De la inceputul acestui an trei banci din Romania au fost sanctionate pentru raportari eronate catre Biroul de Credit. Potrivit datelor obtinute de capital.ro de la autoritatea de supraveghere in domeniu una dintre ele, BCR, a primit si o amenda de 1.200 de lei pentru incalcarea dreptului la opozitie al clientului. ANSPDCP, alaturi de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului sunt singurele institutii publice care pot decide stergerea clientilor din baza de date a Biroului de Credit in cazul in care constata ca raportarile au fost facute in mod ilegal. In Biroul de Credit ajunge orice persoana fizica care a inregistrat o restanta mai mare de 10 de lei si mai lunga de 30 de zile la un imprumut bancar, scrie Capital.ro.

Business reportFoto: Colaj foto

Cei doi miliardari romani care detin tari in Africa. Plus: Misteriosul roman care are o mina de diamante in Sierra Leone. Financial Times a relatat zilele trecute despre cea mai recenta tranzactie efectuata de Frank Timis, "controversatul investitor" in resurse minerale. Shandong Iron & Steel Group (SISG), companie detinuta de statul chinez si unul dintre cei mai mari producatori de otel din lume, va investi 1,5 miliarde dolari, in schimbul unei participatii de 25% in proiectul Tonkolili de exploatare a zacamintelor de fier din Sierra Leone. Un alt roman cu afaceri in Africa este Ovidiu Tender. Recent, omul de afaceri Ovidiu Tender a declarat pentru Money.ro ca a ajuns la un acord cu presedintele si Guvernul Gambiei pentru explorarea a jumatate din teritoriul tarii pentru 25 de ani., scrie Gandul.

Incepe constructia unui nou mall in Bucuresti. Dupa trei ani de asteptari, lucrarile de constructie a centrului comercial ParkLake Plaza, de pe fosta baza Spartac din Titan, vor fi demarate in aceasta toamna. Investitia anuntata acum trei ani a fost de 600 de milioane de euro, insa proiectul a fost regandit dupa problemele juridice intampinate. Noul mall include trei niveluri principale, fata de cinci cate erau planificate initial, cu un spatiu total de 79.000 de mp inchiriabili, cu 40% mai putin, scrie Money.ro.

Cat si-au recuperat bugetarii la un an de la taierile salariale. Inca 5-7% in plus la salariu si bugetarii vor fi la iar la nivelul lunii iunie 2010, fara a socoti insa inflatia de aproape 8% din aceasta perioada. La un an dupa taierea salariilor bugetarilor cu 25% , angajatii din educatie au cel mai mult de recuperat, in raport cu celelalte categorii afectate. Astfel in luna iunie, comparat cu aceeasi luna din 2010, salariile dascalilor sunt mai mici cu 8,9%., in timp ce in sanatate salariile au recuperat mai putin cu 6,9%, iar in administratie scaderea este de 5,8%. In luna iunie insa, la nivelul economiei, salariu l mediu net a urcat cu 3,5% ( de la 1.422 lei, la 1472 lei), scrie Romania libera.

Aurul poate deveni un chilipir! Soros a stiut secretul investitiei perfecte: platina si paladiu. Pretul aurului continua sa creasca. Analistii cred ca, in scurt timp, din cauza nelinistilor provocate de evolutia economiei mondiale, acesta va depasi nivelul de 1.700 de dolari pe uncie. Angus Campbell, sef de vanzari la London Capital Group, sustine insa ca nu aurul este cea mai buna solutie pentru investitori, ci acele metale pretioase care au si o mare valoare industriala, scrie Capital.ro.

Becurile vor inlocui retelele wireless. Harald Haas, profesor la Universitatea Jacobs din Germania, este convins ca in viitorul foarte apropiat vom inlocui routerele wireless cu becuri obisnuite ce au implementat un microcip capabil sa transmita date catre orice device din zona de acoperire. Pe scurt, profesorul german a facut o demonstratie prin intermediul care a aratat cum lumina generata de o lampa de birou este folosita drept suport pentru trasmiterea de informatii catre un micut proiector portabil ce rula un film HD pe un ecran improvizat. Proiectorul nu era conectat prin cablu la nici un alt device, scrie ITplay.ro

Autobuzul romanesc care vrea sa se bata cu Mercedes. Uzina Roman din Brasov produce, de un an, un nou model de autobuz cu care spera sa castige cat mai multe contracte cu municipalitatile din tara. Tinta cea mare este Bucurestiul, insa oficialii Roman spun ca aici este foarte greu de intrat pentru ca exista alte "interese". Primul autobuz Urban Crosstown a iesit de pe liniile de fabricatie de la Roman Brasov acum un an. Dezvoltat in ideea vinderii lui catre cat mai multe municipalitati, autobuzul si-a cam dezamagit constructorul. Si nu din cauza ca ar avea probleme tehnice, ci din cauza ca nu prezinta un prea mare interes pentru edilii din tara, scrie Money.ro.

Despre BCR, cu usile inchise. O intrunire cu usile inchise a avut loc, ieri, la sediul SIF "Muntenia" din Bucuresti, cu participarea presedintilor de la SIF "Moldova", "Banat-Crisana" si "Muntenia" si a actionarilor care au cerut Adunari Generale la societatile de investitii financiare cu scopul initierii demersurilor pentru listarea BCR. Intrunirea, de circa trei ore, a avut ca scop convingerea actionarilor de SIF-uri ca nu este necesara convocarea unei Adunari Generale pentru declansarea procedurilor de cotare a BCR la Bursa de Valori Bucuresti, in conditiile in care unele SIF-uri sustin ca se afla pe ultima suta de metri in negocierile cu austriecii de la "Erste" pentru vanzarea BCR, mai ales ca oficialii Erste au precizat miercuri ca negociaza cu SIF-urile gasirea unei solutii alternative la cotarea bancii, scrie Bursa.

Care sunt perspectivele pentru companiile de la Bursa, dupa primele rezultate financiare semestriale. Analistii societatii de brokeraj Tradeville sunt de parere ca tintele de profit stabilite pentru 2011 vor fi atinse de majoritatea companiilor care si-au publicat pana in prezent rezultatele semestriale, avand in vedere gradul de indeplinire a indicatorilor bugetari. Astfel, sapte din cele zece societati care si-au publicat rezultatele financiare au raportat venituri si profit in crestere, scrie EconomicTimes.ro.