Cartierul fantoma din cea mai scumpa zona imobiliara a Romaniei. In zona de nord a Bucurestiului, unde terenurile sunt printre cele mai scumpe din tara, se afla cartierul ANL Henri Coanda. Proiectul a fost lansat in urma cu mai bine de opt ani, iar peste 1.000 de vile ar fi trebuit finalizate acum sase ani. In prezent, cartierul pare parasit. Casele sunt aproape ridicate, dar cartierul nu este racordat la retelele de apa, gaze si electricitate, nu are canalizare si nici macar drumuri pietruite. Pentru ca se afla jumatate in Sectorul 1, jumatate in orasul Voluntari, niciuna dintre primarii nu si-a asumat, de-a lungul timpului, investitiile in infrastructura, scrie Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

In articolul "De un etcetera atarna 640 mil. euro. Decide Crinuta Dumitrean", ZF scrie: "Presedinta Autoritatii Restituirilor Crinuta Dumitrean decide la cine vor ajunge cele 36% din actiunile Fondului Proprietatea pe care le mai detine Ministerul Finantelor". Integral in Ziarul Financiar.

Facebook, un cosmar pentru lumea reala. V-ati intrebat vreodata cum ar fi daca modul de functionare al Facebook ar ajunge in viata reala? Cum ar fi daca, de exemplu, cineva v-ar intreba la cel mai direct mod posibil, care va este numele, in ce an v-ati nascut si care este orientarea sexuala pe care o aveti? Ati raspunde cu usurinta? Cel mai probabil nu. Furtul de identitate de catre hackeri prin intermediul retelelor sociale a decolat in 2010 din cauza 'minei' de informatii usor accesibile de pe site-uri precum Facebook. 'Furtul de identitate prin intermediul retelelor sociale reprezenta in luna decembrie 84,5 la suta dintre toate furturile de identitate detectate, fata de 8,3% in ianuarie 2010', a relevat acest raport formulat in urma analizarii a peste 600 de milioane de PC-uri din lume, scrie Capital.

In articolul "Polonezii au construit capitalismul bursier cu banii statului si acum au 220 mld. euro in depozite bancare, pensii private si actiuni", ZF scrie: "Asa cum se uita in urma cu 30 de ani din Cosmos la Pamant astronautul roman Dumitru Prunariu, cel sarbatorit in aceste zile, si vedea Bucurestiul cat o gamalie, asa se uita acum cea mai mare bursa din Europa de Est, Warsaw Stock Exchange (WSE), la Bursa de Valori Bucuresti si la ce se intampla in Romania pe piata de capital". Integral in Ziarul Financiar.

Sex, politica, business. Cine conduce lumea, liderii mondiali sau slabiciunile lor? Cine sunt cei care care iau deciziile politice, economice, decizii care, pana la urma, ne influenteaza viitorul? Sunt la fel ca noi, cu bune si rele? In ce masura deciziile lor sunt influentate de ambitii, de dorinte si frustrari? O radiografie a elitei politico-economice mondiale, realizata de DailyBusiness.ro, arata ca cei care ne conduc nu duc lipsa de probleme, iar sexul reprezinta una dintre ele. Scandalul sexual in care este implicat Dominique Strauss Kahn, seful Fondului Monetar International (FMI), a socat opinia publica internationala si a pus in pericol soarta planurilor de salvare economica pentru Grecia si Portugalia. Comunitatea internationala a afirmat, la unison, ca FMI trebuie sa rezolve rapid problema conducerii Fondului, in conditiile in care de deciziile celui care conduce FMI depinde, intr-o oarecare masura, soarta economica a unor tari, scrie Daily Business.

Preturile locuintelor ar mai putea scadea cu 10% anul acesta. Ultimele miscari din sectorul rezidential par a intari ideea ca acesta e incapabil de a se supune regulilor unei piete libere decat atunci cand e vorba de scumpiri. E drept ca in ultimii trei ani preturile medii au scazut cu circa 40% per total piata, dar in conditiile in care soldul creditelor pentru locuinte a scazut cu circa 600 de milioane de lei la 28,07 miliarde de lei, iar scaderea generala a tranzactiilor se vede si in disparitia a peste 80% dintre agentiile imobiliare, scrie Business Cover.

Ce spune Greg Konieczny, seful local al Franklin Templeton, despre iesirea Romaniei din recesiune. Greg Konieczny, seful pe Romania al Franklin Templeton si manager de fond al Fondului Proprietatea (FP), spune ca este greu de spus daca anuntul privind cresterea economica a Romaniei din primul trimestru va fi suficient pentru o imbunatatire a ratingului de tara, insa este un pas important in atragerea de investitori. "Produsul Intern Brut este numai unul dintre multi alti factori luati in considerare in metodologia de calcul a ratingului. Ultimele politici anuntate de catre Guvernul Romaniei in colaborarea cu FMI cu siguranta ajuta in acest sens si nu vor fi ignorate de agentiile de rating si bineinteles de investitori. Este insa prea devreme sa le estimam efectele", a declarat Konieczny pentru EconomicTimes.ro.

Tribunalul il blocheaza pe Sima. Teodor Ancuta a fost revocat, ieri, din functia de presedinte al Bursei de la Sibiu, de vechiul Consiliu de Administratie al societatii, in conditiile in care administratorii alesi la finele lunii trecute mai au de asteptat ceva vreme pana sa preia conducerea Sibex. Integral in Bursa.ro.

Averea imobiliara a Romaniei dupa criza: 11 miliarde de euro in case pe hartie. Inainte de criza, dezvoltatorii si investitorii au avut curaj sa cumpere terenuri si erau bucurosi sa anunte mii si mii de locuinte, de la o zi la alta. Money.ro a identificat 20 de dezvoltatori care au anuntat proiecte mamut si investitii majore cumulate de peste 11 miliarde euro, in 83.000 de locuinte, construite doar pe machete, scrie Money.ro.

Cum sa iti iei softuri si echipamente IT&C cu fonduri nerambursabile. Autoritatile pregatesc pentru urmatoarele luni lansarea unui apel de fonduri europene, prin care IMM-urile isi pot cumpara softuri si echipamente IT&C pentru managementul afacerilor. Finantarile oferite in cadrul acestui apel vor fi intre 35.000 de lei si 1,3 milioane de lei, conform variantei in lucru a Ghidului Solicitantului. Aceste fonduri vor fi disponibile odata cu deschiderea apelului de depunere a cererilor pentru operatiunea 3.3.1 "Suport pentru implementarea sistemelor informatice integrate si a altor aplicatii electronice pentru managementul afacerilor", in Domeniului Major de Interventie "Sustinerea e-Economiei", din Axa III a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) - "Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public". Integral in StartUps.ro.

Drumarii straini: Cum se fac blaturile la licitatiile romanesti. Doua federatii ale constructorilor europeni solicita interventia Comisiei Europene deoarece are loc "deteriorarea rapida si dramatica" a situatiei licitatiilor si proiectelor din domeniul infrastructurii de transport. Licitatiile desfasurate recent pentru construirea celor noua tronsoane de autostrada dintre Nadlac si Sibiu, finantate din banii UE si castigate in principal de regi ai asfaltului si de cateva firme italiene, i-au adus in pragul revoltei pe constructorii straini. Doua federatii europene ale constructorilor (European International Contractors - EIC - si European Construction Industry Federation - FIEC), care au printre membri majoritatea firmelor straine prezente in Romania, au adresat la inceputul acestei luni o scrisoare comisarilor europeni pentru piata interna si pentru dezvoltare regionala, Michel Barnier si, respectiv, Johannes Hahn, scrie Romania Libera.

UE declara razboi chinezariilor. Pentru prima data, Uniunea Europeana va taxa suplimentar o gama de produse importate din China. Beijingul promite represalii. Oficialii europeni sustin ca producatorii chinezi beneficiaza de subventii ilegale de la stat in incercarea de a impulsiona exporturile cu orice pret. Dupa ce ameninta de aproape un an Beijingul cu tarife mai mari pentru marfa care ajunge pe teritoriul UE, oficialii blocului comunitar iau acum, pentru prima data, masuri pentru a penaliza China, scrie Adevarul.

Ce risti daca iti faci casa dupa un proiect copiat. O proiectare personalizata si o supraveghere atenta a santierului de catre arhitect va scutesc de costuri suplimentare mari cu intretinerea ulterioara. Pentru a economisi bani, de multe ori, romanii care decid sa-si construiasca o casa aleg sa preia un proiect de arhitectura tip, de pe internet sau chiar sa construiasca "dupa ureche", la indicatiile echipei de muncitori, lucru care, sustin arhitectii, nu este recomandat si e total gresit, scrie EVZ.

Trei sferturi dintre tineri ar dori sa munceasca in strainatate. Vezi cati romani vor sa-si deschida o afacere. Trei din patru romani care au varsta pana in 35 de ani ar pleca sa munceasca in Europa, salariile mici fiind principalul motiv invocat, arata Eurobarometrul privind mobilitatea tinerilor europeni, publicat vineri de Comisia Europeana. Romania ocupa locul patru in UE din acest punct de vedere, dupa Islanda, Suedia si Bulgaria. Tinerii romani ocupa locuri fruntase in clasamentul european si cand vine vorba de intentia de a porni o afacere. 61% dintre respondentii din Romania ar intra intr-un business, tendinta care se observa in majoritatea tarilor foste comuniste, precum Bulgaria, Letonia sau Polonia. Asta in timp ce tari puternic industrializate ca Germania si Italia se plaseaza pe ultimele locuri in UE din acest punct de vedere, scrie Gandul.

FMI arunca dinamita in gaurile negre ale statului. Mii de angajati din companiile de stat cu pierderi vor fi concediati in vara acestui an. Mai mult, contractele acestor companii vor fi renegociate pentru reducerea costurilor de functionare, potrivit scrisorii de intentie convenite de Guvern cu FMI. In perioada iunie-septembrie, peste 7.000 de posturi din companiile de stat vor fi desfiintate. Cele mai multe concedieri vor avea loc la caile ferate, unde se estimeaza aproape 6.000 de concedieri. Alte companii vizate pentru restructurarea de personal sunt: Posta Romana, Termoelectrica, Complexul Energetic Turceni. De asemenea, la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale vor fi desfiintate, pana la jumatatea lunii iulie, circa 600 de posturi, scrie Romania Libera.

FMI ne dicteaza o noua strategie energetica. Autoritatile din sectorul energetic creioneaza o noua strategie pentru companiile de stat, dupa ce FMI s-a opus planului de infiintare a celor doi giganti energetici. Hidroelectrica pregateste listarea la Bursa a unui pachet de 10% din actiuni, iar conducerea companiei si-a propus ca acest lucru sa se intample peste cel mult un an. Discutiile cu delegatia FMI au dat cu totul peste cap planurile din sectorul energetic. Practic, s-a schimbat toata strategia de reorganizare a companiilor de stat, in primul rand fiind vizati producatorii de energie. De la infiintarea Electra si Hidroenergetica - cei doi giganti energetici care urmau sa combine hidrocentrale cu termocentrale, mine de carbune si reactoare nucleare - s-a ajuns la privatizari, listari la bursa si lichidari, scrie Adevarul.

Cum se va schimba FMI dupa Dominique Strauss-Kahn. Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), francezii care se pregateau sa-l voteze la viitoarele alegeri, dar si intreaga lume este socata de arestarea directorului FMI, Dominique Strauss- Kahn (DSK). Acesta a fost arestat sambata, la New York, fiind acuzat de agresiune sexuala, sechestrare de persoana si tentativa de viol. Oficialii Fondului au dat asigurari ca institutia ramane "pe deplin functionala si operationala" si l-au desemnat in functia de director general pe adjunctul lui Kahn, John Lipsky, scrie EVZ.

Google vrea sa faca prima emisiune de obligatiuni din istoria grupului, de trei miliarde de dolari. Google intentioneaza sa vanda obligatiuni in valoare de trei miliarde de dolari, pentru refinantarea unor datorii si acoperirea unor cheltuieli generale, a declarat o sursa apropiata situatiei, aceasta urmand sa fie prima astfel de emisiune a grupului, potrivit Bloomberg. Operatorul celui mai popular motor de cautare la nivel mondial ar putea emite obligatiuni pe termen de trei, cinci si zece ani, pentru rascumpararea unor titluri comerciale, precum si pentru cheltuieli generale, a precizat sursa, citata de Gandul.