Radu Ghetea, in Economistul: Interpretarea ANPC este următoarea: n-ai avut comisionul de risc şi acest comision nu mai este în lista noastră, atunci uiţi de el
Rezultatele sunt destul de sumbre, arata Radu Ghetea in interviul acordat cotidianului Economistul. "Dacă socotim că avem circa 25 de miliarde de euro, credit total la populaţie, adică dacă luăm în seamă numai 15 miliarde care ar fi afectate de un astfel de sistem, constatăm că băncile pierd între 3 şi 6 puncte procentuale. Înmulţind 15 miliarde cu 3 la sută sau cu 6 la sută, rezultă o pierdere de venituri pe care banca nu le mai realizează de la 400 până la 900 de milioane de euro pe an. A fost un calcul aproximativ", mai arata Ghetea.
"În condiţiile în care ANPC nu a dat curs nici măcar propunerii noastre de a discuta aceste aspecte, Asociaţia Română a Băncilor a solicitat BNR să facă un calcul riguros. Pe baza informaţiilor cerute de băncile comerciale, BNR a comunicat că impactul pe anul 2010, deci, practic, o jumătate de an, se ridică la 569,4 milioane de euro. A fost o calculaţie exactă. Prin urmare, o pierdere de aproape 600 de milioane de euro numai pe o jumătate de an. Avem de-a face nu numai cu impactul asupra dobânzilor, ci şi cu cel asupra comisioanelor", mai spune presedintele ARB.
Citeste intregul interviu in Economistul.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Azi tocmai am terminat de intocmit si un AA conform OUG 50. O sa-l trimit maine tot prin posta, cu rugamintea sa semneze, stampileze si sa-mi returneze apoi mie un exemplar. O sa-i anunt evident ca daca nu il semneaza in termen de doua saptamani, conditiile pe care le-am trecut acolo oricum vor intra in vigoare automat. Daca nu le convin termenii, ii astept la mine acasa sa negociem. Am programul destul de incarcat, probabil vor fi nevoiti sa astepte un pic la coada, ca secretara e in concediu. Ii rog sa fie intelegatori...
Ma distreaza si minusurile pe care unii angajati la banci le dau pe aici. Ei cred ca ajuta in felul asta asa ca muncesc din greu la fierastrau saracii. Se mira ca in timpul asta se aude o craca cum paraie tot mai tare... :)
astfel devine evident, bancile si clientii lor.. se merita unii pe altii pentru ca ipocrizia este la acelasi nivel... respectul nu exista, nici nu se doreste..
Da, unii clienti exagereaza acum si au pretentii mai mari decat ar fi normal si de bun simt.
Intrebarea este insa cine a dat startul jocului prin clauzele abuzive, pacaleli cu font mic si manipulare prin reclame ?
Bineinteles, exista si alte mijloace, insa trebuie sa se adune masa critica inainte sa incepem curatenia. And the truth is, there is something terribly wrong with this country, isn't there ?
Ne vedem la o bere pe 5 noiembrie ? :)
Cam mare diferenta, nu ?!
Restul e doar dresaj pentru roboteii care se tem sa iasa din rand, sa calce linia, sa spuna lucrurilor pe nume.
2. comisioanele de risc sunt in jur de 2-3%, in nici un caz 6%, aplicam 2.5% la 6 miliarde rezulta vreo 150 de milioane pe an.
cum au ajuns astia la 600 de milioane intr-o jumate de an? e vorba de maxim 75 milioane/6 luni.
Gheteo, esti deja compromis, las-o ca macane!
mars la aia de ti-au promis job mai bine platit!
Vezi ca iti explica mai clar in economistul de azi, poate te dumiresti si tu.
La unele tipuri de credit bancile se asigura impotriva riscului de neplata la societati de asigurare. Acestea percep bineinteles un anumit comision. Banca recupereaza acest comision pe care il plateste societatilor de asigurare de la client. Nu comentez daca e bine sau rau, dar sper ca cum ai priceput si tu ce e cu el. Bine ?!
Vorbiti doar de impactul asupra bancilor. Dar impactul asupra populatiei jecmanite de ce nu il luati in calcul?
e normal ca banca sa aiba un profit. nu e normal ca profitul din Ro sa fie nesimtit de mare, mai mare ca oriunde in UE. Se refuza nu un favor al clientilor, ci un element normal, firesc. daca totul ramane cum isi doreste ARB, anul viitor, odata cu crestea euribor si libor, se va trece pe executari silite pe banda rulanta. iar garantiile, in special cele imobiliare, nu vor acoperi soldul creditului, deci noi procese in care oamenii vor fi urmariti in justitie pentru a mai plati diferentele pt zeci de ani..o politica paguboasa si pentru banci si pt oameni. exista banci care auinteles asta, banci care nu. sa vedem ce au inteles politicienii. oricum atitudinea a fost gresita. bancile au reactionat ostil, nu oamenii. astfel nu se mai ajungea la procese si tot scandalul.
