Care sunt fondurile de pensii private cu cele mai mari investitii in actiuni romanesti. Fondurile de pensii private de pe piata locala aveau plasate in actiuni aproape 500 de milioane de lei (117,2 milioane de euro) la sfarsitul lunii septembrie, iar dintre acestea aproximativ 75% reprezentau investitiile in actiuni romanesti, potrivit datelor furnizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Aceste fonduri devin tot mai importante pe piata de capital locala, in conditiile in care au ajuns deja la active nete de aproape un miliard de euro, iar valoarea va creste in continuare. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau investitii in actiuni romanesti in valoare de 328,2 milioane de lei (76,9 milioane de euro) la sfarsitul lunii septembrie, reprezentand aproximativ 8,5% din activele nete ale acestora. Valoarea totala a investitiilor in actiuni ale celor noua fonduri de pensii private obligatorii era de 447,7 milioane de lei, ceea ce inseamna ca peste 119 milioane de lei (27,9 milioane de euro) erau plasate si in actiuni ale unor companii straine. Expunerea totala pe actiuni a acestor fonduri era de 11,5% din totalul activelor nete fata de 9,3% la sfarsitul anului trecut, scrie Economic Times.

Business ReportFoto: Colaj foto

Harta celor mai mari contracte din retail: "gigantii" au ales orase de peste 150.000 de locuitori. Retaileri precum Inditex, C&A, H&M, Decathlon, Cora sau Auchan au continuat sa semneze contracte de inchiriere in Bucuresti, dar si in afara Capitalei, unde au securizat spatii pentru cel putin 20 de magazine noi care au fost sau vor fi deschise in urmatoarele luni. Spre deosebire de perioada de boom, retailerii internationali care se extind in prezent aleg doar cele mai bune centre comerciale din marile orase, localitatile cu circa 100.000 de locuitori neavand puterea financiara pentru a deveni atractive in prezent pentru retailerii europeni care au vanzari de 5-10 miliarde de euro anual. "A fost mai bine din toate punctele de vedere decat in 2009, cand nimeni nu stia la ce sa se astepte. Anul acesta s-a procesat interesul din partea retailerilor noi, precum H&M, cu care am negociat contractele de inchiriere pentru magazinele din Bucuresti Mall si Plaza, dar am deschis si Atrium Arad, unde cele mai multe contracte erau semnate din 2008-2009, dar a fost o realizare sa ii mobilizam pe toti sa deschida", spune Oana Iliescu, codirector executiv al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, anunta ZF.ro.

Colibasi de Maroc: Vom cumpara Dacii din import. Utilizarea la maximum a capacitatii instalate de la uzina din Mioveni obliga Renault sa produca doua viitoare modele Dacia in Maroc. Daca va exista cerere, acestea vor fi importate in Romania. Presedintele consiliului de administratie al Automobile Dacia si sef al regiunii Euromed in grupul Renault, Jacques Chauvet, a declarat, intr-un interviu acordat revistei Capital, ca "a fost deja luata decizia de a produce doua noi modele Dacia la viitoarea uzina de la Tanger, in Maroc. Pentru ca la Pitesti, capacitatea este folosita la maximum". Raspunzand intrebarii daca, in urma acestei decizii, este posibil ca romanii sa cumpere masini Dacia importate, oficialul Renault a mentionat ca nu vede de ce sa nu cumpere romanii o Dacie produsa in Maroc, "asa cum germanii sau francezii cumpara modele Dacia produse la Pitesti. Nu mai vorbesc de francezii care cumpara masini Renault produse in Turcia, Slovenia sau Spania. Aceasta este noua lume a industriei auto. Deci, nu vad nicio problema ca romanii sa cumpere o Dacie produsa in afara tarii", informeaza Capital.ro.

New Kopel aduce automobilul Chery in Romania. Compania israeliana cu afaceri in domeniul auto New Kopel Group va lansa, in prima jumatate a anului viitor, automobilul Chery pe piata romaneasca, in prezent 24 de unitati ale marcii chineze aflandu-se in flota firmei, in teste. New Kopel Group, care mai deruleaza afaceri si in rent a car si leasing, va distribui marca chineza prin firma sa de vanzari auto Union Motors, dealer Suzuki si Opel, informeaza Mediafax. "In ce priveste preturile, putem spune ca acestea nu vor fi sub valorile practicate de Dacia, insa nici foarte departe de ele", a declarat directorul general al companiei, Dudy Perry, cu ocazia deschiderii primului showroom Opel al Union Motors. Union Motors a deschis, ieri, primul showroom Opel al dealerului de cand a devenit partener al marcii germane. Centrul amplasat pe soseaua Bucuresti-Ploiesti a necesitat o investitie totala de sase milioane de euro, scrie Bursa.ro.

