Cum isi asuma bancile riscul in Prima Casa 3. Pun gaj pe conturile clientului. "Pentru Prima Casa 2011 ar putea fi ridicata valoarea garantiei pana la 100.000 de euro, iar bancile ar putea imparti riscul cu statul", spuneau reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini anul trecut. Ha! Dupa primele impresii totul pare ca un banc de la radio Erevan. Valoarea garantiei nu creste (si asta e bine), si de fapt riscul nu se imparte, ci creste pentru client. Mediafax scrie ca pe masa premierului se afla o varianta a programului Prima Casa care prevede introducerea unei garantii suplimentare prin instituirea in favoarea bancii a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului, de natura sa protejeze interesele tuturor partilor implicate in acordarea si garantarea creditului, pentru cazurile in care s-ar institui popriri asupra conturilor clientilor, scrie Business Cover.

Business reportFoto: Colaj foto

Stresul ucide legal. Povestea romanilor care au muncit pana la epuizare. In ultimii ani, numarul victimelor stresului a crescut alarmant. Fie ca este vorba despre angajati care, sub presiunea sefilor, muncesc zile in sir, pe bani mai putini, sau oameni care si-au pierdut locul de munca si sunt ingroziti de scadenta facturilor, toti resimt acut oboseala. Cu toate acestea, in Romania nu exista o legislatie care sa recunoasca stresul drept o boala profesionala. Cu toate acestea, dintre 1.000 de sesizari lunare primite de Inspectoratul Teritorial de Munca, intre 5 si 10 procente sunt pentru orele suplimentare, scrie EVZ.

Auditorii energetici se bat cu notarii pentru o piata de 115 milioane euro. Meseria de auditor energetic si-a intrat in drepturi la 1 ianuarie 2011, insa pe un teren minat de notari si proprietari de locuinte care ar putea taia avantul acestui nou sector de servicii. Pe parcursul anului trecut, oficiile de cadastru din tara au contabilizat un numar de 577.023 de tranzactii imobiliare, cu circa 14.000 de operatiuni peste nivelul raportat in 2009. Dintr-un calcul simplu reiese ca fiecare din cei 1.000 de auditori atestati urmeaza sa incaseze anual circa 115.000 de euro, tinand cont de un pret mediu pe certificat de 200 de euro, scrie Capital.

Chinezii au profitat de criza si au cumparat cu credite ieftine influenta in tarile cu resurse naturale. China isi confirma statutul de superputere economica dupa ce anul trecut a atras investitii straine directe de peste 100 de miliarde de dolari, iar in ultimii doi ani a acordat tarilor in curs de dezvoltare mai multe credite decat Banca Mondiala, organism special creat pentru a ajuta tarile sarace sa se dezvolte. Un studiu al cotidianului britanic Financial Times arata ca prin intermediul a doua banci Beijingul a acordat in doi ani tarilor in curs de dezvoltare credite in valoare de 110 mld. dolari (82,75 mld. euro), mai mult decat Banca Mondiala, inca un indiciu al ambitiilor Chinei la nivel mondial si al incercarilor de a-si asigura resurse naturale. Banca Mondiala, institutie care se dedica in mod traditional asistentei statelor mai putin dezvoltate, a oferit de la mijlocul lui 2008 la jumatatea lui 2010 credite in valoare de 100 mld. dolari, o valoare de asemenea record, scrie Ziarul Financiar.

Tampiza, Lukoil: "Intelegem nemultumirile oamenilor, dar nu putem scadea preturile". Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare a grupului petrolier rus Lukoil in Romania, ne-a acordat un interviu in care vorbeste despre situatia tensionata aparuta in tara noastra in urma majorarii preturilor la carburanti. Tampiza, care a detinut in trecut si functiile de vicepremier si de ministru al Economiei si Finantelor in Republica Moldova, explica cum s-a ajuns la aceasta situatie, ce probleme intampina companiile petroliere si ce solutii se intrevad pentru depasirea impasului. Acesta mai vorbeste, in cadrul interviului acordat ziarului Bursa, si despre problemele economiei nationale dar si despre afacerile Lukoil in tara noastra.

Sprijinul Guvernului pentru miliardarul Niculae face inerenta scumpirea gazelor. Ordonanta guvernamentala care a permis combinatelor chimice sa cumpere doar gaze din intern, de doua ori mai ieftine decat cele rusesti, a facut ca furnizorii care alimenteaza populatia sa stocheze mai mult gaze din import. Ioan Niculae, principalul beneficiar al masurii spune, insa, ca totul este o minciuna. Din prima luna a acestui an structura cosului de gaze pentru Romania a inregistrat o schimbare importanta. Ponderea importurilor rusesti s-a marit cu 8 puncte procentuale, ajungand la o proportie de 32% de la 24% in decembrie. Aceasta ajustare a structurii cosului poate aduce si o crestere a pretului gazelor pentru populatie din cauza ca gazele rusesti sunt de circa doua ori mai scumpe decat cele din productia locala, scrie Money.ro.

Cum ti se fura banii de pe card. La Brasov, un hot a fost filmat in timp ce transforma un bancomat in capcana pentru card. Politia din Brasov a prezentat azi presei o inregistrare video in care este surprins in flagrant un falsificator de carduri, in timp ce "opera" un bancomat BCR de pe Calea Bucuresti, scrie Gandul. Imaginile de inceput il prezinta pe Mihai P., 26 ani, din Dabuleni - Dolj, in timp ce "dota" bancomatul cu o camera de luat vederi pentru citirea PIN-ului si cu o "pisica" destinata clonarii cardurilor. Ulterior, hotul a fost filmat in timp ce incerca sa-si recupereze aparatura, moment in care a si fost culcat la pamant si imobilizat de politisti.

Ce vor alege turistii occidentali? Gradina Carpatina, Nisipurile de Aur sau parcul radioactiv de la Cernobal? Europa de Est apare din ce in ce mai des in topul intinerariilor propuse atat de mari publicatii internationale generaliste, cat si de micutele site-uri de profil, turistilor din vest pentru vacantele scurte. Romania nu pare, insa, a fi destinatie cheie, frumusetile naturale propuse de Gradina Carpatina a Elenei Udrea fiind concurate aprig de Nisipurile de Aur din Bulgaria si mai nou de destinatii precum Cernobal, loc care a starnit deja valuri la nivel global, prin amintirea tragediei din 1986, cand centrala nucleara a explodat cauzand o catastrofa zonala, scrie Business Cover.

Cine este Tim Cook, omul care ii tine locul lui Steve Jobs? Tim Cook, 50 ani, fiul unui lucrator naval, a fost angajat de Steve Jobs in anul 1998. Acesta a fost numit Chief Operating Officer- director operational- Apple in anul 2005. Cook a lucrat anterior la Compaq si IBM. De-a lungul anilor au circulat mai multe zvonuri legate de Cook, cum ca acesta nu este fidel companiei Apple si va pleca fie la Dell, fie la Motorola. Cook nu a plecat si a pus umarul la treaba, Apple fiind in prezent cea mai valoroasa companie de IT din lume, cu o capitalizare de piata de 320 de miliarde de dolari, scrie Capital.

Dacia sta bine la depreciere in timp - studiu german. Dacia a punctat excelent intr-un studiu realizat recent, de compania germana Bahr & Fess, specializata in prognoze privind valoarea reziduala a automobilelor. Studiul a vizat valorarea estimativa a unui automobil in momentul revanzarii, dupa primii ani de utilizare. Imbucurator este faptul ca, la clasa modelelor subcompacte, pe primele doua locuri s-au clasat modele Dacia: Sandero 1.4 pe primul loc, cu o pierdere de 3.425 euro, urmat de Logan MCV 1.4, cu 3.835 euro, scrie 24auto.ro.