Ce joburi aveau managerii cand erau saraci. Nimeni nu s-a nascut invatat si, in mod sigur nimeni nu s-a nascut director. Nu fac exceptie nici macar marii manageri ai companiilor care au cifre de afaceri de miliarde de dolari anual. E greu sa-ti imaginezi ca seful unora dintre cele mai mari companii din lume lucrau cu 2 dolari pe ora ca "paperboy" de la varste extrem de fragede. Si totusi, e adevarat. Astfel, Doug McMillon de la Wal-Mart s-a angajat la aceasta companie inca de la inceput, la 17 ani, insa pe un job care era platit cu 6 dolari pe ora. Acum este unul dintre cei mai platiti CEO din lume. Michael Dell, directorul Dell, a inceput sa munceasca la varsta de 12 ani, ca spalator de vase la un restaurant chinezesc, unde castiga 2,3 dolari pe ora. Apoi, mai tarziu, a inceput sa vanda ziare. Acum, Michael Dell are o avere de peste 15 miliarde de dolari, iar compania sa se afla pe locul 41 in topul Fortune 500 al celor mai mari companii din America, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Vom plati taxa de autostrada. Vezi de cand. La capitolul "Politica in domeniul transporturilor si infrastructurii" din strategia bugetar-fiscala, la capitolul "obiective propuse" apare "introducerea taxei de autostrada". Nu exista trecut vreun termen-limita pentru introducerea taxei, dar, cum strategia acopera perioada 2012-2014, rezulta ca in maximum 3 ani vom avea taxa de autostrada, daca cele asumate prin strategie vor fi si indeplinite. Initial, strategia anuntata de oficialii Transporturilor era sa se taxeze doar autostrazile construite in parteneriat public-privat, pentru ca apoi ideea sa fie extinsa si la autostrazile ce vor fi construite din bani de la buget si, ulterior, si la autostrazile deja construite. Ultima declaratie pe tema taxarii traficului pe autostrada a fost facuta de actualul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, toamna trecuta, ministrul spunand ca taxa este impusa de Comisia Europeana, anunta Money.ro.

Cum se mai misca dezvoltatorii de pe piata rezidentiala. In primele trei luni ale lui 2011, fondul locativ autohton s-a imbogatit cu 7.625 de locuinte, ceea ce reprezinta sub 1% din totalul de peste opt milioane de locuinte din Romania potrivit ultimului recensamant. E mult? Daca ne gandim ca prin tarile vecine se livreaza cateva zeci de mii de unitati anual, e putin. Daca, insa, ne uitam la praful de pe piata creditarii si la scaderea tranzactiilor, probabil ca cifra e suficienta. Deocamdata, cel putin. Oricum livrarile sunt sub cele din aceeasi perioada a anului trecut. Daca privim in perspectiva, insa, un stoc rezonabil de locuinte noi pe piata pastreaza preturile mai scazute, dar cum banii sunt putini, iar apetitul dezvoltatorilor si finantatorilor pentru risc e sub nivelul marii, e greu de crezut ca vor aparea prea multe locuinte noi sau proiecte noi pe piata in 2011 sau 2012, informeaza Business Cover.

Costurile creditelor noi in lei, la cel mai mic nivel din ianuarie 2007. Scaderea acestora se datoreaza in special ofertelor acordate de banci cu ocazia Sarbatorilor de Paste. Analistii spun ca, desi dobanzile s-au redus, volumul de imprumuturi noi nu este consistent inca. Dobanzile la creditele noi in lei pentru consum si pentru facilitatea de overdraft (descoperit de cont) au atins, in luna aprilie a acestui an, minimurile ultimilor 4 ani si 4 luni, se arata in datele publicate de BNR. Totodata, dobanzile la imprumuturile noi in lei destinate achizitiei de locuinte au ajuns aproape de nivelul minim al ultimilor patru ani. Astfel, in cea de-a patra luna din 2011, dobanda anuala efectiva (DAE) medie la creditele noi in lei imobiliare a fost de 9,1%, in coborare cu un punct procentual fata de martie. Un nivel mai scazut a mai fost atins in septembrie 2007, de 9,07%, iar minimul istoric a fost indicat de BNR in luna aprilie a aceluiasi an, de 8,63%, scrie Financiarul.

