In articolul "Libanezii au afaceri de 2 miliarde de euro", Ziarul Financiar scrie: "Investitorii din Liban, cea mai bine reprezentata comunitate din Liga Araba pe piata romaneasca, au afaceri de 2 miliarde de euro si au ajuns sa controleze din pozitia de lider piata farma (A&D Pharma), distributia de bunuri de larg consum (Top Brands Distribution si Interbrands), dar au afaceri puternice si in industria alimentara si agricultura (Caroli, Maria Trading sau Agro Chirnogi)". Integral in ZF.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Se scumpesc locuintele ANL. Cu cat si de ce. Valoarea de inlocuire a locuintelor ANL care vor fi vandute anul acesta a fost majorata cu 41 de euro, potrivit unui ordin al Ministerului Dezvoltarii publicat in Monitorul Oficial. Astfel, noua valoare de inlocuire este de 448 euro/mp, fata de cea de 407 euro/mp aplicata anul trecut vanzarilor de locuinte destinate tinerilor, adica cu 10% mai mult. Acesta este si pretul de vanzare, cu TVA, al locuintelor. Noua valoare a fost calculata pe baza valorii contractelor de antrepriza incheiate de catre Agentia Nationala pentru Locuinte pe parcursul anului 2010, care se majoreaza cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderata pe mp a locuintelor puse in functiune in anul 2010 si valoarea medie ponderata pe mp contractata la momentul inceperii lucrarilor acestor locuinte, scrie Money.ro.

Cum a ajuns un timisorean director la BMW. Thomas Ebner, un timisorean de 32 de ani, a ajuns director de produs pentru Seria 1 la sediul central al BMW din Munchen. Mai jos, cateva sfaturi pe care le da tinerilor aspiranti la o pozitie inalta. Multi tineri din Romania viseaza cu ochii deschisi la o slujba bine platita in cadrul unei companii renumite. Din nefericire, foarte putini dintre studentii nostri reusesc sa isi indeplineasca visul. Exista insa si exceptii, iar una dintre acestea este Thomas Ebner, german dupa nume, dar cetatean roman nascut in 1978 la Timisoara. Incepand din 2008, acesta ocupa functia de product manager la concernul german BMW si are ca sarcina punerea pe pietele din intreaga lume a modelelor din Seria 1, anunta Capital.ro.

Brokerii: Cum alegi refinantarea potrivita. O rata mai mica si un singur drum la banca pe luna este ceea ce promit numeroasele banci care au invadat piata cu oferte de refinantare a creditelor. Suna bine, mai ales pentru cei carora criza le-a taiat din venituri. Refinantarile nu sunt insa pentru oricine, atentioneaza brokerii de credite. Clientii trebuie sa isi calculeze pasii cu atentie, sa analizeze toate ofertele in detaliu si sa vada care dintre ele este solutia in situatia lor. Potrivit brokerilor, cei care au rambursat deja mai mult de jumatate din credit, in general, nu ar fi avantajati de o refinantare. Ruxandra Andrei, deputy general manager FinZoom, ne-a declarat: "Plecand de la contractul de credit initial si de la profilul clientului din prezent, se poate identifca o lista de oferte valide sau potrivite clientului respectiv", informeaza Bursa.ro.

Cum te poti proteja de furtul sau pierderea datelor din cauza dispozitivelor USB. Dispozitivele de tip USB au devenit extrem de populare, atat printre utilizatorii privati cat si printre cei din mediul de afaceri pentru transferul de fisiere. In acelasi timp, utilizarea frecventa a acestor dispozitive implica expunerea companiei la riscuri: pierderea de date, furtul de date si propagarea virusilor si a programelor daunatoare. Pentru a elimina toate aceste riscuri trebuie sa adoptati o solutie menita sa opreasca scurgerile de informatii! In ultimul timp USB-urile au devenit la fel de comune ca mouse-ul si tastatura, aceste device-uri fiind acum o parte importanta a mediului corporativ. Totusi aceste dispozitive sunt nesigure, lipsite de cele mai multe ori de protectie a datelor si, din cauza dimensiunilor reduse sunt usor de pierdut, scrie Business Cover.

In articolul "Cum a ajuns Madalina Suceveanu prima femeie din grupul France Telecom numita director tehnic", Ziarul Financiar scrie: "La 14 ani de cand se angaja ca expert in retea la Orange, Madalina Suceveanu a fost promovata pe cea mai inalta functie tehnica din numarul unu in telecom din Romania, si e prima femeie din grupul France Telecom care ajunge Chief Technical Officer. Intrarea in urma cu doi ani in boardul Orange Romania si preluarea functiei de sef peste operatiunile de dezvoltare si implementare a retelei, pozitie din care a interactionat mai des cu top managementul France Telecom si a dobandit o alta viziune asupra businessului, sunt factorii care au jucat un rol-cheie in promovarea in functia de director tehnic al companiei, spune intr-un interviu pentru ZF Madalina Suceveanu". Integral in ZF.ro.

