Refinantarea creditelor in franci elvetieni, solutie doar pentru unii. Multi clienti cu imprumuturi in franci elvetieni au platit cumulat mai putin decat daca ar fi optat pentru un credit in euro, dar pentru unii efortul a devenit mai mare din 2010. Deprecierea accentuata din ultimele 12 luni a leului in raport cu francul elvetian (CHF) a starnit multa emotie si suferinta printre cei cu credite in moneda elvetiana. Pe acest fond, o buna parte dintre cei imprumutati in franci elvetieni a inceput sa se gandeasca la solutia refinantarii cu un credit in euro. Astfel, unii au constatat ca au in continuare cea mai avantajoasa oferta din piata, altii au gasit solutii de refinantare prin care si-au redus rata lunara si cu 20%, iar multi au realizat ca sunt captivi in aceste credite, in special din cauza deprecierii garantiilor, scrie Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

In articolul "Lectia privatizarii Petrom si a BCR la vanzarea a 10% din Petrom. Nu vindeti fara cel putin 2 mld. euro", redactorul-sef al ZF, Sorin Paslaru, scrie: "Fortat de imprejurari sau prin slabiciunea conducatorilor tarii, inca nu se stie exact, pe cea mai mare companie din Romania, Petrom, statul a incasat efectiv in 2004 doar 670 milioane de euro pentru 33% din actiuni si a cedat controlul neparticipand la o majorare de capital prin care OMV a ajuns la 51%. Petrom a facut numai anul trecut un profit net total de 520 milioane de euro, la afaceri de 4,2 miliarde de euro". Integral in Ziarul Financiar.

Cat de degradata este calea ferata: peste doua luni de intarzieri intr-un an. In 2010, intarzierile trenurilor au cumulat peste 95.822 de minute (1.597 de ore sau peste 66 de zile) din cauza degradarii infrastructurii feroviare. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) explica acest fapt prin subfinantarea succesiva, an de an, a activitatii de mentenanta, lucru care a condus la degradarea continua a starii de buna functionare a elementelor componente ale sistemului feroviar. Practic, peste 5.708 km de linii, ceea ce reprezinta 43% din lungimea totala a liniilor de cale ferata, sunt scadente la reparatii capitale, scrie Capital.

In articolul "Plexus - SUA aduce 20 mil. de dolari pentru o fabrica la Oradea", ZF scrie: "Plexus, furnizorul american de echipamente si servicii pentru industrie si telecomunicatii, va investi 20 mil. euro in construirea unei fabrici..." Integral in Ziarul Financiar.

Ce tendinte influenteaza piata eco din Romania. Desi in ultimul an, din cauza contextului economic, ritmul de crestere al pietei de produse ecologice din Romania a incetinit, jucatorii din domeniu spun ca cererea mare de astfel de produse duce la dezvoltarea segmentului. Roxana Pencea, manager la magazinul Cosul Verde, spune ca anul trecut cresterea pietei nu a mai fost la fel de mare precum in anii anteriori, mai ales in a doua parte a anului, din cauza situatiei economice, la care s-au adaugat cresterea TVA-ului si reducerea salarilor functionarilor publici cu 25%, scrie StartUps.ro.

Mozilla Firefox 4 vs IE9 vs Google Chrome 10, ce browser sa alegeti. Cu siguranta multi dintre voi s-au intrebat care este pana la urma cel mai bun browser de internet in utilizarea zilnica, pentru ca masinariile de marketing ale companiilor producatoare le-au "complimentat" bineinteles, spunand ca fiecare in parte este cel mai bun in momentul lansarii. Daca pana in urma cu cativa ani singurii care contau erau Microsoft cu al lor Internet Explorer, in ultimii ani cativa competitori au venit puternic din urma intre care amintim Chrome de la Google si Firefox de la Mozilla si putem spune cu siguranta ca sunt in multe situatii peste oferta Microsoft, scrie ItPlay.ro.