Iata cum arata cei mai periculosi oameni din Statele Unite, cautati de FBI. Federal Bureau of Investigation - FBI, cea mai mare agentie de investigatii a guvernului Statelor Unite, ofera recompense de sute de mii de dolari pentru informatii care duc la prinderea celor mai cautati oameni din SUA. In top 10 cei mai cautati oameni de FBI mai sunt doar 9 persoane, Osama Bin Laden fiind ucis, recent, de militarii americani. Iata-i pe cei noua: Jason Derek Brown (42 ani): este cautat pentru crima si jaf armat, acte comise in orasul Phoenix, Arizona. In anul 2004, acesta a ucis un paznic al unei masini care transporta bani si a fugit cu o importanta suma. Brown vorbeste fluent franceza si are un Master in Afaceri Internationale. Acesta are legaturi in California, Arizona si Utah si in trecut a calatorit in Mexic si Franta. El are in posesia sa doua arme de foc. Recompensa: 100.000 dolari, anunta Capital.ro.

Ford face la Craiova cel mai mic motor al americanilor. Noul motor pe benzina in trei clindri va dezvolta o putere de 90-100 cai putere, echivalent cu puterea dezvoltata de cel cu o capacitate de 1,6 litri aspirat. Propulsorul a fost dezvoltat la Centrul Tehnic de Cercetare din Dunton, Marea Britanie. Motorul va fi produs la Craiova incepand de anul viitor si va fi folosit de modelele Ford la nivel global. Americanii lucreaza si la o cutie de viteze automata cu 8 trepte. Transmisia automata in 8 trepte va fi produsa la Michigan si va echipa noile modele hibrid ale constructorului american. Motorul EcoBoost de 1 litru va dezvolta o putere si un cuplu echivalente sau chiar superioare fata de propulsoarelede 1,6 litri aspirate, a explicat Derrik Kuzack, vicepresedintele departamentului de dezvoltare Ford, informeaza Money.ro.

Mica bomba: un Audi A1 de 503 CP! Nu va asteptati sa regasiti aceasta mica bomba in oferta Audi! Este doar un concept, o demonstratie de forta a constructorului de la Ingolstadt. Exoticul A1 din imaginile alaturate va fi prezentat in cadrul editiei de anul acesta a festivalului Worthersee. Evenimentul, dedicat fanilor marcilor din Grupul Volkswagen, a ajuns anul acesta la a 30-a editie. Se numeste A1 clubsport Quattro si a fost realizat intr-un singur exemplar. Sub capota adaposteste motorul in 5 cilindri turbo de 2,5 litri, de pe Audi TT RS. Este acelasi agregat pe care l-am intalnit si pe conceptul Quattro, dar care are acum 503 CP! Surprlusul de 123 CP a fost obtinut prin revizuirea motorului, cu un nou turbo, un intercooler special si evacuarea reproiectata. Puterea este transmisa la cele patru roti prin intermediul cutiei manuale de pe TT RS, care a fost si ea revizuita, scrie 24auto.ro.

De ce scad vanzarile de alimente din magazine.Unde se duc romanii cand vor mancare ieftina. Primele patru luni ale anului au fost proaste pentru comercianti cand vine vorba de vanzarile de alimente, bauturi si tutun. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, ei au inregistrat cifre de afaceri cu aproape 10% mai mici, potrivit datelor statistice ale INS. Asta nu inseamna insa ca romanii au cumparat mai putine produse, ci ca din ce in ce mai multi se indreapta catre piata neagra, pe fondul scaderii puterii de cumparare, cred reprezentantii industriei alimentare. Motivul nu e greu de intuit: marfurile sunt cu aproximativ 20% mai ieftine, pentru ca nu se platesc taxe catre stat, explica ei, anunta Gandul.