Practic vi se taie 500 mil. EUR din profit si se duc in economia reala.
Statul pierde 16%(impozit pe profit) si castiga cel putin 24% - TVA.
Asa ca muncesc din greu la fierastrau saracii.
Se mira ca in timpul asta se aude o craca cum paraie tot mai tare... :)
Saritul cu gura si injuratul sistemului bancar nu compenseaza PROSTIA celor mai multi care s-au aruncat la credite, pentru masini scumpe si apartamente supraevaluate, fara a sta putin pe ganduri si a-si evalua situatia, fara a calcula daca realmente isi pot permite astfel de "investitii". Gresala este in primul rand a lor si smecheria se plateste, la fel cum si bancile vor plati lacomia cu care au dat credite la oricine, fara o evaluare solida.
Intr-adevar sunt cazuri in care conditiile de creditare au sarit calul si acele contracte ar trebui corectate. Insa acum TOTI cei care au vreun credit sar cu gura, injura bancile, doar-doar li se vor scadea si lor rata - si ACESTA este un lucru care demonstreaza "in ce tara traim".
si toate astea pe timp de criza, cand toti facem sacrificii....
V-ati indatorat pe viata la banca, ceea ce nu e neaparat ceva rau, tinand cont ca in RO nu prea poti face nimic doar cu banii stransi la ciorap. Acum cautati modalitati de a nu mai da banii inapoi.
Cand ati semnat contractul de credit stiati foarte bine cat trebuie sa restituiti.
Ati uitat si anul trecut cand desi se anunta o criza acuta, voi umpleati carucioarele prin mall-uri sau supermarket-uri. Omiteti si faptul ca desi nu aveati ce sa puneti pe masa nu ati suportat gandul sa nu aveti ultimul tip de plasma si IPhone in buzunar si v-ati adresat tot bancilor.
Atunci cine e vinovat?
Exact ce se afla si in capetele acestor jigodii care au furat toata viata si acum vad ca nu le mai merge si ca poporul incepe sa inteleaga . Dati-va demisia si plecati de la CEC!
Eu nu vreau sa platesc prin impozitele mele un asemenea incompetent ! ZERO
Deci daca bnr a comunicat ca au facut calculul pe tot anul, de unde comentariull ca e vorba de juma de an?
Ce, daca nu s-a incheiat anul, nu se poate ESTIMA impactul asupra venitului ANUALIZAT?
dl ghetea este presedintele CEC (numit politic ca si dl costea). are o problema de "etica" sa conteste ro decizie a guvernului, el fiind numit tocmai de guv ca si presedinte CEC....mai multi ministri care au contestat deciziile PMinustru (oricare a fost el) au PLECAT din guvern.
ar trebui sa demisioneze IMEDIAT din pozitia de presedinte CEC - altfel ....discutam discutii....
...si asta-i doar o parte din jaful pe care-l fac bancile in Romania. Am rugat doi amici - unul sta in Londra si celalalt in Udinese - sa intrebe cam ce rata ar plati la un credit exact ca al meu, pe aceeasi perioada. Nu mi-a venit sa cred ce raspuns am putut sa primesc! In Italia as plati o rata putin peste jumatate din cat platesc in Romania iar in UK as plati chiar mai putin de jumatate!!!! PAi sa nu-ti iei o carabina si sa iesi la vanatoare de bancheri?!?!?! Si cand spun bancheri, ma refer la directorii cei mari, din Centrala, nu la astia mici, de la sucursale, care-s cu mainile legate de deciziile pe care le iau cei din Viena, de exemplu...
Bai baieti ... treziti-va la realitate ... credite in euro cu dobanzi ca in tarile din vestul Europei nu o sa va dea nimeni niciodata ...
Dar Ghetea e un escroc de bancher care este angajat pe foarte multi bani la o banca de stat....Oare i-o fi scazut si lui salariul cu 25%???? Voi ce credeti? In urma sondajului de opinie se constata ca raspunsul este NU in proportia de 99%.
Sunt mahnit rau de posibila lor pierdere.....
Dar bietii clienti care sunt sufocati de ratele tot mai mari???? Le-ar baga "nea"Ghetea pumnu' in gura sa nu mai scoata un sunet....Ooofffff!!!
UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE?!!
daca banca va zicea ca nu aveti capacitate de rambursare ... deci nu va acorda credit .... va duceati sa dati banca in judecata pentru discriminare .... ca parca banca era de vina ca salariul vostru era mic, nu prea va placea munca si/sau deja aveati mii de credite.
eu cred ca se cheama ipocrizie .... treaba asta de care suferiti ;)
Pana acum la intrebarile despre potlogariile bancilor raspundea fara prea mult chef ca nu exista asa ceva si ca Alba ca Zapada traieste.
