Confuzia generatiei 2011: cel mai aspru bac, cea mai usoara admitere. Cel mai prost bacalaureat din ultimii 20 de ani a lasat in urma prapad: mii de locuri la facultate neocupate, disparitia aproape totala a locurilor cu taxa si temerile angajatorilor cu privire la perspectivele pietei muncii peste trei ani. Fie pentru ca ati trait stresul pe propria piele, fie din auzite, va amintiti probabil de vremurile cand concurenta la admiterea la facultate era de 20-30 (ba chiar peste o suta) de candidati pe loc. Chiar daca, de la an la an, situatiile de acest tip s-au rarit, au existat si in ultimii ani facultati unde, ca sa ai acces, trebuia sa ai in spate ani de studii serioase si sa dai la o parte peste zece absolventi de liceu cu aceleasi preferinte academice, relateaza Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Scandal la varf in SIF Moldova. Acuze grave la adresa fostului presedinte. Dupa SIF Oltenia, un nou scandal ridica valul despre felul in societatile de investitii financiare (SIF) sunt inselate de chiar membrii conducerilor lor. Fostul presedinte al SIF Moldova (SIF2) a aprobat intrainarea unui spatiu comercial din Bacau, pe care l-ar fi cumparat fara sa sa adune alte oferte competitive si eludand astfel deciziile AGA, potrivit unei serii de rapoarte trimise de SIF Moldova Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si Autoritatii pietei de capital (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM). Anul trecut, la sase ani dupa tranzactie, Alexandru Matei, presedinte al SIF Moldova intre 1997 si 2005 si vicepresedinte al predecesoarei acesteia (Fondul Proprietatii Private II), a prezentat trei oferte la preturi mai mici decat a sa, dar care fusesera inregistrate la SIF cu doi ani mai inaintea tranzactiei, potrivit rapoartelor, anunta Money.ro

Cum a devenit pirateria software "sport national" in Romania. Pirateria cauzeaza economiei pierderi de peste 150 de milioane de euro anual, iar printre cei care pirateaza se numara atat persoane fizice, cat si retaileri cu renume. Pirateria este un fenomen global, intalnit si in Romania, insa daca in cazul filmelor si al muzicii nu se face mare lucru, in ceea ce priveste pirateria software tara noastra are un reprezentat legal foarte activ al Business Software Alliance (BSA), in persoana avocatului Magda Popescu. Business Software Alliance, organizatia nonprofit creata in scopul promovarii intereselor industriei de software si a partenerilor din industria de hardware, este prezenta in tara noastra din 1998 si reprezentata de Magda Popescu din 2002, scrie EVZ.

Cele mai profitabile apartamente din tara. Neasteptat, locuintele din Bucuresti nu sunt proprietatile cu cel mai bun randament din chirii. O investitie in Arad, spre exemplu, le aduce proprietarilor un profit mai mare. Chiar daca piata imobiliara continua caderea din ultimii trei ani, investitia intr-o locuinta ramane mai profitabila decat pastrarea banilor la saltea sau chiar in banca. Cumparatorii de garsoniere de pe Bulevardul Revolutiei din Arad pot fi considerati cei mai inspirati investitori imobiliari din intreaga tara. O astfel de proprietate genereaza un radament anual prin inchiriere de 10,4% raportat la valoarea investitiei, potrivit datelor companiei de evaluare Darian. Concret, locuintele monocamerale din centrul acestui oras, care pot fi cumparate pentru sume ce variaza intre 23.000 si 31.000 de euro, aduc proprietarului o chirie medie de 225 de euro si, implicit, posibilitatea de a-si amortiza investitia intr-un timp-record, mai mic de zece ani, informeaza Adevarul.

Ce guru financiar spune ca are asteptari mari in ceea ce priveste afacerile din Romania, Rusia si Polonia. Mark Mobius, seful Templeton Emerging Markets, sustine ca are asteptari mari in ceea ce priveste oportunitatile de afaceri din Romania, Rusia si Polonia. Intr-un articol publicat pe site-ul economic citywire, el a declarat ca, in ceea ce priveste Romania, sectoarele de interes sunt cel energetic si transporturile. "In Europa, vom continua sa urmarim indeaproape pietele emergente, in special Romania, Rusia si Polonia. In Romania, continuam sa vedem o multime de oportunitati, in special in sectoare precum energia si transporturile. Sunt, de asemenea, foarte incantat de Rusia, unde vedem un potential de crestere ridicat, in special in agricultura, resurse naturale si sectorul petrolier", se arata in articolul semnat de Mark Mobius. Integral in Gandul.

Criza alimentara, din ce in ce mai aproape. De la inceputul anului, pretul alimentelor ajunge in fiecare luna la noi recorduri. Politicienii promit masuri, insa mancarea continua sa se scumpeasca. La nivel mondial, pretul alimentelor a crescut cu 33% in ultimul an. Specialistii avertizeaza ca trebuie luate masuri clare, altfel riscam o criza in toata regula. De la inceputul acestui an, pretul alimentelor a atins aproape in fiecare luna noi recorduri. Nivelul inregistrat a ajuns din nou la cel din timpul crizei alimentare din 2007-2008, iar specialistii avertizeaza ca intreaga lume este pandita de un nou astfel de episod. De aceasta data insa, nu productia slaba va fi cea responsabila, ci preturile tot mai ridicate. Sesizand pericolul, Banca Mondiala si ONU au emis mai multe avertismente, cerand actiuni urgente din partea liderilor mondiali, scrie Adevarul.

Viata la bloc, in apartamente de milioane de euro. In anii '80, doar din ochi, Ceausescu facea sa se evapore mii de case pentru a construi "penthouse-uri" oamenilor muncii: "Tovarasi, aici sa facem blocuri!". Iar pentru ca prosperitatea "republicii noastre socialiste" o cerea, rasareau peste noapte macarale, bludozere care ramau la temelie si masini care carau pamantul la marginea orasului. In cateva luni, ca furnicile, in sir indian, vedeai cum intra in bloc mese, scaune, un recamier si in cel mai fericit caz o biblioteca din lemn masiv ramasa mostenire de la bunica. Intre timp, pe ici colo, lucrurile s-au mai schimbat. Nu mai faci rand pe liste ca sa primesti casa si nici nu poti sa te mai plangi ca nu ai dreptul sa-ti cumperi un apartament precum cei din Paris, Berlin sau Roma, relateaza EVZ.

Megatranzactia dintre Google si Motorola, transformata in desen animat. Cum arata Steve Jobs in rolul lui Darth Vader. Taiwanezii de la Next Media Animation, care creaza animatii pe tema unor evenimente recente, au realizat un film despre preluarea de catre Google a diviziei Motorola Mobility pentru suma de 12,5 miliarde de dolari, informeaza Mashable. In schimbul acestei sume de bani, compania Google va avea dreptul de a folosi peste 17.000 de patente care o vor proteja de eventuale procese de proprietate intelectuala si ii vor oferi avantaje in negocierile cu competitori precum Apple. Google va incerca, de asemenea, sa se impuna astfel in zona hardware a telefoanelor de tip smartphone, dupa esecul Nexus One, informeaza Gandul.

Razboiul Elvetiei cu propria moneda. Elvetienii sufera alaturi de est-europenii care le datoreaza bani. Pentru cei 50 de mii de romani care au credite in franci elvetieni si care trebuie sa plateasca acum rate chiar si de doua ori mai mari fata de momentul in care au luat imprumutul, exista si o veste buna: Banca Nationala a Elvetiei este, intamplator, de partea lor. Insa vestea proasta este ca, in ciuda eforturilor disperate, institutia nu reuseste sa faca fata investitorilor care sa incapataneaza sa investeasca in franci. Banca Elvetiei a anuntat ieri ca va mari lichiditatile la vedere ale bancilor comerciale de la 120 de miliarde de franci la 200 de miliarde de franci. Este vorba de bani tipariti, care in mod normal ar trebui sa duca la deprecierea monedei si la inflatie. Integral in Romania Libera.

Consiliul Concurentei a finalizat ancheta pe piata bancara. Ancheta in care Consiliul Concurentei a investigat comportamentul bancilor in contextul atacului speculativ asupra leului din octombrie 2008 a fost finalizata, rezultatele sale urmand sa fie comunicate in aceasta toamana, ne-a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unui interviu. Investigatia pe piata bancara a fost deschisa pe fondul suspiciunilor de manipulare a dobanzilor pe piata monetara. Ancheta pe piata carburantilor, al carei rezultat este asteptat de aproape sase ani, a fost separata in doua parti, dintre care una urmeaza sa fie finalizata in toamna aceasta, a mai anuntat Bogdan Chiritoiu, in prima parte a interviului acordat ziarului Bursa. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, preconizeaza ca va anunta rezultatele anchetei pe banci in toamna, scrie Bursa.

Dictatura "Big Three". Cele trei mari agentii de rating - Standard&Poor's, Moody's si Fitch, numite si "Big Three" - detin o putere care provoaca frisoane in capitalele lumii. Acu-zate ca au devenit un "oligopol" care are uneori tendinta de a abuza de situatia dominanta sau de a manipula pietele, apar tot mai des intrebari legate de cine le plateste si modul in care decid notele statelor. Devenite actori de neocolit pe pie-tele mondiale, agentiile de rating sunt tot mai des acuzate ca "fac legea" pe pietele financiare si agraveaza criza datoriilor. Dupa ce agentia Standard&Poor's a anuntat degradarea notei suverane a SUA, planeta a inceput sa fiarba. Lideri politici si conducatorii bancilor centrale ale principalelor economii ale lumii au intrat in actiune in cel mai mare secret pentru a gasi o solutie concertata pentru evitarea unui crah, relateaza Romania Libera.