Drama celui mai mare miliardar al lumii: Cui las averea de 70 de miliarde de dolari. "Cand ma voi duce, voi fi complet gol", spune Carlos Slim, miliardarul. Si nu e vorba despre orice miliardar, ci despre cel mai mare miliardar al lumii, care, la varsta de 71 de ani se intreaba tot mai des ce anume ar trebui sa faca cu averea sa inainte sa moara. Prestigioasa revista Financial Times i-a luat un interviu miliardarului Carlos Slim, a carei avere a fost desemnata de revista Forbes ca fiind cea mai mare din lume. Detinator al companiei America Movil, un colos care se intinde in 19 state si are peste 276 de milioane de clienti, miliardarul Slim se poate lauda ca la 71 de ani are 40% din bursa din Mexic, datorita actiunilor din minerit, imobiliare, tutun, transport aerian, banci, scrie Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Care sunt scenariile analistilor de la BT Securities pentru evolutia Dow Jones. Analistii societatii de brokeraj BT Securities considera ca in cazul principalului indice american, Dow Jones, s-a activat scenariul negativ inca de la 12.500 de puncte. "Desi o cotam ca <>, numerotarea alternativa negativa a fost cea care s-a adeverit in cele din urma fiindca indicele DJI a negat triunghiul de consolidare printr-o cadere decisiva sub pragul de siguranta de la 12.500 de puncte. Asa cum am avertizat, penetrarea acestui nivel a avut implicatii negative serioase, iar noi ne situam deocamdata in valul (c) al formatiunii flat ce dureaza de la maximele din februarie (vezi graficul alaturat - n.red)", a mentionat Dan Rusu, seful departamentului de analiza al BT Securities, scrie EconomicTimes.ro.

Noua Constitutie poate salva miliarde de euro. Daca deficitul bugetar ar fi fost plafonat prin legea fundamentala, datoria externa a Romaniei ar fi fost azi cu 13,5 miliarde de euro mai mica. Dar masurile de austeritate care ar fi trebuit luate ar fi fost mult mai dure. Una din primele intrebari care se pune este "costa ceva reforma constitutionala?" Daca da, cat de mult? Raspunsul este fara echivoc: da, costa. Daca fondurile necesare in perioada pre-referendum sunt neglijabile, fiind angrenate, in general, institutii deja existente, eventualul scrutin pentru aprobarea modificarilor ar urma sa scoata din bugetul statului intre doua si trei milioane de euro, daca va fi organizat in paralel cu un scrutin national (au fost propuse alegerile locale sau cele parlamentare din 2012), respectiv circa 20 de milioane de euro, daca ar fi organizat separat, scrie Capital.

S-au terminat adresele de internet. Bun si ce facem? "Ziua IPv6" de saptamana trecuta a avut meritul ca a atras atentia asupra unui "fenomen", care altfel ar fi trebuit sa treaca neobservat: pe 3 februarie s-au terminat adresele de internet. Da, la data respectiva Internet Assigned Numbers Authority (IANA) a alocat ultima adresa unica de internet (asa numitele adrese IP) disponibila. Sigur, mai exista adrese nealocate prin diferite retele, dar, oficial, gata, sistemul actual de adresare, cunoscut sub numele de Protocol Internet versiunea a 4-a "IPv4" si-a trait traiul, scrie BusinessCover.ro.

Scos de la naftalina: 500 de milioane de euro intr-un proiect ceausist nascut mort. Constructia liniei de cale ferata care scurteaza cu 117 km distanta dintre Bucuresti si Sibiu va incepe chiar din acest an. Guvernul a stabilit un cost al lucrarilor la 500 de milioane de euro. Proiectul a mai fost incercat si inainte de Revolutie insa a esuat pentru ca nu exista o solutie tehnica care sa impiedice surparea versantilor adiacenti. Ministerul Transporturilor a introdus ca prioritate, in strategia sa pentru acest an, constructia liniei de cale ferata Valcele-Ramnicu Valcea, un mai vechi proiect al statului roman de dinainte de Revolutie lasat de izbeliste pentru ca parea ca nu este fezabil, scrie Money.ro.

Samsung si Apple pun capat dominatiei Nokia pe piata smartphone. Samsung Electronics va deveni in acest trimestru cel mai mare producator de smartphone la nivel mondial, devansand Nokia, care a dominat piata din 1996, potrivit estimarilor companiei financiare Nomura. In trimestrul viitor, Nokia va fi devansata si de Apple, compania finlandeza urmand sa ocupe astfel doar pozitia a treia in clasamentul mondial, anticipeaza Nomura, scrie DailyBusiness.ro.

