Gheorghe Hagi, in top 20 cel mai bine platiti antrenori din lume. Gheorghe Hagi, cel mai bun fotbalist roman si locul 285 in Top 300 Capital, va semna azi un contract cu formatia turca Galatasaray, iar in perioada cat va fi antrenor acesta va castiga trei milioane de euro, intrand astfel in randul celor mai bine platiti antrenori din lume. Gica Hagi a semnat astazi un contract pe un an si jumatate cu echipa turca Galatasaray, pe care a mai antrenat-o si in trecut si cu care a castigat Cupa Turciei. Acesta va primi pentru serviciile sale 3 milioane de euro. Hagi va avea la gruparea Galatasaray un salariu de 1,25 milioane de euro in sezonul 2010/2011 si de 1,75 milioane de euro in campionatul 2011/2012, potrivit cotidianului turc Sabah. Hagi intra astfel in clubul select al celor mai bine platiti antrenori din lume, scrie Capital.

business reportFoto: Colaj foto

Criza loveste Romania si retroactiv. CE sustine ca deficitele bugetare din 2008 si 2009 au fost de fapt mai mari decat cele prezentate de oficialii de la Bucuresti. Expertii Comisiei Europene au recalculat deficitele bugetare inregistrate de Romania in 2008 si 2009. Noile cifre sunt 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, cu 0,3% din PIB mai mari decat cele anuntate pana acum. Diferenta a aparut pentru ca statul nu a inclus in calculul deficitelor bugetare toate datele financiare ale companiilor pe care le detine. Diferenta de 0,3% din PIB, descoperita de expertii CE, inseamna faptul ca statul a cheltuit in cei doi ani cu 400 de milioane de euro mai mult decat au anuntat initial. Pentru ca firmele detinute de stat sunt trecute la categoria "autofinantatelor", rezultatele lor financiare nu sunt trecute, de cele mai multe ori, in bugetul de stat, desi, de exemplu, pierderile unei astfel de companii sunt acoperite cu bani din vistieria statului, ceea ce inseamna cheltuieli suplimentare, pentru ca actionar este statul, informeaza Gandul.

Strategii de business IKEA: Pe romani i-a atras cu chiftelute suedeze, pe chinezi ii lasa sa traga un pui de somn la amiaza. Daca mergi la un magazin IKEA din Beijing la amiaza vei intalni zeci de parinti cu copii in brate care cauta patuturi potrivite. Nu ca sa le cumpere ci pentru a-si culca copii pentru amiaza acolo. Sambata dupa-amiaza e cea mai proasta zi daca vrei sa-si iei mobila. Fiecare pat din magazinul de 43.000 de metri patrati este ocupat de oameni care trag un pui de somn sub asternuturi. Imaginea care poate irita orice proprietar de magazin european face parte din strategia celui mai mare retailer de mobila din lume de a atrage clienti in magazin, care mai devreme sau mai tarziu vor incepe si sa scoata bani din buzunar, scrie Bloomberg. IKEA detine cel mai mare magazin din Asia in China, si intentioneaza ca in urmatorii ani sa-si dubleze reteaua de aici, in conditiile in care prognozele arata o crestere de 17% a pietei de mobila in tara cu cea mai mare crestere economica din lume, transmite Ziarul Financiar.

Renault vrea sa denumeasca modelul sau electric Zoe. Numele este contestat de familii ale caror fiice poarta acest nume. Grupul auto francez Renault a fost dat in judecata de doua familii cu acelasi nume care contesta denumirea viitoarei berline electrice, Renault Zoe, care va fi comercializata din 2012, intrucat se numeste la fel ca fiicele lor, iar asta le poate face tinta permanenta a unor glume. Renault va afla peste trei saptamani daca poate numi noua masina Zoe fara sa aduca prejudicii celor 35.000 de femei si fete care poarta acest nume in Franta. "Vor sa aleaga numele copiilor nostri pentru a compensa performantele reduse ale unui vehicul. Constatam ca industriasii, pentru a-si valoriza si umaniza produsele, transforma prenumele in marci. In functie de noroc, putem deveni vase de flori sau perii de toaleta", a declarat in instanta avocatul celor doua familii, David Koubbi. El a aratat ca parintii nu trebuie sa fie obligati sa schimbe prenumele copiilor pentru ca poarta numele unei masini, asa cum s-a intamplat acum cativa ani, cand o fetita numita Clio a fost rebotezata Margo, la trei ani, relateaza Gandul.