Incepe vanatoarea de averi netaxate vanatoarea. Persoanele ale caror venituri reale depasesc cu mai mult de 50.000 de lei sumele declarate vor plati un impozit suplimentar. Primii vizati sunt patronii care au "uitat" sa treaca in contabilitatea firmei propriile venituri. Consultantii fiscali spun insa ca verificarile vor fi frectie la picior de lemn fara completarea declaratiilor de patrimoniu. Persoanele cu averi mari vor fi verificate de catre un departament special infiintat in cadrul Autoritatii Nationale pentru Administrare Fiscala(ANAF). Potrivit presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, tinta verificarilor vor fi aproximativ 200-300 de persoane, mai ales patroni care au omis in ultimii ani sa-si inregistreze veniturile in contabilitatea firmei, informeaza Romania Libera.

Cele mai nocive telefoane din ofertele operatorilor romani. Saptamana aceasta, pentru prima data, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recunoscut ca ar putea exista o legatura intre telefonul mobil si aparitia cancerului. Specialistii in sanatate spun ca, deocamdata, concluziile OMS nu sunt ingrijoratoare si asteapta studii amanuntite in urmatoarea perioda. "Ei au clasificat in grupa B, campurile de radio frecventa emise de telefoanele mobile, drept posibile cancerigene, insa e vorba doar de o posibilitate. In aceeasi grupa mai sunt si alte substante pe care le regasim in viata de zi cu zi: cafeaua, cloroformul sau pesticidul. Trebuie studiat acest fenomen, cancerul are o perioada de latenta de zeci de ani", a explicat Violeta Calota, fizician la Institutul de Sanatate Publica, scrie EVZ.

Ion Ariton, ministrul Economiei, spune ca primele companii cu management privat "e posibil" sa fie Hidroelectrica si CNH. Primele companii in care se va incerca noul concept de management privat "e posibil" sa fie Hidroelectrica si Compania Nationala a Huilei (CNH), noua forma de conducere urmand sa fie implementata din toamna, a declarat, vineri, la Sibiu, ministrul Economiei, Ion Ariton. "In perioada imediat urmatoare, vom aplica o noua forma de conducere in unele companii ale ministerului. Am lansat aceasta idee de management privat si cred ca va fi o solutie buna in perioada urmatoare. Ne dorim sa incepem cu companii care au avut rezultate nesatisfacatoare, dar in acelasi timp dorim si cu companii cu rezultate foarte bune, pentru a putea vedea efectele imediate ale acestei noi metode pe care o gandim de management. E posibil sa fie Hidroelectrica si CNH, care ne creeaza probleme", a declarat, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ministrul Economiei, Ion Ariton, anunta Gandul.

"Estul salbatic" al afacerilor n-a disparut, s-a mutat in Moldova: Paradisul fiscal de peste Prut. Pentru un roman care a ratat oportunitatile de imbogatire ale anilor '90, Republica Moldova ar putea fi locul celei de-a doua sanse. Dar riscurile sunt pe masura. "Sa va dau un exemplu. Seful unei banci romanesti s-a adresat justitiei pentru a obtine executarea unui debitor care nu isi platise o casa. Aceasta era intr-o vineri. Luni debitorul s-a dus la procuratura, l-a reclamat pe seful bancii ca ar face parte dintr-un grup infractional, miercuri acesta a fost chemat de procurori care au decis ca face parte dintr-un grup infractional, culmea, al carui membri sunt necunoscuti. Chiar daca esti nevinovat chestiunile acestea iti tulbura linistea". Acesta este raspunsul care ii vine in primul rand in minte directorului regional al unei importante firme romanesti, prezenta si in Republica Moldova, atunci cand e rugat sa metioneze trei diferente intre mediul de afaceri din Republica Moldova si Romania. "Tribunalele comerciale sunt o catastrofa", conchide acesta, informeaza Romania Libera.