Ce mai omoara Google zilele astea. La ce venituri are Google - 8,5 miliarde dolari in primul trimestru - isi permite sa mai dea si rateuri. Zilele trecute a spus adio serviciului Google Tags si acum renunta si la Google Video. Google a pus capat serviciului de publicitate Google Tags, care era adresat firmelor mici. Pentru o taxa de 25 dolari pe luna, comerciantii locali puteau cumpara un tag galben si cateva cuvinte despre oferta, fotografii, meniuri sau linkuri catre site-ul lor. Google Tags a fost interconectat cu Google Places acum aproximativ un an, dupa ce fusese testat cateva luni, scrie Money.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

"Oltchim" aproape a dublat banii investitorilor. Desi au adus cele mai mari randamente investitorilor, apreciindu-se cu peste 90% de la inceputul anului, actiunile "Oltchim" Ramnicu Valcea (OLT) sunt inca departe de maximele inregistrate in 2007, cand s-au tranzactionat si la pretul de 1,46 de lei/titlu. Pentru comparatie, cotatia OLT a atins, ieri, 0,49 lei/titlu. Interesul pentru actiunile OLT a crescut mai ales dupa ce Guvernul a anuntat, la inceputul anului, ca a demarat procedurile pentru privatizarea combinatului programata sa aiba loc undeva in a doua parte a lui 2012. Aprecierea continua a actiunilor a determinat conducerea SIF "Oltenia" sa isi vanda participatia de circa 6,4% din companie catre un fond de investitii cu sediul la Londra, interesat de investitiile cu grad de risc ridicat, in companii aflate in dificultate, scrie Bursa.ro.

Ce ar trebui sa invete Bursa de la H&M: marketingul agresiv aduce clientii, nu scandalurile. Problema BVB nu este sediul, ci faptul ca pe nimeni nu intereseaza unde este acesta. "Daca intrebi 10 persoane la intamplare de pe strada ce este aia bursa, cinci nu o sa stie, iar patru o sa spuna ca este bursa de la scoala", a spus un broker de pe piata de capital, pentru a arata cat de putin cunoscuta este Bursa de la Bucuresti publicului larg. BVB si-a propus in mod constant in ultimii ani sa creasca numarul investitorilor pe piata de capital, dar a facut foarte putine in ceea ce priveste ajungerea la publicul larg, scrie EconomicTimes.ro.

Analiza: 50% din smartphone-uri vor fi Android in 2012. Cunoscuta companie Gartner ce face cercetari de piata a publicat ultimul studiu in ceea ce priveste preferintele cumparatorilor de telefoane inteligente. Din raport reiese ca telefoanele echipate cu sisteme de operare Android detin aproape 50 la suta din piata. Conform ultimului raport Gartner publicat azi, anul trecut au fost livrate pe piata 296 milioane de smartphone-uri din care 37,6% au fost echipate cu Symbian, 22,7% cu Android iar 16% cu BlackBerry OS. Estimarile analistilor de piata pentru 2011 reflecta insa o schimbare spectaculoasa pe piata telefoanelor inteligente. Astfel, pentru acest an se asteapta sa se vanda peste 468 de milioane de unitati din care peste 38% vor fi echipate cu sisteme de operare Android, urmat de IOS Apple cu 19,4 la suta si Symbian cu alti 19,2 la suta, scrie ItPlay.ro.

In articolul "Apartamentele noi sunt la fel de scumpe in lei ca in 2008", ZF scrie: "Preturile locuintelor din cinci dintre cele mai mari ansambluri rezidentiale din Capitala au scazut in lei cu doar 2-3% pe parcursul ultimilor trei ani, in ciuda perioadei de recesiune care a dus la blocarea tranzactiilor". Integral in Ziarul Financiar.

Tom Glocer, CEO al Thomson Reuters: jurnalismul clasic nu a murit, doar si-a schimbat prezentarea. Daca Reuters nu mai are nevoie de nicio prezentare, CEOul acesteia din 2002, Tom Glocer, are nevoie. Aproape deloc cunoscut publicului din lumea intreaga, seful Reuters iese arareori in fata ca sa vorbeasca despre afaceri sau jurnalism (il gasiti mult mai usor pe blogul propriu, tomglocer.com). Un interviu foarte interesant cu Tom Glocer a facut, saptamana trecuta, Institutional Investors Magazine, un site specializat in analize si recomandari de investitii, nu media, scrie Business Cover.

In articolul "Ferrari valoreaza 5 miliarde de euro, spune seful Fiat", ZF scrie: "Sergio Marchionne, directorul executiv al companiei italiene Fiat, a declarat ca divizia Ferrari ar putea valora peste 5 mld. euro (7,3 mld $), scrie Bloomberg. Bancherii incearca sa-l determine pe Marchionne sa listeze divizia pentru reducerea datoriilor si imbunatatirea ratingului de credit al Fiat". Integral in Ziarul Financiar.

Manageri privati la firmele de stat: Le curata sau le capuseaza mai rau? Guvernul vrea sa angajeze manageri din sectorul privat pentru firmele de stat, sperand ca in acest fel sa le revitalizeze. Pe de alta parte, specialistii contactati de DailyBusiness.ro semnaleaza ca numai prin extirpare poate fi tratat "cancerul" din economie. Cine are dreptate? Ion Ariton, ministrul Economiei, a declarat ca va incepe, in aceasta luna, procedurile pentru privatizarea managementului la un sfert din companiile aflate in subordinea ministerului pe care il conduce, scrie Daily Business.

