Metehne comuniste: companiile romanesti si maghiare, cele mai rigide din Europa. Cui ii pasa daca o companie este flexibila sau nu? Primii pe lista ar trebui sa fie top managerii si membrii board-ului, tinand cont ca, potrivit studiului "Profiluri de flexibilitate ale companiilor europene", realizat de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca (Eurofound), cu cat o companie este mai flexibila, atat in ceea ce priveste programul de lucru, cat si sistemul de salarizare al angajatilor, cu atat este mai profitabila. Raportul Eurofound este unul dintre cele mai complexe realizate de un organism comunitar, tinand cont ca, cel putin la editia din acest an, au participat manageri si membri ai sindicatelor din nu mai putin de 27.000 de companii. Ce spune, studiul pe scurt: ca firmele care ofera angajatilor posibilitatea de a lucra de acasa, care le permit sa lucreze mai putin intr-o zi pentru a compensa in alta sau care isi platesc salariatii cu venituri variabile, in functie de performante, au inregistrat, in majoritate covarsitoare, venituri stabile in ultimii trei ani (asadar, inclusiv in doi ani de criza), potrivit Capital.

businessFoto: Colaj foto

O idee de Nobel vine in Romania: modelul "Bancii saracilor" va fi aplicat si la noi. Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a lansat ieri la Bucuresti un proiect de finantare a micilor afaceri cu profil social. Antreprenorii autohtoni au la dispozitie trei milioane de euro pentru credite cu dobanda zero cu scopul de a infiinta intreprinderi sociale. Infiintarea Grameen Bank ("Banca saracilor") in Bangladesh i-a adus lui Muhammad Yunus Premiul Nobel pentru Pace in 2006. Ideea sa a fost sa ofere sprijin si finantare persoanelor sarace, care nu aveau acces la credite de la institutiile bancare. Acum, Yunus a venit si in Romania, unde are un scop precis: rezolvarea problemelor sociale. Solutia sa presupune finantarea fara dobanda a micilor antreprenori, cu conditia ca proiectul de afaceri al acestora sa fie indreptat catre ridicarea nivelului de trai al comunitatii. "Nu suntem masini de facut bani, suntem fiinte umane. Nu vrem sa obtinem profit, ci sa rezolvam o problema. Aceasta este un alt tip de afacere, unde nu faci numai bani, ci schimbi si vieti. Fericirea nu se masoara mereu in bani, ci si in schimbarea vietii oamenilor", a spus Yunus ieri, la Bucuresti, relateaza Adevarul.

Cum sa inveti sa faci afaceri pe gratis. Chiar daca multi dintre romani isi doresc sa inceapa o afacere, nu toti se si pricep la afaceri, mai ales daca este prima data cand pasesc pe sinuosul drum al antreprenoriatului. Consultanta in afaceri sau programele de training sunt destul de scumpe, motiv pentru care majoritatea celor care doresc sa-si deschida o afacere prefera sa inceapa de unii singuri. Brand Academy a lansat proiectul "APT - Antreprenoriat performant prin training si consiliere", finantat din fonduri structurale. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 24 de luni si ofera training si consiliere gratuite persoanelor care doresc sa isi deschida o afacere. Proiectul "APT - Antreprenoriat performant prin training si consiliere" este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 (POS DRU), axa prioritara 3 "Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si intreprinderilor", domeniul major de interventie "Promovarea culturii antreprenoriale". Proiectul se desfasoara pe o perioada de 24 de luni, contine sesiuni de instruire si consiliere pentru 720 de cursanti din regiunile de dezvoltare Bucuresti - Ilfov, Sud - Est si Sud - Vest, scrie Capital.

2011: Romania iese cel mai greu din criza. Doar trei tari raman in 2010 in recesiune: Grecia, Romania si Letonia. Anul viitor avem cea mai modesta crestere. Romania va avea anul viitor cea mai modesta crestere economica din regiune, de numai 0,9%, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Anul acesta, Romania va avea o scadere economica de 2%, mai mica decat a Greciei (3%, conform altor estimari), dar mai mare decat a Letoniei (1%). Toate celelalte tari membre UE au iesit deja din recesiune. Pe ansamblul regiunii unde BERD este prezenta, are loc o imbunatatire a conditiilor economice, potrivit unui raport al bancii. Revenirea remiterilor si a preturilor petrolului si altor materii prime au fost benefice tarilor din Caucaz si Asia Centrala, in timp ce intrarile de capital au stimulat dezvoltarea in Turcia, Polonia si, mai recent, in Ucraina. Revenirea economica in statele dezvoltate a fost benefica si pentru tarile din Europa Centrala si regiunea baltica. Pentru acest an, in regiunea analizata este anticipat un avans economic de 4,2% si aproximativ egal in 2011, cu diferente regionale. In Romania, au aparut semne distincte de redresare, respectiv cresterea puternica a exporturilor, un sezon turistic bun si perspectiva unei productii agricole ridicate, ceea ce contribuie la compensarea problemelor din alte sectoare si cererea de consum redusa, potrivit unui raport al BERD. Economia romaneasca se va contracta in acest an, iar anul viitor va reveni la o crestere modesta, se arata in raport, informeaza Romania libera.

Dacia, in top alaturi de Toyota. Faptul ca Toyota se claseaza pe primul loc intr-un top care vizeaza calitatea masinilor din punctul de vedere al concesionarilor nu este o surpriza pentru nimeni, asa cum nu este o surpriza nici ca urmatorii doi clasati sunt producatori germani precum Opel sau BMW. Surpriza este atunci cand imediat sub podium, pe locul al patrulea este clasat un producator precum Dacia. Topul, realizat de revista AutoInfos si Consiliul national al breslelor din industria auto, masoara nivelul de satisfactie al concesionarilor si a fost realizat pe un esantion de peste 1.000 de dealeri. Fie ca ne vine sa credem sau nu, Dacia se afla pe locul al patrulea intr-un top realizat in Franta, care priveste calitatea automobilelor si care a luat in considerare criterii precum calitatea masinilor livrate (aici sunt invingatori cei de la Skoda), modul in care este tratata garantia masinii (castigatori Honda si Toyota), disponibilitatea pieselor de schimb (Dacia castiga aceasta categorie alaturi de Volvo, Toyota si Opel), sau reteaua de concesionari (unde Dacia castiga din nou alaturi de BMW si Peugeot), anunta Capital.

Cum iti poti creste afacerea cu ajutorul cercetarii. Prin programul "Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare", derulat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica cu bani europeni, intreprinderile pot folosi rezultatele cercetatorilor romani pentru a deveni mai performante. Firmele pot primi bani europeni pentru a derula pe cont propriu activitati de cercetare, pentru a scoate pe piata produse inovative, pentru a cumpara de la universitati si institute brevete si pentru a-si ridica nivelul dezvoltarii tehnologice. Banii pot fi la fel de bine folositi si de cercetatorii care au lucrat la un anumit proiect intr-o universitate si vor sa se transforme, la finalul lui, in oameni de afaceri, acestia putand primi finantare de pana la 200.000 de euro pentru a-si deschide o firma in cadrul careia sa-si foloseasca inventia. Din fondurile destinate programului inceput in 2008, 80% au fost deja alocate, dintre acestea 50% fiind si contractate. In prezent, mai sunt disponibili pentru firme 450 de milioane de lei, spune Dana Gheorghe, directorul general al Directiei Organism Intermediar pentru Cercetare de la ANCS. "Beneficiarul trebuie sa participe la aceste proiecte cu o medie de cofinantare de 50%, procentul poate fi mai mic sau mai mare", spune ea, adaugand ca, din aceasta cauza, firmele s-au dovedit prudente in lansarea unor asemenea proiecte, accesand sume relativ mici, potrivit Gandul.

Colosii industriali, in ruina. Daca in urma cu 60 de ani romanii se laudau cu timpul record in care erau capabili sa puna o industrie pe picioare, acum sunt tot fruntasi. In ceea ce priveste timpii record in care reusesc sa-si culce la pamant industria, din pacate. In ultimii 20 de ani, au fost facute una cu pamantul fabrici, uzine, centre de cercetare, combinate, iar toate aceste locuri au incaput pe mainile hotilor de tot felul. "Din combinatele patriei se fura tot. De la fier pana la caramida, cabluri, ferestre... tot. La Republica ne-am intalnit cu hotii de fier vechi. Multi. La Tractorul Brasov umbla in voie prin centrul de cercetare, la Calan nu-i mai intreaba nimeni de sanatate", a povestit corespondentul Stirilor Pro Tv. "Nu ei sunt insa vinovati de dezastru. Ei doar fac ecologizare in urma firmelor care au distrus si furat tot ce era metal sau se putea vinde. Dupa care toate au intrat in faliment", a mai continuat el. "Reteta" dezastrului din industria romaneasca a fost peste tot aceeasi: s-au acumulat datorii uriase, multi angajati, a disparut piata de desfacere, materia prima era scumpa, iar directorii au fost numiti pe criterii politice. Pe langa miliardele de dolari investite in platformele industriale duse pe apa sambetei, locuitorii acestor zone au ramas fara locuri de munca si traiesc in conditii mizerabile, transmite Ziarul Financiar.

Intrebare pe bani: de ce ia FMI apararea bancilor? Mai multe autoritati si organizatii neguvernamentale care protejeaza consumatorul se opun dorintelor FMI de a renunta la "retroactivitatea" Ordonantei nr. 50/2010. Consumatorul este pe primul loc - asa a sunat mesajul pe care reprezentantii Consiliului Concurentei l-au transmis, ieri, dupa intalnirea cu oficialii FMI. "Forma finala a Ordonantei nr. 50/2010 ar trebui sa pastreze facilitatile pentru consumatori, respectiv transparentizarea costurilor creditelor prin standardizarea comisioanelor", au afirmat oficialii Concurentei. Potrivit lor, trebuie eliminat comisionul de rambursare anticipata la toate tipurile de credite. "Vom acorda sprijinul nostru pentru ca Ordonanta sa aduca clarificari, astfel incat sa fie in avantajul consumatorilor, dar, in acelasi timp, sa nu afecteze sistemul bancar", a declarat Bogdan Chiritoiu, seful Concurentei, citat de evz.ro.

Tinerii isi vor gasi mai usor un loc de munca. Firmele ce angajeaza ucenici vor primi o subventie de 300 lei pe luna. Tinerii cu varsta intre 16 si 25 de ani isi vor gasi mai usor un loc de munca. Firmele care angajeaza ucenici vor primi de la stat o subventie lunara de 300 de lei brut. Contractele de ucenicie vor avea o durata intre 12 luni si 36 luni, iar patronii vor putea solicita ucenicului, la incheierea contractului, sa ramana in firma respectiva, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Guvern. Reprezentantii IMM-urilor spun ca nu au auzit de acest proiect si il privesc cu neincredere. "Este o masura extrem de buna, dar de unde pot fi luati ucenicii? Eu as avea nevoie de sudori, tinichigii, mecanici. Probabil este vorba de un proiect cu fonduri europene, iar cineva va mai lua niste bani, plus subventia de la stat", a declarat pentru gandul Florin Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Ministrul Muncii, Ioan Botis, a explicat joi ca subventia va fi platita prin agentiile de ocupare a fortei de munca, relateaza Gandul.

Imagini oficiale ale conceptului Renault Sandero Stepway care va fi prezentat la Salonul Auto de la Sao Paolo. Renault Sandero Stepway, modelul care va fi prezentat de divizia braziliana a Renault la Salonul Auto de la Sao Paolo 2010, este un exercitiu de design. Primele imagini oficiale ale modeului Renault Sandero Stepway arata clar ca acesta este dezvoltat pe platforma Dacia Stepway, avand doar cateva elemente de design diferite. De exemplu, pe margine au fost aplicate mai multe stickere, care indica o mai mare varietate in privinta personalizarii. Elementele grafice sunt aplicate in special pe body kit-ul creat de constructorul francez pentru acest model. Body kit-ul include bare frontale si posterioare modificate, praguri, o masca frontala diferita si roti din aliaj. Daca pentru exterior au fost facute publice mai multe imagini, in ceea ce priveste interiorul nu exista prea multe informatii, deoarece nu exista fotografii oficiale, informeaza Adevarul.

10 miliarde de dolari din jocurile pe telefonul mobil. O companie de analisti specializati in industria telefoniei mobile, pana in 2014, piata jocurilor pe mobil va ajunge la 10 miliarde de dolari. Acest lucru se intampla in conditiile in care, saptamana aceasta au aparut fotografii cu un viitor telefon Play Station, iar Apple spune ca se asteapta la castiguri de 1,7 miliarde de dolari pentru 2010, potrivit evz.ro.

Romania va cere o noua derogare privind arieratele, pentru ca a ratat din nou tinta. Guvernul va cere Consiliului Director al FMI a sasea derogare de la inceputul acordului stand-by privind atingerea tintei de arierate convenite, a anuntat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks. "Dupa cum stiti, a fost o tinta de la bun inceput si au fost probleme mereu. Continuam sa lucram cu autoritatile pentru a gasi solutii pentru a reduce arieratele", a spus Franks dupa o intalninre la ministerul Finantelor Publice cu mai multi reprezentanti ai Guvernului. "Va fi ceruta o noua derogare, pentru ca tinta a fost ratata din nou", a precizat Jeffrey Franks. Numai in sectorul sanitar datoriile au urcat cu un miliard de lei, scrie Adevarul.

Leul a trecut pe apreciere, insa referinta BNR a crescut usor, la 4,2664 lei/euro. Leul a trecut pe apreciere, ca urmare a vanzarilor de valuta realizate de un jucator important, insa cursul s-a mentinut usor peste nivelul de la mijlocul sesiunii de joi, astfel ca referinta calculata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat cu 0,21 bani, la 4,2664 lei/euro. Pentru dolarul american, banca centrala a publicat un curs de 3,0904 lei/dolar, cu 0,9 bani sub cel de joi, de 3,0814 lei/dolar. Primele transferuri din piata locala au fost realizate la 4,2700 lei/euro, putin mai sus comparativ cu nivelul de la inchiderea de joi, de 4,2670 - 4,2690 lei/euro. Ulterior, paritatea a coborat pana la 4,2675 lei/euro, insa apoi a urcat la 4,2750 lei/euro. La ora 10:10, euro era cotat la 4,2705 - 4,2715 lei/euro. Cursul a revenit pe scadere ca urmare a ordinelor de vanzare de euro plasate de un jucator important, iar cursul a coborat pana la 4,2625 - 4,2650 lei/euro. La ora 13:00, euro era cotat la 4,2650 - 4,2665 lei, volumele tranzactionate pana in acel moment fiind relativ ridicate, informeaza Gandul.

Somajul din zona euro, la maximul istoric de la crearea monedei unice. Rata somajului din zona euro a atins in septembrie 10,1%, cel mai ridicat nivel de la crearea monedei unice in 1999, in crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de august, potrivit datelor publicate astazi de biroul de statistica Eurostat. In septembrie 2009, rata somajului a fost de 9,8%. In total, in septembrie erau 15,917 milioane de persoane fara un loc de munca in cele 16 state din zona euro, cu 67.000 mai multe fata de august. La nivelul Uniunii Europene, rata somajului s-a mentinut la 9,6% din populatia activa, dar numarul persoanelor fara slujbe a urcat cu 71.000, la 23,109 milioane, anunta Adevarul.