Baietii destepti au dat lovitura: dezastrul de la Wall Street le aduce bani. Pentru cine stie sa faca speculatii pe bursa, saptamana aceasta a putut fi un moment in care ar fi putut face o avere, date fiind oscilatiile masurate in zeci de procente ale actiunilor listate la bursele din intreaga lume. Interesant este ca tot figuri arhicunoscute de milionari reusesc sa gaseasca aceste oportunitati. Dupa ce un "misterios investitor", care pare a fi George Soros, s-a ales cu 8,5 miliarde de dolari doar pentru ca "a ghicit" ca ratingul AAA al Americii va fi coborat, un alt mare milionar cunoscut american a profitat de pe urma haosului de saptamana asta, ce e drept, mai transparent. Este vorba despre Donald Trump, care a investit in actiuni listate la New York exact la momentul potrivit, si anume cel in care valoarea acestora era la pamant. Mai mult, Trump a bagat banii fix in acele actiuni care au avut cele mai mari pierderi pe bursa in aceste zile, si anume cele ale bancilor, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Dinu Patriciu, acum si agent de asigurari. Compania MIC.RO, detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu si care opereaza magazinele de proximitate cu acelasi nume, este in etapa de autorizare pentru comercializarea produselor de asigurare, au declarat pentru MONEY.ro oficialii societatii. Acest serviciu va fi oferit clientilor doar in unitatile fixe. "MIC.RO si-a propus, de la inceputul activitatii, sa le ofere clientilor sai atat produsele pe care le cauta pentru cumparaturile de zi cu zi, cat si un portofoliu cat mai variat de servicii. De aceea, MIC.RO continua sa-si diversifice oferta prin adaugarea mai multor servicii noi. MIC.RO este prima retea care a lansat pe piata romaneasca un format modern, inovativ, de magazin de ultra-proximitate. Prin extinderea portofoliului de servicii MIC.RO continua pe linia inovatiei oferind solutii noi pentru viata de zi cu zi a clientilor", au declarat oficialii companiei. Politele de asigurare vor fi comercializate de aceeasi angajati ai MIC.RO, care vand si restul de produse sau servicii din magazin. In momentul de fata, printre serviciile oferite de retailer se numara reincarcarea electronica, plata facturilor si copierea de documente, anunta Money.ro.

Dezvoltatorii au promis 1.000 de apartamente noi in Bucuresti anul acesta. Decoamdata sunt gata doar 300. Piata rezidentiala din Bucuresti ar putea sa ajunga la un stoc de 15.700 de unitati noi pana la sfarsitul anului 2011 se arata intr-un studiu realizat de consultantul imobiliar DTZ Echinox, si denumit "Residential Market Overview H1 2011". Dezvoltatorii au anuntat livrarea a circa 1.000 de apartamente anul acesta, un sfert din cele 4.100 de apartamente finalizate in 2010. Si daca nu e suficient, in prima jumatate a anului au fost puse pe piata doar o treime dintre cele 1.000 anuntate, asadar e cam greu de crezut ca in cele cinci luni ramase din an, din care una de iarna, vor fi livrate restul de 700. Acelasi studiu afirma faptul ca in Capitala se vand anual circa 20.000 de unitati locative, dintre care 15% pana la 25% sunt noi. De altfel, in 2010 s-au vandut 1.500 de locuinte noi, de 2,5 ori mai putin fata de Budapesta si de 7 ori mai putin decat in Varsovia, informeaza Business Cover.

Romanii au economisit 2,77 mld. lei in primul semestru, de doua ori mai putin decat anul trecut. In primele sase luni din 2010, depozitele bancare au crescut cu 6,76 mld. lei In Capitala se inregistrau 37% din totalul economiilor populatiei Depozitele la termen ale populatiei au crescut in primul semestru al anului cu 2,77 miliarde de lei comparativ cu perioada similara din 2010, pana la un total de 86,3 miliarde de lei, pe fondul avansului economiilor in moneda nationala, cu 2,66 miliarde de lei, in timp ce depozitele in valuta au urcat cu numai 110 milioane de lei. In schimb, in primele sase luni ale anului trecut, fata de acelasi interval din 2009, economisirea s-a majorat de peste doua ori, cu 6,76 mld. lei, in conditiile in care depozitele in lei au crescut cu 4,22 mld. lei, iar cele in valuta cu 2,54 mld. lei. ,,Veniturile populatiei nu mai sunt la fel de mari ca inainte de criza, in timp ce cheltuielile esentiale, cu alimente sau intretinere, care au o pondere insemnata in bugetul romanilor, au continuat sa creasca. Rezultatul a fost scaderea ratei de economisire", a precizat Lucian Cojocaru, vicepresedintele Volksbank, scrie Financiarul.

Ce nu acopera polita de asigurare obligatorie a locuintelor. Fenomene precum tasarea, surparea sau prabusirea unei locuinte nu reprezinta riscuri asigurabile pentru Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea, potrivit unui comunicat de presa. Sunt excluse din asigurarea obligatorie emisa de PAID orice alte riscuri decat cele prevazute de lege si cu atat mai mult cele provocate de factorul uman, cum ar fi revarsarea lacurilor de acumulare, tasarea terenului sub sarcina constructiei, prabusirea sau surparea locuintelor ca urmare a lucrarilor de prospectiuni, exploatari miniere, edilitare etc. PAID precizeaza ca singurele riscuri acoperite prin polita de asigurare obligatorie a locuintelor sunt cele definite in Legea nr.260/2008, respectiv cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii, ca fenomene naturale, scrie Capital.ro.

