Va reusi Renaissance acolo unde Ronesans a dat gres? Care sunt sansele ofertelor romanesti sa atraga investitorii. Pentru prima data in istoria pietei de capital locala, investitorii ar putea avea parte de doua tranzactii majore in plina vara, doua oferte de actiuni de 700 milioane de euro, de la Petrom si Alro Slatina, pregatindu-se sa vina la Bursa de la Bucuresti (BVB) in urmatoarele luni. Reusita tranzactiilor va depinde in primul rand de interesul investitorilor straini pentru aceste actiuni, avand in vedere marimea ofertelor care le plaseaza pe primul loc intre vanzarile de actiuni de pe piata romaneasca, scrie EconomicTimes.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Sponsorizari de milioane de euro pe ritmuri de dans. Piata concertelor de la noi sufera, pe langa lipsa de spatii potrivite, si de sponsori, dupa cum se plang organizatorii autohtoni. Totusi, unele companii investesc constant, de ani buni, milioane de euro in aceasta industrie. Ce le motiveaza si ce primesc in schimbul sumelor investite? La inceputul lunii, a avut loc primul mare concert al acestui an, cel al artistei columbiene Shakira. In mare, cifrele se stiu: 20.000 de spectatori, 80 C, 300 de jandarmi. In spatele spectacolului, cheltuieli de cateva sute de mii de euro, acoperite de doi dintre sponsorii "traditionali" ai evenimentelor muzicale de la noi, Ciuc si Enel. Am vorbit cu Radu Cosarca, directorul de relatii externe al companiei italiene, despre motivele care au determinat Enel sa se implice financiar in organizarea evenimentului, scrie Capital.

ZF Exclusiv - "Platile refuzate de banci au insumat in aprilie valoarea minima dupa septembrie. Platile prin bilete la ordin, cecuri si cambii refuzate de banci au scazut in aprilie cu 23,5% fata de martie, la 470 milioane de lei..."

Bursa le face cadou investitorilor inca 15 minute de tranzactionare. Conducerea Bursei de Valori Bucresti (BVB) a aprobat prelungirea programului de tranzactionare cu 15 minute, pana la 16:45, pentru a se suprapune peste orarul de tranzactionare al NYSE. "Intrucat ultimii ani au relevat cresterea sensibilitatii pietei bursiere autohtone la factorii externi si avand in vedere ca piata de capital nord-americana reprezinta astazi principala referinta din piata financiara internationala, Consiliul Bursei a apreciat ca oportuna prelungirea duratei de desfasurare a sedintei de tranzactionare de la BVB pentru a se suprapune peste orarul de tranzactionare al NYSE. In acest mod se ofera posibilitatea investitorilor de la BVB de a reactiona la deschiderea burselor nord-americane", au mentionat reprezentantii BVB, citati de EconomicTimes.ro.

Topul celor mai scumpe camere de hotel din Bucuresti. Cea mai scumpa camera de hotel din Capitala costa 2.048 de euro si se afla in hotelul Radisson Blu. Intercontinental si Marriott continua clasamentul, ambele inchiriind camere cu 1.500 de euro pe noapte, respectiv 1.220 de euro. Clientii nu lipsesc.Daca in strainatate o noapte de cazare la un hotel de top poate ajunge si la 65.000 de dolari pe noapte (42.600 de euro), asa cum e cazul President Wilson Hotel din Geneva, la nivel local, tarifele de cazare la hotelurile de lux abia ajung la un maxim de 2.000 de euro. Apartamentul regal "Regele Ferdinand si Regina Maria" din cadrul hotelului Radisson Blu este, de departe, cel mai scump. Tariful pentru o noapte de cazare este 8.400 de lei (2.048 de euro), la care se adauga TVA de 9%. Printre cei care au ocupat acest apartament de la deschiderea hotelului se numara Madonna, James Blunt, Pamela Anderson, Mihai Gorbaciov sau printul Felipe al Spaniei, scrie Capital.

ZF Exclusiv - "Administratia Strazilor Bucuresti a atribuit contracte de intretinere multianuale de 287 mil. euro. Administratia Strazilor Bucuresti a atribuit lucrari de intretinere si administrare a strazilor pe o perioada de 4 ani in valoare totala..."

Cifrele pentru care Merkel s-a facut foc si para pe Grecia. Care e mecanismul echilibrului finantat de Germania si cat de boieri sunt cei din sud. Echilibrele macroeconomice depind fundamental de pastrarea unui raport rezonabil intre productie si consum, intre munca si protectie sociala. Daca o tara consuma prea mult fata de productia realizata, acumuleaza datorii bugetare pentru plata unor salarii sau pensii exagerate fata de posibilitatile reale, scrie CursdeGuvernare.ro.

Transporturile ar putea adauga 25 de miliarde de euro la PIB. Cum poti creste PIB-ul cu 25 de miliarde de euro in urmatorii 15 ani? Cu politici corecte de transporturi si logistica, cred cei care au fost prezenti la seminarul de transport si logistica "Romania's next step in becoming the Eastgate Trade Hub of Central and Eastern Europe", organizat de Archicom, European Gateways Platform, Dutch-Romanian Network, Camera de Comert Romano-Olandeza si PwC Romania. Integral pe BusinessCover.ro.

