Top 10 cei mai mari datornici la bugetul de stat. Opt din primii zece cei mai mari datornici la bugeul de stat la 30 iunie 2011 erau companii de stat, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscal (ANAF). Cumulat datoriile celor zece agenti economici se ridica la 4,08 miliarde de lei (962 milioane de euro). Pe primul loc in clasament se situeaza, asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani cu o datorie de 1,86 miliarde de lei (circa 440 milioane de euro). Restantele CNH doar la bugetul de stat sunt mai mari decat datoriile cumulate ale celorlalti cinci mari datornici din clasament - 1,83 miliarde de lei. Locul secund in top este detinut de CFR SA, a carei datorie se cifra, la 30 iunie, la aproximativ un miliard de lei, mai exact 998,34 milioane de lei (235 milioane de euro), scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Romanii, clienti de mana a doua: Ce servicii lipsesc in supermarketurile de la noi. Romania este considerata de marii retaileri inca o piata tanara unde prefera sa se concentreze asupra expansiunii si a preturilor. De aceea, clientii romani ai magazinelor moderne de retail nu se pot bucura inca de multe dintre serviciile oferite de operatori peste granite, unde se testeaza in momentul de fata eficienta tot mai multor servicii care sa satisfaca asteptarile clientilor. In tara noastra, totul ajunge cu un decalaj destul de mare. Insa vom avea si noi ce exista la altii. In viitor, spun oficialii filialelor din Romania. Clientii francezi ai retailerului Carrefour, spre exemplu, beneficiaza de livrari la domiciuliu. Oricine comanda produse in valoare de peste 120 de euro, au transport gratuit la prima comanda, anunta Money.ro.

De ce nu atragem fonduri UE: statul nu vrea, privatii nu pot. Chiar daca Romania are la dispozitie aproape 20 mld. euro din fondurile europene in perioada 2007-2010 tara noastra a avut cel mai mic procent de absorbtie a acestor fonduri. Astfel, Romania a reusit sa atraga doar 13,7% din aceste fonduri, fata de Estonia si Lituania care au absorbit 34,7% si, respectiv, 33,6% din bani. In privinta proiectelor depuse, valoarea acestora s-ar fi ridicat la peste 180% din banii pe care i-am primit, in schimb, proiectele aprobate nu valoreaza decat 63,3%, iar finantarea acordata ajunge la doar 55,1%. Spre exemplu, Polonia are aproape 182.000 de proiecte corecte depuse, in timp ce Romania - doar 16.800, aici fiind vorba numai de fonduri pentru instrumente structurale, nu si de cele de pe agricultura. Este de semnalat faptul ca majoritatea fondurilor europene au fost accesate pana acum de institutii ale statului: ministere, primarii sau consilii judetene. Cu toate acestea, absorbtia fondurilor europene ramane foarte mica in raport cu banii pusi la dispozitie, informeaza Financiarul.

Renault Twingo facelift - prima imagine. Renault a dat publicitatii prima imagine cu versiunea facelift a celei de-a doua generatii Twingo. Constructorul francez nu a furnizat detalii tehnice despre acest model, noutatile urmand sa fie dezvaluite pe 13 septembrie, cand Twingo revizuit va fi prezentat oficial, in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt. Mica citadina a francezilor este primul model din gama care adopta noul cod stilistic al marcii Renault, prefigurat de conceptele DeZir, Captur, R-Space si Frendzy. Din imaginea publicata de Renault se poate observa ca profilul caroseriei a ramas nemodificat, insa aspectul general al masinii este mai apropiat de cel al actualei generatii Clio, scrie 24auto.ro.

Rosiile si graul sustin cresterea PIB-ului si reducerea inflatiei. Anul agricol bun nu se va simti doar in conturile fermierilor. Comertul, imobiliarele, ba chiar si indicatorii macroeconomici se asteapta la un impuls pozitiv datorita recoltelor bogate. Productia de grau a Romaniei ar putea ajunge la 6,7 milioane de tone anul acesta, cu 15% mai mult decat anul trecut. Si cultivatorii de legume si fructe au anuntat, in general, o imbunatatire semnificativa a recoltelor. Daca vremea va continua sa tina cu fermierii, am putea asista la unul dintre cei mai buni ani pentru agricultura din ultimul deceniu. "Avand in vedere ca si in 2008 si in 2010 s-au inregistrat rezultate bune in domeniul nostru, iar preturile oferite producatorilor au fost in general bune, credem ca s-au creat conditiile ca agricultura autohtona sa atraga investitori", afirma inginerul Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), anunta Capital.ro.

