De ce preturile caselor se vad diforme prin lentilele portalurilor imobiliare. Rapoartele lunare care urmaresc evolutia preturilor apartamentelor vechi din Bucuresti au inceput sa bulverseze piata odata ce trendurile lunare indicate de acestea au devenit total contradictorii. Numarul site-urilor care promoveaza anunturi imobiliare de vanzare si inchiriere s-a inmultit vizibil in ultimii ani, iar o parte dintre acestea au inceput sa dezvolte rapoarte de piata periodice care urmaresc evolutia pretului la apartamente. In lipsa unor indicatori oficiali care sa ofere o imagine clara a preturilor de tranzactionare din piata rezidentiala, bucurestenii aflati in cautarea unei case sunt nevoiti sa foloseasca aceste analize ca pe o baza de plecare, scrie Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

La un pas de incapacitate de plata: 30 de orase mici au imprumutat 1,2 mld. lei. Suma reprezinta 50% din datoria celor 600 de localitati cu mai putin de 100.000 de locuitori. Imprumuturile totale contractate direct de autoritatile locale au crescut intr-o luna cu 100 de milioane de lei. Orasele mici din Romania au datorii directe care depasesc, de multe ori, veniturile pe un an intreg, iar valoarea creditelor contractate creste de la o luna la alta. Peste 600 de localitati cu populatie sub 100 de mii de locuitori au acumulat, anul trecut, datorii de 2,07 miliarde de lei, reprezentand 19% din totalul datoriei publice locale directe si respectiv 17,95 din totalul datoriei publice locale, scrie Financiarul.

Topul institutiilor statului care acorda cele mai multe sporuri angajatilor. Bugetarii asteapta anul acesta prime de Paste, dar sanse la ceva bani in plus ar putea avea doar cei din teritoriu pentru ca ministrii spun ca nu vor acorda prime angajatilor. Ministrii muncii, economiei si agriculturii deja s-au decis sa nu dea prima de Paste, ceilalti trebuie sa se decida in aceste zile. Oricum, si fara prima de Paste, si cu o recuperare de doar 15% din taierea realizata anul trecut, guvernantii au catadicsit sa rezerve in bugetele institutiilor "bani albi pentru zile negre". Mai exact, o parte din fondurile destinate cheltuielilor de personal a fost cuprinsa in bugete in categoria "alte sporuri". Astfel, un sfert din banii alocati in bugetul de stat cheltuielilor cu personalul au ca destinatie acordarea de sporuri pentru personalul din sistemul bugetar central si local, scrie Capital.

Opinie de Cristian Hostiuc: "Mai mult are de spus Mircea Lucescu in Wall Street Journal decat ai nostri!": Miercuri, 6 aprilie, pagina 22, editia europeana a celui mai puternic ziar de business din lume - The Wall Street Journal, "Europe's little piece of Brazil", titlul articolului. Personajele - echipa de fotbal din Ucraina, Sahtior Donetk, antrenorul roman Mircea Lucescu, fundasul roman Razvan Rat, patronul clubului, miliardarul Rinat Ahmetov, care este responsabil de soarta a 130.000 de oameni care lucreaza pentru grupul lui, ce realizeaza 10% din Produsul Intern Brut al Ucrainei. Integral in Ziarul Financiar.

Viitorul sef al Sibex despre fuziunea burselor: Daca iti casatoresti verii, nu obtii un cod genetic mai bun. Patrick Young crede ca piata de la Sibiu se poate dezvolta foarte bine si singura. Irlandezul Patrick L. Young, care ar urma sa preia conducerea executiva a Sibex, compania care opereaza principala piata de derivate a Romaniei, spune ca istoria a aratat de-a lungul timpului ca fuziunile burselor din aceeasi tara nu au fost foarte bune pentru pietele de derivate, deoarece acestea tind sa fie subevaluate in cadrul proceselor de fuziune. Bursele de la Bucuresti si, respectiv, Sibiu au reluat in acest an negocierile privind fuziunea, dupa ce in 2006, aceasta esuase tocmai din cauza neintelegerilor privind valorile la care au fost evaluate pietele, scrie EconomicTimes.ro.

Premiera: Ministerul Transporturilor reziliaza un contract de 224 mil. euro cu Colas pe motiv de intarziere a lucrarilor. Este oficial. Autostrada Soarelui nu va fi finalizata nici anul acesta. Pentru prima data Ministerul Transporturilor, prin Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), a reziliat un contract major cu o companie de constructii pe care o acuza de intarzierea lucrarilor. Contractul de 224 de milioane de euro cu compania franceza Colas, care construia tronsonul de autostrada Medgidia-Cernavoda (20 km), a fost reziliat de CNADNR dupa un razboi al declaratiilor care dureaza de saptamani bune si in care cele doua parti s-au acuzat reciproc de nerespectarea clauzelor contractuale. Ministrul transporturilor Anca Boagiu sustine ca rezilierea contractului este un avertisment pentru toate companiile care construiesc in Romania intrucat Romania nu este "tara nimanui". Integral in Ziarul Financiar.