Chinezii investesc peste un sfert de miliard de euro intr-un combinat romanesc. Gigantul chinez de stat Avic investeste 350 de milioane de euro in combinatul de celuloza si hartie Somes Dej, alaturi de compania romaneasca Serviciile Comerciale Romane, care vine cu un aport de 150 de milioane de euro. Investitia vizeaza majorarea capacitatii de productie de la 70.000 de tone pe an la 550.000 de tone, potrivit lui Stefan Vuza, care controleaza Serviciile Comerciale Romane (SCR). Astfel, Avic International Holding Corporation, cu activitati in principal in aparare si aviatie, va deveni actionarul majoritar al combinatului de la Dej, cu un pachet de 75% din actiuni, relateaza Adevarul.

Chiriile din Bucuresti au scazut cu 24% fata de anul trecut. In primele zece luni ale anului chiriile medii din Capitala au scazut cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In studiu au fost incluse garsoniere, apartamente cu doua si cu trei camere, iar preturile sunt cele publicate de proprietari in anunturile de inchiriere, care pot fi cu pana la 10% mai mari fata de chiria obtinuta la negociere. Practic, chiriile au scazut de la o medie de 400 euro/luna in 2009, la 304 euro/luna, anul acesta, cea mai mare scadere (30%), inregistrandu-se in cazul apartamentelor cu trei camere, de la 535 euro la 370 euro lunar. Chiriile apartamentelor cu doua camere au scazut cu 19%, de la 382 euro/luna, la 306 euro/luna, in vreme ce pentru garsoniere pretentiile proprietarilor s-au diminuat cu 16%, chiria medie fiind acum 237 euro/luna, de la 287 euro/luna, in 2009, informeaza Business Cover.

Windows 7 a implinit vineri un an, timp in care Microsoft a vandut 240 milioane de licente. Microsoft a vandut peste 240 milioane de licente Windows 7 la un an de la lansare, un record de vanzari pentru un sistem de operare, care ajuta gigantul american sa-si mentina profiturile uriase in pofida scaderii pietei computerelor. Preturile de referinta pentru Windows 7 incep de la 80 de dolari pentru un upgrade de la versiunea anterioara si pot ajunge la 320 de dolari pentru editiade top "Ultimate". Windows 7 a fost lansat pe 22 octombrie 2009 si l-a inlocuit pe putin popularul Vista. Sistemele de operare ale Microsoft sunt instalate pe 90% dintre computerele personale din intreaga lume, iar compania anticipeaza ca tot mai multi clienti vor trece la Windows 7, potrivit Ziarul Financiar.

Ordonanta creditelor, dezbatuta marti de membrii Comisiei finante-banci din Camera Deputatilor. Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori va fi dezbatuta marti, 26 octombrie, in Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, urmand sa fie trimisa pentru avizare in plenul camerei abia in luna noiembrie. Mai devreme de sfarsitul lunii noiembrie nu cred ca va ajunge in plenul Camerei Deputatilor. Dar daca punem osul la treaba un pic mai bine s-ar putea sa fie si mai devreme", ne-a declarat vicepresedintele comisiei Adrian Nitu (PDL). Potrivit ordinii de zi a Comisiei pentru Buget, Finante si Banci, din data de 26 octombrie, ordonanta de urgenta 50/2010 privind creditele populatiei va fi dezbatuta de membrii comisiei dupa ce va fi analizata ordonanta de urgenta nr. 28/2010 pentru finantarea in 2010 a programului "Renasterea satului romanesc - 10 case pentru specialisti", care al carei termen a fost depasit cu patru luni, mai exact 03 iunie, transmite evz.ro.