Fondurile straine au sfatuit SIF-urile la Londra sa vanda doar partial pachetul de la BCR daca nu se face listarea. Ieri a avut loc prima runda de intalniri din cadrul evenimentului "Romanian Day" organizat in capitala Marii Britanii. Companiile romanesti prezente la Londra, cu ocazia evenimentului "Romanian Day" organizat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si grupul Franklin Templeton, s-au bucurat de un mare interes din partea investitorilor straini. La intalniri au participat reprezentantii unora dintre cei mai mari administratori de investitii din lume si grupuri financiare, precum Blackrock, Firebird, Charlemagne si Deutsche Bank, scrie EconomicTimes.ro.

In faliment, dar nu mort. City Mall atrage sase noi chiriasi. Desi merge intr-un picior asteptand vanzarea, dupa ce prima licitatie cu pret de pornire la 33 de milioane de euro a dat chix, City Mall a reusit prin intermediul administratorului sau comercial Coldwell Banker Affiliates of Romania, sa aduca sase noi chiriasi. Noile spatii, care se vor deschide pana la finalul lunii aprilie, au o suprafata inchiriabila cumulata de aproximativ 1.200 mp, scrie Business Cover.

Romanii, prada usoara in fata bancilor: Cu ochii pe rata, uita de dobanda. Informarea financiara slaba face din romani o prada usoara pentru bancheri. Multi dintre clientii care iau un credit se uita numai la rata lunara pe care o vor avea de platit, neglijand dobanda. Pe termen lung, aceasta naivitate se intoarce insa impotriva bancilor, care vor avea greutati la recuperarea banilor. Potrivit unui studiu realizat de ING, trei din patru romani au un nivel redus de cunostinte financiare, incadrandu-se la categoria "incepatori", alaturi de spanioli sau mexicani, scrie Daily Business.

Tepes a demisionat silit? Altfel decat am crezut pare ca stau lucrurile in cazul demisiei lui Daniel Tepes (la 25 martie) din Consiliul de administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), subiect caruia ziarul "BURSA" i-a dedicat, deja, patru articole si a fost invocat in altele trei. In baza declaratiilor lui Grzegorz Konieczny, "fund manager" al Fondului Proprietatea (care a recunoscut ca nu a fost cooptat spontan in Consiliul BVB), dar si a unor marturii din surse de prima mana, din care reiese ca o demisie din Consiliu era anticipata de unii "cunoscatori" din piata (cu mai bine de o saptamana inainte ca Tepes sa demisioneze), am exprimat opinia ca vanzarile de actiuni BVB, la care a procedat demisionarul inainte de momentul demisiei, s-ar incadra la infractiunea folosirii de informatii privilegiate, scrie Bursa.ro.

Cati pensionari avem de fapt. Raportul real dintre salariati si pensionari. Potrivit datelor publicate pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice, avem 4,77 milioane de pensionari, cu o pensie medie de 744 lei. Ceea ce inseamna numai un procent si jumatate mai mult decat valoarea punctului de pensie, stabilita la 1 octombrie 2009, si anume 732,80 lei, valoare inghetata de guvernul Boc din motive de criza. Cu toate acestea, pensia medie consemnata statistic depaseste venitul pe membru de familie, stabilit de Ancheta desfasurata in gospodariile populatiei la 659 lei venituri banesti sau 770 lei venituri totale daca se adauga contravaloarea consumului din resurse proprii. Asadar, cel putin din punct de vedere statistic, un pensionar singur traieste mai bine decat media populatiei, scrie CursdeGuvernare.ro.

Cum te pot ajuta prietenii de pe Facebook sa te angajezi. Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume, a intrat oficial in randul modalitatilor serioase de gasire a unui loc de munca. Ieri, s-a lansat aplicatia In The Door care iti ofera toate instrumentele necesare sa iti gasesti un job in companiile la care lucreaza prietenii tai de pe Facebook. Mai multi prieteni pe Facebook, mai multe sanse. In formula actuala, aplicatia In The Door iti permite sa vizualizezi toate companiile din reteaua ta, care fac in aceasta perioada angajari. Pe homepage-ul aplicatiei vei gasi lista firmelor la care lucreaza contactele tale si care recruteaza acum si, implicit, numarul de prieteni angajati in fiecare din aceste companii, precum si numarul de pozitii deschise la firmele in care activeaza ei, scrie Money.ro.

