Atentie, se inchid usile! Urmeaza statia Piata Imobiliara. Noua magistrala de metrou Drumul Taberei - Pantelimon va avea un impact major asupra potentialului de dezvoltare a zonelor pe care urmeaza sa le deserveasca. Valoarea apartamentelor din preajma viitoarelor statii se va aprecia cu circa 10%-15%. Unul dintre cele mai aglomerate cartiere ale Bucurestiului, Drumul Taberei, privat de metrou de regimul Ceausescu pentru ca a fost construit de Gheorghe Gheorghiu-Dej, s-a dezvoltat ca zona eminamente rezidentiala. Chiar daca are atuurile zonelor verzi si mai linistite, accesul dificil spre centrul Capitalei face ca acest cartier sa fie ocolit de noi dezvoltari imobiliare, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

In articolul "Ce masini cu transmisie automata se pot cumpara cu 5.000 de euro", Ziarul Financiar scrie: "Automobilele echipate cu o cutie de viteze automata domina de cateva decenii piata auto americana deoarece ofera un confort net superior celei manuale. Pe de alta parte, in Europa acestea nu au avut acelasi succes din cauza consumului mai ridicat si a pretului mai mare la benzina fata de SUA, alaturi de un pret de achizitie mai ridicat. Contrar zvonurilor din piata, cutiile de viteze automate sunt mai sunt de preferat atunci cand vine vorba de achizitia unei masini la mana a doua. Cutia manuala poate fi exploatata necorespunzator si pot aparea in timp probleme mult mai grave si mai costisitoare decat la una manuala". Integral in ZF.ro.

Yenul, in cel mai mare declin din ultimii doi ani. Yenul, a inregistrat vineri, pe pietele internationale, cea mai importanta depreciere din ultimii doi ani, in raport cu dolarul, in conditiile in care Grupul celor Sapte state puternic industrializate (G7) a intervenit pentru stoparea cresterii monedei nipone. Interventia a inceput in Japonia si a fost urmata de bancile centrale din celelalte state membre. Tarile din G7 au actionat impreuna pe piata valutara pentru prima oara in ultimul deceniu. Astfel, au intervenit banca centrala americana (Fed), banca centrala a Canadei, Banca Japoniei, Banca Centrala Europeana, Banca Angliei, Banca Frantei, Bundesbank Germania si banca centrala a Italiei. Oficialii de la Tokyo au declarat ca, probabil, autoritatile nipone au vandut, in cadrul acestei interventii, aproape 2.000 miliarde yeni (25 miliarde dolari), anunta Bursa.ro.

Libia, perla Africii. Cum arata, in cifre, tara chinuita de Gaddafi si bombardata de Occident. Un PIB pe cap de locuitor pe care Romania nu l-a atins inca, o rezerva valutara fantastica, excedent comercial, un comert infloritor cu Europa, o productie de petrol suficienta pentru a avea un cuvant de spus. Una dintre cele mai bogate tari ale Africii. Cum arata Libia stapanita de Gaddafi de peste 40 de ani: cifre, fapte, istorie si politica. In 1977 lua nastere Marea Jamahiriye Araba Libiana Populara si Socialista, concretizandu-se astfel la nivel formal ambitia colonelului Muammar Gaddafi de a crea o noua forma de democratie directa (Jamahiriya - statul maselor), in care puterea este exercitata direct de catre populatie prin intermediul consiliilor locale. Gaddafi era de 8 ani la conducerea Libiei, dupa ce la 1 septembrie 1969 a organizat o lovitura de stat prin care l-a detronat pe regele Idris, informeaza Money.ro.

Va reusi proiectul de 10.000 de locuinte din Ghencea sa influenteze preturile din rezidential? La sfarsitul saptamanii trecute trio-ul Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, Gabriel Oprea ministrul Apararii Nationale si Marian Vanghelie care este primarul Sectorului 5 al Capitalei au lansat un megaproiect rezidential in Ghencea. Statul va construi pe terenuri neutilizate ale armatei, cu o suprafata totala de 186 de hectare, un cartier cu 10.000 de locuinte ANL. Evident ca stirea a facut ceva senzatie, mai ales ca Elena Udrea a gasit de cuviinta sa spuna ca "cele peste 10.000 de locuinte care vor fi construite in urmatorii ani in eco-cartierul din Ghencea ar trebui sa genereze scaderea preturilor apartamentelor din Bucuresti", scrie Business Cover.

Marile companii energetice detinute de stat estimeaza profit in acest an. Hidroelectrica spera la un castig in crestere cu 19,5%, iar CE Rovinari la unul cu peste 50% mai mare La SNLO, performanta ar consta in lipsa pierderilor Cel mai mare producator de energie din tara, Hidroelectrica, estimeaza un profit brut de 85 de milioane de lei, in crestere cu 19,5% fata de rezultatul din 2010, se arata intr-un proiect de buget al companiei elaborat de actionarul majoritar, Ministerul Economiei. De asemenea, se asteapta venituri de 3 miliarde de lei, cu 15,6% peste cele din 2010. Potrivit notei de fundamentare a documentului amintit, la estimarea pe 2011 s-a tinut cont de nivelul estimat al cererii de electricitate pe acest an, de nivelul inflatiei, de 3,2%, de nivelul alocatiei de capital destinate lucrarilor de la Portile de Fier, precum si de nivelul stabilit prin acte normative pentru costurile ce sunt prevazute in legi speciale. La finalul anului, Hidroelectrica va avea 5.300 de salariati, la fel ca in 2010, dar salariul mediu va creste de la 5.020 lei la 5.181 lei, anunta Financiarul.

