Cat ne costa parlamentarii atat de ocupati incat n-au timp sa voteze. Una dintre imaginile pe care alegatorii le asociaza, in mod obisnuit, activitatii parlamentare este o sala de plen goala. Ce sume incaseaza si deconteaza campionii absentelor la vot? Institutul pentru Politici Publice (IPP) a prezentat recent un raport privind activitatea parlamentarilor in sesiunea septembrie-decembrie 2010. Autorii acestui bilant au intocmit si o lista neagra cu deputatii si senatorii care au avut cea mai scazuta prezenta in cadrul Camerelor. Astfel, printre deputatii care s-au remarcat prin absenta la vot se numara Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, Claudiu Iulian Manda, Adrian Mocanu si Cristian Rizea. Conform raportului IPP, ultimii patru nu au participat la niciun vot final in sesiunea septembrie-decembrie 2010, anunta Capital.

business reportFoto: Colaj foto

La Forumul Economic de la Davos se va schita economia mondiala postcriza. Cei mai importanti lideri politici, bancheri si sefi ai marilor companii multinationale se vor intalni incepand de maine in statiunea elvetiana Davos la cea de-a 41-a editie a Forumului Economic Mondial (WEF), pentru a trasa directiile catre care se va indrepta economia mondiala in perioada postcriza, scrie Financial Times. Discutiile ce se vor purta la Davos vor avea loc sub dictonul "Norme comune pentru o noua realitate". Tematica reflecta problemele cu care se confrunta atat sefii de state si de guvern, cat si cei din fruntea marilor companii multinationale, conform Ziarul Financiar.

Coldwell Banker are in mana soarta City Mall pana la vanzare. Consultantul imobiliar Coldwell Banker Affiliates of Romania a fost desemnat de catre Casa de Insolventa Transilvania (CITR) sa administreze proiectul comercial City Mall din Bucuresti. "Este primul nostru proiect de third party management, respectiv de servicii de management interimar al unui centru comercial, si include servicii de administrare, inchiriere, property si facility management. Este un contract pe durata determinata, pana la vanzarea centrului comercial, insa ne dorim sa continuam colaborarea si cu noul proprietar al City Mall, atunci cand va fi desemnat. In acelasi timp, purtam discutii pentru obtinerea unor mandate similare pentru alte proiecte comerciale", spune Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania. Compania imobiliara se va ocupa si de procesul de vanzare al City Mall, alaturi de alte firme de consultanta imobiliara, relateaza Business Cover.

Actionarii Fondului Proprietatea, triati de casele mai mari de brokeraj. Unii dintre actionarii Fondului Proprietatea, interesati sa isi vanda titlurile la bursa, au descoperit ca unele dintre casele mari de brokeraj nu se sinchisesc sa le deschida un cont de tranzactionare, daca nu dispun de cateva sute de mii de actiuni sau de zeci de mii de euro. In schimb, unii dintre brokerii cu rulaje mai mici se chinuie sa atraga orice actionar al Fondului interesat sa-si tranzactioneze actiunile la Bursa, indiferent de numarul titlurilor pe care le detin sau de suma pe care si-o permite sa cheltuie ca sa isi deschida un cont la ei, scrie Bursa.

Cele mai importante modificari fiscale de la inceputul lui 2011. Luna aceasta au intrat in vigoare mai multe modificari legislative care schimba nivelul taxelor si modul in care acestea se platesc. Citeste in continuare care sunt schimbarile si cum iti vor influenta compania. Modificarile din Codul Fiscal, facute prin Ordonanta de Urgenta (OUG) 117/2010, publicata pe 30 decembrie 2010, au dus la alte schimbari ale legislatiei conexe - in asigurari sociale si emiterea de ordine ale Ministerului de Finante si ale ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala). In prezent se asteapta publicarea normelor metodologice pentru aplicarea modificarilor din Codul Fiscal, acestea fiind in discutii, scrie Startups.ro.

FMI vine la mana intinsa a Romaniei pentru un nou acord. Iesim cu bine din vechiul acord cu institutiile internationale si ne pregatim de altul de tip preventiv pentru a arata mai bine in ochii investitorilor pe perioada alegerilor de anul viitor. Fondul Monetar International isi va incepe astazi misiunea la Bucuresti, pen tru cea de-a saptea evaluare din cadrul acordului stand-by in care ar trebui sa primim si cea de-a opta transa de un miliard de euro, dar si pentru a discuta un nou acord, de data aceasta unul de tip preventiv, precizeaza EVZ.

Scumpirile marfurilor din 2010 creeaza presiuni inflationiste in 2011. Cresterile puternice de anul trecut, mai ales din sectorul agricol, nu s-au oprit odata cu trecerea in noul an. Problemele financiare si cele climaterice mentin trendul ascendent al preturilor marfurilor, creand astfel presiuni inflationiste la nivel global. Cotatiile mondiale ale graului au crescut anul trecut cu 44,5%, iar porumbul s-a scumpit cu 50%, conform analizei efectuate de X-Trade Brokers Romania. Politica monetara expansionista a Federal Reserve (adica tiparirea de dolari), cutremurul din Chile, seceta din Europa, iar mai recent inundatiile din Australia sunt motivele care stau la baza majorarii preturilor din ultimele 12 luni, mentioneaza Capital.

Cat te costa sa ai un card de credit in Romania. O persoana care are un venit lunar de cel putin 750 lei poate avea acces cu un card de credit la un imprumut intre 500 lei si 50.000 lei, fara sa aiba nevoie de giranti Romanii detin 2,2 milioane de carduri de credit. Printr-un card de credit, orice persoana care indeplineste anumite conditii poate avea acces rapid la un imprumut care poate varia intre 500 lei si 20.000-50.000 de lei, fara garantii. Pentru sume mai mari, care pot ajunge pana la 100.000 de lei, bancile solicita garantii, cum ar fi depozite bancare. De exemplu, o persoana care are un venit lunar de cel putin 750 lei poate avea acces cu un card de credit la un imprumut intre 500 lei si 50.000 lei, fara sa aiba nevoie de giranti sau garantii ipotecare, pe o perioada nelimitata, mentioneaza Gandul.

Pensiile speciale sunt doar varful aisbergului. 40% dintre cei intre 45 si 65 de ani nu lucreaza. Problema pensiilor speciale intens dezbatuta in ultimele zile readuce la lumina un fapt de-a dreptul dramatic pentru o tara ca Romania: 40% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani nu lucreaza. Potrivit datelor Statisticii, din cele 5,2 milioane de persoane care au acum intre 45 si 65 de ani (varsta de pensionare la barbati potrivit noii legi a pensiilor), 2 milioane sunt inactive. Suma reprezinta aproape jumatate din pensionarii din Romania care anul trecut au fost in numar de aproape 5,5 milioane de persoane. Spre comparatie, numarul angajatilor la finele anului trecut era de 4,3 milioane. In aceasta perspectiva, discutia de zilele trecute privind decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a opri recalcularea pensiilor speciale ale militarilor, fostilor politisti sau ale fostilor lucratori in serviciile speciale nu reprezinta decat varful aisbergului. Nu doar cele 150.000-200.000 de pensii speciale (pentru care se cheltuieste aproape un miliarde de euro anual) sufoca bugetul asigurarilor care trebuie subventionat direct si din bugetul de stat (din impozite, practic), ci situatia pe ansamblu despre care este prea greu de afirmat ca ar mai putea continua asa, informeaza Ziarul Financiar.

Investitorii, innebuniti dupa titlurile de stat. Ministerul Finantelor si-a depasit plafonul de imprumuturi programat pentru ianuarie, profitand de apetitul bancilor comerciale pentru asemenea instrumente. Randamentul pentru certificatele de trezorerie la un an a coborat, la ultima licitatie de titluri de stat, la minimul ultimelor douasprezece luni. Cat va tine sarbatoarea? Pentru luna ianuarie, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a programat sase licitatii pentru vanzarea de titluri de stat: patru emisiuni de certificate cu scadenta la un an sau sase luni si doua, de obligatiuni cu maturitati de minimum trei ani. In total, Trezoreria si-a propus sa atraga in prima luna a anului 4,8 miliarde de lei. Dupa primele patru licitatii, Finantele au depasit deja plafonul si au imprumutat 5,42 miliarde de lei, la randamente tot mai mici (sub 7% pe an), informeaza Adevarul.

Deutsche Bank intentioneaza sa isi deschida filiala in Romania. Cea mai mare banca germana si una dintre cele mai mari din lume, Deutsche Bank, ar putea intra pe piata romaneasca, existand intentia de a deschide o filiala in Romania, a declarat, pentru AGERPRES, Vladimir Ciobanasu, ministru consilier in cadrul Ambasadei Romaniei de la Berlin. Deutsche Bank a efectuat unele investigatii si avut discutii in Romania in legatura cu deschiderea unei filiale. Deutsche Bank este o banca de investitii, axata mai mult pe companii, dar si alte banci germane si-au manifestat intentia sau studiaza posibilitatea deschiderii unor filiale in Romania, a precizat Ciobanasu, scrie Gandul.