Cum au ajuns romanii sa-si duca locuinta la amanet. Afacerea crizei este puternic fundamentata pe situatiile in care romanii ajung stramtorati si in lipsa de moment a banilor, care merg pana intr-acolo incat renunta la anumite bunuri pentru a face rost de bani. Probabil ati ghicit, este vorba despre cunoscuta casa de amanet. Conform unor date oferite de Oficiul National al Registrului Cometului, la cererea Capital, in 2010 s-au infiintat in Romania nu mai putin de 276 de case de amanet, dupa ce in 2009 fusesera infiintate 362 de astfel de unitati de creditare. In 2008, numarul caselor de amanet deschise a fost de 249, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

De ce ar renunta France Telecom la operatiunile din Romania. France Telecom, una dintre cele mai mari companii de comunicatii din Europa, ar putea decide sa-si vanda operatiunile mai "mici" din Romania, Austria si Belgia pentru a se concentra pe piete cu potential ridicat de crestere din Orientul Mijlociu si Africa, a declarat Gervais Pellissier, directorul financiar al companiei, citat de Bloomberg. "Cu exceptia Frantei, Poloniei si Spaniei, toate celelalte operatiuni europene sunt implicate in aceasta evaluare", a declarat Gervais Pellissier, directorul financiar al companiei, citat de Bloomberg. France Telecom va evalua optiuni de a consolidare, dar si de vindere a operatiunilor, a adaugat el, fara a oferi detalii in legatura cu durata evaluarii si a criteriilor care vor fi luate in calcul, anunta ZF.ro.

12 companii de la Bursa au un PER mai mic de 10. Vezi care sunt acestea. Un grup de 12 companii listate la Bursa de la Bucuresti au un PER (pret raportat la profit pe actiune) mai mic de 10, media pietei ajungand la 25,27, potrivit unei analize realizate de firma de brokeraj BT Securities, parte a Bancii Transilvania. In fruntea clasamentului se afla Electroaparataj (ELJ), care activeaza in sectorul bunurilor si serviciilor industriale. Compania are un PER 1,36. Pe locul doi se afla tot o companie din sectorul bunurilor si serviciilor industriale, respectiv Electroarges (ELGS), care are un PER de 2,34, iar pozitia a treia este ocupata de Azomures (AZO), cu un PER de 2,51, acestea fiind si singurele companii care au un PER mai mic de 5, potrivit datelor BT Securities, informeaza Economic Times.

Riscul valutar e o poveste: Cat ar trebui sa fie euro ca sa renteze creditul in lei. Fara indoiala, deprecierea leului din ultimii ani i-a afectat pe cei cu credite in euro. Insa cei care au mizat pe moneda europeana au fost mereu mai castigati decat cei care au preferat sa se imprumute in scumpa moneda locala, in care am putea fi obligati sa luam toate creditele. Cat ar trebui sa piarda leul ca imprumuturile in euro sa nu mai fie rentabile? Problema riscului valutar i-a determinat pe oficialii UE sa pregateasca interzicerea creditului in valuta in tarile ECE, lucru confirmat si de BNR, scrie Money.ro.

Cristian Sima: Vom prelungi programul de tranzactionare la Sibex. Cristian Sima, noul presedinte al Sibex, votat cu 75 in Adunarea Generala a actionarilor de vineri, 29 aprilie, ne-a declarat ca doreste sa transforme Bursa de la Sibiu in cel mai transparent emitent de pe piata de capital romaneasca. Modalitatea principala de realizare a acestui obiectiv va fi publicarea saptamanala a veniturilor si a cheltuielilor. De asemenea, Cristian Sima spera sa introduca la Sibex produse financiare noi, care sa permita tranzactiile cu titluri de prestigiu, ca Google sau Apple, anunta Bursa.ro.

Piata productiei publicitare creste cu 10%-15%, pana la 110-115 mil. euro. Sute de firme au disparut din Romania in ultimii ani, pe fondul crizei, potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor din Industria de Publicitate (APIIP). In 2008, afacerile companiilor de profil au totalizat aproximativ 200 de milioane de euro. Piata productiei publicitare si-ar putea opri declinul in acest an, cand, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor din Industria de Publicitate (APIIP), afacerile companiilor de profil se vor majora cu 10%-15% fata de nivelul de anul trecut. ,"Apreciez ca nivelul pietei va fi de aproximativ 110-115 milioane de euro in acest an, cu 10%-15% peste cel din anul 2010", declara Liviu Rogojinaru, presedintele APIIP. Anul trecut, afacerile companiilor de profil au stagnat la nivelul din anul 2009, piata fiind insa practic la jumatate comparativ cu 2008, informeaza Financiarul.

Preturile agresive si stocul limitat de pe pietele mature, ar putea orienta interesul spre imobiliarele romanesti. Cresterea economica previzionata pentru acest an precum si dificultatile intampinate de fondurile de investitii traditionale pe piete mai mature precum Vrasovia sau Praga, din cauza ofertei limitate si a preturilor agresive, ar putea determina investitorii sa isi reorienteze interesul spre piata romaneasca, spun specialistii companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL). Potrivit JLL, exista premise ca o parte dintre investitorii care vor incepe sa analizeze din nou Romania sa ia si decizia de a intra pe piata, scrie Capital.ro.

Rusia testeaza cu succes cel mai avansat avion de lupta produs de Suhoi. Avionul de vanatoare Suhoi 35S va intra in productie, dupa ce producatorul rus de aeronave a incheiat cu succes un test de zbor, a relatat marti agentia rusa Interfax, citata de Monsters and Critics. Avionul de lupta Suhoi 35 S a efectuat cu succes luni un zbor de o ora deasupra orasului Komsomolsk-Na-Amure, situat in estul tarii, a declarat un purtator de cuvant al companiei Suhoi. Autoritatile de la Kremlin au plasat in 2009 o comanda de 48 de avioane, ca parte a unui contract de 2,5 miliarde de dolari. Zborul de luni a marcat o premiera in programul de dezvoltare a noului avion de lupta, fiind primul test cu un model produs integral intr-o fabrica, anunta ZF.ro.

Porsche Panamera diesel. Panamera, impunatorul Gran Tourismo de la Porsche, va putea fi achizitionat si in versiune diesel, gratie propulsorului V6 de 3,0 litri, preluat de la SUV-ul Cayenne. Acest agergat de origine Volkswagen (TDI) furnizeaza 250 CP si 550 Nm (intre 1.750 si 2.750 rot/min). Comparativ cu versiunea de la Audi, cea de pe Panamera furnizeaza cu 5 CP si 50 Nm mai mult. Noua motorizare este asociata cu o transmisie automata Tipronic S cu 8 trepte. Pentru a limita consumul, Panamera diesel poate fi dotat optional cu penuri cu rezistenta redusa la rulare si sistem Stop-Start. Consumul mediu anuntat este de 6,3 litri/100 km, cu emisii de CO2 de 167 g/km. Accelereaza 0-100 km/ora in 6,8 secunde si atinge viteza maxima de 242 km/ora, insa marele atu al acestei versiuni concepute doar pentru piata europeana este autonomia: 1.200 km cu un plin de carburant, informeaza 24auto.ro.

Rezultat surpriza al unui concurs desfasurat la Hollywood: cel mai frumos magazin din lume, dintr-un centru comercial, este din Romania. Vezi cum arata si in ce mall se gaseste. Galeriile Sabion, din centrul comercial Cocor, au castigat titlul de "cel mai frumos magazin din lume intr-un complex comercial", respectiv la sectiunea "hard line shop in a store". Magazinul a mai primit si alte doua trofee (pentru inovatie in pardoseala si pentru expunere artistica) in cadrul celei de-a 40-a editii a Association for Retail Environments (ARE) Design Awards. Marele premiu, pentru magazinul anului, a fost acordat companiei Wenger, scrie Gandul.

Cum sa ridici cat mai repede o casa ieftina. In cazul in care optati pentru o constructie din caramida, veti putea alege dintre cele doua tehnologii folosite astazi in mod frecvent: cea de tip Porotherm si cea de tip GVP, cu goluri verticale. Preturile, pentru prima varianta, pornesc de la aproximativ 150 de euro/metru patrat, pentru stadiul "la rosu", care reprezinta constructia fara finisaje, instalatii si partea exterioara a acoperisului, care poate fi din tigla sau tabla. In cazul celei de-a doua variante, costul minim pe metru patrat este de 155 de euro, pentru aceeasi faza a constructiei, anunta EVZ.

Experti de la Bruxelles: Cum a pierdut Romania trenul cu bani de la UE. Comisari si functionari europeni avertizeaza Bucurestiul pe toate caile ca oportunitatea cheltuirii fondurilor europene alocate in 2007 e pierduta. Mai mult, din 2014 vom primi mai putini bani. Romania pierde banii europeni din cauza incompetentei din administratie, ceea ce pune in pericol dezvoltarea tarii. Romania sta pe un munte de bani europeni, dar nu are un plan clar pentru a-i cheltui, astfel ca expertii UE sustin ca multe oportunitati sunt deja pierdute. Din 19 miliarde de euro la care avem dreptul prin intermediul a trei dintre cele mai importante programe de finantare europeana, Romania abia se poate lauda, potrivit statisticilor nationale, ca a cheltuit 11%. Europarlamentari, functionari din Comisia Europeana, comisari critica incapacitatea administrativa a Romaniei de a face proiecte din banii europeni, informeaza Adevarul.