Topul bancilor dupa activele detinute. BCR si BRD se dueleaza la varf, iar celelalte banci din top 10 castiga greu cota de piata semnificativa. Cele 10 banci controleaza 78% din tot sistemul. Anul trecut activele totale ale sistemului bancar romanesc au crescut cu numai 3,5% - cel mai redus nivel din ultimul deceniu. Criza economica a facut ravagii si in bilanturile bancilor, care au fost nevoite sa-si mareasca provizioanele si chiar sa scoata credite din bilant pentru ca stiu ca nu le vor mai recupera niciodata. La 31 decembrie 2010 patrimoniul bancilor a fost de 342 mld. lei (80 mld. euro). BCR si BRD isi disputa primele locuri, la fel ca acum 10 ani, fiind urmate de un pluton de banci ale caror active sunt la jumatate, scrie ZF.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Topul celor mai respectate companii din lume. Revista Barron a realizat, ca in fiecare an, un studiu in urma caruia a rezultat un top al celor mai respectate companii din lume. Studiul a fost efectuat cu ajutorul a 92 de manageri din intreaga lume, carora li s-a cerut sa dea note celor 100 de companii prezente in lista in functie de respectul pe care il au pentru acestea. Criteriile luate in calcul au fost strategia de afaceri, etica respectivei companii sau managementul acesteia. Majoritatea companiilor aflate in top 10 sunt americane, anunta Capital.

Credite garantate de stat pentru refacerea fatadelor. Proprietarii de locuinte ar putea beneficia de credite cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata pentru finantarea lucrarilor de refacere a fatadelor, potrivit unui nou proiect de lege privind cresterea calitatii cladirilor, initiat de MDRT si citat de Mediafax. Potrivit noii propuneri legislative, pentru a putea beneficia de credite, proprietarii de cladiri care pun in pericol siguranta populatiei sau afecteaza calitatea spatiilor publice urbane nu trebuie sa inregistreze mai mult de doua facturi consecutive neachitate la utilitati. Conditiile de eligibilitate a finantatorului si a constructorului vor fi stabilite prin normele de aplicare a legii, informeaza Bursa.ro.

Rabla 2011: buget de 228 de milioane lei. Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, un buget de 228 milioane de lei pentru programul de innoire a parcului auto din Romania in anul 2011, a declarat premierul Emil Boc. El a mentionat ca bugetul programului Rabla ar putea sa fie suplimentat, daca va fi nevoie. Executivul a adoptat astfel bugetul de venituri si cheltuieli pentru Fondul National de Mediu si Administratia Fondului, scrie Money.ro.

Caelum Development incepe la vara constructia mallului Parklake Plaza din Titan, deocamdata fara Sonae Sierra. Caelum Development este unul dintre dezvoltatorii care au incasat-o bine in Romania, proiectul de mall initiat de ei in apropierea parcului IOR din Titan, fiind blocat de protestele asociatiilor pentru protectia mediului si apoi de Prefectura. In cele din urma (in 2009) situatia s-a rezolvat, iar in aceasta vara irlandezii vor demara lucrarile de constructie pentru ParkLake Plaza, investitia scazand in urma reproiectarii (care a durat si ea circa un an de zile) de la 600 de milioane de euro initial, la 250 de milioane de euro. Toate acestea in conditiile in care potrivit planurilor initiale, in aprilie 2011, mallul ar fi trebuit sa fie pe piata, anunta Business Cover.

Cat este valoarea imobiliara a romanilor? 400 mld. euro. Romanii stau in case si apartamente care pot fi evaluate la 400 de miliarde de euro, locuinte de 63 de miliarde de euro fiind doar in Bucuresti, potrivit unui indice imobiliar creat de grupul elen Eurobank, care detine in Romania Bancpost. Eurobank Property Services a creat un indice imobiliar conform caruia pretul mediu al locuintelor la nivel national este de 47.000 de euro. Tinand cont de aceasta estimare, valoarea locuintelor din Romania ar putea ajunge la aproape 400 de miliarde de euro la un stoc de 8,4 milioane de unitati. Acest indice arata insa un pret mediu de aproape 1.200 de euro/metrul patrat la nivel national, tinand cont de faptul ca suprafata medie a locuintelor din Romania nu depaseste 40 de metri patrati, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, informeaza ZF.ro.

Refinantare: doar cateva sute de euro te despart de un credit mai ieftin. Scaderea din ultimul timp a costurilor de refinantare, dar si ieftinirea acestor imprumuturi, fac din perioada actuala una propice contractarii unui credit mai ieftin, in special pentru cei care au credite negarantate, cele mai scumpe imprumuturi de pe piata. Bancile au scazut simtitor dobanzile imprumuturilor negarantate, atat la credite in lei, cat si la cele in euro, institutiile foarte agresive pe acest segment practicand chiar costuri totale care coboara sub 10% sau sunt foarte apropiate de acest nivel. Pentru prima oara in ultimii ani creditele in moneda nationala le concureaza la costuri pe cele in moneda europeana. Astfel, romanii care isi incaseaza veniturile in lei au posibilitatea de a se finanta in aceeasi moneda, fara a se mai supune astfel riscului valutar, asa cum procedau anterior, pentru a avea acces la un credit mai ieftin, scrie EVZ.

Loganul, locul trei dupa vanzari in topul modelelor din Europa Centrala si de Est. Dacia este al saptelea constructor auto in Europa Centrala si de Est (ECE) dupa numarul de unitati vandute in 2010, in timp ce Loganul ocupa locul trei in topul modelelor, potrivit companiei de consultanta in domeniul auto JATO. Astfel, potrivit JATO, Dacia a vandut anul trecut putin peste 50.000 de autoturisme in regiune (Polonia, Cehia, Romania, Ungaria, Slovenia, Croatia, Slovacia, Cipru, Estonia, Lituania si Letonia), in scadere usoara fata de 2009. Lider regional este Skoda, cu peste 127.000 de unitati vandute, urmat de Volkswagen (76.491), Ford (64.928), Renault (63.727), Opel (55.270), Fiat (51.202), Dacia, Toyota (45.121), Hyundai (42.304) si Peugeot (38.807), anunta Gandul.

Cine se mai plimba cu Ferrari si da ora exacta cu Rolexul. Criza? Care criza? Anul trecut in Romania s-au vandut 26 de masini Ferrari, un roman cu "stare" a dat nu mai putin de 40.000 de euro pe un Rolex iar un magazin care comercializeaza branduri de haine de lux precum Ermenegildo Zegna, MaxMara, Pal Zileri, Marella sau Emporio Armani a avut incasari de vreo 3 milioane de euro. "Anul trecut, vanzarile nu au fost nici mai bune, nici mai rele decat in 2009. Efectul principal al crizei pe piata luxului este o imprevizibilitate mult mai mare: nu mai exista o sezonalitate anume - de exemplu ianuarie 2010 a fost cea mai buna de la infiintarea companiei, desi de regula prima luna a anului este mai slaba", explica Raluca Dobre, director de comunicare al companiei Chronolink, distibuitorul local al Rolex, informeaza Romania Libera.

Citeste si: