Firmele mici, disputate intre contabili si Finante. Intentia Finantelor de a permite firmelor mici sa isi tina singure contabilitatea a iscat o controversa cu reprezentantii profesiei contabile, care spun ca masura va crea haos in economie. Propunerea din proiectul de modificare a Legii contabilitatii, initiat de Ministerul Finantelor Publice, care i-a contrariat cel mai mult pe contabili se refera la posibilitatea ca administratorii de firme cu cifre de afaceri sub un anumit plafon sa semneze situatiile financiare anuale in locul expertilor contabili. "Noi avem in acordul cu FMI si Comisia Europeana (CE), posibilitatea introducerii unui sistem simplificat pentru intreprinderile mici. Avem si o recomandare de la CE care spune ca trebuie sa reducem povara administrativa de la intreprinderile mici", a declarat ministrul Ialomitianu, citat de Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Se va adeveri pariul Finantelor de crestere a incasarilor cu 7% in acest an? Finantele au pariat anul trecut pe o crestere a veniturilor bugetare cu 7%, fata de 2009, in scenariul revenirii economiei in teritoriul pozitiv, cu 1,3%, si a mentinerii cotei unice si a TVA nemodificate. TVA a fost majorata la 24%, ceea ce a franat relansarea consumului, economia ramanand si in 2010 in recesiune. Iar veniturile colectate la buget anul trecut s-au apropiat de nivelul programat gratie majorarii TVA. Executia bugetara a ridicat in mod constant probleme de ani de zile, cu dificultati de estimare realista a incasarilor, cu cheltuieli in asalt sau dimpotriva inghetate brusc pentru respectarea tintelor stabilite, scrie ZF.ro.

Cum sa platesti o intretinere de 400 de lei in jumatate de an? Marin Crutescu, antreprenorul care a adus, la mijlocul anilor '90, brandul german de ferestre termoizolante Gealan in Romania, mizeaza acum pe o inovatie eco-tehnologica: casa viitorului. Constructia ei costa, e adevarat, cu 15-20% mai mult decat a unei case standard, dar scoate din buzunarul celui care o locuieste cu pana la 80% mai putini bani pentru plata facturii la utilitati. Este vorba de asa-numita casa pasiva, cel mai inalt standard in materie de eficienta energetica a unei cladiri: consumul anual pentru incalzirea unei case pasive se situeaza undeva in jurul valorii de 15kWh/mp, in timp ce la o casa clasica din caramida ajunge la aproape 120 kWh/mp, scrie Money.ro.

Criza cerealelor ne scumpeste traiul. Explozia preturilor la cereale din 2010 incepe sa-si faca resimtita prezenta si in tara noastra, producatorii fiind pe punctul sa scumpeasca alimentele. Dupa ce anul trecut pretul graului a atins niveluri record la bursele internationale din cauza productiilor reduse de secete ale marilor jucatori mondiali precum Federatia Rusa sau Kazahstan, acum au inceput sa intre in tara noastra cereale din import din ce in ce mai scumpe. In Constanta - una dintre principalele cai de acces a cerealelor din import in tara noastra - graul se vinde cu 1,5 lei/kg, aproape triplu fata de preturile de vanzare din vara lui 2010, de circa 0,5 lei/kg, scrie Bursa.

Euro s-a baricadat in munti. "Vom salva euro cu pretul austeritatii extreme" a fost principala concluzie a liderilor reuniti la intalnirea din statiunea de schi elvetiana Davos. Zona euro a depasit cea mai dificila perioada a crizei datoriilor, a declarat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, la Forumul Economic Mondial de la Davos, transmite AFP. Lagarde apreciaza ca succesul de marti al emisiunii de obligatiuni de cinci miliarde de euro a Fondului European de Stabilitate Financiara, destinata ajutarii Irlandei, a consolidat increderea investitorilor in zona euro. "Emisiunea a fost suprasubscrisa de noua ori. Este un indicator al increderii pietelor. Euro a iesit la lumina. Vrem sa fim impreuna, i-am ajutat pe cei care au avut dificultati. Am infiintat un mecanism de ajutor si vrem sa-l imbunatatim", a afirmat oficialul francez, scrie Romania libera.

Privatizarea Romgaz, greu de asumat politic. Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, le-a spus trezorierilor din bancile comerciale ca privatizarea Romgaz va fi greu de asumat de catre partidele politice in contextul dezbaterii publice privind majorarea preturilor la benzina dupa privatizarea Petrom, au declarat surse bancare, potrivit Mediafax. Surse oficiale au declarat ca FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar, scrie Adevarul.

Cum ar putea fi reduse accizele la carburanti. Accizele si TVA reprezinta jumatate din pretul la pompa al benzinei si motorinei. In aceste conditii, rolul statului in majorarea sau reducerea combustibilor este decisiv. Cel putin aparent, pentru ca marja de manevra este, de fapt, limitata din cauza restrictiilor impuse la nivel european. Totusi, statele membre pot obtine derogari de la Consiliul Uniunii. Cel mai recent exemplu este cel al Frantei, care a primit, in ianuarie a.c., o autorizare din partea acestuia pentru a aplica, diferentiat pe regiuni, rate reduse de taxare pentru benzina fara plumb si pentru motorina. Reducerile nu pot fi mai mari de 35 euro pentru o mie de litri de benzina fara plumb, respectiv de 23 de euro pentru motorina. Si Romania ar putea cere o derogare asemanatoare, scrie Capital.

Staer, concurentul IKEA si Mobexpert, a intrat in insolventa. Producatorul de mobila autohton Staer International din Galati a cerut la sfarsitul anului trecut Tribunalului Galati intrarea in insolventa.Cererea companiei a fost aprobata de instanta in data de 6 decembrie 2010, care a admis deschiderea procedurii generale de insolventa. "Deocamdata nu putem spune care este suma totala a creantei, pentru ca pana pe 7 februarie se mai primesc inscrierile creditorilor la masa credala. De-abia dupa aceea trecem la analizarea acestora", a declarat pentru Money.ro, Bogdan Pitis, asociat in cadrul Elva Cont SPRL, firma care a fost numita lichidatorul judiciar al Staer International, scrie Money.ro.