Cum sa castigi 3.000 de lei la un schimb valutar de 50.000 de euro. Bancile din Romania sunt dispuse sa negocieze cursul de schimb pentru sume mai mari de 50.000 de euro si ofera, in general, o valoare apropiata de cursul BNR. Avantajul negocierii cursului de schimb nu este doar apanajul persoanelor foarte bogate care isi permit un cont private-banking si tranzactii directe pe piata interbancara. Daca va aflati, de exemplu, in situatia de a fi vandut un apartament primind o suma de bani in euro ce cautati sa o schimbati in lei, bancile sunt dispuse la negociere. Principala conditie este aceea ca suma disponibila sa fie mai mare de 50.000 de euro. Cateva dintre bancile pe care le-am vizitat sub pretextul ca vrem sa schimbam cei 50.000 de euro ne-au spus ca trebuie sa ne deschidem un cont de private-banking. Nu toate insa. Ba, mai mult, in doua dintre cazuri, am obtinut chiar un curs mai bun decat cel oficial, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Sala Polivalenta care va fi construita in Capitala va costa 260 milioane lei. Sala de sport multifunctionala care va fi construita in Bucuresti, pe locul patinoarului Flamaropol, va avea 16.000 de locuri si va costa 260 de milioane de lei (aproximativ 60 de milioane de euro), potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, anunta Mediafax. Investitia se va derula pe trei ani, incepand cu 2011 si va necesita o contributie financiara de la bugetul de stat de 13 milioane de lei in primul an, 130,2 milioane lei in cel de-al doilea si 117,2 milioane lei in al treilea. Sala polivalenta va fi construita de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), prin Compania Nationala de Investitii (CNI), pe un teren situat in Complexul Sportiv National "Lia Manoliu", in zona patinoarului Flamaropol, care va fi pus la dispozitie cu titlu gratuit Ministerului Dezvoltarii de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, anunta Bursa.ro.

Petrom isi porneste termocentrala doar cand Guvernul o va lasa sa vanda gaze mai scump. Termocentrala Petrom de la Brazi va functiona doar atunci cand conditiile de piata sunt propice companiei, au spus mebrii conducerii celei mai mari firme din tara. Desi planul initial al Petrom prevedea ca termocentrala ar trebui sa livreze energie in sistem pana la sfarsitul anului, pornirea propriu-zisa s-ar mai putea lasa asteptata daca pretul energiei si al gazelor nu multumeste interesele companiei. Iar, in prezent, pretul gazului nemultumeste profund oficialii Petrom. De la 1 iulie Guvernul a stabilit doua preturi ale gazelor pentru piata reglementata. Cel destinat consumatorilor casnici ramane inghetat pana in luna aprilie a anului viitor, in timp ce pretul gazului pentru fabrici si consumatorii industriali a fost crescut , deja, cu 10% si se asteapta noi majorari. Guvernul si Agentia de Reglementare au motivat ca populatia nu poate suporta impactul scumpirii masive a gazelor rusesti mai ales inainte de aceasta iarna in schimb pentru fabrici ar fi mai suportabil efortul, informeaza Money.ro.

Dezinteres: Industria ospitalitatii: al doilea an fara nicio tranzactie cu active hoteliere. Efectele crizei economice nu au intarziat sa se faca simtite pe piata hoteliera din Bucuresti unde s-a inregistrat o scadere substantiala a indicatorilor financiari inregistrati de industria ospitalitatii in anii 2008 si 2009. Reculul afacerilor resimtit de operatorii din domeniu s-a manifestat atat in ceea ce priveste volumul de investitii in noi unitati hoteliere, cat si in interesul pentru achizitia unor unitati hoteliere. In zonele turistice din tara, pe litoral mai ales, nu exista unitate hoteliera al carei proprietar sa nu fie interesat sa vanda. In ultimii aproape doi ani, piata hoteliera autohtona nu a consemnat nicio tranzactie mai serioasa. Volumele investite au atins apogeul in anul 2007, cand trei hoteluri au fost tranzactionate contra sumei de 62 mil. euro. In 2009, hotelul West City si hotelul Hello au fost achizitionate cu 12 mil. euro, respectiv 9 mil. euro, acestea fiind totodata si ultimele tranzactii raportate, se arata in ultimul studiu de piata alcatuit de Jones Lang LaSalle (JLL), scrie Financiarul.

"Loganul" chinezesc, mai mare decat originalul romanesc. General Motors (GM), impreuna cu doi parteneri locali, a lansat, luni, in China, autoturismul low-cost Baojun 630, un fel de Logan mai mare, dezvoltat pe o platforma tehnica de ultima generatie - folosita, intre altele, de modele precum Opel Astra sau Chevrolet Cruze. Baojun este o marca nou aparuta, "inventata" special pentru piata auto chineza - cea mai mare din lume in acest moment, iar 630 este primul model oferit de aceasta. Berlina Baojun 630 este produsa de SGMW (un joint venture intre GM China, Shanghai Automotive Industry Corporation Group si Wuling Motors), intr-o fabrica din Liuzhou cu o capacitate de productie initiala de 100.000 de unitati pe an, anunta EVZ.

Cum devine Olanda poarta energetica a Europei. Olandezii construiesc in portul Rotterdam un terminal urias de gaze lichefiate care le va permite sa aduca, pe mare, resurse din toata lumea. Desi locuitorii orasului Rotterdam s-au opus la inceput constructiei terminalului de gaze, problemele din iarna 2009 i-au convins cat de importanta este securitatea energetica. Portul Rotterdam, cel mai mare din Europa si al treilea din lume, dupa Shanghai si Singapore, se pregateste sa devina unul dintre cele mai importante noduri de import al gazelor in Europa. Anul viitor va fi pus in functiune un terminal urias de descarcare a gazelor naturale care vin pe mare, in forma lichefiata. Aici resursele vor fi transforamte din nou in stare gazoasa si trimise mai departe prin conducte, informeaza Adevarul.

Cum mobilam Casa Capital cu 15.000 de euro. Sa construiesti o casa in regie proprie, in Bucuresti, cu 300 euro/mp pare aproape imposibil. Si totusi, este posibil. Capital a demonstrat acest lucru intr-unul din numerele anterioare. Suma totala a constructiei casei Capital, amplasata la marginea orasului, ajunge la 60.000 euro, suprafata desfasurata fiind de 163 mp, structurata pe parter si etaj mansardat, trei dormitoare, trei bai, un living si o bucatarie. Ce stil s-ar potrivi acestei case? Primul pas care trebuie facut, cand te decizi sa-ti mobilezi casa, este sa suni un designer, unul dintre motivele principale fiind acela ca "iti da idei" cum sa imbini culorile, ce stil sa alegi. Mai ales ca stilurile se mai schimba, iar daca tot faci un efort, de ce sa nu fii in tendinte? Amalia Predescu, senior interior designer, crede ca, avand in vedere designul, forma si modulele de compartimentare ale casei, cel mai bine s-ar potrivi un stil modern, chiar usor futurist, cu linii simple, sugestive, care sa nu imbrace foarte mult spatiul, scrie Capital.ro.

O mare banca europeana ar putea da faliment. Panica pe burse. Actiunile Societe Generale au cazut cu 16%, dupa ce la un moment dat isi pierdusera 23% din valoare, dupa ce in piata s-a vehiculat ideea ca banca are probleme mari si ca sefii bancii s-ar fi intalint de urgenta cu presedintele Sarkozy in cursul acestei dimineti.. Potrivit Bloomberg, cei de la SocGen "neaga categoric toate zvonurile". CDS-urile bancii au ajuns la nivelul record de 2,99%, in crestere cu 0,29 pp. Actiunile BNP Paribas au pierdut 11%, cele ale Credit Agricole 15%. Bancile italiene au scazut si ele pe bursa de la Milano. Actiunile UniCredit au cazut cu 9,1% si cele ale Intesa SanPaolo Bank cu 13%. Dupa ce in cea mai mare parte a zilei bursele din Europa au stat pe verde, acestea au cazut abrupt spre sfarsitul sedintei de tranzactionare. Indicele german DAX scade cu aproape 8% , londonezul FTSE100 cu peste 2%, iar parizianul CAC40 pierde 5%, anunta Money.ro.