Valoarea actiunilor bancii lui Patriciu s-a prabusit din momentul in care a cumparat-o. In luna septembrie a anului 2009, omul de afaceri Dinu Patriciu cumpara o importanta banca din Georgia. Graficul de mai jos arata cum au evoluat actiunile bancii dupa momentul preluarii. La vremea aceea, in stirea prin care anunta tranzactia, capital.ro scria urmatoarele randuri: "Omul de afaceri anunta ca aplica reteta care l-a imbogatit in Romania: cumperi ieftin o companie si apoi o vinzi scump". La doi ani de la tranzactie, se contureaza o realitate interesanta a evolutiei actiunilor bancii tranzactionate la Bursa de la Tibilisi. Mai concret, ultima cotatie a actiunilor, inainte de tranzactie, a fost de 0,122 lari, ceea ce indica o capitalizare bursiera a institutiei la 160 de milioane de lari (65 de milioane de euro). La ora actuala, in luna august a acestui an, valoarea unei actiuni a Liberty Bank este de 0,02 lari, ceea ce reprezinta o scadere de peste 80% a valorii actiunilor listate la bursa. Conform datelor de pe site-ul bancii, numarul de actiuni listate este de 3,5 miliarde, iar free float-ul este de 28,4%. Din 2009, s-au realizat o serie de majorari de capital, de la aproximativ 1,5 miliarde de actiuni la 3,5 miliarde, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cum vede un fost broker de pe Wall Street perspectiva burselor lumii. In aceste zile, New York Stock Exchange (NYSE) poate fi descrisa printr-un singur cuvant: volatilitate, ne-a spus brokerul. Investitorii sunt anxiosi in privinta conditiilor economice din prezent (criza datoriilor, lipsa de locuri de munca, o piata imobiliara care slabeste din ce in ce mai mult), insa pietele isi vor reveni in timp. Industria financiara priveste intotdeauna pe termen lung, circumstantele din prezent au creat slabiciune dar si posibilitati interesante, asta depinzand spre ce parte a pietei privesti. "Se pare ca vom resimti putin avant dupa decizia Fed privind ratele dobanzilor, dar, odata ce se instaleaza vestea, pietele vor stagna. Chiar daca vor exista oportunitati, anxietatea deja generalizata din industrie va aduce precautie si activitate redusa la un ritm lent", ne-a spus brokerul, care nu a dorit sa i se faca publica identitatea, anunta Money.ro.

Locuinte ANL la pret de dezvoltator, dublu fata de "standardul de cost". Executivul va aloca prin hotarare de guvern suma de 290 mil. lei pentru construirea a 1.400 de apartamente sociale in Sectorul 2 din Capitala, suma dedicata proiectului (per unitate locativa - UL) fiind de doua ori mai mare fata de costul standard impus de guvern anul trecut printr-un act normativ. Daca o locuinta medie are o suprafata construita desfasurata de 60 mp, la un curs de 4,25 lei/euro, rezulta, potrivit prevederilor de alocare guvernamentale, ca pretul mediu de construire va fi de 857 euro/mp, adica dublu fata de costul de 380 euro/mpcd plus TVA, stabilit prin standardele de cost si anuntat de reprezentantii ANL. Totodata, costul de construire propus pentru proiectul ANL, de aproximativ 50.000 euro/UL sau circa 860 euro/mp, este echivalent sau depaseste pretul mediu de tranzactionare practicat pe piata din Capitala. Astfel, in Bucuresti , unii mari dezvoltatori vand locuinte cu una si doua camere cu 40.000 de euro si respectiv 55.000 de euro, informeaza Financiarul.

Cat costa sa stai in chirie in Romania. Bucuresti ramane orasul cu cele mai mari chirii si cele mai scumpe apartamente, arata o analiza VerticalNews care va prezinta o lista cu nivelul chiriilor si al preturilor de vanzare ale garsonierelor si apartamentelor cu doua camere din toate resedintele de judet din Romania. Peste mai putin de o luna elevii de liceu se intorc pe bancile scolii, iar la scurt timp ii vor urma la cursuri si studentii din invatamantul universitar. Deoarece locurile in internat sau la camin sunt adesea insuficiente, parintii se vad obligati sa inchirieze o garsoniera sau un apartament pentru copiii lor. Eventual, cei cu posibilitati financiare vor scoate bani din buzunar si le vor cumpara tinerilor o locuinta in orasul in care acestia vor studia. Chiria pentru o garsoniera in Bucuresti pleaca de la 100 de euro pe luna. Astfel de oferte sunt insa rare, iar garsonierele se afla in cartiere marginase ale Capitalei. Spre exemplu, o garsoniera mica, de numai 16 metri patrati, situata in Ferentri, este inchiriata de proprietarul ei pentru 100 de euro. In schimb, chiria pentru o garsoniera confort 1, decomandata, de 63 de metri patrati, situata zona Vitan intr-un imobil finalizat in 2000, este 435 de euro pe luna, scrie Vertical News.

