Romanul care a cumparat o tara si acum o vinde chinezilor. Cumpara, exploateaza si vinde resursele naturale ale unor state departe de tara sa de origine si, asa cum scriu cei de la Financial Times, "se pare ca trecutul sau controversat nu i-a afectat reputatia pe care o are in sectorul resurselor". Este vorba despre omul de afaceri australiano-roman Frank Timis, seful African Petroleum, prima companie care obtine dreptul de exploatare in largul coastelor liberiene. La inceputul acestei saptamani, Frank Timis a incheiat un alt acord istoric de importanta majora pentru compania pe care o reprezinta. African Minerals, grupul la care este presedinte, a vandut un pachet de 25% din actiunile proiectului de exploatare a zacamintelor de fier din Sierra Leone, o alta tara pe ale carei rezerve Frank Timis a pus mana, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Jumatate din spatiile de birouri cu finalizare in al doilea semestru ar putea fi amanate pentru 2012. Livrarea a jumatate din spatiile de birouri cu finalizare in a doua parte a anului, in suprafata de 63.000 de metri patrati, ar putea fi amanata pentru 2012, potrivit companiei Colliers, care estimeaza o scadere a gradului de neocupare a cladirilor de langa metrou la 8%, fata de media pietei de 18%. "Pe termen scurt si mediu, stocul de cladiri noi livrate se va reduce usor, ceea ce va duce la cresterea ratei de absorbtie a spatiilor disponibile", se arata intr-un raport al companiei de consultanta imobiliara. Pentru 2012, Colliers estimeaza o crestere a stocului de birouri cu doar 70.000 de metri patrati, din care 40% sunt deja preinchiriate, anunta Bursa.ro.

Cum isi fac marii investitori portofoliile de succes. Portofoliul SIF Moldova (SIF2) a fost ales ca material didactic tocmai pentru ca si-a publicat cea dintai raportul semestrial, cu 11 zile inaintea celorlalte SIF-uri. SIF2 a cautat sa-si alimenteze si astfel reputatia de cea mai activa societate de investitii financiare (SIF) din ultimi ani, din punctul de vedere al restructurarii portofoliului. De actiunile SIF Moldova se cam fugea in urma cu 10 ani, dar restructurarea portofoliului si stabilirea unor reguli strategice transparente au facut din SIF2 unul dintre cele mai cautate titluri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), informeaza Money.ro.

Preturile apartamentelor au scazut cu 11% in ultimele 12 luni. Asa cum era de asteptat, desi Prima Casa 4 a pornit in aceasta perioada, vara a adus o noua scadere a preturilor cerute pentru apartamente, in iulie, acestea fiind mai mici cu 0,8% fata de iunie 2011 si cu 10,9% fata de iulie 2010, conform unei analize a portalului imobiliare.ro. Asfel, media la nivel national este de 1.026 euro/mp util, raportat la cei 1.151 euro/mp util, pe care ii pretindeau proprietarii anul trecut pe aceeasi vreme. Cu dezvoltatorii cautand cat mai multe debuseuri de vanzare, preturile apartamentelor noi s-au micsorat cu 4,1%, cel mai probabil pentru ca au fost aliniate la oportunitatea numita Prima Casa 4, unii dintre jucatorii din piata realizand faptul ca e mai bine sa vinzi mai ieftin decat deloc, scrie Business Cover.

Noul SUV Mazda CX-5 vine la Frankfurt. Mazda va prezenta noul SUV crossover compact CX-5 in premiera mondiala, la Salonul Auto de la Frankfurt, din septembrie. CX-5 va fi primul model al noii generatii de produse Mazda ce vor ingloba gama completa a tehnologiilor inovatoare SKYACTIV si noua tema de design Kodo - Sufletul miscarii. Mazda CX-5 evolueaza caracterul "fun to drive" reprezentativ pentru Mazda si va fi introdus progresiv pe toate pietele incepand cu prima parte a lui 2012. Dezvoltat in jurul intregii serii de tehnologii SKYACTIV - incluzand noile motoare pe benzina si diesel, transmisii manuale si automate, caroseria si sasiul noi - CX-5 ofera un raspuns precis si o experienta superioara in condus, inregistrand in acelasi timp performante remarcabile de mediu si de siguranta, anunta 24auto.ro.

Francul elvetian si-a dublat valoarea in patru ani. Romanii care au luat credite in franci elvetieni in urma cu patru ani platesc astazi o rata dubla, asta in cazul in care dobanda s-a mentinut constanta. Dobanda de referinta Libor pentru francul elvetian a scazut intre timp aproape de zero, insa aceasta este o ancora solida in doar o parte dintre contractele de credit incheiate cu bancile. Insa castigurile obtinute din dobanda mai mica au fost sterse practic de aprecierea francului, care a raportat cresteri record nu doar fata de leu ci si fata de euro respectiv dolar. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta record de 3,8269 lei pentru un franc elvetian, cu peste 100% mai mare fata de valoarea inregistrata la 24 iulie 2007, cand francul elvetian era cotat la un minimum de numai 1,87 lei. Creditele in alta moneda decat leu si euro acordate populatiei insumau in luna iulie 9,83 miliarde lei, fata de un total al creditelor acordate populatiei de 101,9 miliarde lei, informeaza Romania Libera.

Paradoxul agriculturii: recolta bogata nu ne ieftineste mancarea. Desi recolta este, in 2011, una dintre cele mai bogate din ultimii ani, sansele ca romanii sa gaseasca pe tarabe alimente mai ieftine sunt infime. Dimpotriva, cererea ridicata, adaosurile practicate de intermediari si costurile mai mari cu utilitatile ar putea duce la scumpiri. "Preturile nu vor scadea, pentru ca cererea ramane destul de ridicata. Dimpotriva, ele ar putea creste putin, in mod firesc, dar treptat, nu brusc ca anul trecut", a declarat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), pentru EVZ. Pretul la carnea de porc cu siguranta nu va scadea, deoarece, uneori, producatorii nu reusesc nici macar sa-si acopere costurile, a subliniat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Carnii de Porc din Romania. In plus, intermediarii care pun adaosuri si de 100%, in unele cazuri, anuleaza eventualele scaderi ale preturilor la producatori, scrie EVZ.

Firmele au iesit doar partial din recesiune. Principalii parametri ai evolutiei economice arata, in statisticile guvernamentale, chiar mai bine decat in anii dinaintea crizei. Comenzile, productia, cifrele de afaceri sau efectivul salariatilor au cresteri semnificative. Datorita unei organizari exemplare a exportatorilor, industria a ajuns varf de lance, iar companii de top precum Dacia, ArcelorMittal, Petrom sau Nokia au tras in sus economia. Pana si sectorul de constructii, care a fost probabil cel mai greu incercat in anii crizei, incepe sa raporteze cresteri. In fine, masurile anticriza anuntate de Guvern par sa-si fi facut efectul, astfel ca, iata, Romania a iesit din recesiune. Oare, asa sa fie? Intrebati cum stau cu principalii indicatori ai afacerilor pe care le conduc, intreprinzatorii chestionati de "Adevarul" in cadrul unui minisondaj ne-au raspuns ca nu mai e atat de rau ca in ultimii doi ani, dar nici atat de bine ca in statisticile oficiale, anunta Adevarul.

Care angajati vor fi sacrificati, de la stat sau de la privat? Guvernul nu are destui bani si pentru marirea de salarii bugetare si pentru reducerea CAS. Usoara detensionare a finantelor publice permite guvernului sa mareasca salariile bugetarilor chiar si pana la nivelul dinaintea taierilor din iulie 2010 sau sa micsoreze impozitarea muncii chiar si pana sub nivelul dinaintea majorarii CAS, operata in februarie 2009. Insa nu sunt destui bani pentru ca ambele lucruri sa se intample simultan. Din punct de vedere economic, cea mai buna decizie ar fi reducerea CAS care ar ajuta relansarea angajarilor in sectorul privat, a investitiilor si a consumului. Politic, tentatia este ca banii sa fie trimisi catre salariile bugetarilor, categorie sociala mult mai coagulata atunci cand vine vorba de vot, informeaza Romania Libera.