Angajatii romani din multinationale, mai profitabili decat vesticii. Angajatii romani din multinationalele locale au generat un profit brut anual mai mare cu aproape 8% fata de cel generat de angajatii din Europa de Vest, arata un studiu realizat de firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania. Astfel, mediana profitului brut per angajat a fost in 2009 in Romania in multinationale de 5.898 de euro, fata de 5.472 de euro in Europa de Vest, afirma PwC. Mediana inseamna pozitia dintr-un sir crescator care desparte in jumatate acel sir, informeaza Ziarul Financiar.

business reportFoto: Colaj foto

Pretul apartamentelor vechi se asaza pe fundul gropii. Apartamentele vechi din Romania s-au ieftinit in ultimul an cu 10-15%. Daca in cazul Capitalei tendinta ar urma sa se mentina si in 2011, pentru celelalte orase se estimeaza ca preturile vor atinge punctul minim in semestrul I, pentru ca apoi sa creasca spre finalul anului. Capital a realizat o analiza a evolutiei preturilor apartamentelor pe parcursul anului trecut, luand in calcul preturile celor situate in zonele semicentrale, acestea avand cel mai ridicat potential de tranzactionare. Cum era de asteptat, cele mai mari reduceri de pret in 2010 le-au facut proprietarii din Bucuresti, cu 10% pana la 20%. O statistica realizata de portalul AnunturiParticulari, la cererea Capital, arata ca pretul garsonierelor din zonele semicentrale a cunoscut in decurs de un an un declin mai temperat, de numai 10%, in timp ce apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 14%, cele cu trei camere, cu 15%, iar cele cu patru camere, cu 20%, scrie Capital.

Ce cred jucatorii din real estate despre Prima Casa. Programul Prima Casa 3 este primit cu destul scepticism in randul celor care activeaza in domeniul imobiliar. Neincrederea lor, manifestata inca de la lansarea primei variante a programului, este argumentata de data aceasta, si cu aproximativul esec al editiilor anterioare. Exista noi obligatii pentru clienti in relatia cu banca, dar si cateva inlesniri: cei care vor sa construiasca prin asociere pot face asta mai usor iar bancile sunt deschise la renegocierea contractelor in anumiti termeni, precizeaza Business Cover.

Strauss-Kahn: Somajul si cresterea preturilor ar putea provoca razboaie interne. Economia mondiala este amenintata de probleme grave, precum somajul si cresterea preturilor, care ar putea conduce la protectionism economic si chiar la razboaie interne in unele tari, a declarat marti in Singapore directorul executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn. Cresterea preturilor la alimente si carburanti are deja efecte severe in unele tari si se numara printre factorii din spatele protestelor masive impotriva puterii politice din Egipt si Tunisia. "Pe masura ce tensiunile dintre tari cresc, am putea vedea protectionism comercial si financiar. Iar pe masura ce tensiunile din interiorul tarilor devin tot mai incordate, ne-am putea confrunta cu instabilitate sociala si politica, chiar cu razboaie interne", avertizeaza seful FMI. El a identificat doua "dezechilibre periculoase" care ar putea conduce la urmatoarea criza globala, precizeaza Gandul.

Bill Gates explica cum este posibil sa opresti Internetul intr-o tara intreaga. Bill Gates, co-fondatorul Microsoft si al doilea cel mai bogat om din lume, a explicat intr-un interviu recent cum vede el situatia din Egipt si cum este posibil sa decuplezi de la Internet o tara intreaga. Bill Gates considera ca nu este greu sa tai accesul la Internet intr-o tara intreaga atunci cand controlezi armata." Cand se apeleaza la o astfel de masura este evident ca iti este frica ca adevarul sa nu iasa la suprafata. Este o tactica foarte gresita, insa nu este deloc dificil sa tai accesul la Internet", a declarat Bill Gates, citat de Capital.

Magnatul Comanescu duce "Grup Servicii Petroliere" in Kazahstan. Grup Servicii Petroliere (GSP), companie controlata de unul dintre magnatii romani ai petrolului, Gabriel Valentin Comanescu, si-a extins afacerile in Kazahstan. Actionarii GSP au decis pe 10 ianuarie 2011 sa infiinteze la Alma-Ata, cel mai important centru economic si comercial al Kazahstanului, compania "GSP Kazahstan", potrivit Monitorului Oficial. Directorul general al GSP Kazahstan a fost numit Doru Mihai Dediu, nimeni altul decat fostul director general al Petrom in Kazahstan, noteaza Bursa.

