Scutire surpriza de contributii sociale in legea pensiilor. Persoanele fizice autorizate (PFA) care au si carte de munca sunt scutite de la plata contributiilor sociale, potrivit noii legi a pensiilor, dupa ce alte acte normative intens contestate si aprobate in aceasta vara de catre Guvern le considerau bune de plata. Sarabanda modificarilor legislative referitoare la contributiile sociale datorate de persoanele care au venituri din activitati independente pare fara sfarsit. Dupa ce, in ultimele trei luni, Guvernul a facut modificari peste modificari pentru a-i "captura" in mrejele sistemului pe toti cei care au venituri profesionale, sustinand vehement corectitudinea si necesitatea acestora in ciuda numeroaselor critici, noua lege a pensiilor, votata in Parlament si aflata in prezent la promulgare, anuleaza obligatia de plata a contributiilor sociale pentru PFA care sunt, totodata, salariate. Mai multe detalii pe Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Despagubire record pentru industria telecom: Verizon Wireless returneaza clientilor 50 de milioane de dolari pentru facturile "umflate". Cea mai mare companie americana care ofera servicii wireless - Verizon Wireless - isi despagubeste clientii cu peste 50 de milioane de dolari dupa ce a admis ca facturile acestora au fost "umflate" din cauza accesarii eronate a serviciului de internet, potrivit Washington Post. Anuntul vine dupa numeroase plangeri din partea clientilor de telefonie mobila care accesau din greseala serviciul de internet, iar la finele lunii erau taxati pentru transfer de date. Reclamatiile au fost analizate de Comisia Federala pentru Comunicatii, care a precizat ca ancheta va continua, informeaza Adevarul.ro.

Ungurii, cei mai numerosi turisti straini din Romania. Numarul innoptarilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare a inregistrat in primele opt luni o scadere cu 10,8%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Romania a fost vizitata in aceasta perioada de 5,19 milioane de turisti straini, numarul acestora inregistrand un regres de 0,1% fata de anul trecut. Majoritatea vizitatorilor straini provin din tari situate in Europa (94,8%). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 60,3% din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania. Turistii maghiari reprezinta aproape 39% din cetatenii Uniunii care ne-au trecut granita. Sunt urmati de bulgari, cu 16,8%, nemti, cu 8,8%, si de italieni, peste 7%. La polul opus, romanii au taiat consistent bugetele destinate excursiilor peste hotare. Mai multe detalii pe Gandul.info.

Seful Erste: Romania poate depasi rapid multe state din regiune daca rezolva problema transporturilor. Romania va depasi rapid multe state din regiune daca va rezolva problema transporturilor, inclusiv prin dezvoltarea unor proiecte finantate cu fonduri europene, considera directorul general, presedinte al grupului Erste, Andreas Treichl. "Situatia in Ungaria si Romania este dificila. Cred ca Romania are o sansa mai buna decat Ungaria de a iesi din situatia actuala dificila pentru ca are un avantaj foarte mare multumita datoriei straine foarte reduse si mix-ului mai bun dintre costul muncii - productivitate", a aratat Treichl la o conferinta cu investitorii grupului austriac, organizata la Dubrovnik. Presedintele Erste considera ca "situatia dezastruoasa" a infrastructurii de transport este factorul care "tine cu adevarat in urma" investitiile si cresterea economica, scrie Money.ro.

Ce trebuie sa stabiliti inainte de a lansa o campanie de Mystery Shopping! Succesul unui program de monitorizare a serviciului oferit clientilor va depinde si de modul in care in va structurati si cuantificati, in prealabil, asteptarile dumneavoastra, potrivit Excellence Club. Pentru a putea permite unei companii de Mystery Shopping sa determine cu exactitate toate detaliile pentru o campanie de succes, ar trebui sa raspundeti cel putin la cateva intrebari de baza: 1. Care este scopul programului? De ce vreti sa realizati campania de Mystery Shooping si ce intentionati sa faceti cu rezultatele? 2. Care sunt informatiile dorite in urma acestui program? 3. Care este bugetul alocat acestui program si este pretul cel mai important factor in selectarea unui furnizor de Mystery Shopping?

Romanii dau 72% din bani pe consum si numai 2% pe investitii. Romanii cheltuiesc cei mai multi banii pentru consum, in principal pe produsele alimentare si bauturi nealcoolice, ceea ce reflecta nivelul scazut de trai, iar salariile sunt cea mai importanta sursa de venituri, reprezentand mai mult de jumatate din resurse. Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii au scazut usor in al doilea trimestru al anului fata de primele trei luni, de la 2.342 de lei la 2.337 de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Si la nivelul cheltuielilor medii lunare tendinta a fost usor descendenta, nivelul coborand de la 2.071 la 2.051 de lei, reprezentand 87,5% din veniturile totale, conform unui articol de pe ZF.ro.

Catarama: Oamenii de afaceri romani nu se pot uni. Omul de afaceri Viorel Catarama, care controleaza compania Elvila, un business de 100 mil. euro anual, a acuzat lipsa de unitate a oamenilor de afaceri din Romania, care nu pot face front comun pentru proiecte de importanta nationala. Este pentru prima oara cand un antreprenor vorbeste despre acest lucru, in conditiile in care recent singurele discutii care s-au purtat in ultima perioada au fost pe marginea inexistentei unui patronat puternic si a unei banci care sa sprijine capitalul local asa cum multinationalele sunt sprijinite de bancile din statele unde isi au sediile, scrie ZF.ro.

ING: BNR a aparat cursul cu 11 miliarde de euro. Banca Nationala a vandut circa 11 mld. euro din rezerva valutara ca sa stabilizeze cursul valutar, de la debutul crizei financiare pe plan local, in octombrie 2008, apreciaza analistii ING Bank. Suma reprezinta aproape jumatate din volumul rezervelor pe care BNR le detinea la inceputul crizei. In acest timp rezerva valutara a BNR a urcat cu 5 mld. euro, de la 27,3 la 32,6 mld. euro, insa doar datorita imprumuturilor externe contractate de stat, scrie ZF.ro. Pe de alta parte, economistul BNR Adrian Vasilescu spune pentru Capital.ro ca "Nimeni n-are cum sa afle cati bani a aruncat BNR in piata pentru protejarea cursului".

Incepe constructia unei fabrici de utilaje petroliere de 126 mil $. Compania americana Lufkin Industries, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de echipamente si servicii pentru industria petroliera, inaugureaza miercuri lucrarile de constructie la fabrica de la Ploiesti, investitie in valoare de 126 milioane dolari, informeaza EVZ.ro.

In editorialul "Adevarul despre salarii si pensii", Claudiu Serban scrie: Directia fireasca ar fi, in mod evident, aceea de micsorare a impozitarii muncii si de flexibilizare a legislatiei din domeniu. Mugur Isarescu a avertizat recent, in cadrul unei conferinte organizate de BNR in parteneriat cu revista Capital, asupra capcanelor populismului practicat zilele acestea de politicieni la unison cu o buna parte din mass-media. Declaratii care sa mangaie urechile pensionarilor si ale altor categorii sociale defavorizate sunt la ordinea zilei. Marea problema este ca aceste fraze reprezinta niste falsuri grosolane, bune, poate, pentru a incolona batranii si tiganii la vot, dar care mimeaza orice drum catre o guvernare responsabila, indiferent cine ar castiga urmatoarele alegeri. Citeste textul complet pe Capital.ro.

Veniturile unei gospodarii din Romania egale cu un salariu mediu net din Polonia. Potrivit rezultatelor anchetei INS asupra bugetelor de familie, in trimestrul II 2010, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.337 lei de gospodarie (549 de euro - echivalentul unui salariu mediu net in Polonia si cu 200 de euro sub cel din Cehia) si 806 lei de persoana. Veniturile banesti au fost, in medie de 2.005 lei lunar pe gospodarie (691 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 332 lei lunar pe gospodarie (115 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri si anume 50,7%. Bani putini, dar si mai putini in termeni reali, daca tinem cont de inflatia cifrata in trimestrul II la 4,4%. Articolul complet pe Businesscover.ro.

Chiria spatiilor comerciale din Capitala a ajuns la jumatate fata de anul trecut. Chiriile spatiilor comerciale din Capitala si din principalele orase ale tarii au ajuns aproape la jumatate din valoarea inregistrata anul trecut. Desi platesc mai putini bani pe spatii micii antreprenori spun ca scaderea vanzarilor ii impiedica sa se bucure prea mult. Romanii care dezvolta mici afaceri in spatii comerciale stradale cu suprafete de cel mult 100 de metri patrati platesc chirii lunare mai mici cu pana la 50% fata de acum un an. Totusi, unii dintre ei sustin ca reducerea chiriilor nu le este de prea mare ajutor, in contextul in care le-au scazut vanzarile cu aproape jumatate comparativ cu anul 2009, scrie Adevarul.ro.

Fondurile de pensii private, profituri duble fata de inflatie. Fondurile private de pensii performeaza bine chiar si pe timp de criza si se apropie vertiginos de pragul primului miliard de euro aflat in administrare. Astfel, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat in primele noua luni un randament mediu de 13,3%. In acelasi timp, fondurile de pensii facultative consemneaza si ele un avans de 10,2%, informeaza Gandul.info.

Cum a evoluat pretul apartamentelor vechi in prima luna de toamna. Valoarea indicelui imobiliare.ro pentru prima luna a toamnei indica o scadere de 1,1%, ajungand la 1.104 euro/mp util, cu 12 euro/mp mai putin decat in luna precedenta. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand indicele arata o valoare de 1.226 euro/mp, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 10% mai mici, iar in comparatie cu perioada de varf a pietei, preturile sunt aproape la jumatate, informeaza Capital.ro.