Cat va plati Dinu Patriciu pe domeniul mac.ro. Miliardarul Dinu Patriciu mizeaza si pe comertul online in ceea ce priveste retelele sale de retail mic.ro si mai noul mac.ro. Daca pentru mic.ro, omul de afaceri a achizitionat domeniul de internet cu usurinta, pentru ca nu era atribuit nimanui, in cazul viitoarei platforme mac.ro va fi nevoit sa faca o oferta actualului proprietar. Domeniul mac.ro este atribuit din 2001, iar in prezent gazduieste un site "fantoma" care trimite la produsele Apple. Mac.ro va fi noul brand sub care va functiona reteaua miniMAX, fondata de Dinu Patriciu si fratele sau - vanduta ulterior austriecilor de la Real 4 You si rascumparata recent de omul de afaceri, informeaza Capital.

business reportFoto: Colaj foto

Microberariile acapareaza piata. Cativa oameni de afaceri romani castiga zeci de mii de euro fabricand bere cu instalatii de capacitate redusa. Carnatii afumati si berea produsa in propriul restaurant sunt ingredientele cu care proprietarii de micro-berarii isi atrag clientii. Romanilor le place sa sporovaiasca la o bere asortata cu o punga de alune sau carnati la gratar. Insa, chiar si asa, efectele crizei s-au facut simtite si aici. Consumul de bere din Romania a scazut cu 11% in primul semestru al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, intregul sector al berii inregistrand un volum de vanzari de opt milioane de hectolitri, potrivit asociatiei "Berarii Romaniei", anunta Adevarul.

Pana la razboiul cu Dacia, Skoda mai infrunta o data Volkswagen. Skoda va lansa, anul viitor, Felicia, o berlina de rangul Daciei Logan. Luna aceasta, producatorul ceh a venit cu o versiune Octavia mai bine echipata decat un Volkswagen Golf. Animozitatile aparute recent in grupul Volkswagen par chiar mai intense ca frictiunile iscate pe nepusa masa si care tulbura dulcea existenta a actualei coalitii guvernamentale dambovitene. Marca dominanta, Volkswagen, are dificultati in a-si impune noua strategie conceputa pentru Skoda, producatorul ceh cu personalitate, care nu se impaca prea bine cu perspectiva de a fi trimis la munca de jos. E ca si cand, cei doi parteneri ar vorbi limbi diferite, precizeazaevz.ro.

Romania, vicecampioana a lumii la numarul de plati de taxe facute de companii. Romania ocupa locul al doilea in lume dupa numarul de plati de taxe ce trebuie achitate anual de firme - 133 - pe primul loc situandu-se Ucraina, cu 135 de plati de taxe, potrivit raportului Doing Business 2011, realizat de Banca Mondiala si lansat ieri la Washington. Plata taxelor continua sa fie cea mai mare povara pentru mediul de afaceri din Romania. Ne aflam pe locul 151 dintr-un numar de 183 de economii ale lumii (in lume sunt 191 de state recunoscute), dupa usurinta cu care o firma se poate achita de obligatiile fata de stat. O afacere din Romania pierde 222 de ore pe an pentru cele 113 plati de taxe, iar rata totala de impozitare este de 44,9%. Spre comparatie, in Suedia firmele platesc taxe doar de doua ori pe an, iar in Hong Kong, de trei ori. Potrivit documentului citat, Romania a pierdut un loc in ierarhia statelor unde este cel mai usor sa faci afaceri, potrivit Ziarul Financiar.

Salariile din administratie s-au prabusit cu intarziere. Cresterile si scaderile salariului mediu in septembrie s-au impartit aproape frateste intre toate ramurile economiei. Cele mai mari scaderi din economie ale salariului mediu net, in luna septembrie, fata de luna precedenta au fost inregistrate in sectorul bugetar, in activitatea de administratie publica. Astfel salariile au scazut cu putin peste 16% ca urmare a acordarii in lunile precedente, in unele institutii, a primelor de vacanta sau a altor fonduri, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). Trebuie insa mentionat ca salariul mediu net in administratia publica s-a comprimat cu peste 27% in luna septembrie, comparativ cu iunie 2010 (luna care a precedat aplicarea legii privind restrictiile bugetare), precizeaza Romania libera.

Veste buna de pe piata imobiliara: se ieftinesc si spatiile de birouri. In trimestrul al treilea al acestui an s-au incheiat contracte de inchiriere pentru 100.000 de metri patrati de birouri. Astfel, cel de-al treilea trimestru din 2010 este cel mai performant pentru piata de birouri de la inceputul anului 2008 pana in prezent, conform datelor din Raportul de Piata al CB Richard Ellis Romania. In cei 100.000 mp tranzactionati sunt incluse contractele de inchirieri, subinchirieri, reinnoiri si renegocieri. Cererea de inchiriere si subinchiriere a fost de 63.400 mp, fata de un nivel mediu de tranzactionare din perioada 2008-2009 de 50.500 mp, scrie evz.ro.

Romania, depasita de Kirgistan, Botswana si Bulgaria in clasamentul conditiilor de afaceri. Conditiile de afaceri din Romania sunt mai proaste decat cele din Kirgistan, Botswana, Bulgaria si Peru. Romania a coborat in acest an cu o pozitie, pana pe locul 56 din 183 de tari in topul realziat de Banca. Mondiala (BM) privind conditiile de afaceri. "Usurinta de a face afaceri", dupa cum este rezumat setul de criterii in baza carora a fost efectuat clasamentul, plaseaza Romania sub tarile baltice, Macedonia, Armenia, Azerbaijan sau Tunisia. Romania surclaseaza insa economii puternice si/sau dezvoltate in topul "Doing Business 2011", precum Cehia, Turcia, Polonia, China, Italia, Grecia, Rusia, Brazilia sau India, relateaza Romania libera.

De ce nu se inchiriaza cele 10.000 de apartamente noi care stau goale. Piata rezidentiala din Bucuresti are un stoc de peste 10.000 de apartamente noi care stau goale. Pentru aceste unitati exista varianta inchirierii, insa dezvoltatorii nu o iau in serios din lipsa unei piete conturate pe acest segment, a banilor de investitii suplimentare, dar si din cauza concurentei facute de apartamentele vechi. Ultima statistica oficiala, realizata in 1992, releva faptul ca intre 4% si 7% din fondul locativ al tarii este declarat ca fiind dat spre inchiriere. Jucatorii din piata estimeaza ca acest procent urca in prezent, la nivelul marilor orase, la 15-20% din totalul locuintelor, din cauza imensei evaziuni fiscale cu care se confrunta acest sector, relateaza Capital.

Banca Mondiala avertizeaza China. Economistii institutiei financiare internationale au cerut Beijingului sa permita aprecierea monedei nationale pentru a-si micsora excedentul comercial. Raportul despre China al Bancii Mondiale arata ca statul a facut progrese limitate in privinta reorientarii economiei de la exporturi catre consum. Politica monetara a Beijingului ramane un punct-cheie in agenda discutiilor la nivel inalt, mai ales in contextul apropierii Summitului G20, care va avea loc saptamana viitoare la Seul, Coreea de Sud, informeaza Adevarul.

Isarescu: "Romanii parca mananca paine si tigari". Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca nu intelege logica cresterii de preturi de pe piata combustibililor, desi au existat momente cand leul s-a intarit semnificativ fata de dolar. 'Nu inteleg logica miscarii preturilor la combustibili, probabil ca au motivatii interne, iar variatiile sunt mult prea mari. Au crescut preturile temporar, si atunci cand leul s-a intarit semnificativ fata de dolar. Pretul titeiului nu justifica aceste evolutii', a afirmat Isarescu. Oficialul BNR a adaugat ca cel mai mare impact al cresterii TVA s-a inregistrat la produsele perisabile, inclusiv la combustibili, scrie Capital.

Cele mai mari 100 de companii din Romania au inregistrat in 2009 afaceri in scadere cu 20%. Primele 100 de companii din Romania in functie de cifra de afaceri au inregistrat anul trecut, cumulat, afaceri de 46,27 miliarde de euro, in scadere cu 20% fata de 2008, iar profitul brut s-a diminuat cu 45%, la 1,48 miliarde de euro, potrivit topului "100 companii", realizat de FinMedia si citat de Mediafax. Din analiza comparativa a principalelor caracteristici ale topurilor din 2009 si 2008 reiese reducerea semnificativa a volumului cifrei de afaceri, cu circa 20%, ca efect cumulat al scaderii PIB si a diferentei de curs valutar, conform studiului. De asemenea, scaderea profitului, ca efect al reducerii ratei profitabilitatii generale si a volumului afacerilor, a afectat negativ veniturile bugetare, potrivit Romania libera.

Tiparnita Fed a aruncat in piata 600 mld. dolari. Banca centrala americana (Fed) va lansa un program de achizitii de titluri guvernamentale in valoare de 600 mld. dolari, in incercarea de a revigora cea mai mare economie din lume, scrie The Wall Street Journal. Aceasta decizie neconventionala s-a resimtit imediat in cursul dolarului, care s-a depreciat si a atins minimul ultimelor noua luni si jumatate fata de euro, tranzactionandu-se la o valoare de 1,4217 dolari/euro. "Aplicarea in Romania a unor masuri similare cu cele din SUA nu ar avea sens. Noi nu avem active toxice ca sa fie nevoie sa umplem gaurile din bilant. Este o situatie diferita", este de parere Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. "Romania trebuie sa se concentreze pe masuri de relansare a economiei prin investitii in infrastructura. Acestea trebuie sa aiba o viziune clara, pe baza prioritatilor nationale", spune Anghel. In calea aplicarii unui program de relaxare cantitativa in Romania sta structura economiei, "care este total diferita de cea a Statelor Unite", explica economistul, citat de Ziarul Financiar.

Vicepresedinte ANPC: "Legea creditelor e la fel de importanta ca si cea a salarizarii". Desi nu se pune prea mare accent pe legea creditelor autoritatile implicate spun ca aceasta este la fel de importanta ca si legea salarizarii sau cea a pensiilor pentru ca Ordonanta de Urgenta nr.50/2010, afecteaza circa 5 milioane de romani. "Sper ca pana in data de 15 decembrie legea sa intre in vigoare pentru ca si aceasta ca si restul care sunt considerate prioritare este foarte importanta. Ordonanta 50 afecteaza aproximativ 5 milioane de oameni", a declarat pentru Samuel Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, citat de evz.ro.

Cosmote creste, Romtelecom culege roadele lansarii NextGen. Companiile controlate de OTE (Grecia) si Deutsche Telekom (Germania) au avut, impreuna, venituri de 894 mil. euro in primele noua luni din 2010. Romtelecom, unul dintre cei mai mari operatori de comunicatii din Romania, a inregistrat pierderi operationale de 13,9 mil. euro in trimestrul al treilea, iar veniturile au scazut cu 6,5%, la 181,5 mil. euro, din cauza masurilor de austeritate si a cresterii somajului, potrivit datelor din raportul financiar al OTE, actionarul majoritar. Romtelecom a inregistrat, in aceeasi perioada a anului trecut, venituri de 194,2 mil. euro si un profit operational de 8 mil. euro, anunta Ziarul Financiar.

Investitia in Gold Plaza Baia Mare va fi recuperata in 30 de ani. Fondul austriac de investitii Immofinanz, cel mai mare investitor in imobiliarele locale, estimeaza venituri anuale din chirii de 3,5 milioane de euro pentru mall-ul Gold Plaza din Baia Mare, deschis astazi. "Estimam venituri anuale din chirii de 3,5 milioane de euro. In urmatoarele saptamani vom prelua integral centrul comercial", a declarat Eduard Zehetner, CEO al Immofinanz, care detine in prezent 80% din Gold Plaza, citat de Business Cover.