Si culmea tupeului...ei considera banii mulsi prin pungasii drept pierderi.
Cred ca nu poti sa te simti foarte bine cand stii ca ai dat 120000 de Eur pe un apartament cu 2 camere, iar in 20 de ani mai platesti inca pe atat dobanzi, iar acum valoarea lui este de cel mult 60000 Eur. Doua lucruri se platesc in viata, domnia si prostia, voi le-ati facut pe amandoua, si acum a venit nota de plata. Dar puteti fi multumiti, sunteti in rand cu lumea, sunteti proprietari, scuze, inca nu, doar peste vreo 20 de ani la rambursarea integrala a creditului. Acum sariti cu minusurile si negati in continuare realitatea.
Bancile au schimbat pana acum cum au vrut regulile in timpul jocului...
Esti documentat in problematica sau doar bati campii?
Comisionul de risc nu este justificat, bancile nu pot explica de ce este nevoie de un comision de risc (de curiozitate, intrebati in Germania de exemplu de un astfel de comision - asa ceva este inadmisibil) cate vreme toate riscurile sunt acoperite de ipoteca si de asigurari suplimentare pe care banca le impune. Comisionul care nu se justifica in nici un fel poate fi numit abuziv?
De fapt cea mai buna dovada ca banca NU are nevoie un comision de risc este ca doreste sa il schimbe numele in Comision de Administrare. Prin aceasta recunoaste ca o intereseaza doar profitul si ca riscul este unul fictiv.
Care este parerea ta de camatar cu cravata ?
http://www.zf.ro/business-international/la-presiunea-populatiei-islanda-ar-putea-obliga-bancile-sa-ierte-credite-ipotecare-de-1-5-mld-euro-7457405
Ma tem ca la noi care sintem mai "originali" si iesim la mitinguri cu pistoalelel in toc si aruncam cu cascheste si tot felul de obiecte sa nu fie treaba ceva mai dura...bancile sa nu se joace cu focul, ca se ia!
Voi ati provocat criza iar voi nu aveti nici un cost din cauza asta.
BNR a spus ca nu se implica, acum sta sa va gaseasca voua argumente ca sa va sustineti abuzurile fata de clianti?
Trezestete Isarescu, ce economie faci?
Daca sustineti abuzurile bancilor veti avea un profit de 16% maxim, daca sustineti aplicarea OUG 50/2010 care respecta Directiva Europeana in domeniu veti avea la buget 24% din TVA plus 16% din profit.
Deci cine castiga si cine pierde? Daca va incapatinati sa sustineti bancile ca sa mantina abuzurile atunci subminati economia tarii?
Ar trebui sa ne gandim si la un proces in acest sens. Cu voi nu se mai poate altfel decat sa ne cautam dreptatea in Justitie si va asigur ca veti pierde cu siguratnta.
Mai mult, SA VA FIE RUSINE ca exterminati un popor intreg.
Insusi Presedintele Basescu - care si-a prezentat vehement pozitia fata de bancile locale hraparete, i-a acordat de curand dlui Mugur Isarescu o importanta distinctie.
Despre dl. Ghetea, numai bine: el va trebui in curand sa renunte fie la conducerea ARB, fie la cea de la CEC, fie la amandoua. In acest moment dumnealui se afla intre ciocan si nicovala.
Veti vedea.
Faptul ca azi unele garantii la credite valoreaza mai putin decat valoarea evaluata in 2007, este absolut anormal.
Da, din pdv matematic, daca garantia s-a devalorizat foarte mult, ea ar trebui compensata cu noi garantii. Din pdv al economiei reale insa, acest lucru n-ar trebui lasat sa se intample. Este aberant.
Ba mai mult, atata timp cat banii s-au scumpit abrupt in 2009-2010 (sa privim astfel lucrurile si nu ca a scazut valoarea proprietatilor si garantiilor), de ce ar trebui sa fiu obligat sa platesc ratele intr-o moneda ultra-scumpita? Din pdv economic, ar trebui sa mi se reduca soldul creditului si rata, intrucat nu garantia are valoare mai mica (valoarea ei de intrebuintare este relativ constanta) ci banii (moneda de expresie a valorii) s-au scumpit.
Este clar ca se impune o noua ordine economica - financiara, pentru ca ceea ce se intampla acum arata ca au fost scapate hatzurile economiilor.
Privind tot economic, atata timp cat toate sectoarele economice s-au ajustat (comprimat), de ce bancile trebuie lasate sa se "umfle"? Cred ca actiunea de "dezumflare" a bancilor prin interventia guvernelor este acum imperativa, altfel balonul financiar nou-creat se va sparge si va genera noi dezastre in economie
Acesta este si rolul lui OUG 50 / 2010, un aculetz care are rolul de a mai "fasai" un pic balonul...