Cele mai frumoase portiuni de autostrada din Romania. Daca in 1990 aveam 113 kilometri de autostrada (din care 96 de kilometri pe A1 intre Bucuresti si Pitesti si 17 km pe A2, de la Fetesti la Cernavoda), in prezent in Romania sunt in functiune 331 de kilometri de autostrada. Este vorba de A1 (Bucuresti - Pitesti si centura Sibiului), A2 (Bucuresti - Cernavoda) si A3 (Campia Turzii - Cluj Vest). Chiar daca nu avem foarte multi km de autostrada si chiar daca nu se compara cu autostrazile din Germania sau cu peisajele frumoase din Austria sau Franta, exista cel putin doua portiuni frumoase de autostrada in Romania, postate de soferi pe YouTube si apoi pe forumurile de specialitate, scrie Capital.

Pariu in trei: ce banca profita din revenirea Europei de Est. Care dintre bancile cu investitii mari in Europa de est va castiga cel mai mult din revenirea economica a regiunii? Herbert Stepici ar putea fi batranul intelept al bancherilor din Europa Centrala, si asta nu doar datorita infatisarii sale de bunic afabil si sfatos: el a condus afacerile in strainatate ale Raiffeisen Bank (acum Raiffeisen Bank International, RBI) din anii '70 incoace. Subsidiarele RBI se intind acum in 16 foste tari comuniste, inclusiv Rusia, iar anul trecut au adus bancii-mama un profit de circa 930 de milioane de euro, inainte de taxe, scrie Money.ro.

Cat au scazut chiriile in marile centre universitare din Romania. PLUS: Cand se anunta majorari. Romanii care stau cu chirie au parte de vesti bune in urmatorul an. Dupa ce tarifele de inchiriere au scazut cu aproape 12% in perioada mai 2010 - mai 2011, in principalele orase, specialistii spun ca abia din 2012 se intrevad usoare cresteri ale chiriilor. "Anul acesta nu au de unde sa creasca chiriile, pentru ca nici preturile proprietatilor nu sunt in crestere. Abia in 2012, cand economia va intra pe un trend crescator si oamenii vor simti efectiv acest plus, este de asteptat ca tarifele de inchiriere sa urce cu 5-10%", a declarat pentru Gandul Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian DRS.

Topul consumatorilor de petrol din Europa. Germania conduce detasat in clasamentul tarilor consumatoare de titei din Europa, fiind totodata si cea mai dezvoltata economie din blocul comunitar. Consumul energetic la nivel mondial a cunoscut anul trecut cea mai spectaculoasa crestere din ultimii 40 de ani. Raportul publicat in aceasta vara de compania petroliera BP, unul dintre gigantii mondiali din acest sector, a relevat o revenire spectaculoasa a cererii de produse energetice. Aceasta a crescut cu 5,6% la nivelul intregii planete, fiind cel mai semnificativ avans anual din 1973 pana acum, scrie Adevarul.

Pierderile Tarom au crescut in 2010 cu aproape 50% - la 78 de milioane de euro. In pofida veniturilor in crestere, la fel si a cotei de piata si a numarului de pasageri transportati, compania Tarom a inregistrat anul trecut cea mai mare pierdere de dupa `90. Daca unele linii aeriene europene si-au ameliorat anul trecut rezultatele, cele ale Tarom s-au degradat considerabil. Compania aeriana nationala Tarom a inregistrat anul trecut un rezultat net negativ de 332 milioane lei, adica 78 milioane euro, acestea fiind cele mai proaste rezultate ale companiei de dupa 1990. In 2009 pierderile fusesera de 54 milioane euro, ceea ce inseamna ca au crescut cu 44%, scrie Romania Libera.

Colectarea selectiva scade tariful gunoiului. Cei care nu arunca plasticul la un loc cu hartia vor avea factura de gunoi redusa cu 25%, iar PET-ul pus in acelasi sac cu metalul va scumpi tariful cu 50%. Asociatiile de locatari si proprietarii caselor individuale vor trebui sa colecteze, de la anul, separat hartia, cartonul, masele plastice si metalul. Si nu oricat, fiecare va trebui sa puna, lunar, intr-un sac personalizat sau in containere, cumparate de firma de salubrizare, cel putin 0,75 de kilograme de hartie sau carton si un kilogram de deseuri de mase plastice. Si ca sa-i incurajeze pe bucuresteni sa puna separat hartia de cojile de ceapa sau de cartofi, autoritatile locale vor sa oblige societatile de salubrizare sa scada tariful perceput asociatiilor de locatari pentru deseuri menajere cu minimum 5% si maximum 25%, scrie EVZ.