In articolul "Kazahii promit ca vor face profit la Rompetrol", Ziarul Financiar scrie: "Kazahii de la Rompetrol sunt mai convinsi ca niciodata ca 2012, al cincilea an de la preluarea grupului petrolier din mainile omului de afaceri Dinu Patriciu, va fi si primul cu profit. Optimismul lor vine chiar si in contextul in care numai in ultimii cinci ani de zile pierderile cumulate ale Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului, au fost de 500 de milioane de euro. Pe ce se bazeaza insa prognozele pozitive ale kazahilor? Taieri de costuri, investitii in rafinarie si hedging pe titei alaturi de giganti financiari internationali ca Morgan Stanley sau Barclays. "Rompetrol este acum o companie mult diferita fata de cea din urma cu cativa ani. Bilantul arata altfel. Am terminat cu stirile negative", spune Dmitry Grigoryev, directorul financiar (CFO) al grupului Rompetrol". Integral in ZF.ro.

Audi Q6, pe urmele lui BMW X6? Daca alura modelului BMW X6 si notiunea de Sports Activity Coupe vi s-au parut neinspirate, aflati ca ne-am inselat impreuna: X6 are mare succes! Atat de mare, incat BMW vrea sa-l repete si in alte segmente de piata, iar concurenta este preocupata sa preia din mers reteta bavarezilor. In aceasta din urma categorie se incadreaza Audi, care ia in calcul lansarea unui crossover de dimensiuni mari si cu alura de coupe, care sa se incadreze in gama intre Q5 si Q7. Surse din interiorul companiei, citate de presa auto, sugereaza ca mecanica ar putea fi preluata de la noua platforma Volkswagen Touareg si Porsche Cayenne, informeaza 24auto.ro.

Investitiile in domeniul energetic au inghetat. De ce se retrag investitorii straini din Romania si cum vor creste tarifele. Sistemul energetic din Romania, care inca se bazeaza in mare masura pe centralele lui Ceausescu, se confrunta cu o problema grava: retragerea marilor investitori straini. In timp, cresterea cheltuielilor de exploatare a vechilor centrale va duce, automat, la cresterea preturilor la energia electrica. Patru companii mari, RWE, CEZ, GDF Suez si Iberdrola s-au retras deja din proiectul pentru finalizarea reactoarelor trei si patru de la Cernavoda. Alte proiecte ale Termoelectrica sunt abandonate discret, unul cate unul. De exemplu, in 2008 societatea a semnat cu grupul CEZ din Cehia un memorandum pentru constructia la Galati a unui grup nou cu ciclu combinat gaze-abur de circa 400MW. Anul trecut, CEZ a renuntat la investitia de 400 milioane de euro, s-au inceput discutii cu Arcelor Mittal, dar nu s-a mai intamplat nimic, scrie Gandul.

Importam mancare de 3,5 miliarde de euro. In fiecare an, importurile romanesti de alimente le depasesc pe cele ale Ungariei si Bulgariei la un loc, cu tot potentialul nostru agricol. Se spune ca Romania este o tara "eminamente agrara", dar statisticile arata ca 65% din alimentele de baza vin din import si valoreaza peste trei miliarde de euro anual. Avem un potential agricol atat de ridicat, incat am putea hrani 80 de milioane de oameni? Si ce daca?! Un sfert din pamantul cultivabil nu este lucrat, iar majoritatea tarlalelor fac obiectul unei agriculturi arhaice si meteodependente. Numai asa se explica de ce romanii au ajuns sa importe mancare in proportii care ar trebui sa ingrijoreze autoritatile, anunta Adevarul.

Volksbank ar putea inchide cele 50 de francize. In perioada urmatoare, banca relanseaza creditul ipotecar, care de altfel i-a adus si cele mai multe probleme cu clientii din cauza comisoanelor. Volksbank Romania, banca cea mai expusa in conflictul generat de implementarea OUG nr. 50/2010 intre clienti si banci, a purtat pana in decembrie negocieri cu clientii nemultumiti. Adica 25% din tot portofoliul. Problemele ridicate de acestia erau legate de implementarea prevederilor OUG 50 privind comisionul de risc, dar si de dobanda creditelor in euro, care nu se preciza daca este fixa sau variabila. "Am ales o solutie de compromis: in contractele de acum dobanda este fixa intre 5 si 7 ani, dupa care - variabila, adica Euribor plus o marja, stabilita insa de pe acum. Jumatate din cei cu care am avut discutii au agreat aceasta formula. Altii au intrat direct pe dobanda variabila", spune Lucian Cojocaru, vicepresedintele bancii responsabil de diviziile retail si corporate ale bancii, informeaza EVZ.

Cum poti avea un control mai bun asupra banilor de pe card. Ce facilitati ofera bancile. Serviciul de alerta prin sms este oferit de mai multe banci, la unele fiind gratuit, in timp ce la altele presupune plata unei taxe de 1 euro pe luna. Romanii care au carduri pot avea permanent un control mai bun al banilor din cont daca apeleaza la serviciul de alerta prin SMS pe telefonul mobil disponibil la banci sau prin serviciile de home banking. Astfel, acestia pot cunoaste cu exactitate momentul in care le intra in cont banii de salariu, sau daca mai au suficiente fonduri pentru plata ratei. Serviciul de alerta prin sms este oferit de mai multe banci, la unele fiind gratuit, in timp ce la altele presupune plata unei taxe de 1 euro pe luna. Notificarile sunt disponibile si pentru cei care calatoresc in strainatate. Si in cazul in care nu sunt suficienti bani in cont pentru plata facturilor prin debit direct clientii bancilor primesc alerta prin SMS, scrie Gandul.