Facebook isi schimba regulile fara acordul utilizatorilor. O serie de organizatii europene care se ocupa cu reglementarea au inceput ample investigatii impotriva Facebook dupa ce s-a descoperit ca Facebook a pus in aplicare o functionalitate de recunoastere faciala a utilizatorilor, fara ca acestia sa fie anuntati. Reteaua de socializare a intrat in vizorul unor organisme de reglementare a prtotectiei datelor confidentiale din Germania, Marea Britanie si Irlanda, pentru ca a introdus aceasta aplicatie fara sa anunte utilizatorii. "Din nou Facebook si-a schimbat Declaratia de Politica a Confidentialitatii fara acordul utilizatorilor si nu cred ca actiunile Facebook sunt in concordanta cu legile de protectie a datelor din Europa si Germania", spune Peter Schaar, comisarul european pentru protectia datelor, citat de Financial Times. Integral in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Milioanele din balti. Vremea pescarului care isi petrece noptile in cort pare sa fie istorie. De la casute instalate chiar pe malul apei si pana la moteluri sau hoteluri cu piscine si centre spa, acesta pare sa fie noul trend in materie de turism pentru pescuit sportiv. Un business infiintat de un localnic din Belciugatele (judetul Calarasi) ar putea sa transforme comuna in cauza intr-o Mecca a pescarilor din Bucuresti. Daniel Dinei a inchiriat de la Institutul Agronomic Bucuresti o balta de 32 de hectare, a populat-o cu peste si a introdus-o in circuitul lacurilor dedicate pescuitului sportiv, scrie Money.ro.

Modelul economic in Romania - o himera a ultimilor ani. In ultimii 20 de ani, pentru ca nu eram pregatiti in plan economic pentru noua realitate istorica, am incercat in graba sa importam diverse modele economice. Acest import, deseori exersat doar la nivel retoric, ne-a purtat pe intreg mapamondul: modelul suedez, cel american, vest-european, etc. Ultimul model pe care opinia publica si autoritatile l-au scos in prim plan este modelul polonez. Singura economie europeana care nu a cunoscut in ultimii ani descrestere economica s-a bazat pe o arhitectura economica construita in jurul pietei bursiere. Rezultatul: o economie sanatoasa care furnizeaza cu consecventa crestere economica semnificativa si o piata bursiera care se numara printre liderii globali prin prisma numarului de societati noi listate si care a ajuns sa reprezinta un hub financiar pentru intreaga zona a Europei de Est. Comentariu integral pe EconomicTimes.ro.

Petrolul tasneste inexplicabil, la BVB. Actiunile mai multor companii din domeniul petrolier si petrochimic s-au apreciat puternic, in ultima saptamana, la Bursa de Valori Bucuresti, trezind interesul speculatorilor si semnele de intrebare ale analistilor, care nu reusesc sa isi explice o asemenea evolutie, in contextul absentei, in aparenta, a unor stiri sau evenimente care sa o influenteze. Chiar si unii dintre presedintii acestor companii marturiseau, ieri, ca nu au nicio explicatie pentru felul cum evolueaza actiunile lor la Bursa. Titlurile "Oltchim" Ramnicu Vilcea (OLT), "Rompetrol Rafinare" (RRC), "Oil Terminal" (OIL), "Petrolexportimport" (PEI) si "Rompetrol Well Services" (PTR) "si-au luat zborul", in ultima saptamana, inregistrand randamente cuprinse intre 47% (OIL) si 108% (OLT), scrie Bursa.ro.

Lucruri pe care nu le stiai despre Coca-Cola. Coca-Cola este o bautura racoritoare recunoscuta pe intreg mapamondul si comercializata in peste 200 de tari, insa compania americana fabrica alte mii de bauturi de care probabil nici nu ai auzit. Compania Coca-Cola a fost infiintata in anul 1886, iar pe piata din Romania a intrat in anul 1991, fiind una dintre primele multinationale care a investit in tara noastra. In prezent, Coca-Cola are in tara noastra 1.900 de angajati si detine 3 fabrici: la Ploiesti, Timisoara si Vatra Dornei. Integral in Capital.

Boss-ul PRO TV a castigat un milion de dolari, la o tranzactie. Adrian Sarbu, CEO al Central Media Europe Enterprises, a vandut inca 50.000 de actiuni ale companiei, pentru care a incasat 1,05 milioane de dolari. Reuters scrie ca Sarbu a vandut actiunile pentru a finanta una dintre firmele sale din Romania. Tranzactia a avut loc la 7 iunie si nu este prima de acest tip. Luna trecuta, Sarbu a mai vandut alte 50.000 de actiuni, in urma carora a incasat 1,1 milioane de dolari. Dupa aceasta tranzactie, Adrian Sarbu a ramas cu 2,5 milioane de actiuni CME, fata de 3 milioane, cat avea in august anul trecut, scrie Money.ro.

