Fabricile afectate de criza, principala sursa de terenuri pentru retaileri. Tranzactiile cu terenuri incheiate in 2010 au fost alimentate de loturi din afara Bucurestiului, pe care au fost amplasate diverse fabrici afectate de criza, mai ales din zona textile si de mobila. Retailerii s-au aratat interesati pentru astfel de loturi, cu suprafete cuprinse intre 2,5 si 5 ha, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International. "Mai multi proprietari afectati de declinul general al economiei au scos la vanzare terenuri pentru a face rost de lichiditati, in timp ce anumite banci au inceput executarea activelor neperformante din bilanturile lor contabile", explica autorii analizei, anunta Capital.

business reportFoto: Colaj foto

Patronatul Proprietarilor de Cladiri din Romania s-a afiliat la EPF, organizatie de 1.100 de miliarde de euro. Exista in Romania, chiar daca nu e foarte cunoscut un Patronat al Proprietarilor de Cladiri, sa-i spunem PPC. Ei bine, pentru ca exista, acest patronat face si lucruri. Ultimul lucru pe care l-a facut PPC a fost afilierea la European Property Federation (EPF) ca membru plin, cu efect imediat, dupa cum a anuntat EPF. "Suntem multumiti de faptul ca reprezentam acum si industria de real estate din Romania, piata care a atras pana acum destui jucatori importanti din imobiliare", spune John Frederiksen, presedintele EPF, citat de Business Cover.

Polonia sprijina "metoda comunitara" de luare a deciziilor impotriva presiunilor franco-germane. Polonia sprijina "metoda comunitara" a U.E. de luare a deciziilor, aparata recent de Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso impotriva tentativelor Germaniei si ale Frantei de revenire la metodele interguvernamentale, a declarat Secretarul de Stat polonez pentru Afaceri Externe, Mikolaj Dowgielewicz, intr-un interviu realizat de EurActiv. Instititutiile europene au ramas eficiente pe parcursul crizei economice si financiare, care ne-a oferit "o importanta lectie", a completat Dowgielewicz. Acesta l-a sprijinit pe Presedintele Barroso in demersul de aparare a "metodei comunitare" impotriva tentativelor franco-germane de a discuta reforme in zona euro, scrie EurActiv.

China va construi o "cale ferata-rival" pentru Canalul Panama. Un proiect de 7,6 de miliarde de dolari. Traseul liniei ferate va strabate 220 km din teritoriul Columbiei, de la Pacific la Atlantic, si va reprezenta un "cap de pod" intre cele doua Americi pentru Beijing, unde vor fi descarcate marfuri chinezesti, respectiv incarcate minereuri si alte materii prime. Un "rival" pentru Canalul Panama va fi construit de China, in Columbia, si va lua forma unei cai ferate de 220 km, prin intermediul careia marfurile chinezesti vor patrunde in cele doua Americii, iar Beijingul va putea importa materii prime, scrie Gandul.

Statul a inceput pregatirile pentru cea mai mare oferta de pe Bursa: 500 mil. euro pentru 10% din Petrom. Ministerul Economiei a demarat procedura de selectie internationala a intermediarului pentru oferta publica secundara de actiuni prin care intentioneaza sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, potrivit unui anunt al ministerului. Castigatorul va fi anuntat in luna martie si va avea la dispozitie cateva luni pentru a pregati oferta, care este programata sa aiba loc in acest an. Acesta este al doilea pas formal care arata intentia statului de a vinde in acest an circa jumatate din participatia de 20,6% pe care o detine la Petrom, dupa ce Guvernul a aprobat aceasta operatiune in mai 2010, informeaza Ziarul Financiar.