Bucurestenii au lasat 164 mil. in Cotroceni Park. Proprietarii asteapta Pasajul Basarab pentru a lua mai multi vizitatori din nord. Cel mai scump mall construit pana in prezent in Romania - proiectul de 300 milioane de euro AFI Palace Cotroceni din Bucuresti, botezat initial Cotroceni Park - a avut anul trecut circa 20 de milioane de vizite si vanzari de 164 de milioane de euro, depasind astfel asteptarile proprietarilor, care se asteptau la un an mai dificil din cauza contextului economic. Israel Vizel, directorul mallului din Cotroceni, spune ca rezultatele financiare ale retailerilor au fost cu 15-20% mai bune decat estimase, ca urmare a numarului mare de vizitatori, in conditiile in care bugetul mediu de cheltuieli nu a fost unul impresionant, bucurestenii lasand in medie circa 8 euro la fiecare vizita, relateaza Ziarul Financiar.

Criza l-a facut pe roman mai rentabil. La fiecare leu investit de o companie intr-un angajat, acesta intoarce, in medie, un profit de 1,53 lei. Rentabilitatea capitalului uman in Romania a depasit-o cu 30% pe cea din statele vest-europene. Expertii spun, insa, ca asta nu reflecta un nivel mai ridicat al productivitatii. Romanii sunt printre cei mai rentabili angajati din Europa, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC), ceea ce face ca Romania - cel putin din punctul de vedere al pietei muncii - sa fie tot mai atractiva pentru investitorii straini, mentioneaza Adevarul.

Casele executate silit de banci au preturi avantajoase. Bancile isi executa datornicii pe banda rulanta, iar proprietatile scoase la vanzare au preturi ce pot concura cu succes oferta celorlati proprietari din piata. In ultimele 12 luni, pretul mediu cerut de proprietari, in functie de anunturile postate initial de acestia, s-a diminuat cu 12%. Cu toate acestea, bancile vin cu oferte greu de refuzat, cel putin din punctul de vedere al pretului de pornire a licitatiilor initiate pentru vanzarea bunurilor executate silit, scrie EVZ.

Lacomia ii obliga pe dezvoltatori sa isi uneasca mall-urile pentru a supravietui. Lacomia care i-a cuprins pe majoritatea dezvoltatorilor imobiliari in perioada de "boom" economic si care i-a determinat sa isi achizitioneze loturi imense de teren pe aceeasi strada ii obliga acum sa renunte la competitie si sa isi uneasca fortele pentru a supravietui. Acesta este cazul mall-urilor Atrium Center si AFI Palace Arad, primul functional si al doilea in faza de proiect, ce vor fi unite printr-o pasarela care va traversa strada care le desparte. Subsidiara locala a gigantului Africa-Israel Investments, AFI Europe Romania, si-a achizitionat inca de dinainte de criza 8 ha de teren in Arad, lot despartit de strada Aurel Vlaicu de cel cumparat de fondul britanic care la acea vreme purta numele de Dawnay, Day. Pe aceeasi strada alte trei mall-uri au fost anuntate, anunta Capital.

Viitoarele vedete ale economiei mondiale. Mexic, Indonezia, Coreea de Sud si Turcia sunt statele in curs de dezvoltare care au reusit sa evite criza si devin acum adevarate centre industriale. Dupa Brazilia, Rusia, India si China, cele mai puternice tari emergente din lume, vine acum un nou val de economii care vor impulsiona cresterea la nivel mondial. Dificultatile cu care s-au confruntat statele dezvoltate si avansul lor economic sub asteptari au determinat tot mai multi investitori sa se reorienteze catre state emergente. Faptul ca statele BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au depasit, din punct de vedere al avansului economic, statele dezvoltate nu mai este o surpriza pentru nimeni, relateaza Adevarul.

Citeste si:EurMonitor: Ambasadorul Ungariei: "Romania intra in Schengen in martie"; FT: Romania ar putea pretinde, cu o anumita justificare, ca e tratata ca membru de rangul doi al UE; Jeremy Rifkin despre pilonii unei noi revolutii industriale