Politia nu iti face nimic daca descarci filme prin DC++ sau torrente. Afla de ce. Romanii descarca la greu filme si seriale de pe Internet. Unii prefera programe de genul DC++ sau torrentele, iar altii se uita la filme online. Care sunt riscurile la care se expun si unii si altii, in textul de mai jos. Daca descarci filme de pe DC++ sau torrente si te uiti la ele in propria casa, fara sa mergi in piata sa le vinzi, nu esti luat in vizor de politie. Oficiul Roman Pentru Drepturile de Autor (ORDA) nu mai are drept de control asupra distributiei ilegale de filme pe Internet, DVD-uri sau CD-uri din 2006. "De acest lucru se ocupa acum Politia. Noi oferim suport si participam la toate actiunile lor", ne-a declarat Marius Bejan, sef serviciu organism de gestiune colectiva ORDA. "Drepturile titularilor de filme nu sunt foarte bine reprezentate in tara noastra. Avocatul Maria Voican este singura care a primit imputernicire pe anumite case de productie si atat. Noi ne putem sesiza din oficiu sau la plangeri penale", a declarat Andreea Onica, subinspector, Directia de Investigare a Fraudelor, serviciul 3 de investigare a fraudelor din sfera proprietatii intelectuale si fraudelor vamale, citat de Capital.

business reportFoto: Colaj foto

Aproape jumatate din angajati se asteapta sa fie dati afara. Gresesc! Sa vedeti cam pe unde ne duce spiritul nostru panicard si prapastios, neincrederea in capacitatea celor alesi chiar de noi in fruntea tarii, dar si a noastra de a reusi, cuplate cu proverbialul talent mioritic de a nu vedea padurea din cauza copacilor. Da, la starea asta de sumbru generalizat am contribuit si noi - sau ma rog, ei - presa, cu stiri de doi bani, panicarde si cautatoare de dezastru cu orice pret, dar cam asta e rolul unui watchdog, asa ca ajunge sa muste si doar din reflex. Iata un exemplu. Conform celui mai recent sondaj online propus de site-ul de recrutare Myjob, 41,37% dintre romani se asteapta sa fie afectati anul acesta de reduceri de personal in compania in care lucreaza. In plus, aproape o treime (33,66%) dintre respondenti declara ca vor avea parte, cel mai probabil, de un salariu redus anul acesta. Optimisti sunt sub 20% dintre cei chestionati - 18,23% cred ca firma la care lucreaza va efectua noi angajari in 2011. De asemenea, doar putin peste 5 procente (6,74%) dintre participantii la studiu se mai asteapta anul acesta la o crestere salariala, scrie BusinessCover.ro.

Stadioanele mobile dinamiteaza investitiile in arenele clasice. Inca din timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Germania nemtii au inteles ca stadioanele clasice, din beton, caramida si sticla, costa mult prea mult, iar investitiile se recupereaza extrem de greu. Atunci, in 2006, in fata Reichstagului a fost asamblat un stadion in toata regula destinat fanilor care nu aveau acces in arenele in care se desfasurau meciurile. Capacitatea arenei mobile din fata parlamentului german a fost de 10.000 de locuri si a fost asamblata si apoi dezasamblata in doar cateva saptamani. De atunci, lucrurile au evoluat considerabil iar anul trecut compania elvetiana Nussli a ridicat in Canada, la Vancouver, un stadion de 27.500 de locuri care a gazduit echipa Vancouver Whitecaps pe perioada in care propriul stadion era renovat. Conform lui Bernd Helmstadt, seful diviziei care se ocupa de "constructii pentru evenimente" la Nussli, nu are rost sa construiesti o arena clasica daca nu esti convins ca iti poti recupera repede investitia, scrie Capital.

De ce criza din Egipt ar putea scumpi benzina romaneasca. Criza din Egipt ar putea scumpi benzina la pompele din Romania, sunt de parere analistii contactati de romanialibera.ro. Motivul il reprezinta o iminenta majorare a pretului petrolului pe plan mondial. Pretul petrolului Brent a atins joi maximul ultimelor 28 de luni, de 103,37 dolari pe baril, din cauza ingrijorarilor investitorilor ca tensiunile din Egipt se vor propaga in statele invecinate. Analistii considera ca a aparut o reactie emotiva a investitorilor, care au inceput sa-si faca stocuri si ne putem astepta in perioada urmatoare la cresteri ale pretului petrolului de pana la 8%. Astfel ca si pretul benzinei la pompele din Romania ar putea urca cu cativa bani. "Influenta va fi de natura emotiva, nu cred ca aprovizionarile cu titei vor fi efectiv deranjate prea mult. E o treaba emotiva, oamenii fac stocuri si pretul va creste pana in 7-8% pe termen scurt", explica analistul economic Bogdan Baltazar. Deja, compania OMV Petrom, controlata de Grupul OMV din Austria, a majorat de vineri pretul motorinei cu 6 bani/litru, in timp ce pretul benzinelor ramane nemodificat. De asemenea, compania Rompetrol Downstream, care face parte din Grupul Rompetrol, a majorat joi preturile de referinta la motorina cu 5 bani/litru. Analistii straini considera ca preturile pe piata mondiala a titeiului ar putea urca atat timp cat tensiunile din Egipt raman nerezolvate, scrie Romania Libera.