Supermarketurile ar putea fi obligate sa dedice 10% din spatiile pe raft produselor romanesti. Supermarketurile ar putea fi obligate, daca se adopta o initiativa a deputatilor Horea Uioreanu (PNL) si Mircia Giurgiu (PDL), sa dedice 10% din spatiile pe rafturi exclusiv produselor autohtone si locale. "Am depus impreuna cu deputatul PDL Mircia Giurgiu un proiect de lege privind obligarea supermarket-urilor sa expuna spre comercializare produse alimentare si nealimentare, intr-un procent de cel putin 10 la suta din suprafata acestora. Blocajul la care recurg marile magazine de retail in ceea ce priveste produsele expuse afecteaza producatorii romani, iar masura noastra are ca scop sustinerea economiei autohtone. Cresterea consumului va sprijini redresarea economiei nationale"', a spus Uioreanu, duminica, intr-o conferinta de presa, citat de Capital.

Nicolae Pascu, STK: Bursa este mai tentanta in aceste momente decat piata imobiliara. Administratorul STK Emergent incearca sa faca un exit din proiectul rezidential Scala Residence. Administratorul fondului de investitii STK Emergent (STK), Nicolae Pascu, spune ca Bursa ofera mai multe oportunitati decat piata imobiliara si in aceste conditii ia in calcul renuntarea la proiectul rezidential pe care vroia sa il dezvolte in Cluj-Napoca. Participatia detinuta in cadrul firmei STK Properties, vehiculul de investitii imobiliare al fondului, reprezenta, la sfarsitul lui 2010, jumatate din activul net al acestuia, de 17,6 milioane de euro, potrivit Economic Times.

Cum s-au grupat bursele in lume. Recent anuntatele negocieri de fuziune dintre NYSE Euronext si Deutsche Boerse vin dupa o serie de aliante pan-europene si trans-atlantice (care au avut loc in ultimul deceniu), si aduc deja intrebari cu privire la "urmatoarea miscare". Bursa germana este una dintre cele trei piete majore din lume, iar in cazul realizarii tranzactiei cu NYSE Euronext, va deveni numarul unu mondial. In conditiile date, specialistii isi indreapta atentia spre un posibil urmator pas: vom asista la crearea unei burse uriase, care sa includa si Asia? Unii analisti cred ca vom asista la formarea unei aliante de proportii, care sa cuprinda si o bursa asiatica, scrie Bursa.

George Soros, omul din spatele revolutiei din Egipt? Nu cu mult timp in urma, investitorul american de origine maghiara George Soros a scris un editorial in Washington Post in care scria ca presedintele american ar trebui sa fie atent la dorinta egiptenilor, care cer demnitate si democratie. Site-ul hamsayeh.net spune ca Soros a facut aceasta afirmatie pentru ca el insusi are de castigat de pe urma plecarii lui Hosni Mubarak. Care este legatura dintre George Soros, Hosni Mubarak si revolutia din Egipt? Site-ul explica faptul ca Mohamed ElBaradei, liderul opozitiei egiptene este omul lui George Soros. Mai precis, acesta a facut parte boardul "International Crisis Group", grup infiintat chiar de George Soros, informeaza Capital.

Romanii cheltuie mai mult pe mancare si mai putin pe haine si alcool. Scaderea veniturilor ii face pe romani sa se intoarca la necesitatile de baza. Ei aloca mai multi bani pe mancare, in defavoarea achizitiei de haine, a consumului de marfuri nealimentare, in general. Tendinta este confirmata de modul in care INS a anuntat ca va calcula inflatia incepand din acest an. Astfel, comparativ cu 2010, preturile la carne, lapte, tutun, medicamente, dar si tarifele la posta si telecomunicatii vor influenta mai mult modul de calcul al inflatiei in acest an, in timp ce painea, energia termica, imbracamintea si confectile vor avea o pondere mai redusa in indicele preturilor de consum (IPC), mentioneaza Gandul.