China va bate SUA la schimburi comerciale. Romania poate intra in joc, dar prefera sa stea pe bara. Comertul international a revenit la nivelul dinainte de criza, iar in urmatorii ani se va intensifica, cu modificari importante in ierarhiile comertului global pe masura ce economiile emergente vor incepe sa domine principalele rute maritime si aeriene. Cel putin asa reiese din ultimul raport asupra comertului international efectuat de PricewaterhouseCoopers, scrie Business Cover.

Unde ne tinem banii: Numarul clientilor de fonduri mutuale a crescut de 2,5 ori in doi ani. Economiile romanilor au fost atrase de capacitatea fondurilor mutuale monetare de a obtine de la banci dobanzi mai mari decat inflatia si decat cele la depozite, in conditii de risc comparabile. Fondurile mutuale monetare au atras 64% dintre cei 35.000 de noi investitori care au sporit, numai in ultimele 10 luni, randurile celor care prefera fondurile mutuale in locul bancilor. Fondurile monetare plaseaza aproape toti banii lor in depozite bancare pe toate termenele. Cei peste 115.000 de investitori care isi tin banii in fondurile monetare au acolo o avere de peste 3,3 miliarde de lei (817 mil. euro), potrivit ultimului raport al Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), scrie Money.ro.

Cati bani mai trimit acasa romanii care lucreaza afara? Dupa ce ani la rand Romania a beneficiat de intrari importante de valuta de la lucratorii romani din strainatate, inceputul acestui an e cel mai rau din 2005 incoace. Sumele trimise in tara de "stranieri" in primele doua luni cumuleaza 463 milioane euro, minimul ultimilor sapte ani pentru aceasta perioda, potrivit datelor BNR. Daca in ianuarie remiterile "stranierilor" au fost cele mai mici din 2005 incoace, de numai 226 milioane euro, in februarie sumele au depasit usor acest minim, fiind de 237 milioane euro, scrie Capital.

Afaceri in domeniul educational, dupa o reorientare profesionala. Iulia Pantazi si-a inceput cariera ca inginer, lucrand opt ani in domeniu. In urma cu 18 ani a renuntat la aceasta profesie si si-a urmat prima pasiune - psihologia. Intre timp si-a transformat pasiunea in afacere si acum coordoneaza propriul centru pentru copii. "Am terminat Facultatea de chimie, sectia Tehnologia compusilor macromoleculari. Am lucrat pana in 1991 in acest domeniu la Buzau, si, odata cu evenimentele din acea perioada, cariera mea in acest domeniu s-a incheiat. Am incercat sa fac ceva in acest domeniu, dar nimeni nu avea nevoie de ingineri", spune pentru startups.ro Iulia Pantazi. Atunci si-a dat seama ca poate face ceea ce isi dorise - psihologia. S-a mutat la Bucuresti si, din 1995, a inceput sa faca voluntariat in diverse fundatii. Dupa doi ani, a inceput facultatea, continuand voluntariatul.

Cum isi schimba firmele mici contabilitatea. Micii intreprinzatori vor putea apela la absolventii de invatamant superior economic pentru evidenta contabila a firmelor, iar numarul documentelor contabile va fi redus, potrivit unei ordonante de modificare a Legii contabilitatii. Firmele care au o cifra de afaceri de pana in 35.000 de euro si active pana la 35.000 euro, date la 31 decembrie 2010, vor intocmi pentru bilantul contabil un numar mai mic de documente. Bilantul contabil va putea fi intocmit nu neaparat de un contabil autorizat, ci si de un absolvent al unei institutii de invatamant superior de profil economic. Modificarea Legii contabilitatii s-a facut printr-o ordonata de urgenta, scrie Romania Libera.

Romania se pregateste pentru masina electrica. Guvernul va stabili maine ce subventii vor primi cumparatorii de masini electrice. Acestia si-ar putea lua noile automobile prin programul "Rabla". Renault vrea sa aduca in Romania pana la finele acestui an primul automobil total electric. Guvernul va discuta in sedinta de maine ordonanta de urgenta prin care se va stabili ce vor primi romanii care cumpara masini electrice. Potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely, statul ii va ajuta pe clientii de astfel de automobile fie cu maximum 5.000 de euro, fie cu sase vouchere care pot fi folosite in programul "Rabla", scrie Adevarul.

Autostrada A3, Vlasiei - Ploiesti: Culisele rezilierii. Ministerul Transporturilor a trimis o notificare de reziliere a contractului semnat cu firmele lui Besciu, Casuneanu si Umbrarescu deoarece ei ar fi cerut cu 50% mai multi bani. Al doilea contract de autostrada reziliat in ultima saptamana. Dupa ce martea trecuta Ministerul Transporturilor a anuntat ruperea contractului semnat cu firma franceza COLAS pentru construirea a 20 de km de autostrada intre Cernavoda si Medgidia, ieri ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat rezilierea contractului semnat in 2007 cu firmele Euroconstruct 98 (detinuta de Dan Besciu si Sorin Vulpescu), Pa&Co (Costel Casuneanu) si Spedition UMB (Dorinel Umbrarescu) pentru cei 42 de km de autostrada dintre Moara Vlasiei si Ploiesti. Acestia sunt parte a viitoarei autostrazi A3 Bucuresti-Brasov-Cluj-Nadlac si ar fi trebuit definitivati in acest an, scrie Romania Libera.

Citeste si: