Cum se face ca cei mai bogati au cel mai ieftin carburant. Nu demult, Capital semnala un paradox in ceea ce priveste pretul benzinei din Europa. In ceea ce priveste motorina, lucrurile stau un pic altfel fata de benzina. Conform ultimelor date de la Oil Bulletin, publicate pe 23 mai, cea mai ieftina motorina din Europa o au doua state total opuse din punctul de vedere al nivelului de trai: bulgarii, care sunt cei mai saraci, si luxemburghezii, care sunt cei mai bogati. Astfel, un litru de mtorina in Bulgaria a ajuns sa coste 1,13 euro, in timp ce in Luxembourg, pentru un litru de motorina dai 1,14 euro. Din pacate pentru britanici, motorina s-a scumpit si a ajuns sa fie 1,61 euro pe litru. In Romania, conform ultimului Oil Bulletin, pretul unui litru de motorina este de 1,24 euro, scrie Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cresterea Euribor incepe sa-i arda la buzunar pe cei cu credite in euro. Aveti credit in euro? Pregatiti-va sa platiti o rata mai mare. Luna aceasta majoritatea bancilor fac resetarea periodica a dobanzilor la creditele cu costul legat de indicatorul Euribor, care s-a dublat in ultimul an. Integral in Ziarul Financiar.

Microsoft ar putea cumpara divizia de telefoane mobile Nokia cu 19 miliarde de dolari. Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, ar putea cumpara divizia de telefoane mobile de la Nokia cu 19 miliarde de dolari, scrie bloggerul rus Eldar Murtazin. Dupa ce saptamana trecuta, Eldar Murtazin, bloggerul rus care detine site-ul Mobile Review, a scris ca Microsoft intentioneaza sa preia divizia de telefoane mobile a finlandezilor de la Nokia, acum revine si anunta si suma pe care americanii sunt dispusi sa o plateasca, 19 miliarde de dolari. Murtazin, care a reusit sa intre in posesia mai multor terminaleprototip ale finlandezilor si primul care a aflat de introducerea sistemului de operare Windows pentru mobile pe smartphone-urile Nokia, a scris pe Twitter ca: "O companie mica de software s-a decis saptamana trecuta ca ar putea sa cheltuiasca 19 miliarde de dolari pentru a cumpara un mic producator de telefoane mobile. Atat". Integral in Capital.

Statul a cedat Fondul Proprietatea cu un discount de 50%. Scaderea participatiei statului la Fondul Proprietatea sub 33% muta controlul asupra activelor de 4 mld. euro ale fondului in mainile investitorilor privati, care au cumparat actiuni in ultimii trei ani la jumatate din valoare. Integral in Ziarul Financiar.

Milionarul Tender catre investitorii romani: veniti in Africa sa faceti bani. Idei de afaceri. Omul de afaceri deruleaza afaceri la scara mare in Senegal si Gambia. Dar, chiar si cu o suma mica, pot fi gasite oportunitati care-i pot aduce multi bani unui roman dispus sa investeasca intr-o tara africana, spune Tender. Doar doi romani au afaceri in Africa: Frank Timis si Ovidiu Tender. Amandoi par a gandi la scara mare. Timis a gasit si exploateaza in Sierra Leone cel mai mare filon de fier din lume, estimat la 12 miliarde de tone. Tender a concesionat jumatate din Gambia ca sa caute petrol si are zeci de mii de km patrati de concesiuni in Senegal. Mai mult, vrea sa intre in actionariatul companiilor nationale de transport aerian din Gambia si Guineea Conakry si sa exploateze un milion de hectare de teren agricol in Africa. Integral pe Money.ro.

Se va muta lupta pentru control de la SIF-uri la FP? Analistii: Strainii nu sunt interesati de asa ceva, iar oamenii de afaceri locali nu au suficienta putere. Pierderea de catre stat a pozitiei de control in actionariatul Fondului Proprietatea (FP), dupa mai bine de cinci ani de la infiintarea fondului, a determinat cea mai puternica apreciere pentru actiunile FP de la listarea la Bursa, pretul acestora crescand cu peste 3% si revenind peste pragul de 0,5 lei pe actiune.Azi s-a tranzactionat 1,7% din capitalul Fondului, valoarea tranzactiilor ajungand in total la aproape 125 milioane de lei (30,2 milioane de euro), dintre care cea mai mare parte au fost operatiuni deal (prin negociere directa). Integral pe EconomicTimes.ro.

Kazaciok la "OMV Petrom". Brokerii sunt ingrijorati de rasplata (pe care o considera foarte mica) ceruta de consortiul care a castigat sa intermedieze vanzarea pachetului de actiuni "Petrom" (9,84%) din proprietatea statului, (vanzare asteptata sa aiba loc in sezonul estival), pentru ca o iau drept semn ca intermediarii alesi vor fi siliti sa-si maximizeze castigurile, ceea ce n-ar fi posibil decat economisind comisionul Bursei de Valori Bucuresti (circa 726 de mii de euro); asta ar insemna sa ocoleasca Bursa (BVB) si sa plaseze cumparatorului actiunile, in mod direct, ceea ce i-ar scoate complet din joc pe brokeri. Dincolo de aceasta ingrijorare, comisionul apreciat drept prea marunt ar putea, intr-un anumit scenariu, sa acopere indeplinirea unor obiective strategice rusesti in domeniul energiei, scrie Bursa.ro.

Cum sa te aperi de eliminarea subventiei pentru energia termica. De fapt, prea multe metode nu sunt, iar cele care exista depind de foarte multi factori si costa. Practic, singurele solutii sunt izolarea cat mai buna a locuintei, astfel incat pierderile de energie sa fie reduse la maximum, sau iesirea din sistemul centralizat. O analiza a Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) releva faptul ca aproximativ cinci milioane de locuinte din fondul locativ nu au ferestre termoizolante, iar montarea acestora ar asigura economii totale de circa un miliard de euro, cam 900 de lei pe apartament anual, in conditiile in care 15% dintre pierderile de caldura ale unei locuinte sunt cauzate de ferestrele si usile invechite, scrie Business Cover.

Romania risca soarta Titanicului? Cum navigheaza economia in apele crizei. Asociatia Oamenilor de Afaceri a anuntat, miercuri, ca Romania se afla in pragul unui colaps economic. Autoritatile ne spun, in schimb, ca am prins "vant in pupa" spre iesirea din criza. Dincolo de opinii, relevante sunt datele din "jurnalul de bord". "Busola" statistica ne arata ca am deviat mult de la ruta. Industria produce mai mult pe stoc, exporturile au inghetat din cauza leului supraevaluat, iar strainii nu mai sunt interesati sa investeasca la noi, din cauza fiscalitatii excesive, afirma membrii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), scrie Daily Business.

Miliardarul bacan: Ce spune Patriciu despre afacerea cu magazine. Nu i-a fost frica niciodata sa-si expuna ideile, ambitiile sau previziunile, oricat de trasnite ar fi putut parea ele celor din jur. A stiut intotdeauna sa adune in jurul sau oamenii cei mai potriviti pentru a-si concretiza planurile de afaceri. A preluat si a aplicat concepte de management din Occident, intelegand in acelasi timp psihologia romanilor mai bine decat multi politicieni. Toate acestea l-au ajutat sa construiasca Rompetrol, businessul care i-a adus in cont aproape doua miliarde de euro. Ce sanse are Dinu Patriciu sa-si egaleze recordul cu grupul Mercadia, sub a carui umbrela functioneaza lanturile de magazine Mic.ro si Macro? Integral pe Money.ro.

Lasselberger investeste 14 milioane de euro la Cluj. Grupul austriac Lasselberger, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata ceramicii din Europa de Est, va investi 14 milioane de euro la Cluj. Investitia va fi realizata prin intermediul subsidiarei clujene a grupului austriac, societatea Cesarom. Investitia va fi concretizata in modernizarea si extinderea fabricii de la Cluj si va fi realizata in termen de trei ani. Potrivit directorului general al Cesarom, Christian Morath, vor fi create noi linii de productie, care vor fi operationale anul viitor. Aceste linii noi vor determina o suplimentare cu 30 la suta a capacitatii de productie a fabricii clujene, scrie Romania Libera.

Romania, catre iesirea din criza sau intrarea in colaps? Oamenii de afaceri nu se multumesc ca am scapat de recesiune pe hartie. Cat timp firmele nu au bani sa faca investitii si sa reia angajarile, economia nu isi va reveni, spun acestia.Speranta si suspiciune. Aceste doua sentimente contradictorii ii definesc pe managerii romani in aceasta perioada, cand, pe hartie, am iesit din recesiune, iar lucrurile nu par sa se imbunatateasca prea mult. Dimpotriva: exporturile, privite in acest moment ca singurul motor puternic care ne poate scoate din criza, au inceput sa scada. Potrivit Asocia tiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), exporturile Romaniei au scazut, in a treia decada din aprilie, fata de perioada similara din 2010, pentru prima data de cand si-au reluat cresterea de dupa criza. Iar in luna martie, productia industriala s-a redus cu 0,8%. Integral in EVZ.

Exportatorii: Cursul normal este 4,8 lei pe euro. Dupa o crestere substantiala pe timp de criza, afacerile exportatorilor sunt afectate puternic de aprecierea leului. Asociatiile reprezentantive anunta deja ca unele companii au trecut pe minus in aprilie si ar putea fi ingropate definitiv daca euro nu urca macar la 4,3 lei. Principalul motor al economiei romanesti in vreme de recesiune, exporturile, este pus iin pericol de aprecierea constanta a leului, arata reprezentantii exportatorilor. Organismele reprezentantive ale exportatorilor, care in 2007 au mers chiar pana la organizarea unor proteste in fata Bancii Nationale, ca raspuns la intarirea leului, considera ca un euro ar trebui sa fie cotat la cel putin 4,3 lei pentru a nu le pune in pericol afacerile. Florin Pogonaru, presedintele AOAR, vorbeste chiar de un curs real de 4,7-4,8 lei/euro. "Un studiu al Economist Inteligence Unit de la inceputul anului arata ca leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedei nationale a continuat, astfel ca extrapoland supraevaluarea este de 16%. Un curs normal ar trebuie sa fie 4,7-4,8 lei/euro.", a spus Pogonaru, citat de Romania Libera.

Tot mai multi milionari chinezi. Numarul milionarilor chinezi a depasit un milion, in contextul cresterii economice de 10,3% inregistrate anul trecut. Cresterea numarului milionarilor chinezi a fost de 31% fata de 2009, ajungand astfel la 1,11 milioane, potrivit unui studiu al Boston Consulting Group. Astfel, China a ajuns pe locul trei in randul tarilor cu cei mai multi milionari, fiind depasita numai de Statele Unite ale Americii (5,22 de milioane) si Japonia (1,53 milioane). Insa studiul nu a cuprins si afacerile si proprietatile private, trecand astfel cu vederea o buna bucata din activele economice ale chinezilor, transmite agentia de stiri Bloomberg, potrivit Adevarul.

Cum se pot lua bani de la stat pentru instalatiile de incalzire. Statul finanteaza cu maximum 8.000 lei persoanele fizice care-si instaleaza un sistem de incalzire care utilizeaza energie regenerabila. Programul "Casa Verde" are alocat in acest an 100 de milioane lei, cu 10 milioane lei mai putin decat anul trecut. Fondurile sunt alocate pentru toate judetele tarii si sunt suficiente pentru un numar de 16.000 de persoane care aplica in cadrul programului care demareaza de la 1 iunie. Desi functioneaza pe principiul "primul venit, primul servit", cererile de finatare au fost depuse anul trecut inclusiv in luna decembrie. Un numar mare de aprobari pentru cererile depuse la sfarsitul anului trecut au fost primite abia in luna mai 2011. Si cum termenul de finantare de la data aprobarii cererii este de un an, inseamna ca beneficiarii programului de anul trecut isi vor putea monta instalatiile de incalzire pana in iunie 2012, scrie Romania Libera.