De ce Nurofenul, cel mai vandut medicament fara prescriptie, este cu 30% mai scump in Capitala decat in provincie. Farmaciile, cele independente, isi fac preturile in functie de puterea de cumparare din fiecare oras, adaosurile comerciale putand depasi chiar 40% pentru anumite produse Nurofen, cel mai vandut medicament fara prescriptie de pe piata locala, care in Bucuresti costa peste 16 lei, intr-un oras din provincie este mai ieftin cu pana la 30-40%, releva o analiza a Ziarului Financiar pe baza preturilor disponibile in farmacii la nivel national. ZF a strans preturile mai multor medicamente care se elibereaza fara prescriptie in cinci orase din tara plus Bucuresti, dar a mers si in mai multe farmacii din acelasi oras (independente si din lanturi). Orasele vizate au fost Cluj (308.700 locuitori), Constanta (302.000 locuitori), Suceava (120.000 de locuitori) Piatra Neamt (107.100 locuitori), Campina (37.400 locuitori - in judetul Prahova) si Lupeni (29.400 locuitori in judetul Hunedoara), scrie Gandul.

business reportFoto: Colaj foto

Ce tablet PC-uri vor aparea pe piata in curand? Desi trendul a inceput anul trecut, cu iPad-ul acum tot mai multi producatori de gadgeturi vor sa aiba un cuvant de spus pe acest segment. Printre acestia se numara si RIM, care a anuntat ca va aduce BlackBerry PlayBook la CES 2011 din Las Vegas. Cu un design aparte PlayBook vine cu un procesor Cortex A9 dual-core care functioneaza la o frecventa de 1GHz. Aceasta mai are incorporate si doua camere foto. Ca dimensiuni, nu are decat 7 inchi si o greutate de doar 400 de grame, fata de iPad care are 9,7 inchi si o greutate aproape dubla, anunta EVZ.

Banca Centrala Europeana incepe anul cu un dezechilibru sever in zona euro. Banca Centrala Europeana se confrunta, la inceput de an, cu dezechilibrele din ce in ce mai accentuate din zona euro. Acest lucru provoaca nervozitate pe pietele bursiere. In plus, o problema este si inflatia de 2,2% pe luna decembrie. Potrivit AFP, cresterea preturilor, desi cea mai mare inregistrata in zona euro de la sfarsitul lui 2008, nu ar trebui totusi sa duca la modificarea politicii monetare a Bancii Central Europene. In legatura cu nivelul inflatiei din decembrie, acesta este legat de efectele temporare, mai ales de cresterea pretului petrolului, spun analistii. Ei au explicat ca inflatia este intr-o zona sigura si in limitele obiectivului bancii, de o rata de 2% in 2011, mentioneaza Adevarul.

Cum vor evolua chiriile in 2011. Pentru ca, gata, am terminat friptura, carnatii si am pus dopul sticlei de vin, iar pe aia de whisky am terminat-o demult, ne-am intors la munca si cu telefonul la ureche am luat la rand cateva oferte de inchiriere de locuinte din Bucuresti. Asta asa ca sa vedem cam cum se misca piata la inceput de an si la ce sa ne asteptam de aici incolo. "Negociez da, ce sa fac. Daca as putea as vinde-o numai ca nu merita acum", imi spune, primul pe care l-am sunat, proprietarul unei garsoniere de 40 mp, utilata complet (cel putin asa zice anuntul). Si e dispus sa lase pana la 180 cu plata o luna, plus o luna. Mda, nu-i chiar rau, ceva mai mult de jumatate din salariul mediu net. "Am dat 8000 de dolari pe garsoniera cand am luat-o si am mai bagat 10.000 de euro in ea ca sa o modernizez. Trebuie sa-mi scot si eu banii", spune al doilea chestionat. "In mai putin de trei ani si jumatate?", intreb si imi inchide telefonul. Acesta ofera spre inchiriere o garsoniera de 42 mp, in 13 Septembrie cu 280 de euro. Evident, ca nimeni nu contesta dreptul sau de a cauta acoperirea investitiei cat mai rapid, dar daca pretul e prea mare, risca mai degraba sa piarda bani, pentru ca o locuinta goala consuma, iar media in 13 Septembrie e de maximum 230 de euro pe luna pentru o garsoniera, precizeaza Business Cover.

