Soc: Europa, in corzi. Belgia primeste perspectiva NEGATIVA din partea Fitch Ratings. Agentia de rating Fitch Ratings a decis sa reduca perspectiva asupra ratingului datoriei Belgiei la "negativa", alaturandu-se astfel agentiei Standard&Poor's care a criticat problemele politice intampinate de programul de austeritate stabilit de partidul de guvernare. Fitch ar putea reduce ratingul AA+ al Belgiei, daca tara nu va reusi sa se conformeze tintelor de deficit, se arata intr-un comunicat al agentiei citat de Bloomberg. Belgia trebuie sa isi reduca deficitul bugetar la mai putin de 3% din PIB in 2012, scrie Ziarul Financiar.

Business reportFoto: Colaj foto

Israel, pe lista tarilor care ar putea da faliment. Standard and Poor's a coborat sambata perspectiva pentru ratingul 'A plus' atribuit Italiei, la 'negativa' de la 'stabila', motivandu-si decizia prin prognozele slabe de crestere si ingrijorarile cu privire la capacitatea guvernului italian de a reduce datoria publica. O perspectiva 'negativa' de rating inseamna ca exista o sansa din trei ca ratingul Italiei sa fie retrogradat in urmatoarel, scrie Capital.

Sibex se pregateste de schimbari revolutionare. Prelungirea programului de tranzactionare pana la 23.15, dar si colaborarea cu Societe Generale si Nomura urmau sa fie supuse la vot, ieri, in CA-ul Sibex Prelungirea programului de tranzactionare pe piata derivatelor de la Bursa de la Sibiu pana la orele 23.15, cand se inchid pietele de optiuni si derivate din State, urma sa fie supusa aprobarii Consiliului de Administratie al Sibex de ieri. Extinderea programului de tranzactionare a fost ceruta, in repetate randuri, de speculatorii autohtoni, dornici sa profite de eventualele diferente de pret intre contractele pe Dow Jones Industrial Average (DJIA) de la Sibiu si cele de la New York, fiind inclusa, de altfel, si in programul cu care Cristian Sima a candidat si a fost ales in fruntea Bursei de la Sibiu, scrie Bursa.

Italienii ne-au luat Lunca Dunarii. Ce fac cu ea. In doar sase ani Riso Scotti a ajuns lider de piata intr-un segment care pare sa fie reinventat, cel putin in Romania, de italieni: productia de orez. Si asta nu e tot, pentru ca investitia este abia la jumatate. "Proiectul Dunarea", asa cum este numita in-house investitia companiei italiene Riso Scotti in Romania, a ingropat deja 40 de milioane de euro. Doar ca de aceasta data termenul "ingropat" nu are conotatii negative: pana la urma, ca orice investitie in agricultura, totul incepe cu ingroparea semintelor, scrie Money.ro.

Ungaria a privatizat tot ce se putea. Ce urmeaza? Maghiarii au anuntat oficial finalizarea planului de privatizare demarat in anii '90, care a adus tarii peste opt miliarde de dolari. Noua strategie a Guvernului de la Budapesta presupune majorarea valorii activelor pe care acesta le mai detine. In anii '90, dupa caderea comunismului, majoritatea statelor din Europa de Est au dat liber la privatizari. Unele programe au performat mai bine ca altele. In Ungaria a fost infiintata, chiar din ianuarie 1990, Agentia Nationala pentru Privatizari, scrie Adevarul.

Finalul Anglo-Romanian Bank: Erste preia afacerile din Londra, BCR pe cele din Romania. Austriecii de la Erste, care controleaza grupul BCR, s-au hotarat sa preia prin sucursala proprie de la Londra clientii deserviti de Anglo-Romanian Bank prin birourile din Marea Britanie, in timp ce BCR incorporeaza afacerile din Romania. Si astfel se incheie istoria de 38 de ani a bancii romanesti autorizata sa opereze in City-ul londonez, scrie Ziarul Financiar.

CE estimeaza o crestere a PIB de 3,7% pentru Romania in 2012, mai lenta decat cea prognozata de FMI. Comisia Europeana (CE) estimeaza o crestere economica de 3,7% pentru Romania anul urmator, sustinuta de cererea interna de consum, dupa cresteri de salarii in mediul privat, prognoza fiind mai pesimista decat estimarea de 4,4% a Fondului Monetar International (FMI). Pentru acest an, CE estimeaza o crestere a PIB de 1,5%, aceeasi cu cea prognozata de Guvern si de FMI. "Consumul populatiei isi va reveni ca urmare a unor cresteri salariale mai rapide", noteaza CE in prognoza economica de primavara a Uniunii Europene, citeaza Gandul.

Tarile cele mai asaltate de turisti straini. Franta conduce de mai multi ani clasamentul celor mai vizitate destinatii turistice. In 2009, in Hexagon au sosit 74 de milioane de vizitatori straini, iar datele pe 2010 arata ca numarul acestora a crescut la aproape 79 de milioane. Pozitia a doua este detinuta de SUA (cu 55 de milioane de turisti in 2009), urmata de Spania (cu 52 de milioane) si China (51 de milioane). Se pare ca in 2010 ibericii nu au reusit sa atraga decat un milion de vizitatori in plus si au fost detronati de chinezi, care au crescut pana la 56 de milioane de musafiri de peste hotare, scrie Capital.

Vom vedea VW Passat coupe si cabrio? Prezentat in premiera la Paris, in toamna anului trecut, noul Passat este un model de referinta in gama Volkswagen, la fel ca si Golf. De la cele doua modele se asteapta, ca si pana acum, rezultate exceptionale, care sa contribuie la cursa Grupului VW spre pozitia de lider mondial al industriei auto. In acest context, publicatia germana Auto Bild aduce in discutie posibilitatea lansarii de noi versiuni constructive pentru Passat, cu scopul de a impulsiona vanzarile acestui model, scrie 24auto.ro.

Citeste si:

EuroMonitor: Scrisoarea de adio a lui Strauss-Kahn. Vezi ce le spune angajatilor FMI; Dmitri Medvedev critica dur instalarea sistemului antiracheta in Romania; Radiografia protestelor din Spania. Cine sunt "Los Indignados" si ce urmaresc ei