Ce risti daca nu inchei asigurarea obligatorie a locuintei. In loc sa se ocupe cu educarea locuitorilor in privinta pericolului de inundatii si cutremure, primarii de comune ar vrea sa se transforme in brokeri de asigurari si sa ia un comision de 10% la fiecare polita obligatorie vanduta. Intre timp, persoanele neasigurate risca sa plateasca o amenda de pana la 500 de lei in viitorul apropiat. "In urmatoarea intalnire a Asociatiei Comunelor din Romania voi propune membrilor sa preia de la asiguratori distributia politelor de asigurare impotriva dezastrelor", a declarat Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, organism care aduna peste 80% din localitatile rurale. Potrivit acestuia, distributia politelor ar urma sa fie facuta de angajatii primariei care vor percepe un comision de pana la 10% din valoarea politelor vandute. Desi legea functionarilor publici nu permite acestora sa incaseze venituri altele decat cele salariale, Draghici sustine ca propunerea sa este perfect acoperita legal, scrie Romania Libera.

Eficienta la export: un roman egal doi chinezi. Romania se afla in prima treime a clasamentului mondial in functie de exporturile pe cap de locuitor. Potrivit datelor oficiale, firmele autohtone au vandut anul trecut peste hotare marfuri in valoare de peste 50 de miliarde de dolari. Mai exact, 2.400 de dolari pentru fiecare roman, ceea ce ne-a plasat pe locul 64 in lume. In acelasi timp, cel mai mare exportator de pe Terra, China, a comercializat dincolo de granite produse de peste 1.500 de miliarde de dolari. Raportat la populatie, putin peste 1.100 de dolari per capita, ceea ce o plaseaza pe locul 91 la nivel mondial, scrie Capital.

Mai mult de jumatate din cheltuielile romanilor se duc pe alimente, electricitate, gaz, combustibili. Romanii aloca mai mult de jumatate din cheltuielile lunare pentru alimente, electricitate, facturi la gaz si alti combustibili, avand, de departe, cea mai mare pondere din UE, potrivit unei analize UniCredit, prezentata la Astana intr-o conferinta cu ocazia reuniunii anuale a BERD. Cu o pondere a acestor plati de 54% din totalul cheltuielilor lunare, Romania este urmata de Lituania,(40%), Bulgaria (39%) si Slovacia (37%), relateaza Mediafax.Ponderea detinuta de alimente, electricitate, gaz si combustibili in totalul cheltuielilor se situeaza la 34% in Letonia si Polonia si la 32% in Croatia, Ungaria si Turcia, scrie Daily Business.

Topul fiabilitatii Warranty Direct. In urma unui studiu efectuat de website-ul britanic Auto Trader, a reiesit ca modelul Peugeot 207 este cea mai fiabila masina din Europa. In conformitate cu datele furnizate de compania Warranty Direct, doar un procent de 6% dintre modelele luate in calcul de studiu ajung in service in timpul unui an, ceea ce inseamna o masina din 17. Warranty Direct a analizat mai mult de 20.000 polite ale unor masini cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani, pentru a le determina fiabilitatea, costurile de intretinere, media kilometrajului si costurile de reparatie. Intretinerea unei masini este o actiune costisitoare, mai ales cand masina se afla in al patrulea sau al cincilea an de viata, cand cele mai multe masini ies din garantia oferita de constructor. Topul integral pe 24auto.ro.

Vanzarile de telefoane au crescut in 2011. Primele trei luni ale anului 2011 au adus 427,8 milioane de telefoane mobile vandute in intreaga lume, o crestere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut.Dintre acestea, 23,6% au fost smartphone-uri, conform celor de la Gartner, o crestere de 85 de procente fata de vanzarile de smartphone-uri din 2010. Cifrele ar putea creste simtitor, tinand cont ca la inceputul anului au fost anuntate modele foarte atractive de smartphone-uri care vor fi comercializate de-abia in a doua jumatate a lui 2011. Nokia continua sa inregistreze un declin al vanzarilor, ajungand la 107,6 milioane de unitati si atinagand cea mai scazuta cota de piata din 1997. Compania isi scade pretul mediu de achizitionare a unui telefon produs Nokia pe pietele unde canalele de vanzare sunt controlate de furnizorii de telefonie mobila, scrie ITplay.ro.

Harta celor mai ieftine innoptari din Europa. Cu 10 euro pe noapte te cazezi intr-un hotel de 3 stele din Budapesta sau din Praga. In pret intra si micul dejun. Cu 15 euro pe noapte te cazezi in Dubrovnik, tot la un hotel de 3 stele. O innoptare la un hotel de 3 stele din Romania te costa minimum 16 euro. Vezi lista celor mai ieftine cazari in Europa, la unitati de 3 stele, in iulie, pe Money.ro.