Viata de corporatist. Platforma Pipera- de la mlastina la investitii de sute de milioane de euro. Putini dintre cei care locuiesc astazi in Bucuresti stiu ca la nord de parcul Herastrau a fost o mlastina. Extinderea Capitalei in vremea lui Ceausescu a prins aceasta zona, mai precis Baneasa si Aviatiei, in planul de dezvoltare urbanistica a Bucurestiului. Astfel a luat nastere cochetul cartier Aviatiei, in prezent una dintre cele mai ravnite zone imobiliare. Solul mlastinos, dar si apropierea de Aeroportul Baneasa nu permiteau, in anii socialisti, dezvoltarea imobiliara pe verticala. Pe vremuri, constructorii lui Ceausescu au zidit blocuri de doar patru etaje, cladiri care si astazi reprezinta 90% din cartierul Baneasa si Aviatiei. Dupa Revolutie, mai cu spaga, mai cu influenta, in zona au aparut si imobile care nu mai tineau cont nici de interdictiile aeronautice, nici de recomandarile geologilor. In apropierea cartierului Aviatiei, la est de bulevardul Barbu Vacarescu, tot pe vremea lui Ceausescu, a fost ridicata platforma Pipera, care cuprindea fabrici din industria electronica si prelucrare a lemnului. Dupa anul 2000, multe imobile comuniste au fost daramate, in locul lor fiind ridicate cladiri de birouri. Asa s-a ajuns ca aceasta zona romaneasca sa fie o copie (slabuta, e drept) a celebrelor cartiere de birouri, La Defence din Paris sau Manhattan din New York, potrivit Vertical News.

Mark Mobius despre secretele Fondului Proprietatea, "reteta" unui investitor de succes si listarea la bursa. Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group din cadrul grupului american Franklin Templeton, fondul care administreaza Fondul Proprietatea, apreciaza mult angajatii romani si doreste sa ii promoveze si in alte subsidiare ale companiei in lume. Pe de alta parte, Franklin Templeton este angajata intr-un "razboi" de uzura cu statul roman in ceea ce priveste donatiile pe care vor sa le acorde din companiile de stat la care fondul este actionar. Mark Mobius a fost numit unul dintre cei mai "puternici si influenti 100 de oameni" de catre revista Asiamoney in 2006. "Sunt companii in portofoliul Fondului Proprietatea despre care credem ca ar putea fi privatizate cu succes prin bursa. Guvernul Romaniei ar beneficia foarte mult dintr-o asemenea masura: banii din vanzarea participatiilor pot fi folositi pentru investitii sau pentru acoperirea deficitului bugetar, guvernanta corporativa mai buna, eficienta si profitabilitatea pentru companii vor insemna mai multi bani pentru bugetul de stat prin sumele mai mari platite prin taxe de catre companii, investitorii strategici care cumpara pot aduce know-how si expertiza, noi investitii vor putea fi facute si intreaga economie va creste", a declarat Mark Mobius, citat de Romania libera.

Ce provocari au in 2011 executivii din fruntea marilor multinationale? Majoritatea executivilor de top intra in 2011 cu povara deciziilor dificile pe care va trebui sa le ia, in special cele referitoare la vanzari. Totusi, unii dintre liderii din fruntea marilor companii, printre care Stepehen Elop de la Nokia, Carol Bartz de la Yahoo, Antonio Perez de la Kodak sau Serghio Marchione, noul CEO al Chrysler, se vor afla in acest an in fata unor provocari deosebite, anunta Ziarul Financiar.

