Ce hibe ascund calculele deficitului bugetar. In timp ce Guvernul se lauda ca a obtinut un deficit bugetar mai mic decat cel agreat cu FMI, institutia financiara atrage atentia ca nu au fost luate in calcul toate cheltuielile. Deficitul bugetar din 2010, de 33,3 miliarde lei, a fost cu circa un miliard de lei mai mic decat tinta pe care Guvernul a stabilit-o cu Fondul Monetar International (FMI) prin acordul de finantare. Rezultatele bune ale executiei bugetare, dupa cum a declarat ministrul de finante, Gheorghe Ialomitianu, se datoreaza in primul rand majorarii TVA. Autoritatile romane omit sa spuna, insa, ca aceste "rezultate bune" sunt viciate de insasi metoda de calcul a deficitului. Cu toate ca ar fi trebuit sa se alinieze metodei de calcul ESA 95, pe care o folosesc statele membre si Comisia Europeana, Ministerul de Finante utilizeaza inca raportarea in baza cash, care nu ia in calcul cheltuielile angajate, dar neefectuate, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Nemtii isi infig steagul in inima capitalismului american: vor sa cumpere bursa din New York. Bursa de la New York, simbolul suprematiei financiare a SUA cu o istorie de peste 200 de ani, este la un pas de a ajunge pe mana nemtilor, Deutsche Borse anuntand ca se afla in discutii avansate pentru a achizitiona NYSE Euronext, scrie The New York Times. Anuntul a venit la scurt timp dupa ce London Stock Exchange (LSE) a lansat o oferta de 3,1 mld. dolari pentru preluarea TMX, operatorul bursei canadiene. Fuziunea dintre Deutsche Borse si NYSE Euronext va da nastere celei mai mari platforme de tranzactionare din lume, cu o capitalizare de piata de 25 de miliarde de dolari. Noua entitate, pentru care deocamdata nu a fost stabilit un nume, urmeaza sa tranzactioneze cel mai mare numar de actiuni si contracte futures din lume, scrie Ziarul Financiar.

Parlamentarii au pierdut cel mai putin dupa taierea pensiilor speciale. Cine si cat a pierdut la recalculare. Parlamentarii sunt si campionii clasamentului celor mai mari pensii medii lunare, dupa recalculare. Astfel ca, acum un parlamentar primeste, in medie, pe luna, 2.146 lei, suma care reprezinta cea mai mare pensie medie recalculata din clasamentul categoriilor vizate de Legea nr. 119/2010. Casele teritoriale de pensii au recalculat aproximativ 5.500 de dosare de pensii, pana acum. Citeste mai jos lista celor care au pierdut cel mai putin dupa recalculare, potrivit informatiilor comunicate de CNPAS, la solicitarea Money.ro. Functionarii publici parlamentari: pensia medie lunara le-a scazut cu peste 40%. Pensia medie lunara recalculata a unui functionar parlamentar e acum de 1.630 de lei, fata de 2.757 lei , la cat se ridica pensia medie lunara de serviciu (adica inainte de recalculare). Pana acum au fost recalculate 403 de dosare ale functionarilor parlamentari.

Romania poate fi rezervorul de petrol si gaze al Europei. Romania are mai multe resurse de petrol si gaze decat arata estimarile oficiale, este convins Stephen Hurley, presedintele companiei petroliere americane Hunt Oil. Americanii de la Hunt Oil, una dintre cele mai mari companii petroliere private din lume, si-au stabilit in Romania centrul operatiunilor din Europa si Orientul Mijlociu si se pregatesc sa exploreze subsolul autohton. Daca ne uitam la estimarie oficiale, petrolul si gazele romanesti vor fi de domeniul istoriei peste 15-20 de ani, iar una dintre cele mai raspandite teorii este ca ne vom adanci si mai mult dependenta de resursele energetice de import, in special de cele rusesti, scrie Adevarul.

Scad chiriile in Bucuresti. Pentru o garsoniera, proprietarii cer in medie 230 de euro. Chiria medie ceruta pentru o garsoniera in Bucuresti a scazut in ianuarie anul acesta cu 10% fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce pentru un apartament cu patru camere a coborat cu 20%, potrivit datelor AnunturiParticulari.ro. Astfel, in ianuarie o garsoniera se inchiria cu 235 de euro, in scadere cu 35% fata de acelasi interval din 2009. Pentru apartamentele de doua camere ofertate in luna ianuarie, pretul mediu de inchiriere a fost de 326 euro, cu 12% mai mic fata de prima luna din 2010 si cu 37% mai mic comparativ cu intervalul similar din 2009, scrie Gandul.

Diferenta intre pretul apartamentelor vechi si a celor noi este de 11,6%. Cea mai mare diferenta intre pretul mediu unitar al apartamentelor noi si cel al locuintelor vechi s-a inregistrat la Arad, unde unitatile noi sunt cu circa 43% mai scumpe decat cele vechi, potrivit analizei de piata realizata de Darian pe 27 de orase din tara. Pe pietele din Bistrita, Cluj-Napoca, Sibiu si Constanta se inregistreaza si anomalii, in sensul in care pretul apartamentelor vechi este mai mare decat al celor noi, cu procente cuprinse intre 1% si 2,9%. Oltenia si Muntenia sunt regiunile in care discrepanta dintre cele doua tipuri de locuinte este cea mai mare, respectiv 16,8%, in timp ce in Moldova si Dobrogea, diferenta este de doar 8,2%, scrie Capital.

Cocos intra in afaceri cu diagnostice. Omul de afaceri Dorin Cocos, sotul ministrului Dezvoltarii Elena Udrea, a intrat in afaceri pe piata serviciilor de asistenta medicala. Cocos a preluat, pe 21 ianuarie 2011, Centrul de Diagnostic Clinic International (CDCI) de la fostii actionari Anca Dinu si Mioara Radu, potrivit Monitorului Oficial. Afaceristul detine, in prezent, 95% din capitatul social al firmei, dupa ce a preluat intreaga participatie de 70% a fostului actionar majoritar Anca Dinu care s-a retras din afacere, si 25% din detinerea Mioarei Radu. Mioara Radu - care avea functia de administrator al CDCI - , a ramas asociata lui Cocos in afacere, cu o pondere nesemnificativa de 5%, din capitalul social, scrie Bursa.

"Cum m-am imbogatit pe Bursa". Florin Gavrila, investitor pe care mirajul randamentelor ridicate de pe Bursa l-a prins inca din anii timpurii ai pietei, darama mitul conform caruia bursa este un mijloc de a face bani din speculatii, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar din seria "Investitori la Bursa". La 43 de ani, Gavrila a reusit sa stranga o avere de 350.000 de euro din investitii de pe Bursa, dupa ce a intrat in piata la finele anului 1998 cu 10.000 de dolari si spune ca pe maximele pietei, in vara anului 2007, detinea un portofoliu evaluat la 1,2 milioane de euro.

Vedeta BMW la Geneva: Vision ConnectedDrive. Prototipul BMW Vision ConnectedDrive, care urmeaza sa fie prezentat la Salonul de la Geneva, este o platforma pentru prezentarea acestor tehnologii si perspectiva clara a evolutiei acestora in viziunea BMW. Noile tehnologii si concepte de design sunt utilizate pentru a adauga si mai multe fatete placerii de a conduce, definitorie pentru marca BMW si adauga un element important - automobilul nu mai este o entitate independenta pe sosea, este conectat si face parte dintr-o retea integrata. Definitoriu pentru acest prototip, prezentat ca roadster cu doua locuri, este ca se defineste printr-un element mobil intr-o lume conectata, scrie 24auto.ro.