Google a primit 75.000 de C.V-uri intr-o saptamana. Google, compania care detine cel mai popular motor de cautare din lume, a primit peste 75.000 de C.V-uri intr-o saptamana, la nivel global, acesta fiind un nou record pentru companie. Oficialii Google au anuntat saptamana trecuta ca vor sa angajeze peste 6.200 de persoane anul acesta si drept urmare oamenii au inceput sa trimita C.V-uri. Compania a primit pana in prezent 75.000 de C.V-uri, cu 15% mai multe decat in 2007, cand a avut loc precedenta campanie de angajari. In anul 2007, Google a intocmit 6.000 de noi contracte. Reprezentantii Google nu au mentionat cate locuri de munca vor fi in Statele Unite. Intr-un discurs sustinut marti, directorul grupului, Eric Schmidt, a declarat ca Google va angaja peste 1.000 de lucratori in Europa anul acesta, compania detinand peste 60 de reprezentante in 30 de tari, scrie Capital.

Guvernul decide la primavara daca va elimina subventiile la caldura, asa cum prevede acordul cu FMI. Guvernul va lua o decizie in privinta eliminarii subventiilor la incalzire in primavara acestui an, dupa ce strategia de dezvoltare a sistemului de termoficare va fi finalizata, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, intrebat daca Executivul isi va respecta angajamentul din intelegerea cu FMI. El a raspuns astfel dupa ce a fost intrebat de jurnalisti, la finalul unei intalniri cu oamenii de afaceri, daca Guvernul isi mentine angajamentul fata de FMI de a elimina subventiile la incalzire, pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB stabilita pentru acest an. "Vom discuta dupa finalizarea strategiei privind termoficarea, in primavara acestui an", a spus Boc. Presedintele Traian Basescu a anuntat in luna mai 2010, dupa finalizarea negocierilor cu Fondul Monetar International, un pachet de masuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care si diminuarea masiva a subventiilor la incalzire prin directionarea fondurilor doar catre persoane cu venituri reduse, scrie Gandul.

Investitorii imobiliari raman precauti, desi piata comerciala da semne de revenire chiar si in Romania. Consultantul imobiliar King Sturge mizeaza in ultimul sau raport de piata, aferent trimestrului 4 din 2010, pe redresarea economica a Europei, dar intr-o maniera neuniforma, cu riscul unei crize euro, pe stabilizarea pietei chiriasilor, la Londra si Paris inregistrandu-se cresteri ale nivelului chiriilor si, in fine, pe sporirea interesului investitorilor, care raman totusi preocupati de riscuri si de potentialul scazut de micsorare a randamentelor spatiilor de calitate. Stocul de spatii de birouri se va restrange in anumite piete in toate sectoarele de proprietate, ca urmare a moratoriului apropiat al constructiilor speculative din ultimii doi ani. De exemplu, in Londra, Paris si Moscova exista deja un deficit tot mai mare de spatii de birouri de clasa A disponibile. In aceste piete se va crea oportunitatea pentru proprietari de a "recicla" si renova stocul secundar, urmand sa il livreze pe piata in urmatorii doi ani. Cat priveste estimarile pentru acest an, Alexander Colpaert crede ca pe piata spatiilor de birouri si cea industriala se poate vorbi despre un sentiment pozitiv, pe fundalul imbunatatirii situatiei economice, insa sectorul retail releva o imagine diferita, scrie BusinessCover.ro.

Se poate mai rau: benzinarii au reluat scumpirile. Companiile petroliere au majorat in aceste zile pretul motorinei, explicand ca evolutiile de pe pietele internationale nu pot fi ignorate. In ciuda protestelor publice si a presiunilor facute de autoritati asupra companiilor petroliere, acestea au reluat scumpirile la pompa. Cei doi mari operatori Petrom si Rompetrol au decis zilele trecute sa scumpeasca motorina cu cate sase, respectiv cinci bani pe litru. Practic, prin aceasta majorare, pretul motorinei a recuperat ieftinirea aplicata pe 25 februarie, in urma eliminarii de catre stat a taxei numite "centul pe litru". Atunci, Petrom si Rompetrol au ieftinit toate sortimentele de carburanti cu cate 4 bani pe litru. Acum, cel mai ieftin litru de benzina la Petrom costa in medie 4,9 lei, iar de motorina - 4,84 lei. Reprezentantii OMV Petrom ne-au declarat ca scumpirea motorinei a avut loc ca urmare a evolutiei cotatiilor internationale la produsele petroliere, care, de la inceputul anului, au crescut cu 11,75% la motorine si cu 5,51% la benzine. In aceeasi perioada, cotatiile la titei s-au apreciat cu circa 7,71%. "In contextul economic actual, facem tot posibilul pentru a mentine preturile noastre printre cele mai mici din Europa. Insa Romania face parte din piata europeana si nu putem ignora evolutiile internationale", au adaugat reprezentantii companiei, citati de EVZ.

Peste 7.000 de posturi vacante in perioada 4-10 februarie. Vezi aici judetele cu cele mai multe oferte. Peste 7.000 de locuri de munca vacante sunt inregistrate, la nivel national, in perioada 4 - 10 februarie, cele mai multe fiind in Capitala si in judetele Iasi, Timis, Arges, Sibiu, Bacau si Vaslui, informeaza, vineri, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Potrivit datelor centralizate de ANOFM, in saptamana 4 - 10 februarie sunt disponibile 7.270 de locuri de munca. Cele mai multe oferte de munca sunt in Bucuresti (723) si judetele Iasi (654), Timis (440), Arges (426), Sibiu (358), Bacau (341), Vaslui (317) si Hunedoara (284). Judetele cu cele mai putine locuri de munca vacante sunt Buzau (32), Caras-Severin (33), Ialomita si Covasna (cate 34), Olt (37), Mehedinti (38), Alba si Constanta (cate 60), Salaj (66), Dambovita si Galati (cate 73), Gorj (83), Maramures (84), si Suceava (85). La nivel national, pentru persoanele cu studii superioare sunt inregistrate 545 de locuri de munca, cele mai multe pentru ingineri si subingineri, consilier vanzari asigurari (43), ofiter bancar (15), inspector asigurari (14) sau jurisconsult (11), scrie Gandul.