Zece lucruri cu care Google+ poate distruge Facebook. Inca de dinainte de lansarea Google+ se vorbea intens despre cum va reusi noua retea de socializare sa distruga Facebook. Desi multi specialisti considera acest lucru imposibil, o alta parte sustin ca Google+ are nevoie doar de cateva elemente pentru a pune punct erei Facebook. Iata care sunt cele 10 elemente pe care Google+ trebuie sa le aiba pentru deveni reteaua de socializare numarul 1. Dezvoltatorii ard de nerabdare sa construiasca aplicatii pentru Google+. Cu o aplicatie de tipul third party, Google+ are potentialul de a deveni un instrument foarte agreat de utilizatorii Facebook. De altfel Google a anuntat deja ca in cel mai scurt timp va da unda verde acestora, anunta Money.ro.

De ce au incetinit exporturile. E doar o problema de timp, spun exportatorii, pana cand ne vom confrunta abrupt cu efectele negative ale recentelor turbulente de pe pietele financiare internationale asupra comertului exterior al Romaniei. In iulie, exporturile extracomunitare au incetinit ritmul de crestere, ajungand la sub jumatate din nivelul lunii ianuarie. Si cum acest indicator reprezinta un barometru al ansamblului exporturilor (in medie exporturile extracomunitare sunt cam un sfert din total exporturi), si in luna iulie este de asteptat ca exporturile sa mai scada in volum. "Primele semnale ale incetinirii exporturilor au fost inca din aprilie", sustin exportatorii, subliniind ca piata romaneasca reactioneaza cu o oarecare intarziere la informatiile care apar pe piata internationala. Maria Grapini, directoarea generala de la Pasmatex, companie care exporta 75% din produc-tie, spune ca in mai comenzile au fost mai mici decat in lunile precedente, iar tendinta s-a pastrat si in lunile care au urmat, informeaza Romania Libera.

Topul celor mai bine platiti angajati romani. Pentru a fi bogat si a avea o viata fara griji nu trebuie neaparat sa ai propria afacere. Un roman a reusit ca, fiind angajat, sa aiba, anul trecut, un salariu de circa 112.000 euro pe luna. Altfel spus, pentru fiecare zi din 2010, acesta a fost platit cu 3.685 de euro. Lucreaza in Sectorul 3 din Bucuresti, in domeniul altor intermedieri monetare si a cumulat, in 2010, venituri de 5,66 milioane lei (1,3 milioane euro), potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Pe locul al doilea in clasamentul celor mai bine platiti angajati din Romania se afla reprezentantul unei agentii imobiliare din Sectorul 5 din Capitala. Acesta s-a bucurat, anul trecut, de un venit salarial de 3,84 milioane lei (circa 913.000 euro). Al trelea loc in top este detinut tot de un bucurestean, de data aceasta din Sectorul 1, care ofera consultanta de management si pentru afaceri. Acesta a avut, in 2010, un salariu de 3,36 milioane de lei (799.000 euro), scrie EVZ.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Guvernul va trebui sa taie in continuare din cheltuielile bugetare. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, este de parere ca Guvernul va trebui sa taie in continuare din cheltuielile bugetare si da drept exemplu situatia tarilor dezvoltate ca Statele Unite ale Americii si Japonia care au adoptat deja masuri similare. "Acum, peste tot in lume, din America pana in Japonia, pana si in Europa, toate tarile taie bugete. Eu ma indoiesc ca noi am putea sa scapam fara sa taiem in continuare din cheltuielile bugetare", a declarat acesta. Majorarea pensiilor, ce urma sa fie aplicata incepand de anul viitor prin Legea pensiilor, va fi blocata de catre Guvern pana in 2014. Reprezentantii Executivului au motivat decizia prin lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii ce ar putea duce la cresterea deficitului bugetului asigurarilor sociale de stat, anunta Gandul.

Secretul razboiului Apple-Samsung. Specialistii spun ca acuzatiile aduse de Apple companiei sud-coreene Samsung cu privire la copierea designului si tehnologiilor folosite in anumite telefoane si tablete au la baza lucruri mult mai importante: batalia pentru cota de piata a celor doi mari producatori, dar si preturile componentelor pe care Samsung le produce pentru Apple. Samsung, Motorola, Acer si Research In Motion (RIM - producatorul telefoanelor BlackBerry) au sanse mai mari sa-si vanda tabletele in Europa decat in Statele Unite ale Americii, spun analistii. Factorul principal este marimea retelei de distributie europeana, mult mai dezvoltata decat cea a Apple, retea care cuprinde nu numai marile lanturi de magazine cu electronice, ci si operatorii de telefonie mobila. Apple stie acest lucru foarte bine si a actionat in consecinta. Prima companie pe lista celor de actionat in judecata: Samsung. Urmeaza, in opinia analistilor, Motorola, informeaza Romania Libera.