Bancherii se pregatesc de dezastru: Adevaratul motiv pentru care Soros isi tine banii cash. In urma cu doar doua zile, a aparut o informatie potrivit careia investitorul american George Soros a decis sa tina CASH 75% din activele fondului sau de investitii Quantum Endowment Fund. V-ati intrebat vreo clipa care este motivul pentru care cineva cunoscut drept geniul ingineriilor financiare decide sa pastreze lichiditati in valoare de aproape 20 de miliarde de dolari? Raspunsul trebuie citit printre randurile celui oficial care arata ca fondul de investitii asteapta noi oportunitati investitionale. Realul motiv este acela ca bancherii si investitorii de pe Wall Street se pregatesc de un eventual dezastru, asa cum face de altfel, chiar Banca Centrala a Americii, Federal Reserve, scriu americanii de la New York Times, care arata ca aceasta miscare este una tipica pentru fondurile speculative inainte de un mare eveniment care poate avea consecinte de natura financiara, scrie Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Marirea si decaderea Daciei. Cum a ajuns motorul exporturilor sa se inece ca tiganul la mal. Dacia a ajuns precum inotatorul care a condus toata cursa, iar aproape de finis mai are putin si se ineaca. Dupa ce a devenit subiect in manualele de economie la capitolul "cum faci performanta in vreme de criza", anul acesta, producatorul auto a fost ajuns din urma de concurenta si, culmea, tocmai iesirea din recesiune l-a prins aproape nepregatit. Vanzarile Dacia de autoturisme si vehicule comerciale usoare au scazut in primul semestru al acestui an cu 2,9%, la 176.956 de unitati, de la 182.153 in aceeasi perioada a anului trecut. Este pentru prima data din 1999 cand Dacia anunta o scadere de vanzari, scrie DailyBusiness.ro.

Reteta care poate scadea factura la lumina a unui oras la jumatate. O companie clujeana s-a imprumutat cu 10 milioane de euro de la BERD pentru implementarea unei solutii ce presupune reducerea semnificativa a costurilor cu energia electrica pentru un beneficiar public ori privat. Compania clujeana EnergoBit a primit o finantare de 10 milioane de euro de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru a aplica o solutie noua pentru Romania care presupune o eficientizare a costurilor cu energia ce poate scadea factura la lumina a unei cladiri publice ori chiar oras cu pana la 50%. Integral pe Money.ro.

Lada care arata exact ca un Logan. Rusii se pricep la "copiat". Iata inca o masina care in mod sigur ii va placea lui Vladimir Putin, cu singura conditie sa nu porneasca abia la a sasea cheie, ca modelul precedent. Lada Largus este copie aproape fidela a modelului romanesc Dacia MCV, despre care stim ca era programata pentru anul acesta, dupa ce in 2010 a avut denumirea provizorie Lada R90. Lada Largus, construita in urma implicarii francezilor de la Renault la uzina Avtovaz, va fi comercializata abia in primul trimestru al anului viitor si va avea un pret de maximum 10.500 de euro, de la un pret de pornire de 8.500 de euro, scrie Capital.

Sefa Petrom, catre investitorii romani: Chiar nu va intereseaza ce facem noi la Petrom? Pe mine ma intereseaza ce faceti voi! Ora 12:30, sala Grand Ballroom a hotelului de cinci stele JW Marriott, a doua si ultima incercare pentru consortiul care intermediaza oferta Petrom sa convinga investitorii locali sa cumpere actiuni la cea mai mare companie romaneasca. Cei mai importanti executivi ai Petrom si totodata unii dintre cei mai puternici manageri de pe piata locala isi incheie prezentarile si asteapta intrebari din partea investitorilor prezenti: reprezentanti ai SIF-urilor, ai fondurilor de pensii sau ai fondurilor mutuale de pe piata romaneasca. Reportaj integral pe EconomicTimes.ro.

Cathedral Plaza, plimbata suspect prin acte. Scandalul declansat de vanzarea gigantului de langa Catedrala Sfantul Iosif, respectiv Cathedral Plaza Office, este departe de a se fi incheiat. De fapt, in cartea funciara este notata o promisiune de vanzare a cladirii catre firma Casina Construct SRL. Surse oficiale au declarat ca antecontractul ar fi fost semnat pentru suma de 300.000 de euro din totalul celor 70 de milioane, la cat s-ar ridica tranzactia. Reporterii "Puterea" au intrat in posesia cartii funciare a imobilului construit pe strada General Berthelot la numerele 11-15.