Investitorii au cumparat companii de 24 miliarde de euro in Europa, dar ignora Romania. Cea mai mare tranzactie private equity de pe piata europeana in trimestrul trei a fost prelurea pentru 3,51 miliarde de euro a producatorului britanic de sisteme pentru industrie de catre grupul Pinafore Acquisitions Limited. De altfel, economia britanica a fost cea mai cautata de investitori, detinand 44% din tranzactiile europene ale ultimelor trei luni. Revigorarea economica din vestul Europei se vede si din valoarea preluarilor de companii, care a ajuns in T3 sa o egaleze pe cea din prima jumatate a anului si sa reprezinte mai mult de 80% din totalul anului trecut. Un alt semn este si faptul ca desi numarul de tranzactii a scazut la 234, valoarea lor a crescut, valoarea activelor jucatorilor europeni incepand sa creasca dupa severele devalorizari din 2008 si mai ales 2009. Practic, cumparatorii au platit mai mult decat in T2 2008, perioada in care criza abia aparuse, cand s-au inregistrat tranzctii de 21,6 miliarde de euro, anunta Business Cover.

Bosch isi extinde investitiile si oferta in sectorul aftermarket. Bosch anunta faptul ca isi va extinde investitiile in sectorul automotive aftermarket. Mai mult, in cadrul Targului Automechanika, desfasurat la Frankfurt pe Main in aceasta toamna, concernul german si-a prezentat mai multe inovatii si oferte noi, dedicate atelierelor de service si distribuitorilor. Printre noutatile prezentate de Bosch cu ocazia acestui eveniment s-au numarat: sistemul de diagnoza la distanta, care permite specialistilor Bosch sa ofere asistenta online, la distanta, direct pe autovehiculul clientului; software-ul DXP, ce leaga la retea intregul atelier de service; sistemul de testare FSA 050, destinat verificarii autovehiculelor electrice si hibride sau testerele KTS Truck pentru autoutilitare. Bosch are o oferta extinsa de sisteme de diagnoza, aparatura de service, piese de schimb, servicii si concepte destinate service-urilor auto, astfel incat, Divizia Bosch Automotive Aftermarket poate pune la dispozitia distribuitorilor si atelierelor de service o gama completa de produse, informeaza 24auto.ro.

Ce investitii are grupul Franklin Templeton pe Bursa romaneasca - cele mai recente raportari. Grupul Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea, avea investitii de aproximativ 10 milioane de dolari in actiuni listate la Bursa din Bucuresti (BVB), potrivit celor mai recente raportari, de la sfarsitul lunii septembrie. Franklin Templeton investeste pe piata romaneasca prin intermediul a cinci fonduri, doua inregistrate in Statele Unite, iar restul in Luxemburg. Unele dintre acestea au acelasi nume, dar reprezentantii Franklin Templeton au mentionat ca fondurile din Statele Unite sunt oferite doar investitorilor de pe piata americana, in timp ce fondurile din Luxemburg sunt disponibile investitorilor de pe pietele internationale. Potrivit raportarilor oficiale, fondurile Templeton au investitii in doar patru actiuni romanesti, cea mai mare detinere, in valoare de 5,35 milioane de dolari, fiind in titlurile BRD. Fondurile Templeton au cumparat puternic in ultimele luni actiuni ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB), ajungand la sfarsitul lunii septembrie la o detinere totala in valoare de 2,6 milioane de dolari. Numarul total de actiuni BVB controlate este de aproximativ 215.000, reprezentand 2,8% din capitalul social al Bursei. Templeton a ajuns astfel unul dintre cei mai mari actionari ai BVB, in conditiile in care in prezent nici un investitor nu poate controla mai mult de 5% din Bursa, scrie Economic Times.

Pretul unei Romanii "verzi": energie tot mai scumpa. Nici vantul, nici soarele si nici apa nu sunt gratis. Nici macar ieftine. Realizarea tintelor privind ponderea surselor regenerabile in consumul de electricitate va aduce facturi mai mari. Dupa ani de discutii, capacitatile de producere a energiei electrice din surse regenerabile se inmultesc in Romania. Proportional va creste insa si pretul electricitatii care va trebui suportat de consumatori. Numai pe eolian, capacitatea instalata va ajunge la finele acestui an la circa 650 MW, potrivit calculelor Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana. Foarte mult, daca ne gandim ca in 2009 ne puteam "lauda" doar cu 14 MW. Reprezentantii Transelectrica sustin insa ca cererile sunt mult mai mari, pentru circa 31.000 MW, de peste zece ori mai mult decat poate suporta sistemul energetic national, anunta EVZ.

Cum ne pregatim locuinta de vanzare! Prima impresie conteaza! Indiferent ca vorbim de cumpararea unei rochii , a unui televizor sau a unei case. De aceea, cei care se gandesc la vanzarea unei locuinte, trebuie sa tina cont de acest aspect, spun agentii imobiliari, mai ales in aceasta perioada cand clientul are de unde alege si este extrem de mofturos. Eo piata a cumparatorului! Este o expresie des intalnita in aceasta perioada pe piata imobiliara. Cu alte cuvinte, sunt multe oferte la vanzare, iar cumparatorul isi permite sa faca nazuri cand intra intr-o casa. De aceea, pentru a nu-i da motive in plus sa strambe din nas, proprietarii ar trebui sa-si pregateasca locuintele inainte de vanzare. Nu trebuie sa se dea peste cap si sa faca renovari costisitoare, e nevoie doar de un strop de atentie, spun specialistii. O floare, spre exemplu, poate da casei un aspect mai placut, informeaza Romania Libera.