Beijingul, in spatele spionajului de la Renault? Interese chinezilor s-ar putea afla in spatele unui caz de spionaj industrial la nivel inalt, informeaza "The Wall Street Journal". Saptamana trecuta, Renault a suspendat trei executivi-seniori banuiti de dezvaluirea unor detalii importante privind proiectul pentru elaborarea unei masini electrice. Acum, reprezentantii producatorului auto francez analizeaza o posibila legatura a Beijinului cu aceste scurgeri de informatii, potrivit unei surse din interior citate de cotidianul american. Reprezentantii Renault (detinut in proportie de 15% de Guvernul de la Paris) nu au dat detalii privind concedirea celor trei directori, declarand numai ca acestia sunt implicati intr-o incalcare grava a clauzei de confidentialitate a companiei, care ar putea pune in pericol active importante pentru producator. Pana acum, numai unul dintre cei trei executivi a fost identificat. Matthieu Tenenbaum, un responsabil pentru proiectul vehiculului electric, a declarat prin intermediul avocatului sau ca este "uimit" de sugestia de spionaj si ca asteapta formularea unor acuzatii oficiale, potrivit Adevarul.

FMI ne-a dat si o sa ne mai dea bani, problema e ca nu avem ce face cu ei. Fondul Monetar International (FMI) ne-a dat si a saptea transa de imprumut, decizia fiind luata vinerea trecuta. Chiar daca Romania nu si-a atins toate tintele stabilite, mai ales in ceea ce priveste nivelul arieratelor, consiliul FMI cosidera ca ne aflam "pe o directie clara catre atingerea obiectivelor fiscale pe termen scurt si mediu", conform comunicatului. Drept pentru care a aprobat virarea celor 905 milioane euro din aceasta transa, totalul sumelor atrase de la FMI fiind acum de 12,44 miliarde euro. Acordul incheiat in 2009 are o valoare totala de 13,46 miliarde euro, ceea ce inseamna ca mai avem de ridicat circa 1 miliarde de euro, relateaza Business Cover.

Cine are de recuperat bani din falimentul de 75 mil. euro al proiectului City Mall. Valoarea datoriilor centrului comercial City Mall din sudul Capitalei, intrat in faliment la sfarsitul anului trecut, se ridica la 318 milioane de lei (circa 75 de milioane de euro), potrivit tabelului preliminar al creditorilor intocmit de lichidatorul judiciar Casa de Insolventa Transilvania, bancile UniCredit si Bancpost avand de recuperat 55% din aceasta suma. Astfel, UniCrredit este cel mai mare creditor al mallului, cu o expunere de 154,4 milioane de lei (36,6 mil. euro), in timp ce Bancpost mai are de recuperat aproximativ 5 milioane de euro dintr-un imprumut de 7 mil. euro acordat firmei Victoria Holding, proprietarul City Mall, in 2006. Acestia sunt singurii creditori garantati, catre care s-a instituit ipoteca asupra centrului comercial si a parcarii supraetajate din imediata apropiere. O pondere semnificativa, de peste 40% din totalul creantelor, apartine unor firme controlate de fondul australian APN European Retail, proprietarul mallului, care a finantat activitatea Victoria Holding cu peste 32 de milioane de euro prin imprumuturi acordate de firmele APN European Retail Holding Trust, APN Property Holdings si Porolis Expert (firma controlata de APN/UKA Management), firme inscrise acum in tabelul creditorilor, scrie Ziarul Financiar.

Deciziile statului au distrus piata de energie. Furnizorii de energie sustin ca deciziile prin care statul a acordat tot felul de derogari producatorilor de energie pentru a incheia contracte controversate au distrus piata de electricitate, afectand inclusiv consumatorii, care sunt discriminati. Ei considera ca "cireasa de pe tort" a fost decizia "Hidroelectrica" de a raspunde la oferta "ArcelorMittal Galati", posᅡtata pe piata PCCB a OPCOM pe 29 decembrie, la un pret de 130 de lei/MWh, cu 40 de lei/MWh sub media pietei. Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), ne-a declarat: "Nu stiu si nu pot sa inteleg de ce Hidroelectrica refuza sa vanda pe PCCB o cantitate cat de mica de energie. Oficialii spun ca decizia de a raspunde cererii Arcelor este una strategica si ca nu pierde nimeni din aceasta tranzactie. Daca tot nu pierde nimeni si se castiga mai putin si tranzactia este o decizie strategica, de ce s-au mai chinuit sa faca acest contract aranjat pe bursa de energie? Asa, si-au batut joc de bursa", declara Ion Lungu, citat de Bursa.