Panasonic, cea mai inovatoare companie din lume. Panasonic Corporation ocupa primul loc in randul companiilor care au solicitat in anul 2010 cereri de inregistrare a brevetelor de inventie, in clasamentul intocmit de catre Patent Cooperation Treaty (PCT), serviciu din cadrul Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala (WIPO). Panasonic Corporation a solicitat in decursul anului trecut, 2.154 cereri de inregistrare a patentelor pentru produsele si serviciile dezvoltate, cu 263 mai multe decat cele inregistrate in 2009. Cifra pozitioneaza compania in topul aplicantilor din toata lumea, indiferent de industria in care acestia isi desfasoara activitatea si mentine Panasonic, pentru al doilea an consecutiv, in fruntea clasamentului, potrivit Capital.

Motive pentru care carburantii vor ramane scumpi. Desi de la inceputul anului si pana in prezent, dolarul american a scazut fata de leu, cel mai probabil carburantii vor ramane scumpi in Romania. Asta pentru ca pretul petrolului a crescut cu 33% in ultimele 6 luni, iar situatia din Egipt a stimulat trendul ascendent al titeiului. Astfel, dolarul s-a depreciat in fata leului cu 1,83% de la inceputul anului, dar intarirea monedei nationale nu compenseaza decat in mica parte aprecierea petrolului, potrivit unei analize a casei de brokeraj X-Trade Brokers, scrie EVZ.

Fiscul pune biciul pe evazionisti: 25 de tiruri blocate intr-o singura zi. Comisarii Garzii Financiare au confiscat, luni, 78 de tone de legume si fructe si au blocat 25 de tiruri in vederea confiscarii sau aplicarii de masuri asiguratorii. "Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) informeaza ca, in urma actiunilor de monitorizare a achizitiilor intracomunitare din 14 februarie 2011, comisarii Garzii Financiare au efectuat verificari la 81 de agenti economici din Bucuresti si judetul Ilfov, care isi desfasoara activitatea in domeniul comercializarii de legume si fructe", se arata intr-un comunicat al institutiei, informeaza Adevarul.

Era agricultura mai buna pe vremea lui Ceausescu? Exista multe voci care spun ca agricultura romaneasca este la pamant. In ultima vreme apar informatii potrivit carora tara noastra mai are grau doar pana la sfarsitul acestei luni, ceea ce inseamna ca trebuie sa importam, in conditiile in care teren agricol este destul. Dar oare cum arata agricultura pe vremea lui Ceausescu? O privire auncata pe cifrele de la Banca Mondiala arata ca in anul 2007, tara noastra avea 58,9% teren agricol, in timp ce in 2006, aveam 61% din suprafata teren agricol. In anul 1989, anul Revolutiei, aceasta proportie era de 64,3%. Prin teren agricol se intelege suprafata aflata in permanenta sub culturi agricole, potrivit Capital.

Mic ghid care te-ar putea ajuta sa platesti o rata mai mica. Cat de profitabila este refinantarea creditelor. Romanii apeleaza la refinantarea creditului fie pentru a plati o rata mai mica, fie pentru consolidarea datoriilor lunare intr-o singura rata. In ultima perioada, bancile au renuntat la o serie de comisioane aferente refinantarii. Ca sa atraga clienti noi, dar si pentru a se asigura ca isi vor recupera banii de la cei cu intarzieri la plata ratelor, tot mai multe banci renunta la diferite costuri aferente restructurarii creditelor. Numai din eliminarea comisionului de analiza a dosarului, economia este de aproximativ 200 de lei. Persoanele care apeleaza la refinantare, rescadentare sau reesalonare - cele trei metode folosite de banci pentru restructurarea imprumuturilor - pot castiga de doua ori, scrie Gandul.

O reclama pe care cei de la Apple nu vor ca tu sa o vezi. Publicatia Newsday are un mod interesant de promovare pe care cei de la Apple sigur nu il gasesc amuzant. iPad este cea mai populara tableta de Internet din lume, oferind numeroase posibilitati de divertisment. iPad s-a vandut in peste 14 milioane de exemplare si ofera acces la mii de aplicatii, fie ca este vorba de jocuri, muzica, filme sau programe, anunta Capital.