Cum isi invata afaceristii romani copiii sa faca bani. Cum inspiri respect pentru munca unor copii care nu au grija zilei de maine?Cum faci sa le transmiti nu doar banii, ci si valorile, responsabilitatea, dorinta de a continua ceea ce parintii lor au inceput? In SUA, tara cu cei mai multi multimilionari, aceste temeri au conturat doua mari tabere: cei care cred ca averea lasata mostenire ar trebui limitata (Warren Buffett sau Bill Gates) tocmai pentru a nu le rapi urmasilor bucuria succesului propriu si cei care nu vad nici un pericol in a le lasa totul urmasilor (Steve Forbes, de exemplu). Pentru ca rolul covarsitor il are, crede Forbes, spiritul in care este educat copilul si de aici decurge modul in care va gestiona avantajele pe care le mosteneste. In Romania, dilema e aceeasi: cum predai stafeta? Iata povestile a trei dintre cele mai influente familii din mediul de business romanesc aflate in momentul schimbarii de generatii: Alecu, Enache si Copos, anunta Money.ro.

Skoda se repozitioneaza spre zona low-cost. Strategia Grupului Volkswagen pentru marca Skoda incepe sa-si arate efectele. Noua ofensiva a cehilor, anuntata recent, cu ocazia Salonului de la Geneva, are un scop declarat - dublarea vanzarilor, pana la 1,5 milioane de unitati in 2018, dar si unul nedeclarat - repozitionarea in cadrul portofoliului de marci detinut de grupul german. Skoda trebuie sa ramana o marca abordabila si sa nu concureze "firma-mama" Volkswagen. Prin urmare, gama se va mari in urmatorii ani, iar noile modele vor fi cat mai competitive ca pret. Frecventa cu care vor fi lansate noutatile, incepand din 2012, va fi in medie de sase luni. Ca stil, noutatile vor prelua elemente de pe conceptul VisionD (foto), expus la Geneva, informeaza 24auto.ro.

Cat costa casele la targul imobiliar Project Expo. Primavara debuteaza cu noi si multe oferte imobiliare, primul mare targ de profil al anului propunandu-si sa atraga atentia cumparatorilor prin promotii, discounturi, dar si solutii de finantare adaptate fiecarui tip de client in parte. La Project Expo, eveniment care se va desfasura in perioada 18-20 martie la Sala Palatului, preturile vor porni de la 25.000 de euro pentru o garsoniera si 36.000 de euro pentru un apartament cu doua camere, in timp ce vilele vor fi semnificativ mai ieftine decat in oferta obisnuita. Reducerile practicate de devoltatori pe perioada targului pornesc de la 5%, in cazul garsonierelor si apartamentelor cu doua camere, ajungand pana la 25% pe segmentul vilelor de lux. De pilda, o vila din complexul Sidney, proiect dezvoltat de companie South Pacific, va avea, in perioada amintita, un pret de 115.000 de euro, de la 130.000 de euro, pretul valabil in afara promotiei, scrie EVZ.

De ce este mai scump sa stai in chirie in Iasi decat in Bucuresti. Care este raportul chirie-salariu in Romania. In ciuda ieftinirii chiriilor la garsoniere cu pana la 12% in unele orase mari, ponderea acestora in salariile medii din respectivele judete sunt in continuare mari, variind de la 33% in cazul Bucurestiului la 47% in cazul Iasiului. Astfel, ca raport intre chiria minima ceruta si salariul mediu net, in Iasi sunt chirii mult mai mari decat in Capitala. Ca nivel al chiriei, Iasiul este cu 10 euro mai ieftin decat Bucurestiul, unde chiriile pentru garsoniere pornesc de la 150 de euro pe luna. Motivul pentru care raportul chirie-leafa este mult mai bun in Bucuresti decat in Iasi sau decat in Cluj, de exemplu, este ca in Capitala oferta de apartamente este foarte mare, dupa cum sustin expertii imobiliari, in timp ce leafa medie este mult peste media nationala, anunta Gandul.

Mai multe banci, acuzate ca au manipulat Libor. Autoritatile de reglementare bancara din SUA, Japonia si Marea Britanie cerceteaza mai multe banci mari, printre care si UBS, dupa ce au aparut semne ca acestea au manipulat rata dobanzii Libor pentru creditele in dolari, informeaza "Financial Times". Prin aceasta interventie, bancile au influentat dobanzile creditelor in valuta, Libor fiind un factor esential atunci cand acestea sunt stabilite. Acum, autoritatile ancheteaza felul in care a fost stabilita dobanda Libor pentru creditele in dolari in perioada 2006 - 2008, adica exact inainte si in timpul crizei financiare mondiale, informeaza Adevarul.

Mai poate fi evitata scumpirea gazelor? Romanii platesc cel mai ieftin gaz din UE, pretul este la nivelul din 2007, iar distribuitorii interni pun presiune pe autoritati. Majorarea pretului gazelor naturale cumparate de consumatorii casnici pare inevitabila. Un cumul de factori ne conduc spre aceasta concluzie. Principalii distribuitori de gaze naturale din Romania au cerut, sustine senatorul PSD Iulian Iancu, majorarea graduala a pretului cu 5, 7 si, respectiv 9%. Per ansamblu, aplicarea acestui "plan" ar insemna o majorare de peste 22% a pretului la gaze. Acesta nu este insa singurul semnal venit in sensul majorarii pretului la gaze. In acelasi timp, Gazprom, producatorul rus de unde Romania ia aproximativ 40% din gazul necesar consumului intern, a anuntat recent ca va majora pretul cu pana la 14%. Mai mult, pretul gazelor nu a mai fost majorat de la jumatatea anului 2009, stabilindu-se astfel un record pentru perioada de dupa 1990. Desi s-a vorbit foarte mult incepand cu 2007 despre un calendar de aliniere a preturilor la nivelul UE, autoritatile au negat oficial acest fapt. Un astfel de calendar ar trebui insa conceput pana la finele lunii septembrie a acestui an, scrie Romania Libera.