Esti corporatist? Celor de la Mozilla nu le pasa de tine! "Companiile nu au fost niciodata o piata cheie pentru Firefox", a declarat Asa Dotzler, director in cadrul Mozilla. Declaratia a fost facuta dupa ce mai multi IT manageri din unele companii s-au plans ca noua versiune Firefox 5 a creat anumite probleme de ordin tehnic, pentru ca firmele nu pot sa tina pasul cu ritmul de lansare a noilor versiuni Firefox. Ultima versiune a fost lansata la doar 3 luni dupa Firefox 4. "Avem aproximativ doua milioane de downloaduri pe zi de la useri casnici", spune Dotzler, aratand ca downloadurile companiilor sunt doar o picatura intr-un ocean, "fractiuni de fractiuni de procent din baza noastra de date", scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cat de mari sunt salariile managementului din companiile de stat. Declaratiile de avere ale conducatorilor societatilor cu capital de stat din Romania "ascund" sume greu de imaginat pentru o tara aflata in criza, cu scaderi salariale si somaj in crestere. Un venit salarial lunar de 25.000 de lei este ceva obisnuit pentru directorii unor societati la care statul este actionar. Printre cele mai mari venituri se regasesc, conform declaratiilor de avere postate pe portalul Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI), la Romgaz. Spre exemplu, directorul general al institutiei, Marcel Adrian Piteiu a incasat anul trecut de la Romgaz venituri salariale anuale de 73.221 de lei, adica 6.101 lei lunar. Veniturile sale sunt insa foarte mici comparativ cu ceilalti membri din boardul producatorului de gaz, anunta Money.ro.

Actiunile Fondul Proprietatea si Carbochim au dominat rulajul. Bursa a stagnat, vineri, intr-o piata in care cei mai multi investitori au absentat de la tranzactionare, iar operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si cu peste 17% din titlurile Carbochim Cluj-Napoca (CBC) au asigurat 78% din rulajul de 42,2 milioane lei. Dragos Darabut, analist la firma de brokeraj Tradeville, crede ca rulajele reduse inregistrate de majoritatea actiunilor sunt determinate de prudenta investitorilor, care asteapta o traiectorie clara pe bursele externe inainte de a decide o strategie de investitie, informeaza Bursa.ro.

iPad2, acum oficial in Romania. Cum se explica diferentele de pret. Intr-un eveniment de lansare mai degraba anonim, vineri seara, - "am vrut sa lasam la latitudinea partenerilor sa isi organizeze fiecare lansarea", imi explica Zsolt Kadar, Marketing Manager, Apcom Romania, importatorul autorizat - iPad2 si-a facut si debutul oficial in Romania. Cum asa, o sa intrebati - si pe buna dreptate - doar iPad se tot comercializeaza la noi inca de a doua zi de dupa lansare, si ce inseamna de fapt sintagma asta "distribuit oficial"? In primul rand inseamna ca e mai ieftin. Fata de cei aproximativ 4.600 de lei pentru exemplarul de varf (64GB stocare, wi-fi + 3G), imediat dupa aparitia acestuia in magazinele online autohtone, acum aceeasi varianta costa 3.549 de lei, in reteaua distribuitorilor premium autorizati (APR - Apple Premium Resellers) incepand din 24 iunie, ora 18, scrie Business Cover.

In retailul autohton, micii discounteri devin tot mai mari. In pofida scaderii consumului, retailerii de profil si-au continuat investitiile. "Locomotiva" expansiunii segmentului magazinelor de reduceri va avea anul acesta un nou mecanic: Lidl. In primele sase luni ale anului au fost deschise nu mai putin de 31 de unitati comerciale de tip discount in toata tara, astfel ca, in prezent, numarul de magazine de acest fel a ajuns la 378. Cele mai multe sunt operate de retelele Penny Market (107, la care se adauga Penny Market XXL - 5 unitati), Lidl (107 unitati), Profi (93), miniMax (54) si Red Market (12). La finalul anului trecut, retelele de discount contineau, in ordinea importantei, un numar de 347 de magazine, topul fiind condus de Penny Market (106 unitati), Lidl (105), Profi (82), miniMax (43) si Red Market (11), anunta Financiarul.

Frauda de 12 mil. euro la o banca din Romania. Capital dezvaluie lovitura de mare amploare a unui grup organizat dupa regulile unei veritabile "mafii a gulerelor albe". Frauda interna este una dintre problemele cele mai greu de solutionat de catre firmele romanesti. Partea buna e ca, odata cu criza, companiile si-au gestionat mult mai bine finantele, iar furturile au scazut ca numar. Partea mai putin fericita e ca infractorii s-au rafinat, iar fraudele sunt acum mai greu de descoperit. Nicio companie nu e scutita de riscul de a fi furata de propriii sai angajati. Pentru ca, in cuvintele lui Claudiu Scarlatache, directorul adjunct al Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Romane, "putine firme au stiinta sa gestioneze o realitate concreta: romanii sunt hoti cu totii", informeaza Capital.ro.