Expert italian: "Cladirile istorice trebuie privatizate". Profesorul Claudio Modena, specialist in restaurarea cladirilor istorice, le recomanda autoritatilor romane sa aplice modelul italian si "sa privatizeze" imobilele pentru a le salva. Autoritatile romane pot salva cladirile istorice de patrimoniu doar daca le privatizeaza, sustine profesorul Claudio Modeno, de la Universitatea din Padova. Expertul international in restaurarea structurala a edificiilor istorice a participat saptamana aceasta, la Timisoara, la un seminar privind conservarea patrimoniului arhitectural european. Interviu integral in EVZ.

Romania importa scump si exporta ieftin. Majoritatea produselor agricole sunt cumparate de pe pietele externe cu preturi mai mari decat sunt livrate la export din cauza diferentelor de calitate.Graul, porumbul, floarea-soarelui sau animalele vii sunt aduse din import cu 15% pana la 40% mai scumpe decat aceleasi marfuri trimise la export. Pe langa binecunoscutele deficite comerciale (importuri mai mari decat exporturile) pe care le inregistram la aproape toate produsele agricole si nu numai, in comertul exterior romanesc se mai evidentiaza un fenomen toxic: valoarea in euro/tona a marfurilor cumparate este mai mica decat a celor vandute. Datele raportate ieri de Ministerul Agriculturii referitoare la importurile si exporturile de produse agricole ale Romaniei in 2009 si 2010 arata un deficit extern de peste 700 de milioane de euro la acest capitol, inregistrat anul trecut, scrie Adevarul.

Aproape toate companiile din Romania au facut restructurari in 2010 - studiu. Aproape toate companiile din Romania (97%) au luat in 2010 masuri de restructurare, depasind astfel media globala de 80%, potrivit unui studiul al companiei de consultanta Roland Berger. "Comparativ cu restul lumii, procesele interne de restructurare au fost mai extinse in Romania si in regiunea Europei Centrale si de Est. Majoritatea companiilor aleg procese de restructurare care sa dureze sub un an si numai 3% din manageri au planificat un proces mai extins de 18 luni", a declarat, miercuri, managing partner Ronald Berger Strategy Consultans, Codrut Pascu, facand referire la rezultatele unui studiu realizat in 2010, scrie Romania Libera.

Romanii vor pune la bataie economiile pentru consum. Firmele au inceput deja sa se redreseze, iar in curand vom vedea si o crestere a consumului, sustinut in special de banii din depozite si nu din imprumuturi, spun specialistii. Primele semne de redresare au aparut, in special in zona companiilor, ceea ce creeaza perspective bune pentru reluarea cresterii economice si a consumului, spun bancherii si reprezentantii pietei de consultanta. Firmele care iau pulsul investitiilor de la noi vad semne de revenire in special in anumite domenii, scrie EVZ.

Ion Ariton, ministrul gafelor, cu 12 consilieri. Ministrul Economiei, Ion Ariton, are 12 consilieri personali, dar reuseste sa se faca de ras in toate iesirile sale in public, dovedind lipsa unor cunostinte elementare despre sectorul pe care il gestioneaza de sapte luni. Ariton a schimbat 42 de reprezentanti ai ministerului in structurile de conducere ale companiilor energetice, numind oameni din anturajul sau. La o prima privire asupra numarului de angajati din cabinetul ministrului roman al Economiei, Ion Ariton, oricine ar spune ca oficialul este atat de bine consiliat, incat ar trebui sa zbarnaie in toate iesirile sale publice. De fapt, situatia sta exact pe dos. Desi putem numara pe degete momentele cand a dat ochii cu presa, si atunci Ariton s-a remarcat doar prin gafele pe care a reusit sa le faca, scrie Adevarul.

Citeste si: