Automate in loc de casieri, sau cum sa economisesti milioane de euro. Pentru ca nu are bani sa investeasca in automate de vanzare a biletelor, CFR Calatori pierde peste 4,3 milioane de euro anual, platind casiere in toate haltele Gara Campofelice, in nordul Siciliei. Nicio persoana la ghiseu. Vrei bilet de tren - ai la dispozitie un automat de vanzare a legitimatiilor de calatorie. Halta Neptun, pe litoralul romanesc. O casiera abia pridideste sa vanda bilete de tren. De automat nici nu poate fi vorba. O diferenta fundamentala de abordare a problemei banului public, in doua regiuni ale Uniunii Europene similare din punctul de vedere al mentalitatii si al modului de viata al cetatenilor (nu am facut comparatia cu Germania sau cu vreo tara nordica). CFR Calatori are, la nivel national, nu mai putin de 1.751 de casieri, potrivit datelor furnizate de societate la solicitarea Capital. Salariul mediu brut al acestora se ridica la 1.750 de lei. Facand un calcul simplu, rezulta ca, daca macar jumatate dintre ei ar fi trecuti pe liber, rolul lor fiind luat de automatele de vanzare a biletelor, s-ar economisi anual peste 4,37 milioane de euro, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Banca cea buna cu romanii chiar exista. Citeste-i extraordinara poveste, afla ce dobanzi practica si ce spune Adrian Vasilescu despre ea. Banca cea buna" practica o dobanda reala de 6%, nu percepe comisioane si incearca din rasputeri sa usureze viata debitorilor. De aceea ponderea clientilor intrati in incapacitate de plata e de numai 2,27%, de patru ori mai mica decat media din sistemul bancar, scrie Romania Libera

Cine e mai bun: Altex, Flanco sau Domo? Liderul pietei, din punct de vedere al cifrei de afaceri, dar si al profitului a ramas si in 2010, Altex . Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, anul trecut, retailerul de electrice si electrocasnice a raportat o cifra de afaceri neta de peste 811 milioane de lei (aproximativ 192,6 milioane de euro la cursul mediu BNR din 2010) si un profit net de peste 16,5 milioane de lei (3,94 milioane de euro). Retailerul de electronice, electrocasnice si IT&C Altex a inregistrat, in 2009, o cifra de afaceri de 180 milioane de euro. Profitul operational a fost atunci de 5,5 milioane de euro, conform anuntului companiei. Dupa ce a trecut printr-un proces de reorganizare, Flanco a terminat 2010 pe profit. Flanco Retail SA, compania care opereaza magazinele cu acelasi nume a raportat o cifra de afaceri de peste 35,4 milioane de lei (8,43 milioane de euro) si un profit net de peste 1,2 milioane de lei (300.666 euro). Compania a reintrat pe profit incepand din luna iunie 2010, dupa 21 de luni de pierderi continue. Flanco Retail, firma care detine Flanco, opereaza din noiembrie 2010, anunta Money.ro.

"Renasterea satului romanesc": 25.000 de case promise, construite - zero. Guvernul nu a inceput, intr-un an si jumatate, nicio locuinta din cele anuntate pentru instalarea medicilor si a profesorilor in mediul rural. Intre timp, 2.000 de localitati rurale nu au medici, iar dascalii renunta la profesie din cauza costurilor cu naveta, care ajung si la jumatate din salariu. Executivul a reusit contraperformanta ca, in decurs de un an si jumatate, sa nu construiasca nicio casa din cele 25.000 anuntate pentru instalarea profesorilor, medicilor, politistilor si inginerilor in mediul rural. Cabinetul Boc isi luase angajamentul, in februarie 2010, sa renasca satul romanesc printr-un amplu program de investitii care prevedea construirea a 10 case, in fiecare comuna, in care sa fie instalati specialisti, prioritari fiind tinerii cu varsta pana la 35 de ani. Cu toate acestea, pana in prezent, prin programul "Renasterea satului romanesc - 10 case pentru specialisti nu s-a construit nimic. Asta din cauza ca institutia responsabila cu implementarea programului, Ministerul Dezvoltarii, prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), nu a alocat fondurile necesare, stabilindu-si ca prioritate un alt program aflat in derulare - Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii", scrie Financiarul.

Ferrari 458 Spider, prezentat oficial. Ferrari a difuzat primele imagini si informatii cu versiunea decapotabila a de-acum celebrului model 458 Italia. Noul 458 Spider, care va fi prezentat in premiera mondiala la apropiatul Salon Auto de la Frankfurt, va fi primul model cu arhitectura de tipul "berlinetta" dotat cu motor amplasat in pozitie centrala-spate si cu pavilion rigid din aluminiu, retractabil prin basculare (in doar 14 secunde). In traditia lui 458 Italia, versiunea descoperita va avea un motor V8 aspirat, cu injectie directa, de 4,5 litri si transmisie cu dublu ambreiaj comandata prin padele. De astfel, dotarile hi-tech, precum sistemele E-Diff, F1-Trac si ABS de inalta performanta, vor asigura manevrabilitatea si dinamica de top, anunta 24auto.ro.

Imobiliarele in standby, verde pentru investitii hoteliere. Precautia este cuvantul care ar descrie atitudinea adoptata anul trecut de Valentin Visoiu in afaceri. Astfel, a avut grija sa aibe suficiente lichiditati pentru a-si putea finanta afacerile si a inghetat investitiile in imobiliare. "Atitudinea adoptata in domeniul investitiilor a fost de relativa precautie, vizand preponderent oportunitati care sa completeze si diversifice afacerile de baza, pentru a crea o protectie la expunerea unidirectionala", declara pentru Capital omul de afaceri. "Am trecut in standby in domeniul real estate-lui, unde detinem momentan un stoc suficient de unitati locative in raport cu capacitatea de absorbtie a pietei", adauga milioanarul. Insa pe cat de rezervat a fost cu afacerile din imobiliare, pe atat de increzator a fost in pariul sau cu industria hoteliera. La finele lui 2010, Valentin Visoiu a demarat lucrarile la primul hotel afiliat brandului Ramada in Pitesti. Investitia a fost de 20 de milioane de euro, iar ca si partener de afaceri, i-a fost alaturi Denisa Gociu, fata milioanarului pitestean Virgil Dumitru. Este constient ca industria hoteliera nu-i va aduce profitabilitate peste noapte, insa considera ca deschiderea unui hotel este exact genul de investitie care se face in perioade de criza, informeaza Capital.ro.

Calatoria spre apus a genialului Steve Jobs. Cancerul i-a semnat retragerea de la sefia Apple, companie pe care a fondat-o dupa ce si-a vandut microbuzul Volkswagen si a dus-o recent pe culmile gloriei. Cand spui Walt Disney te gandesti la celebrele desene, cand spui Henry Ford - la masina creata de el. Insa cand spui Apple, te gandesti la Steve Jobs (56 de ani), chiar daca numele sau nu se gaseste deloc in cel al marcii. Nu putini oameni se pot lauda cu asta. Produsele Apple se vand fantastic de bine pentru ca oamenii au incredere in acest copil orfan si adoptat, care a urcat pe scarile carierei prin ambitie si geniu, pentru ca viata sa-i joace din nou o festa. Ieri, Steve Jobs a anuntat ca se retrage din functia de CEO a Apple, companie pe care a inaltat- o pe culmile gloriei in ultimii ani. N-a spus de ce. Insa nici nu avea de ce, mentiunea ar fi fost redundanta cu soarta: are cancer pancreatic. La cateva minute dupa ce anunta ca se retrage, bloggerul american de IT Johnny Evans, inca intr-o stare de soc, a tinut sa fie solemn si sa se exprime simplu: "Va multumesc, domnule, pentru tot ce ati facut pentru avansul tehnologiei umane... Nu-i rau deloc pentru un copil orfan", informeaza EVZ.

Cine castiga din demararea proiectului Rosia Montana. Industriile orizontale, furnizoare de produse specifice exploatarilor aurifere, dar si constructorii de cladiri si structuri cu profil industrial sau furnizorii de servicii specifice vor avea numai de castigat dupa pornirea lucrarilor de exploatare aurifera de la Rosia Montana. "Dezvoltatorul opereaza, de regula, cu furnizori locali. Unele componente nu se produc acum in Romania si va trebui sa le importe, dar cu siguranta vor aparea producatori industriali care sa fructifice aceasta oportunitate", a declarat pentru "Adevarul" analistul economic Ionel Blanculescu, fost ministru si presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare. El estimeaza ca la fiecare suta de lei derulata in cadrul proiectului de la Rosia Montana, in economie se vor crea activitati in valoare de cel putin 350 de lei, ceea ce inseamna un grad de multiplicare de 3,5. In cazul Petrom, cea mai mare companie din Romania, acest grad de multiplicare este 2,5, scrie Adevarul.

Romania detine 86 miliarde de dolari in aur. Geologii estimeaza ca in subsolul tarii exista 1.500 tone aur. Din cauza costurilor mari de exploatare, o mare parte va ramane in pamant mult timp de-acum incolo. Valoarea aurului care s-ar afla acum in Romania este de peste 86 miliarde de dolari, potrivit evaluarii rezervelor din subsol facute de Institutul Geologic Roman (IGR)si raportat la pretul actual, de 1.800 de dolari pe uncie. "Cantitatea de 1.500 tone nu cred ca este supraestimata, desi nu toate prognozele sunt conturate cu aceeasi precizie. Unele date se bazeaza pe cercetari amanuntite. Rosia Montana este campionul absolut, cu rezerve intre 600 si 700 tone de aur, dar mai sunt la Bucuresci-Rovina cam 100 tone de aur, sau la Barza, circa 300 de tone", ne-a explicat Gavril Sabau, director stiintific al IGR, anunta Romania Libera.