Suntem socialistii Europei. De ce e dezastru in finantele tarii. In comparatie cu alte tari europene, Romania are una dintre cele mai ridicate ponderi ale cheltuielilor sociale in buget. Doar tarile cu mari probleme de finantare precum Grecia, Irlanda, Spania si Portugalia (PIGS) au o pondere mai ridicata. Dam bani si pe strazi. Mai degraba, ii aruncam. "Fara indoiala ca ponderea cheltuielor sociale in Romania nu este una sustenabila, reducerea proiectata a acestora fiind in masura sa elibereze spatiu fiscal pentru cheltuieli de investitii mai ridicate", arata Consiliul fiscal, in raportul sau pe 2010, scrie Money.ro.

Mobile: Numarul de megapixeli de la camera foto, pacaleala marketingului. De la lansarea primului telefon mobil si pana acum, producatorii au inclus, pe rand, diverse tehnologii care sa il transforme intr-un instrument utilizat zilnic, de catre oricine, in cat mai multe scopuri. Daca in 2002 aparea primul smartphone cu camera foto, P800 de la Sony Ericsson, urmat in 2004 de Nokia 9500 Communicator, nici producatorii de telefoane prin satelit nu au stat de o parte: in 2006 au fost lansat primul model cu camera foto. Nu toti au fost insa incantati de aparitia telefoanelor cu camera foto: in aprilie 2004, Arabia Saudita a interzis comercializarea acestor telefoane, dar autoritatile au fost nevoite sa se recunoasca invinse si au renuntat in decembrie acelasi an, scrie ItPlay.ro.

Cat de oportun este sa iasa statul din Petrom? Banii pe care guvernul i-ar obtine din vanzarea a circa 10% din companie n-ar ajunge nici pentru plata salariilor in sectorul public pe o luna. Presat sa aduca venituri cat mai mari la buget, guvernul vrea sa obtina peste 600 milioane euro din vanzarea pe Bursa a unui pachet de 9,84% din actiunile Petrom, adica tot cam cat a incasat statul cand a vandut compania, in 2004, austriecilor de la OMV. In urma vanzarii, guvernul va ramane cu 10,79% din actiuni. Chiar daca, in cel mai bun scenariu, va obtine aceasta suma, banii n-ar ajunge nici pentru cheltuielile salariale de o luna in sectorul public, care se ridica la circa 700 milioane euro, scrie EVZ.

Cartoful l-a ingenuncheat pe Isarescu. Media anuala a scumpirilor a depasit in martie 2011 pragul de 8%, fenomen ne mai intalnit din vara anului 2008. Recordul scumpirilor din primul trimestru al acestui an vine din cresterea preturilor la cartofi si alimente de baza, pe fondul scaderii veniturilor populatiei. Rata anuala a inflatiei - media scumpirilor - a urcat in martie 2011 la 8,01%, dupa ce in februarie fusese de 7,6%, in timp ce rata lunara a scazut la 0,6%, de la 0,77% in februarie, potrivit datelor raportate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Daca media lunara arata o revenire la nivelul scumpirilor de la finele anului trecut, inflatia anuala inseamna un record al ultimelor 31-34 de luni, pragul de 8% fiind depasit doar in lunile iunie-august ale anului 2008, scrie Adevarul.

Cat de usor poti sa schimbi locuinta veche pe una noua. Procesul nu este deloc unul simplu: chiar daca gasiti o persoana care sa fie multumita de oferta, este foarte posibil sa nu gasiti un numitor comun in ceea ce priveste diferenta de bani. Schimbul de locuinte era destul de frecvent intalnit in vremea regimului comunist, atunci cand familiile care-si mareau numarul de membri ofereau o locuinta mai mica si o diferenta de bani pentru una mai mare. Astazi, insa, aceasta practica nu se mai bucura de acelasi succes, scrie EVZ.

Dispar banci din Romania? Presedintele UniCredit Tiriac apreciaza ca mai multe banci locale se afla in situatia de a nu mai avea resursele necesare pentru a-si continua singure activitatea in Romania. Este evident ca va exista o consolidare in sistemul bancar din Romania si este doar o chestiune de timp", a declarat presedintele UniCredit Tiriac, Rasvan Radu, intr-o intalnire informala cu jurnalistii. In opinia bancherului, exista mai multe banci in Romania care nu mai au resursele necesare pentru a continua activitatea de creditare. Radu apreciaza ca numarul bancilor prezente pe piata locala este prea mare raportat la dimensiunile economiei si la capacitatea de indatorare si de economisire a populatiei, scrie Romania Libera.

Citeste si: