Aplicarea Ordonantei 50 leaga acum clientii bancilor in contracte cu marje foarte mari care ii vor arde pe viitor. Cei care au in derulare credite cu dobanda variabila, dar fara sa fie legata de un indicator cert, au acum in fata acte aditionale prin care bancherii le propun sa accepte marje consistente, de 7-9 puncte procentuale peste Robor sau Euribor, insa aceasta ii lasa descoperiti in fata riscului ca pe viitor sa se confrunte cu cresteri ale ratelor lunare. In cazul acestor credite, chiar Ordonanta 50 cere bancilor sa treaca la raportarea la un indicator independent, plus o marja. Cum bancherii nu sunt dispusi sa diminueze acum costul creditelor, clientii sunt pusi in situatia de a accepta marje mari. O eventuala crestere a indicatorului de referinta - foarte probabila in cazul Euribor, aflat in prezent aproape de minime istorice, la sub 1% pe an, fata de un nivel istoric de 3%-4% pe an - va insemna astfel suportarea unor rate mai mari in viitor. "Euribor este deocamdata foarte scazut, dobanzile sunt atractive, dar mai devreme sau mai tarziu o sa creasca. In momentul de fata bancile nu pot sa ia alta masura decat cea pe care o propun, sa aplice astfel de marje la Euribor. Pe viitor, daca dobanzile interne vor scadea, iar Euribor va creste, s-ar putea ca bancile se renegocieze unele contracte, la nivel individual", spune Aurelian Dochia, analist financiar si fost bancher de investitii in cadrul grupului BRD-SocGen, scrie ZF.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Peste 11.000 de falimente in doar 6 luni. Vezi unde au avut loc. La sfarsitul primelor sase luni ale acestui an 11.221 de companii din Romania se aflau in diverse stadii de insolventa. Astfel, 6.255 de firme se regaseau in procedura generala de insolventa, 2.235 in procedura simplificata de insolventa, 2.717 in faliment si 14 in reorganizare judiciara. Aceasta cifra reprezinta o crestere de ~7.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se inregistrau 10.435 de dosare de insolventa, se arata intr-un studiu Coface. In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri. Comertul, constructiile si transporturile au fost cele mai afectate sectoare de activitate, anunta Capital.

Economiile emergente intra intr-o etapa de consolidare. Daca la nivelul statelor dezvoltate pericolul unei reintrari in recesiune sau a unei incetiniri puternice a cresterii pare sa fie din ce in ce mai puternic, economiile emergente par sa intre intr-o perioada de consolidare. In sensul ca masurile luate pana acum au reusit sa stopeze caderea, iar in perioada urmatoare ar trebui sa se reia trendul de crestere (mai lenta sau mai rapida in functie de fiecare stat). Raportul Raiffeisen Capital Management asupra pietelor emergente arata ca dupa aprecierile din iulie ale burselor emergente luna august a fost mai mult negativa. Problema datoriei Greciei a continuat sa mocneasca, insa principala influenta negativa a venit de la slabirea continua a economiei SUA. Dificultatile macroeconomice ale SUA au contrastat cu rezultatele companiilor listate din ale doilea trimestru, in general bune peste asteptari, dar daca economia americana reintra in recesiune problemele vor creste si pentru companii, informeaza Business Cover.

Modelul Patriciu cu salam CrisTim. Radu Timis, proprietarul grupului CrisTim, vrea sa-si extinda businessul la nivel de magazin. Acesta a lansat 33 de magazine in 2010 si vrea sa ajunga la 200 in urmatorii trei ani. Citeste in interviul realizat de revista Money Express despre planurile de extindere ale lui Timis. Nu da nici acum e-mailuri, doar sotia sa, Cristina, face asta pana seara tarziu. Radu Timis, proprietarul grupului CrisTim, si-a pastrat unele obiceiuri. Totusi, a schimbat mult in businessul sau si s-a schimbat chiar si el in ultimul an si jumatate, dupa cum recunoaste. In 2009 era nemultumit de echipa de management din ultimii patru ani, anul acesta - desi criza s-a adancit - vorbeste cu satisfactie de rezultate fara precendent in istoria companiei - profitabilitate mai buna si productivitate de patru ori mai mare per angajat. Isi pregateste si succesiunea - fiul cel mare de 16 ani face deja practica in businessul CrisTim. Pana atunci, Timis face mutari strategice prin care sa securizeze compania pentru trei generatii de acum incolo, scrie Money.ro.

Peugeot EX1 - acceleratie peste 1G. Iata noul concept-car pe care Peugeot il lanseaza pentru a celebra 200 de ani de existenta. Chiar daca fotografia alaturata este difuzata cu putine zile inainte de Salonul de la Paris, se pare ca prototipul nu va fi expus la acest eveniment major al industriei auto mondiale. Cel putin asa sustine presa franceza, care precizeaza ca Peugeot prefera sa-l prezinte in decorul exclusivist al propriului showroom de pe celebrul bulevard Champs Elysees, din Paris. Peugeot EX1 este greu de incadrat intr-o anumita categorie. Are doua locuri si aduce cu un roadster, masoara doar in 1,77 m inaltime si 3,54 m lungime si are ceva din aerul unei motociclete. Pentru cel de la volan, asezat foarte jos si cu picioarele intinse, probabil ca senzatia din timpul rularii este una deosebita. Propulsia este asigurata de doua motoare electrice, cate unul pentru fiecare punte, cu o putere cumulata este de 250 kW (340 CP), anunta 24auto.ro.

Rompetrol, subevaluata dupa sechestrul pus de Fisc la Petromidia. Dupa ce Fiscul a pus sechestru pe o serie de active ale Rompetrol Rafinare, pentru a se asigura ca datoriile pe care firma le are de platit statului roman pana la 30 septembrie vor fi achitate, agentiile de evaluare au luat pe rand in vizor ratingul companiei. Standard & Poor's (S&P) a anuntat astazi ca a coborat ratingul Rompetrol Group NV la "B", de la "B+", cu perspectiva negativa, in urma sechestrului asigurator instituit de autoritatile romane asupra unor active ale subsidiarei Rompetrol Rafinare, dar si pe fondul performantelor operationale "foarte slabe" ale companiei. Asta dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch a plasat saptamana trecuta sub supraveghere ratingul Rompetrol pentru o eventuala retrogradare, acuzand de asemenea riscurile legate de disputa companiei cu guvernul. "Retrogradarea reflecta temerile noastre privind riscurile de tara si riscurile politice tot mai serioase dintre companie si guvernul roman, dar si performantele operationale in continuare foarte slabe", a declarat analistul de credit Lucas Sevenin, intr-un comunicat transmis miercuri de S&P, informeaza EVZ.

Magazinele temporare isi fac loc pe Calea Victoriei. In cautare de chiriasi, proprietarii de spatii comerciale de pe arterele comerciale au apelat la conceptul numit "pop-up" si inchiriaza magazinele pe o perioada de o zi pana la o luna. Daca la noi primul magazin temporar a fost deschis la inceputul lunii septembrie, in restul Europei si in America, conceptul este folosit inca din 2003. Pana de curand, Calea Victoriei, unde brandurile de lux erau la ele acasa, iar chiriile pe metru patrat erau exorbitante, si-a mai pierdut din stralucire. Doar de la inceputul anului, marci precum Cerrutti sau Versace Jeans Couture au ales sa paraseasca zona, in lipsa clientilor. Cat mai valoreaza Calea Victoriei acum si de ce ar mai deschide un retailer magazin acolo? Analistii spun ca pretul pe metru patrat a scazut considerabil, chiar si la jumatate fata de acum un an, pana la 40 de euro pe metru patrat. Iar avantajul este, in continuare, pozitia centrala inaccesibila pana acum brandurilor care nu erau din categoria de lux. In acest conditii, recent, a fost implementat conceptul de magazin temporar. Mai precis, producatorul german de bunuri de larg consum Henkel a deschis primul magazin pop-up de pe piata locala, cu o durata de viata de doar o luna pentru a-si promova produsele pentru par, scrie Adevarul.