Eterniti, un nou brand auto de lux. Editia din acest an a Salonului Auto de la Frankfurt va marca, printre numeroase alte premiere, si lansarea unui nou brand de lux. Este o marca auto noua, total necunoscuta, compania Eterniti Motors avand sediul la Londra. La IAA 2011, Eterniti se va prezenta cu primul sau model, Hemera, un SUV despre care nu se stie mai nimic oficial, la aceasta ora. Se pare ca este un concept foarte apropiat de versiunea finala, care ar urma sa intre in productie, in viitorul apropiat. Nu se stie deocamdata nimic despre platforma tehnica utilizata la conceperea acestui crossover de lux. Conform speculatiilor din presa auto internationala, Hemera va concura cu viitoarele SUV-uri de lux anuntate la Aston Martin, Bentley si Maserati, anunta 24auto.ro.

Romania se face ca exporta. Vezi cine vinde, de fapt, din Romania. Structura exporturilor, concentrate aproape integral pe doua domenii de activitate, pe o singura destinatie si pe companiile straine, face ca activitatea de comert a Romaniei sa fie una extrem de vulnerabila la eventuale socuri. Datele obtinute de capital.ro de la INS arata ca doar 3 companii romanesti sunt prezente in topul exportatorilor In primele sase luni ale acestui an, Romania a exportat bunuri in valoare totala de aproximativ 22 de miliarde de euro iar domeniile care au contribuit cel mai mult la aceasta suma sunt constructiile de masini si componente si industria mafucaturiera. Cele doua aduna aproape 80% din exporturi, fapt mai degraba ingrijorator. O concentrare evidenta avem si in privinta strucuturii pe destinatii. Peste 70% din bunuri se duc in Uniunea Europeana, informeaza Capital.ro.

Cat cantarim in relatia cu Federatia Rusa. Desi pietele din Romania si din Rusia au colaborat destul de strans inainte de 1990, in ultimii douazeci de ani relatiile dintre cele doua economii nu au fost dintre cele mai prietenoase. Insa influenta pe care o are Federatia Rusa in Europa ne-a adus, obligatoriu, la aceeasi masa a tratativelor pe teme comerciale. Fiind cei mai mari producatori de gaze din lume, intr-un moment de expansiune a consumului, rusii joaca dur in regiune. Romania are aici un avantaj incredibil: resursele proprii de gaze naturale, care sunt printre cele mai mari din Europa. Astfel, noi importam doar 20% din consumul tarii, in timp ce ponderea gazelor rusesti in tarile vecine urca pana la 90% in cazul Bulgariei si chiar la 100% in Republica Moldova, scrie Adevarul.

Marirea si decaderea imperiului Micula. Ce se alege de "Frutti-Fresh", una dintre povestile de succes ale capitalismului autohton? Imperiul bihorean al mancarii si bauturilor, care la sfarsitul anilor '90 domina agresiv piata de profil, a ajuns acum sa se restranga dramatic ca urmare a scaderi cotei intr-o piata care la randul ei se micsoreaza si anunta concedieri masive, care ar putea depasi o treime din forta de munca de aproximativ 10.000 de persoane. In 1996, sucrile carbogazoase Frutti Fresh produse de European Drinks aveau jumatate din piata, adica mai mult decat Coca-Cola si Pepsi la un loc. Romania era singura tara unde Coca-Cola nu era lider de piata. Insa strategia bazata pe preturi mici s-a intors impotriva companiei in anii 2000. Cand standardul de viata si pretentiile romanilor au crescut, vanzarile de racoritoare ieftine, eufemistic denumite de grup "value for money", au inceput declinul. Cresteri si scaderi asemanatoare a vazut afacerea fratilor Micula si pe piata apei minerale, a alcoolului distilat, a berii la pet sau a snacks-urilor, anunta Romania Libera.