VW prezinta automobilul care se conduce singur. Se numeste TAP (Temporary Auto Assist) si poate fi considerat prototipul viitorului pilot automat pentru automobile. Asa cum ii spune si numele, acest sistem asista persoana de la volan, la sofat. O serie de manevre au fost automatizate, astfel ca sistemul este capabil sa pastreze o distanta de siguranta fata de vehiculul din fata, sa asigure o anumita viteza de deplasare, sa reduca viteza in viraje, sa ghideze automobilul in functie de marcajele de pe carosabil, ba chiar sa franeze si sa demareze in traficul urban. Toate acestea au fost automatizate pentru viteze de deplasare de pana la 130 km/ora. Insa cel de la volan nu-si poate permite sa stea degajat, fara sa ramana atent la drum. Soferul trebuie sa ramana in continuare concentrat, gata sa intervina in caz de situatie limita, scrie 24auto.ro.

Stocul de locuinte pune presiune pe preturi. Pretul locuintelor din zonele rezidentiale centrale a crescut usor in ultimele luni. Analistul imobiliar Liviu Ureche apreciaza ca este posibil ca in perioada urmatoare, stocul in continua scadere de locuinte noi sa creeze unele presiuni pe piata imobiliara. "Nu se mai construieste aproape nimic, iar stocul de locuinte e in scadere de la o luna la alta. Ce se va intampla in conditiile in care se va ajunge la limita de jos? Chiar daca se manifesta inca criza, cerere exista si este posibil ca acest stoc foarte redus de locuinte sa puna presiune pe preturi", ne-a declarat Liviu Ureche, anunta Romania Libera.

Bucurestiul - port la Dunare, o afacere de un miliard de euro. Inceput in 1984 si finalizat doar in proportie de 70% pana la Revolutie, proiectul a intrat in conservare inca din anul 1994. "Intr-o prima evaluare, finalizarea canalului Dunare-Bucuresti ar presupune un cost de circa un miliard de euro", ne-au declarat surse apropiate Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI). "Dupa ce in urma cu doi-trei ani s-au reluat discutiile cu privire la acest proiect, in prezent ne aflam in stadiul in care finalizam studiul de fezabilitate. Cred ca solutia de finantare va fi un parteneriat public-privat", spune Serban Cucu, director in cadrul MTI, informeaza Adevarul.

Criza din Grecia ocoleste bancile elene de la noi. Bancile grecesti reprezinta, in prezent, 17% din sistemul bancar romanesc, iar problema Atenei poate deveni rapid problema Bucurestiului. Doar ca nu pare sa fie deloc asa, cu exceptia influentelor asupra ratei cursului valutar, pentru Romania criza greceasca aproape ca nu exista, singurele semne ca ceva se intampla fiind o liniste apasatoare din zona bancilor si cateva declaratii preventorii din partea reprezentantilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), relateaza revista "Capital" din aceasta saptamana. Decizia mai-marilor finantelor europene de a amana acordarea unei transe de 12 miliarde de euro din ajutorul pe care institutiile financiare internationale l-au oferit Greciei anul trecut a provocat o unda de soc la nivel mondial. Fara acesti bani, Grecia ar intra in default la jumatatea lunii iulie, nemafiind capabila sa-si achite datoriile suverane, scrie EVZ.

China a ajuns la granitele Romaniei. Turneul european al lui Wen Jiabao a inceput la Budapesta, unde acesta a declarat ca tara sa va investi in continuare in obligatiuni denominate in euro. Totodata, Jiabao a anuntat ca Banca de Dezvoltare Chineza va acorda Ungariei un imprumut in valoare de un miliard de euro si a cerut dezvoltarea relatiilor economice intre China si statele din Europa Centrala si de Est. Declaratia premierului chinez, conform careia tara sa va continua sa sprijine moneda europeana, este binevenita pentru liderii europeni care se lupta in aceste zile sa pastreze increderea pietelor in finantele Europei, anunta Romania Libera.

Enel, fara aviz pentru termocentrala de un miliard de euro. Termocentrala pe carbune, pe care compania italiana Enel vrea sa o construiasca in Zona Libera Galati, a primit al doilea aviz negativ din partea celor 11 specialisti ai Consiliului Stiintific al Parcului Natural "Lunca Joasa a Prutului Inferior". Cu noua voturi impotriva si doua abtineri, termocentrala ramane doar la stadiul de proiect, deoarece aprobarea organismului mentionat este, potrivit legislatiei romanesti, absolut necesara pentru demararea lucrarilor. Ion Stefan, administratorul Parcului Natural "Lunca Joasa a Prutului Inferior", a declarat ca, totusi, avizul poate fi schimbat daca firma italiana va asigura garantii ca nu va polua zona: "Decizia noastra a fost transmisa catre Zona Libera, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului si in Italia, conducerii Enel. Noi am precizat ca nu suntem impotriva investitiilor, ci doar a poluarii", informeaza Adevarul.

Ce perspective are Romania fata de alte sapte tari din regiune. Evolutiile asteptate in cazul Romaniei de catre expertii consultati de Centrul german pentru Cercetari Economice Europene (ZEW) sunt printre cele mai slabe din regiune. Studiul lunar ZEW - editia din iunie a fost realizat prin consultarea a 73 de experti ai pietelor financiare (21 de experti din Turcia) asupra perspectivelor mai multor indicatori economici in urmatoarele sase luni in Austria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia. Analiza ia in considerare ponderile celor care cred ca un indicator economic va avea o evolutie pozitiva, neschimbata sau negativa, modificarile acestor ponderi, precum si preponderenta unor opinii sau a altora, scrie Romania Libera.