Reclama online, tot mai reclamata. Vezi ce ii nemultumeste pe internauti. Georgiana Grecu, director executiv al Consiliului Roman pentru Publicitate (RAC), a declarat pentru DailyBusiness.ro ca institutia a inceput sa primeasca din ce in ce mai multe sesizari de la consumatori, privind publicitatea online. Reprezentanta Consiliului a adaugat ca reclamatiile utilizatorilor de Internet tin in principal de continutul efectiv al mesajului publicitar, respectiv informatia incompleta despre produsul sau serviciul caruia i se facea reclama. O alta parte a reclamatiilor primite de reprezentantii RAC vizau vulgaritatea reclamei online. "Mesajul era considerat vulgar si neadecvat minorilor", a completat Grecu, referindu-se la sezisarile internautilor.

Piata cumparatorilor misteriosi a scazut la un milion de euro. Mystery shopping-ul poate reprezenta o sursa suplimentara de venit pentru oricine, iar din meseria asta se pot castiga intre 50 si 500 de lei pe luna. Si sa nu credeti ca numai cine are nevoie de bani face mistery shopping. Recent, noul sef al Vodafone Romania s-a indeletnicit cu asta, pentru a cunoaste mai bine realitatea din teren. Trecand la domeniu in sine, acesta a devenit cat de cat important in 2008, cand piata valora circa 1,5 milioane de euro, ca sa-si rupa picioarele in 2009, cand valoarea a scazut la 750.000 de euro. Anul trecut, lucrurile au inceput sa mai miste si valoarea mistery shopping-ului autohton a crescut la un milion de euro, valoare la care pare a se pastra si anul acesta, scrie Business Cover.

Cum vrea Tarom sa isi creasca performanta in 2011: Reduceri de personal, renegocieri de contracte si servicii conexe. Compania de transport aerian Tarom a inregistrat afaceri nete in crestere cu 13% anul trecut, dar si o pierdere mai mare cu circa 40% pe fondul cresterii cheltuielilor si impactului negativ al unor evenimente ca eruptia vulcanului din Islanda. Cum arata strategia companiei de crestere a performantei pentru 2011, pe o piata in continuare extrem de sensibila la pret? Printre principalele masuri pe care compania are in plan sa le ia pentru a-si creste veniturile si in 2011 se numara si realizarea unui portofoliu de servicii conexe, cum ar fi serviciile de cazare sau inchiriere de masini, in vederea comercializarii acestora atat pe plan national, cat si international. De asemenea, compania vrea sa accelereze recuperarea creantelor si sa maximizeze din punct de vedere contractual perioadele de achitare a obligatiilor fata de terti, prin renegocierea contractelor si modificarea procedurilor privind noile achizitii. Integral pe DailyBusiness.ro.

Cine a construit cel mai mult? Topul celor mai activi dezvoltatori imobiliari. Romanii conduc detasat in clasamentul celor mai prolifici constructori de locuinte. Dar tot ei au cele mai mari probleme cu vanzarea. In urma cu 16 ani, compania Impact Developer & Contractor, fondata de romanul Dan Ioan Popp, incepea in zona de nord a orasului constructia ansamblului Alfa, unul dintre primele complexuri rezidentiale private din Bucuresti, scrie Forbes.ro.

Au ajuns SUA principalul risc pentru economia lumii? Congresul american nu reuseste sa decida o ridicare a plafonului de 100% din PIB pentru datoria publica. Pe 2 august, se termina banii. Posibilitatea ca SUA sa intre in incapacitate de plata reprezinta cel mai mare risc pentru economia mondiala, depasind efectele cutremurului din Japonia, pretul ridicat la petrol si criza datoriilor din Europa, considera un important oficial al Rezervei Federale (Fed), James Bullards. Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari, adica 100% din Produsul Intern Brut. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Mai exact, au fost intarziate plati in contul fondurilor de pensii. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor, scrie Romania Libera.

Steve Jobbs de la Apple anunta iCloud, platforma care tine date, muzica si pozele in "nori". Apple a anuntat o platforma online, un hard disk virtual pe care iti incarci continutul si la care ai acces de pe toate gadgeturile. Steve Jobs, seful Apple, a anuntat saptamana aceasta lansarea iCloud, o platforma online de stocare a datelor, care ar putea insemna disparitia hard disk-ului in viitorul apropiat. "Este incredibil de frustrant sa ne incarcam tot timpul, pe toate dizpozitivele, continutul actualizat si informatiile noastre. iCloud pastreaza informatiile importante si continutul, actualizate la zi, pe toate dispozitivele. Actualizarea se face automat, wireless, pentru ca serviciul este integrat in aplicatiile noaste, nu trebuie sa mai sincronizezi dispozitivele, totul se face instant", a explicat Steve Jobs, seful Apple. Integral in EVZ.