Cum s-a rezolvat problema spionajului iPhone si iPad: un update de 666 Mb. Dupa scandalul mediatic care a starnit ingrijorari printre utilizatorii de iPhone sau iPad, Apple s-a vazut nevoita sa rezolve cumva problema stocarii datelor despre utilizator, desi a negat la un moment dat ca nu colecteaza niciun fel de date, pentru ca mai apoi sa spuna ca le colecteaza, dar asta este in beneficiul clientului. Compania lui Steve Jobs a lansat un update la software-ul telefonului care sterge datele stocate in "fisierul spion", care, conform unor oficiali ai companiei nu era altceva decat un simplu "bug". Update-ul este disponibil pe iTunes si poate fi descarcat de catre utilizatorii iPhone, iPad si Ipod Touch. Coincidenta sau nu, cei de la wired.com au observat ca update-ul ocupa fix 666 de Mb, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

In articolul "Businessul romanesc incepe atacul extern", Ziarul Financiar scrie: "Recent anuntata intrare a omului de afaceri Gabriel Comanescu in Mexic cu doua platforme petroliere arata ca oamenii de afaceri romani incep sa aiba din ce in ce mai multa perspectiva internationala si prind curaj in atacarea unor piete externe pe care altadata nu aveau acces. Comanescu este de altfel unul dintre oamenii de afaceri romani care are cele mai puternice activitati in afara tarii. Grup Servicii Petroliere, companie controlata de Comanescu (foto), a anuntat miercuri castigarea unui contract in urma caruia doua platforme de foraj marin ale firmei vor fora in apele nationale mexicane pentru compania de petrol mexicana Pemex, cea mai mare companie mexicana petroliera". Integral in ZF.ro.

Presedintele SIF Banat-Crisana: Modificarea pragului ar avea consecinte imprevizibile. Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat Crisana (SIF 1) a precizat ca exista, in continuare, presiuni asupra Parlamentului cu scopul de a modifica pragul de detinere la societatile de investitii financiare. "Modificarea pragului de detinere ar usura preluarea managementului societatilor de investitii financiare cu consecinte imprevizibile. Asa cum au fost ele construite, cu consultanta straina, societatile de investitii financiare sunt protejate de preluarile ostile", a spus Ioan Cuzman. Declaratia presedintelui SIF1 vine in contextul in care senatorul Ovidiu Marian, initiatorul proiectului de lege pentru eliminarea pragului la SIF-uri, a anuntat ca a cerut un nou punct de vedere al Guvernului asupra propunerii de ridicare a pragului limita de detinere la 5%, asa cum a fost amendat proiectul initial, informeaza Bursa.ro.

Fostul boss al Flamingo face case ecologice. Cum ii merge. Dupa o experienta de un deceniu in electroretail, Dragos Simion a trecut cu arme si bagaje in industria constructiilor de case ecologice pentru export. "Potentialul este exploziv", spune entuziasmat executivul. Cand spui Dragos Simion, spui electroretail si spui Flamingo International. Numele lui Dragos Simion este aproape sinonim cu cel al retailerului de produse electronice si electrocasnice, cunoscut publicului larg prin brandul Flanco. Dar, ca orice lucru care are un inceput, legatura lui Dragos Simion cu electroretailul a avut si un sfarsit. De la 1 aprilie 2011 - si nu e o gluma - Dragos Simion se ocupa de industria de constructii de case ecologice. Managerul acorda consultanta companiei Pinus Case din Lemn, cu sediul in localitatea Petricani, judetul Neamt, care si-a propus sa cucereasca piata franceza de profil, scrie Money.ro.

In articolul "Bilant dupa doi ani de "Prima casa": un imprumut din 80 a fost pentru o locuinta noua", Ziarul Financiar scrie: "Si-a atins programul scopul? Programul inceput in urma cu aproape doi ani de Guvern cu scopul de a relansa constructiile si economia s-a transformat intr-unul social, prin care au fost sprijinite bancile, a fost stopata scaderea preturilor, iar 40.000 de romani au reusit sa cumpere locuinte cu avansuri mici, dar la dobanzi pe care le pot obtine si multinationalele din Romania pentru angajatii lor. A patra varianta a programului are insa toate sansele sa fie si ultima, scrie revista Business Construct, in numarul din luna mai. "Sprijinim prin garantii de stat procesul de relansare a creditarii si deblocarea unui domeniu economic important - cel al constructiilor", afirma in iulie 2009 premierul Emil Boc, cu ocazia acordarii primului imprumut prin programul Prima casa, vazut drept una dintre masurile active de relansare a economiei". Integral in ZF.ro.

Banca lui Patriciu "explodeaza": profit de 27 de ori mai mare. Liberty Bank are cea mai mare retea din Georgia, cu 231 de sucursale si este a cincea dupa marimea activelor, de peste 203 milioane USD si cu o cota de piata de 5,6%, potrivit raportului neauditat al bancii, intocmit conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS). In septembrie 2009, Dinu Patriciu s-a asociat cu Lado Gurgenidze, fost premier si cunoscut bancher al Goergiei in Fondul de investitii Liberty Capital, prin care a cumparat ceea se numea atunci Banca Poporului. Fondul Liberty Capital a platit initial 15 mil. USD, potrivit datelor vremii. Fondul este o subsidiara a Liberty Investments B.V. inregistrat in Olanda si este vehiculul de investitii al celor doi oameni de afaceri. In 2007, Dinu Patriciu a vandut 75% din Grupul Rompetrol, suma luata pe intreaga companie depasind 1,6 miliarde de euro (circa 2,4 miliarde dolari), informeaza Money.ro.

Parteneriat strategic pentru salvarea SAAB. Dupa ce Volvo a fost preluat de un investitor din China, un alt constructor suedez, SAAB, are parte de un destin oarecum similar. Confruntati cu o acuta criza financiara, cei de la Spyker Cars au anuntat semnarea unui acord cu Hawtai Motor Group Company Limited. Acordul asigura in anumite conditii finantarea pe termen mediu si include finantare in forma de acorduri de subscriere in valoare de 150 milioane euro, precum si o alianta strategica pentru China, inclusiv asocieri pentru productie, tehnologie si distributie. In comunicatul de presa publicat cu aceasta ocazie se precizeaza ca Hawtai va investi 120 milioane euro pentru un pachet de actiuni Spyker de pana la maxim 29,9%, pe baza de diluare completa. Restul de 30 milioane euro vor fi in forma unui contract de imprumut convertibil in actiuni in suma de 30 milioane euro cu scadenta de 6 luni, rata dobanzii de 7% pe an si pretul de conversie de 4,88 euro per actiune, scrie 24auto.ro.

Exista viata dupa FMI? Cum a supravietuit Ungaria. Cand FMI si Ungaria au intrerupt acordul de finantare, in iulie 2010, parea ca tara a ramas pe marginea prapastiei. Acum, acordul pare o povara de care Ungaria a reusit sa scape. In aceeasi zi, Romania si Ungaria s-au imprumutat de cate un miliard de euro pentru trei ani. Pentru fiecare euro cerut de Trezoreria de la Bucuresti, investitorii au oferit doi. In final, dobanda s-a asezat la 4,9%. Pentru fiecare euro cerut de Trezoreria de la Budapesta, investitorii au oferit patru, iar dobanda a fost de 6,1% (mid-swap+2,7). Ungaria nu mai vanduse obligatiuni in euro din 2009. Diferenta de randament vine partial din termenul mai lung, intrucat investitorii se asteapta acum la o crestere a dobanzilor, dar si din faptul ca in cazul Romaniei banii vin din rezerva BNR si au fost eliberati inapoi catre banci cu scopul specific de-a asigura finantarea statului, anunta Romania Libera.

Casa din lemn, o alternativa ieftina, durabila si simpla. Costurile unei locuinte din lemn pornesc de la aproximativ 350-360 de euro pe metru patrat, pret care include materialele folosite, manopera si finisajele. Concret, acesta este pretul minim cerut de constructorii de case din lemn pentru o locuinta livrata in stadiul "la cheie". "Cele mai multe cereri sunt pentru proiecte de locuinte cu suprafata medie construita de aproximativ 150 de metri patrati, respectiv proiecte de tipul parter plus mansarda", spune Liviu Iconaru, director de productie al firmei Maria House din Constanta. In acest caz, durata de executie a locuintei este de doua-trei luni, informeaza EVZ.

Care va fi pretul benzinei la pompele romanesti in urmatoarele luni. De ce Isarescu spune ca nu este buna inghetarea preturilor. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, nu sustine inghetarea preturilor la benzina si motorina, chiar daca, pe termen scurt, masura ar fi benefica pentru soferii romani. Explicatia este simpla: dupa anularea masurii, consecintele economice vor fi si mai grave. Adica, preturi mai mari la pompa si riscul retragerii unor investitori din Romania, explica reprezentantii companiilor petroliere. "Nu sunt de partea masurilor de inghetare a preturilor, chiar si in situatiii exceptionale, pentru ca stiu din istorie ca au creat un confort pe termen scurt, dar, dupa ce s-au incheiat, fractura a fost si mai mare", a spus, joi, Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, scrie Gandul.

Chinezii iau cu asalt sectorul energetic romanesc. In perioada 2006-2008, pe piata energetica locala aproape ca nu exista trimestru in care o mare companie europeana sa nu anunte participarea intr-un proiect urias in parteneriat cu statul sau initierea unuia nou, fie ca era vorba de constructia de termocentrale, de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sau de hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti. Insa, din 2008 si pana in prezent, aceste proiecte au batut pasul pe loc si majoritatea investitorilor europeni s-au retras. Acest lucru a lasat loc companiilor din China, atrase de mari proiecte in Uniunea Europeana si incurajate de caracterul emergent al pietei din Romania, unde estimarile arata ca, in urmatorii 20 de ani, consumul de energie va creste cu peste 50%, anunta Adevarul.

Topul companiilor americane care nu au inca afaceri in Romania. Anuntul autoritatilor privind amplasarea scutului antiracheta al SUA la Deveselu, judetul Olt, ar putea impulsiona investitiile companiilor americane in Romania. Din primele 2.000 de companii cotate ca fiind cele mai mari din lume, incluse in topul Forbes, peste 500 sunt in Statele Unite. Desi Statele Unite reprezinta unii dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei din spatiul extracomunitar, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari este relativ modest. In topul investitorilor americani prezenti deja in Romania se numara nume sonore precum General Electric, Coca Cola, Smithfield Food, Ford, Microsoft. In schimb, alti investitori puternici lipsesc, desi desfasoara operatiuni in unele tarile invecinate. Schimburile comerciale Romania-SUA au ajuns anul trecut la 1,1 miliarde euro, reprezentand ceva mai mult de 1% din comertul exterior total al Romaniei, informeaza Romania Libera.