Romania: Tunuri financiare de 20 de milioane de euro date bancilor. Casa de avocatura Danila, Petre& Asociatii a inregistrat o intensificare a numarului de dosare privind fraudele in dauna institutiilor financiare in anul 2010 comparativ cu anul 2009, bazate in special pe dezvoltarea locala a retelelor de infractori, adesea organizati in grupuri foarte complexe, cuprinzand notari publici, avocati si functionari publici. Danila, Petre& Asociatii a oferit consultanta pana in prezent pentru 200 de cauze penale, in care sunt investigati sau in curs de judecata peste 350 de persoane fizice si juridice, pentru fraude comise in dauna unor institutii financiare. La nivelul acestor cazuri se poate discuta de o suma de aproximativ 20 milioane de euro, suma ce reprezinta prejudiciul cauzat partilor vatamate din dosare, respectiv institutiilor financiare. Danila, Petre& Asociatii avertizeaza ca adesea se utilizeaza documente contabile false, care fac dovada "unei bonitati extraordinare" a persoanei care obtine prin frauda finantarea. Alaturi de documente contabile ce induc ideea de bonitate extrema, infractorii prezinta adesea, in acelasi scop, inscrisuri false similare instrumentelor specifice bancare (scrisori de garantii bancare emise de alte banci cunoscute, certificate de depozite bancare, acreditive bancare). Dosarul de obtinere a finantarii este abil prezentat ofiterilor de credit, adesea infractorii actioneaza in coautorat, se prezinta in numar sporit la banca, utilizand calitati mincinoase, denumiri complexe in limba engleza, astfel incat impresia lasata institutiei finantatoare sa fie una a unei "serioase corporatii", potrivit Capital.

business reportFoto: Colaj foto

Rompetrol Downstream a vandut catre TRG pachetul de 2,6% detinut la Rompetrol Rafinare. Un pachet de 2,6% din actiunile companiei Rompetrol Rafinare (RRC), detinut de Rompetrol Downstream SRL, a fost transferat azi la Bursa, printr-o tranzactie tip deal, in valoare de 7,9 milioane de euro. Tranzactia s-a facut la pretul de 0,061 lei/actiune, egal cu pretul de inchidere din sedinta precedenta. Pe piata regular, actiunile RRC se tranzactioneaza sub 0,06 lei, in scadere cu peste 3% fata de ziua de ieri. In cursul acestei zile, Rompetrol Downstream a vandut catre Grupul Rompetrol (TRG) participatia detinuta in cadrul Rompetrol Rafinare, de aproximativ 2,61% - 33,6 milioane lei (7,8 milioane euro). Aceasta operatiune respecta legislatia pietei de capital si nu contravine deciziei ANAF de impunere a sechestrului asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, au declarat reprezentantii Rompetrol, informeaza Economic Times.

Piata hoteliera bucuresteana, teren de lupta pentru Hilton si Golden Tulip. Criza economica da nastere unor fenomene cel putin interesante in lumea afacerilor. Unul dintre ele este canibalizarea, imbracata, evident, in haina eleganta a businessului. Cam asta se intampla acum, pe piata hoteliera din Capitala, intre doua mari lanturi hoteliere: Golden Tulip si Hilton. Manusa a fost deja aruncata: hotelul Bucharest City Hotel, care ani buni a operat sub franciza Golden Tulip, schimba tabara si se alatura familiei Hilton. Si uite asa, unitatea clasificata la 4 stele cunoscuta publicului pana in primavara acestui an sub numele de Tulip Inn, va deveni de anul viitor Doubletree, marca a Hilton World Wide. Unitatea rebranduita va fi deschisa in trimestrul II din 2011, perioada in care se vor face investitiile necesare amenajarii hotelului la standardele mondiale ale Hilton. "Acesta este primul nostru contract de franciza cu Hilton World Wide si suntem mandri ca semnam un contract pentru dezvoltarea unui astfel de hotel in Bucuresti", spunea recent Saleem Sarieddine, scrie Business Cover.

Afacere de nişă: rochii de lux second-hand. În criza din România a apărut până şi clasa premium a hainelor de mâna a doua. Sunt purtate, dar au încă eticheta originală şi aparţin ţinutelor de lux. Două ardelence descriu coordonatele afacerii. Magazinele "London Shop" din Ardeal sunt o nişă pe piaţa de second pentru că vând produse luate din categoria "lux" - fără pete sau defecte şi cam jumătate dintre haine au eticheta de la fabrică. După modelul unui business care a dat lovitura, Lavinia Ivan şi Ariana Miron-Presan au deschis în Bucureşti magazinul "Mă cheamă opt". Cu o investiţie iniţială de 12.000 de euro şi cu niciun concurent în Capitală, cele două ardelence vor să-şi extindă afacerea cu un al doilea magazin de second "lux" în luna februarie. Tot atunci, Lavinia e decisă să renunţe la jobul de la bancă pentru a se ocupa numai de magazin, anunta evz.ro.

Ce urmeaza dupa Romania: deschidem magazine la Sofia, New York sau Milano. Se numesc Musette, Jolidon, ID Sarrieri sau Irina Schrotter. Sunt branduri dezvoltate in Romania, produse in Romania, dar care si-au oprit dezvoltarea in tara datorita problemelor economice si a taxelor mari, pentru a-si vinde produsele in tari unde bugetele de cumparaturi ale femeilor trec de niste sute de euro pe luna si unde cresterea economica a revenit. Cristina Batlan duce magazinele Musette la New York. Am vazut stirea prima data la sfarsitul lui august in New York Magazine, in articolul intitulat "Musette ajunge in Soho pe platforme de 12 cm", prin care revista anunta ca "desi brandul de origine romana Musette a aparut la inceputul anilor '90 si detine 15 magazine in Europa, in Statele Unite numele nu spunea foarte multe. Asta pana acum". La doar cateva zile distanta, pe 1 septembrie, The New York Times anunta la randul sau deschiderea celui mai nou punct Musette, urmat de mai multe editii online si bloguri americane, scrie Business Magazin.

Bancile vor sa discute si sa evite procesele. Doua dintre bancile impotriva carora s-au format grupuri de clienti nemultumiti sunt pregatite sa evite scandalul prin negocieri cu debitorii.Desi unii bancheri spun despre clienti, ca acestia nu ar avea nici o sansa in instanta cu motivele pe care le invoaca din contracte unii creditori, prefera totusi sa rezolve problemele cu debitorii pe cai amiabile. Oficialii a doua dintre bancile care sunt pe lista celor care ar urma sa fie date in judecata de catre clientii nemultumiti ne-au declarat ca incearca in continuare sa rezolve problemele cauzate de Ordonanta 50 pe cai amiabile si agreate de ambele parti. Cu toate acestea, Mitica Tararache, directorul directiei de Credite persoane fizice din cadrul Raiffeisen Bank, spune ca impactul asupra bancii va fi de milioane bune de euro, informeaza Capital.

Crash-test insolit la Skoda: Superb Combi versus Yeti. Recent, Skoda a realizat un test unic de impact, la propriul poligon din Uhelnice. Pentru prima data in Republica Ceha, a fost prezentat publicului de specialitate un crash-test frontal cu doua modele Skoda. O Skoda Yeti care se deplasa cu o viteza de 90 km/ora a intrat in coliziune frontala cu o Skoda Superb Combi care stationa. In fiecare masina se aflau cate patru manechine de test cu centuri de siguranta, fixate cu elemente de siguranta. In urma analizarii datelor, expertii tehnici au ajuns la concluzia ca, in cazul unei coliziuni reale la viteza de 90 km/ora, ocupantii ambelor masini ar fi supravietuit fara leziuni in conditiile utilizarii corecte a accesoriilor de siguranta. Rezultatele excelente au fost dovedite prin analizarea mai detaliata a anumitor masuratori, ca de exemplu sarcina exercitata asupra capului sau compresia toracelui pasagerilor. Directiva europeana ECE R 94, conform careia toate masinile destinate utilizarii pe soselele europene trebuie sa fie omologate, impune o valoare maxima de 80 G pentru influenta exercitata asupra capului pasagerului. Acesta este nivelul aceleratiei la care poate fi supus creierul uman, pentru scurt timp, fara a suferi afectiuni grave, scrie 24auto.ro.