Romania alearga dupa dolari pe piata nord-americana. Ministerul Finantelor vrea sa isi diversifice strucᅡtura datoriei publice in aceasta toamna, prin atragerea investiᅡtorilor in principala moneda de rezerva pe plan global: dolarul american. Aplicand principiul de business care spune ca nu trebuie sa-ti pui toate ouale in acelasi cos - ceea ce, in limbajul finantistilor, se cheama impartirea riscului - Romania si-ar putea finanta o parte semnificativ mai mare din datoria publica prin dolari, scrie Capital.

Proaspat investitor in turismul de business: "Cererea a devenit mult mai sofisticata, nu se mai vrea doar bifarea activitatilor". Pe o piata secetoasa in investitii, o companie romaneasca a alocat 1 milion de euro pentru o mica unitate de cazare exclusivista, conceputa ca o alternativa la clasicele calatorii corporate - de tipul intalnirilor de management sau team-building-urilor. Ce asteptari au investitorii de la acest business si in ce context a fost gandit, aflati dintr-un interviu cu unul dintre actionari, scrie DailyBusiness.ro.

Razboi fara prizonieri intre Catalin Chelu si SIF5 pentru controlul Argus. Omul de afaceri Catalin Chelu spune ca va decide daca va face oferta publica de preluare a singurului producator independent de uleiuri vegetale, Argus Constanta, dupa finalul bataliei din piata cu SIF Oltenia, al doilea mare actionar al companiei. Actiunile Argus cresc cu peste maximul permis de 25% pentru a sasea zi consecutiv, scrie Money.ro.

Telefoanele 3D existente pe piata. In 2009, la Stuttgart, Nokia prezenta N810 Internet Tablet care oferea experienta 3D, chiar si rudimentara. La acea vreme, directorul executiv al departamentului de cercetari spunea ca Nokia lucreaza la telefoane 3D de cativa ani. A mai durat cativa ani insa pana sa vedem primul smartphone cu 3D si in nici un caz nu a venit de la Nokia. Desi la noi s-a vorbit mai mult despre LG Optimus 3D, sunt mai multe telefoane 3D existente in lume, chiar si sub forma de prototip, despre care ne-am hotarat sa va povestim astazi. Integral pe ITplay.ro.

Petrom, frate cu statul ca sa-si creasca pretul. Petrom va fora prima sonda in perimetrul Neptun din Marea Neagra. Anuntul a venit in toiul derularii ofertei publice si la cateva ore dupa ce Guvernul a prelungit perioada de explorare a zonei. Astazi este ultima zi in care investitorii interesati de actiunile Petrom pot subscrie pentru a primi titluri din pachetul de 9,84% scos la vanzare de catre stat. In timpul ofertei publice de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile statului la Petrom, demarata in urma cu doua saptamani, atat compania, cat si autoritatile au scos mai mult de un careu de asi din maneca. Aceasta pentru a arata cat de prolifica este activitatea companiei si pentru a determina un pret cat mai mare de vanzare a actiunilor. Integral in Adevarul.

Spaniolii angajeaza in continuare romani. Vezi in ce domenii si care sunt salariile. Angajatorii spanioli solicita in continuare forta de munca din Romania, in ciuda masurilor de restrictionare a angajarilor, impuse miercuri de guvernul de la Madrid. In prezent companiile din Spania ofera 500 de locuri de munca pentru persoanele calificate si necalificate, conform datelor companiei de recrutare Thera Group. Alte 400 de locuri de munca sunt disponibile anul acesta prin programul Work & Travel Spania adresat studentilor romani, potrivit Gandul.

Fenomenul Apple cucereste lumea. Actionarii Apple au toate motivele sa fie fericiti: cifra de afaceri a companiei a crescut in ultimul an cu 90%, iar profiturile cu 124%; vanzarile de iPhone s-au dublat, iar cele ale iPad-ului s-au triplat in acest timp. Lansarea noului iPhone 5 in septembrie promite un viitor stralucit pentru compania din Cupertino. Cifrele prezentate de Steve Jobs par aproape incredibile - rezultatele com--paniei depa-sind atat asteptarile analistilor economici, cat si pe cele ale companiei. Actiunile Apple au crescut temporar cu 6,2% (23,22$), trecand pentru prima oara peste pragul de 400 de dolari, scrie Romania Libera.

Cipru, in colaps economic dupa explozia centralei. Statul ar putea fi nevoit sa ceara ajutor extern in urma exploziei de la principala centrala electrica de pe insula, produsa la inceputul lunii. Pierderile de pana la un miliard de dolari si expunerea pe Grecia ar putea impinge Cipru in colaps economic. Explozia care a avut loc la 11 iulie a lasat tara fara jumatate din necesarul de electricitate. Daca nu se vor lua masuri concrete pentru a limita efectele crizei, tara ar putea fi fortata sa ceara ajutor financiar extern pentru a evita colapsul, scrie Adevarul.