Noutatile aduse de Codul fiscal pentru manageri. Rescrierea Codului fiscal si a celui de procedura fiscala, demers anuntat de Ministerul Finantelor Publice inca de la inceputul acestui an, nu va aduce impozite sau taxe mai mici, nu va cuprinde facilitati asteptate de companii, intr-un cuvant, nu va insemna relaxarea fiscalitatii, asa cum o cere mediul de afaceri, scrie revista Capital. Despre reducerea contributiilor de asigurari sociale nici nu poate fi vorba, spun unii consultanti care participa - momentan doar la nivel consultativ - la rescrierea pachetului legislativ. Si totusi, atat expertii consultati de Capital, cat si reprezentantii finantelor spun ca, de la inceputul anului viitor, firmele romanesti vor lucra pe un cod fiscal, mult mai bun. "La sfarsitul lui 2011 vrem ca noul cod sa fie gata, sa fie mai suplu, sa fie corelat cu cel de procedura fiscala, sa nu mai existe divergente si nici probleme nereglementate", a declarat, pentru Capital, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Dan Lazar, informeaza EVZ.

Topul celor mai subventionati romani. Vezi aici ce judete primesc cele mai mari subventii de la stat. In 2010, statul a acordat judetelor si Capitalei, de la bugetul central, subventii in valoare totala de 1,23 de miliarde de euro, conform datelor obtinute de gandul de la Ministerul Finantelor Publice. Astfel, subventia medie, pe cap de locuitor, la nivel national, a fost de circa 56 de euro anul trecut. Conform calculelor gandul, care au luat in considerare populatia fiecarui judet in parte, la nivelul lui 2009, disponibile pe situl Institutului National de Statistica (INS), din cele 41 de judete, la care se adauga Capitala, locuitorii din 18 judete au primit anul trecut o subventie medie peste media nationala. Valoarea totala a subventiilor include, printre altele, si cele pentru caldura dar si pentru terenuri agricole si pentru mediul de afaceri, scrie Gandul.

"Mosierul" Poienaru pierde subventia ilegala. Printr-o serie de combinatii la limita legii, Stefan Poienaru - cunoscut ca fiind un mare agricultor din judetul Ialomita - a reusit sa incheie cu Administratia Domeniilor Statului (ADS) un contract de concesiune pe un teren de peste 8.400 de hectare aflat in sud-estul tarii (zona Stelnica-Ialomita), intrand astfel peste vechiul concesionar, firma A&S International, care lucreaza acelasi teren din vara anului 2004. Dupa numai cateva zile de la incheierea controversatului contract de concesiune, Poienaru s-a adresat Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), solicitand "prin adaugare de suprafata" subventii ce s-ar ridica la peste 1,3 milioane de euro (Poienaru inaintase anterior o solicitare pentru 100 de hectare, apoi a venit cu noua suprafata pe care o obtinuse de la ADS). Astfel ca, desi nu el este cel care a cultivat terenul in primavara acestui an, s-a considerat indreptatit sa primeasca subventii pe respectiva suprafata aratand doar ce este cultivat, nu si cine a cultivat acel teren, anunta Adevarul.

De ce se teme BCR sa fie listata la Bursa. Razboiul listarii BCR la bursa se reaprinde, odata cu expirarea termenului de doi ani in care operatiunea a fost amanata. Actionarul majoritar, Erste, refuza listarea pentru ca pretul pe actiune ar fi probabil mai mic decat cel platit la privatizare. Actionarii minoritari atrag atentia ca listarea este o clauza din cotnractul de privatizare si ca pot forta aplicarea ei. Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, sa respecte angajamentul privind listarea celei mai mari banci din Romania la BVB si reaminteste ca actionarii minoritari pot obliga grupul financiar austriac sa coteze banca. Solicitarea AIPC vine dupa ce presedintele executiv al Erste Group, Andreas Treichl, a declarat vineri ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a evita listarea BCR, intrucat o astfel de operatiune nu este necesara si va afecta calitatea grupului, informeaza Romania Libera.