Apple valoreaza mai mult decat Intel si Microsoft la un loc. Cei de la MacDailyNews au facut niste calcule dupa inchiderea sedintei bursiere si au descoperit ca Apple valoreaza mai mult decat Intel si Microsoft la un loc. Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, are o valoare de piata de 201,59 miliarde de dolari, iar Intel, numarul unu in microprocesoare, valoreaza 115,21 miliarde de dolari. Cei de la MacDailyNews au adunat aceste cifre si au descoperit ca rezultatul, 316,8 miliarde de dolari, nu depaseste valoarea de piata a Apple de 317,6 milioane de dolari. Intr-un interviu, acordat in urma cu 13 ani, Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, declara: "Nu inteleg de ce Steve Jobs incearca sa fie CEO al Apple. Stie ca nu poate castiga", scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

De ce Romania nu e Grecia. Cat mai are ca sa ajunga acolo. Romania si Grecia se aseamana in multe privinte. Productivitatea muncii nu este una prea buna - oricum departe de cea din tarile nordice -, exisa probleme semnificative cu coruptia, usurinta de a face afaceri e la un nivel redus, salariile bugetarilor si asistenta sociala mananca o buna parte din veniturile statului - care este nereformat si anacronic -, taxele sunt mari si nu prea se platesc si altele asemenea. Pe de alta parte, oricine a vizitat Republica Elena a apreciat infrastructura buna de transport, serviciile turistice cu mult peste cele din Romania, nivelul mai ridicat de trai al grecilor si alte lucruri care fac Grecia sa arate ca o tara europeana. Insa, in acest moment, si poate pentru cativa ani buni, Grecia este intr-o situatie mai proasta decat Romania, anunta Money.ro.

SIF Moldova cere anularea majorarii de capital la BCR. SIF Moldova a declansat, vineri, lupta impotriva austriecilor de la BCR, cerand in instanta anularea mai multor decizii luate in Adunarile Generale de la finele lunii aprilie. Printre deciziile contestate se numara majorarea capitalului social al BCR cu suma de 55,42 milioane de lei prin incorporarea profitului net din 2010, nedistribuirea de dividende si aprobarea situatiilor financiare pe anul trecut. Miscarea SIF Moldova era previzibila, SIF 2 transmitand mai multe semnale conducerii BCR inca din timpul discutiilor din primele luni ale anului ca nu va agrea o noua majorare de capital, dupa ce si profitul din 2009 a fost folosit pentru capitalizarea bancii. Potrivit contractului de privatizare, 40% din profitul BCR trebuia distribuit ca dividende, informeaza Bursa.ro.

Copos, joint-venture cu GTC pentru un proiect office de 30.000 mp. Omul de afaceri George Copos a va dezvolta in parteneriat (50%-50%) cu dezvoltatorul GTC un imobil de birouri de 30.000 mp, in zona de nord a Capitalei, pe un teren de circa 3.500 mp. Cladirea, denumita Ana Tower, va fi vecina City Gate, proiect de 46.000 mp dezvoltat de GTC in parteneriat cu fondul de investitii Blue House, dar si a hotelului Crowne Plaza detinut de George Copos. Ana Tower va avea 24 de etaje, iar investitia necesara va fi de circa 70 milioane de euro. Copos intetiona inca din 2008 sa dezvolte proiectul, dar intre timp "s-a scufundat planeta", asa ca omul de afaceri a amanat afacerea pentru vremuri mai uscate, scrie Business Cover.

Hidroelectrica si CNH, primele companii energetice cu management privat. Ion Ariton, ministrul Economiei, a dezvaluit la finalul saptamanii trecute ca societatile de stat Hidroelectrica si Compania Nationala a Huilei vor fi primele companii energetice de stat care vor avea management privat, iar noua conducere va fi implementata din toamna. "In perioada imediat urmatoare, vom aplica o noua forma de conducere in unele companii ale ministerului. Am lansat aceasta idee de management privat si cred ca va fi o solutie buna. Ne dorim sa incepem cu companii care au avut rezultate nesatisfacatoare, dar in acelasi timp dorim si cu companii cu rezultate foarte bune, pentru a putea vedea efectele imediate ale acestei noi metode de management pe care o gandim. E posibil sa fie Hidroelectrica si CNH, care ne creeaza probleme", a spus Ariton, anunta Financiarul.

Este momentul potrivit sa iei un credit? Refinantarile creditelor scumpe luate in perioada anterioara recesiunii reprezinta activitatea de baza a bancilor in zona de creditare din ultimii doi ani. O usoara redresare s-a facut simtita in acest an, insa tot refinantarea ramane cuvantul de ordine. Sperantele clientilor, dar si ale bancilor, pe zona de consum se leaga de creditele cu garantii ipotecare, care ocupa ponderi tot mai mari in portofoliile bancilor. "Pentru 2011, preconizam o crestere a economiei, fapt care credem ca va determina o relansare a creditului de nevoie personale", spun reprezentantii Bancii Comerciale Romane. Semnalele date de cererea in crestere pentru aceste imprumuturi, ca si pentru celelalte tipuri, nu vor fi insa suficiente decat daca dobanzile se vor reduce suficient pentru a face ratele suportabile, informeaza Capital.ro.

Lovituri crunte pentru strainii care ne-au luat padurile. In ultimii cinci-sase ani, investitori americani, suedezi, finlandezi, germani au investit sute de milioane de euro in achizitia de suprafete impadurite in Romania. Intre timp, au realizat ca a face afaceri in Romania este cu totul altfel decat si-au imaginat. Birocratia, coruptia, lipsa de infrastructura de toate felurile ii determina acum sa-si revizuiasca planurile de business. "Cand vii aici (in Romania - n.r.), te lovesti de niste lucruri care te fac sa te intrebi pe ce planeta sunt acum?", spune, intr-un interviu acordat in premiera MONEY EXPRESS, Sven Rutgersson, cel care se ocupa de afacerile cu paduri din Romania ale fondului Phemus Corporation controlat de Harvard University, scrie Money.ro.

Prima Skoda Fabia cabrio. Acest concept a fost realizat special pentru editia din acest an a reuniunii de la Worthersee si este marea surpriza de la standul Skoda, in cadrul renumitului eveniment al amatorilor de tuning auto. Se numeste oficial Skoda Fabia RS 2000 Concept si este una dintre vedetele evenimentului, alaturi de Audi A1 Clubsport Quattro, Volkswagen Golf GTI Edition 35 si Golf R Cabriolet Concept. Conceptul este derivat din Fabia Super 2000, modelul deja cunoscut din lumea raliurilor. Vorbim de aceeasi caroserie cu 5 usi, dar in versiune cabrio. Informatiile tehnice sunt minimale, iar constructorul ceh vorbeste, in succinta prezentare a conceptului, despre "dinamism si placerea de a conduce", anunta 24auro.ro.

BCR: Prima Casa 4 va dura un an jumatate sau doi.In curand, primele credite. Banca Comercala Romana (BCR) a semnat protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare (FNGCIMM) in vederea lansarii celei de a patra etape a programului Prima Casa si asteapta acum ca Banca Nationala sa aprobe normele interne de creditare, pentru a incepe acordarea de credite. "Banca si-a actualizat normele interne de creditare si le-a transmis spre aprobare catre Banca Nationala a Romaniei", se mentioneaza intr-un comunicat BCR "BCR are un sold de 600 de milioane euro al creditelor acordate pana in prezent prin programul Prima Casa. Vom putea acorda imprumuturi inca un an si jumatate sau doi ani prin acest program, daca ne dublam expunerea. Estimam ca vom acorda primele credite prin programul Prima Casa 4 cat de curand", a declarat Oana Petrescu, vicepresedinte retail BCR, informeaza EVZ.

Cel mai dorit JOB din Romania.Pentru ce loc de munca s-au batut 44.000 de romani. Jobul la care viseaza cei mai multi romani are legatura cu banii. Aproape 44.000 de persoane au trimis anul trecut CV-uri pentru a se angaja ca transportatori de valori in Romania, potrivit informatiilor comunicate pentru gandul de reprezentantii portalului de recrutare www.ejobs.ro. Acesta a fost jobul cel mai atractiv dupa numarul candidatilor care au aplicat, in conditiile in care salariile pentru aceasta profesie pleaca de la aproximativ 200 de euro. Agentii care insotesc transporturile de valori trebuie, printre altele, sa care sacii cu valori ai clientului - de regula, magazine - de la sau pana la autoblindate, dar si sa alimenteze bancomatele. De lucru este suficient, avand in vedere ca in Romania exista aproape 10.200 de ATM-uri, arata cele mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei. Pentru un asemenea post, candidatul ideal trebuie sa aiba cel putin studii medii absolvite si sa dovedeasca integritate si rezistenta la stres, scrie Gandul.

Energia eoliana isi ia avant. Energia eoliana a avut, in martie, o pondere de 2,2% din totalul productiei de electricitate din Romania, potrivit unui raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Astfel, din totalul energiei produse, care s-a ridicat la 5,65 TWh, electricitatea din surse eoliene a avut un aport de 0,12430 TWh (124.300 de MWh). De la inceputul anului pana acum, energia produsa in parcurile eoliene a castigat din ce in ce mai mult teren. In ianuarie - care este si prima luna cand energia eoliana apare in rapoartele ANRE privind sursele de producere a energiei -, electricitatea din vant a avut o pondere de 0,8% din totalul productiei la nivel national, insemnand 47.920 de MWh, anunta Adevarul.