In articolul "Dusterul i-a adus presedintelui Basescu cresterea economica dorita", Ziarul Financiar scrie: "Cresterea PIB de 1,6% in trim. I a fost determinata de cresterea exporturilor cu 40%, iar exporturile au fost impinse de Duster, care au crescut cu 500% pe primul trimestru. Cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei in primul trimestru (T1) al acestui an anuntata vineri de Statistica si asteptata cu sufletul la gura de intreaga economie a atarnat de un singur fir de ata - cresterea puternica a vanzarilor Dacia Duster, arata o analiza a Ziarului Financiar. Astfel, Dusterul a fost cel care i-a adus pana la urma presedintelui Traian Basescu mult-anuntata iesire din recesiune". Integral in Ziarul Financiar.

Business ReportFoto: Colaj foto

Guvernul obliga companiile de stat sa-si limiteze cheltuielile. Companiile de stat si regiile autonome sunt obligate sa-si limiteze cheltuielile, inclusiv cu salariile, la un nivel maximal, iar angajamentele luate pentru achizitiile de bunuri si servicii trebuie sa tina seama de posibilitatile reale de incasare a veniturilor, potrivit ordonantei de urgenta adoptate de Guvern pentru disciplinarea financiara a sectorului de stat. "Cheltuielile totale, inclusiv cele aferente fondului de salarii, reprezinta limite maxime ce nu pot fi depasite. Rectificarea bugetelor de venituri si cheltuieli in sensul majorarii cheltuielilor se face in limita veniturilor inacasate peste nivelul programat", se arata in OUG publicata in Monitorul Oficial, anunta Capital.ro.

Doua saptamani de pierderi pentru euro. Euro a coborat cu 0,9% vineri, la New York, ajungand la 1,4119 dolari. In intervalul 9-13 mai, declinul a fost de 1,4%. La finele saptamanii anterioare, cursul atingea 1,4316 dolari. In 13 mai, moneda impartita de 17 state din Uniunea Europeana a incheiat doua saptamani consecutive cu pierderi, iar in 12 mai a coborat pana la 1,4067 dolari, cel mai redus curs din 1 aprilie pana in prezent. Astazi, ministrii finantelor din UE au programata o reuniune in cadrul careia vor analiza situatia Greciei, in conditiile in care costurile la care se imprumuta aceasta tara sunt foarte mari. Anul trecut, UE si FMI au stabilit un pachet de sprijin de 110 miliarde euro pentru Grecia, iar in prezent sunt tot mai multe speculatii privind acordarea unui nou ajutor, informeaza Bursa.ro.

Un gigant "verde" a plantat, la Cernavoda, 23 de mori de vant. Urmeaza alte 23. Compania Cernavoda Power controlata de portughezii de la EDP a terminat lucrarile de constructie a unui parc eolian de 69 de MW la Cernavoda si este pe punctul de a finaliza un alt parc eolian, geaman, in aceeasi localitate, potrivit unor reprezentanti ai Autoritatii de Reglementare in Energie. Impreuna, cele doua parcuri eoliene care poarta numele de Centrala Electrica Cernavoda 1 si 2 vor avea 138 de MW - corespunzator unui numar de 46 de turbine si sunt printre cele mai mari cinci proiecte "verzi" din tara, scrie Money.ro.

Afacerile societatilor de expeditii sunt in scadere. In schimb, piata neagra se extinde. Intermediarii dintre producatori si transportatori acuza barierele de piata si cresterile de preturi la motorina Desi cifrele oficiale arata ca exporturile au inregistrat un avans de peste 40% in T1, afacerile societatilor de expeditii sunt in scadere estimata intre 10% si 25%. Unii reprezentanti ai acestui segment gasesc explicatia paradoxului in exporturile invizibile, altii in avansul pietei negre. Activitatea societatilor de expeditii a inregistrat scaderi in primul trimestru al acestui an, in pofida raportarilor privind cresterea activitatii industriale si a exporturilor, a afirmat Stefan Popa, presedintele Uniunii Societatilor de Expeditii din Romania (USER), anunta Financiarul.

In articolul "Cat cash mai are Fondul Proprietatea dupa campania de achizitii din primul trimestru?", Ziarul Financiar scrie: "Fondul Proprietatea (FP) a incheiat investitii in valoare de 473,1 mil. lei (115,3 mil. euro) in primul trimestru, achizitionand actiuni la bancile austriece Erste si Raiffeisen, si marindu-si participatia la BRD-SG (BRD) si la combinatele Alro (ALR) si Azomures (AZO). Lichiditatile fondului au scazut astfel pana la 598 mil. lei (145,8 mil. lei), la finele lunii martie, din care trebuie sa plateasca dividende de 432 mil. lei (105 mil. euro). Astfel, FP mai are la dispozitie in acest moment doar 40 mil. euro pentru alte investitii sau rascumpararea de actiuni proprii". Integral in Ziarul Financiar.

De ce sunt riscante investitiile in metale pretioase. Temerile privitoare la deficitul si datoria Statelor Unite ale Americii, dobanzile scazute, deprecierea dolarului american si amenintarea inflatiei au facut atractive investitiile alternative, precum cele in metale pretioase, pentru investitorii medii. Pretul aurului a crescut pana la nivelul de 1.577 de dolari pe uncie in 2 mai. Argintul s-a tranzactionat la aproape 50 de dolari cu cateva zile inainte. Din pacate aceste cresteri nu au fost de durata. Dupa ce a atins un maxim in 25 aprilie, pretul argintului a plonjat pana la 33 de dolari pe uncie in 6 mai. Argintul si-a pierdut o treime din valoare in doua saptamani, scrie Capital.ro.

Cum se aleg cele mai bune oferte de telefonie. Contractarea unui abonament de telefonie mobila trebuie sa fie pe agenda oricarui manager. Daca firmele mari, cu sute de angajati, au puterea de a negocia "la sange" orice contract de telefonie mobila sau fixa, nu acelasi lucru se poate spune despre fimele mici, conduse de un antreprenor. Pe site-urile companiilor de telefonie mobila sunt prezentate mai multe tipuri de abonamente standard, dar este important de stiut ca acestea sunt flexibile, negocierea cu agentul de vanzari al operatorului de telefonie fiind cea care determina tariful final, potrivit unei analize a revistei "Capital", anunta EVZ.

Guvernul va revizui acordul cu Rusia privind tranzitul gazelor pe teritoriul Romaniei. Guvernul va incepe, cat mai curand posibil, negocieri cu Rusia pentru revizuirea acordurilor interguvernamentale istorice privind tranzitul gazelor naturale prin conducte aflate pe teritoriul Romaniei, se arata memorandumul de intelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeana (CE). Sistemul national de transport al gazelor este administrat de compania de stat Transgaz Medias (TGN), controlata in proportie de 73,5% de Ministerul Economiei. Transgaz gestioneaza, totodata, si conductele prin care se tranziteaza gazul rusesc catre tarile din Balcani, informeaza Gandul.

"Gaura" de miliarde in activele imobiliare. Creditele ajunse la maturitate pentru proprietatile comerciale, industriale si de birouri au nevoie de refinantari de doua miliarde de dolari, avertizeaza consultantii. In Romania va fi nevoie de doi-trei ani de crestere a pietei de investitii pentru a acoperi deficitul de refinantare a creditelor, potrivit companiei imobiliare DTZ Echinox. Deficitul de refinantare consta in diferenta dintre soldul creditelor garantate cu active imobiliare care vor ajunge la maturitate si sumele disponibile pentru refinantarea acestora, scrie Adevarul.