Tara unde plata taxelor iti ia 325 zile pe an. Firmele din Brazilia pierd 325 de zile lucratoare pe an pentru pregatirea declaratiilor fiscale si pentru plata taxelor si impozitelor. Asta desi au de facut doar 10 plati pe an. In total, acest proces "inghite" 2.600 ore pe an, potrivit raportului Paying Taxes 2011, elaborat de compania de audit si consultanta PriceWaterhouseCoopers (PwC) impreuna cu Banca Mondiala. Prin comparatie, Romania sta mult mai prost decat Brazilia la numarul de plati ce trebuie declarate si achitate: 113. In schimb, o firma de la noi nu pierde mai mult de 28 de zile lucratoare pe an (222 ore) pentru declaratii si plati la stat, conform aceluiasi raport, informeaza Capital.

H&M, Lidl si Subway - curand si in Romania. Asteptate de ceva vreme, cele trei mari lanturi de magazine isi vor lansa primele unitati in Romania in cursul acestui an. Succesul este garantat, avand in vedere renumele acestora. Mai multe lanturi de magazine cunoscute pe plan mondial si-au propus ca in acest an sa atinga si piata din Romania. Cel mai asteptat comerciant de retail pare sa fie lantul suedez de magazine H&M, care, potrivit revistei "Capital", va intra in Romania cu noua magazine. Trei dintre acestea vor ajunge sa fie deschise in mallurile Iulius. "Alegerea de catre H&M a ansamblului urbanistic Palas Iasi si a mallurilor noastre din Cluj si Timisoara da un plus de valoare portofoliului companiei", a declarat Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Mall, scrie EVZ.

In 2010, bancherii au avut, zilnic, un surplus de 250 de milioane de euro, pe care l-au pus la BNR, in loc sa dea credite. Excesul de lichiditate din piata este cu atat mai evident cu cat depozitele pe o zi facute de bancheri la BNR au crescut in timp ce imprumuturile de la banca centrala s-au diminuat In 2010, in medie, bancile au avut un excedent de bani de circa 250 de milioane de euro in fiecare zi. Cifra reprezinta valoarea depozitelor pe o zi facute de bancheri la BNR anul trecut, de 387 de miliarde de lei, de peste sapte ori mai mari decat cea din 2009, conform datelor bancii centrale citate de Mediafax. Dat fiind nivelul in scadere al creditarii in lei, bancile au fost, practic, obligate sa puna banii la BNR, contra unei dobanzi simbolice, pentru a nu "sta cu ei degeaba". O alta dovada ca motivul lipsei creditarii nu este lichiditatea scazuta este si ca bancile au imprumutat de la BNR, pe termen scurt, doar 1,86 miliarde de lei in 2010. In 10 din cele 12 luni de anul trecut bancile nu au apelat deloc la BNR pentru credite pe termen scurt, relateaza Gandul.

Ce firme castiga din taxa de 3% pe venit? Microintreprinderile care au o profitabilitate de cel putin 20% au de castigat din noua taxa. Avantajate vor fi companiile din comert si constructii. Noul impozit de 3% pe venit este avantajos pentru acele microintreprinderi care marcheaza un profit echivalent cu cel putin 20% din venituri, potrivit calculelor EVZ. Din aceasta modalitate de taxare castiga firmele care au venituri mari si cheltuieli mici. De la 1 ianuarie, microfirmele din Romania pot alege sa plateasca un impozit de 3% pe venit, in locul celui pe care il platesc toate companiile, de 16% pe profit, explica EVZ.