor polite de viata vor prezenta date despre venituri, cheltuieli si "prioritizarea" obiectivelor financiare. Confruntate cu un numar mare de rascumparari de polite de asigurari de viata din partea clientilor care nu mai pot sau nu mai doresc sa plateasca anual pana la cateva sute de euro, firmele de asigurari vor sa cunoasca mai multe date exacte despre situatia financiara a clientilor. Astfel, din septembrie anul viitor, cei care vor dori sa isi faca o polita de viata vor trebui sa completeze un "formular de analiza a nevoilor clientilor", potrivit unui ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Integral in Gandul.

Masuri de securitate pentru linistea deponentilor. In urma problemelor recente legate de constituirea depozitelor si retragerea sumelor de bani din acestea, mai multi clienti se intreaba daca economiile lor sunt in siguranta. Pentru a evita fraude interne de genul celor petrecute recent la Credit Europe, bancile au puse la punct metode de securitate pentru depunerea si retragerea banilor. Mai intai, persoana care solicita depunerea de bani in cont este identificata printr-un act de identitate valabil. Suma care se doreste a fi depusa este verificata si numarata. Ulterior, angajatul bancii inregistreaza depunerea in sistem, generand automat chitanta care atesta depunerea sumei respective, cu toate detaliile (nume titular, nume deponent, CI, CNP, valuta, suma in cifre si litere etc.). Integral in Capital.

Cum a ajuns numarul doi din LukOil Romania sa spuna "pa!" dupa zece ani in companie. Sa pleci dupa ce ai muncit neintrerupt in ultimii zece ani ca sa transformi un SRL intr-una dintre cele mai mari companii din economie si asta dupa ce ai construit o retea de peste 300 de benzinarii aproape de la zero, cu siguranta, nu este un lucru usor, dar cu putina nebunie si dorinta de "altceva" se poate rezolva! Cam asa s-ar putea transpune in cuvinte simple demisia lui Andrei Chirilescu din functia de director general adjunct al LukOil Romania, business de aproape un miliard de dolari in 2009. Integral peBusiness Cover.

Calin Tatomir: "Cloud computing este prioritatea numarul unu a Microsoft Romania". Un om cu mana de fier, care a trebuit sa puna ordine si disciplina in "boema de familie" care insemna Microsoft Romania. Cam asta a vrut sa dea de inteles Calin Tatomir ca a fost principala sa preocupare in cei doi ani de management al filialei locale a celui mai mare producator de software. Pentru care managerul a decis "sa dea socoteala" in fata presei. "Din ce stiu eu suntem prima companie din IT din Romania care a adus un manager strain", spune Tatomir referitor la numirea lui Michal Golebiewski in functia de Business, Marketing and Operations (BMO) Lead. Integral pe Business Cover.

Opinie Adrian Vasilescu: De recesiune nu ne despartim in 2010. Marea noastra problema, in 2010, este ca productia si consumul inca nu s-au echilibrat. Prin urmare, nu putem spera ca vom iesi din recesiune in acest an. Si atunci, miza pentru 2010 ramane singulara: echilibrarea bugetului tarii. Urmand ca abia la anul sa fie apasata pedala cresterii economice. Solutia? O noua filosofie bugetara, care sa confere sistemului de impozite si taxe nu numai un instrumentar de constrangere, dar si o gama de stimulente. Mai mult, printr-o regandire a constructiei bugetului, in consens cu actualele cerinte, ar putea fi incurajata munca eficienta si descurajata munca facuta cu spatele la piata si la consumatori. Integral pe ZF.ro.

Noul Porsche 911 Speedster celebreaza 25 de ani de Porsche Exclusive, programul companiei germane de customizare. Bolidul va fi pe piata din decembrie 2010 si va avea preturi incepand de la 201.000 euro. 911 Speedster va avea un motor de 3,8 litri, 402 CP (prezentat saptamana trecuta pe (911 Carrera GTS) cu o cutie de viteze in sapte trepte cu dublu ambreiaj. Integral pe money.ro.