Copos negociaza cu GTC dezvoltarea Ana Tower. Omul de afaceri George Copos (desen), proprietarul grupului Ana Holding si patronul echipei de fotbal Rapid Bucuresti, negociaza cu compania de dezvoltare imobiliara Globe Trade Center (GTC) un contract de asociere pentru dezvoltarea unui turn de birouri cu 28 de etaje in apropierea hotelului Crowne Plaza din Bucuresti, denumit in prezent Ana Tower. Negocierile se afla intr-un stadiu avansat, potrivit informatiilor ZF, Copos cautad un partener cu "background" pentru proiectul care ar putea implica o investitie de peste 100 de milioane de euro. GTC este unul dintre cei mai experimentati dezvoltatori de birouri din Bucuresti, realizand in ultimii ani proiectele Europe House, America House si City Gate, cu o suprafata inchiriabila de 85.000 de metri patrati. "Negociem cu mai multe multinationale o asociere pentru construirea turnului de 28 de etaje. GTC este una dintre ele, pe care eu o apreciez foarte mult. Vom vedea ce va fi", a declarat Copos pentru ZF. Ana Tower ar putea deveni cea mai inalta cladire de birouri din Bucuresti, cu o inaltime de 120 de metri, conform coeficientilor aprobati in Planul Urbanistic Zonal inca din 2007, cand arhitect-sef al Capitalei era Adrian Bold. "Noi facem mari eforturi sa obtinem teren pentru o cladire de birouri in nordul Bucurestiului si avem trei posibilitati diferite, printre care si asocierea cu domnul Copos. Deocamdata nu am ajuns la o intelegere pentru niciuna dintre variante", a declarat Shimon Galon, CEO al GTC, anunta ZF.ro.

Honda CR-Z, acest iPhone al automobilelor. "Si, uite-asa, incet, intram intr-o noua lume a masinilor"...Cam astea au fost vorbele unui pieton care s-a aratat interesat de masina pe care tocmai o luasem la test, dupa ce i-am raspuns la 2-3 intrebari. Da, intr-adevar, Honda CR-Z este o noua specie de automobil, cam scumpa pentru moment, dar extrem de incitanta. Este, practic, o "pitica" de clasa B, propulsata de un motor clasic pe benzina de 1,5 litri, cuplat cu un motor electric care mai aduce inca 14 CP - cu totul, Honda CR-Z dispunand de 124 CP. Este unul dintre cele mai interesante modele hibrid prezente acum pe piata, iar cutia sa manuala cu cele 6 viteze si cei 200 de km/h pe care ii promite sunt argumente solide in acest sens. Honda CR-Z este un coupe, iar producatorul o include in categoria GT-urilor, un GT de buzunar, desigur, scrie Business Cover.

CNVM a aprobat numirea lui Valentin Ionescu ca director general al BVB. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat numirea lui Valentin Ionescu in calitate de conducator - director general al operatorului de piata Bursa de Valori Bucuresti. Mandatul sau va intra in vigoare de luni, 27 septembrie. Cariera lui Valentin Ionescu este legata de 15 ani de BVB. Intr-un comunicat remis de Bursa se reaminteste experienta acumulata de Ionescu pe bursele din Praga si Viena si in cadrul unor societati de brokeraj, precum cea detintuta de Erste Bank sau Euro Invest Bank AG Viena. Valentin Ionescu este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti si detine diploma de MBA. De asemenea are studii in specializarea "Finante - Administrare de Portofoliu" prin programul Universitatii Georgetown, SUA, informeaza Money.ro.